Bencsik Dávid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bencsik Dávid
Született1978. október 14. (45 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
SzüleiBeregszászi Olga
Bencsik András
Foglalkozásajogász
IskoláiPázmány Péter Katolikus Egyetem (–2002)
SablonWikidataSegítség

Bencsik Dávid (Budapest, 1978. október 14. –) magyar jogász, érdekérvényesítő, külgazdasági diplomata, állami vezető. 2022 óta Dr. Nagy István agrárminiszter kabinetfőnöke.

Életrajza[szerkesztés]

1994-95-ben a Rotary Club támogatásával az Egyesült Államokban tanult és érettségizett, majd 1997-ben Magyarországon is leérettségizett. 2002-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán diplomázott, majd a németországi Saarlandi Egyetemen tanult és szerzett Európa-jogi posztgraduális diplomát 2004-ben. 2005-ben Hamburgban filmgyártást tanult, később produkciós asszisztensként működött egy müncheni filmgyártónál, majd egy német vizsgafilm gyártásvezetője lett.[1]

Kezdetben édesapja, Bencsik András lap- és könyvkiadói tevékenységét támogatta menedzserként, ezalatt jött létre a Szkítia Könyvesbolt partnerhálózat. Egy rövid időre a Magyar Demokrata kiadóigazgatója is volt. A 2004-es Európai Parlamenti Választás alatt a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség választási kampánya Történelem Főutca programjának társ-főszervezője volt Kiss Antal mellett. 2006-ban Németországból hazatérve elvállalta Tarlós István független főpolgármester-jelölt választási kampányának operatív irányítását, amely a 22+1 nap gyalog Budapesten nevet kapta. Bencsik a fővárosi választási győzelemről 1,66%-kal lecsúszó kampányt követően Tarlós István megbízásából 2010-ig a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség frakciójának külügyi titkára lett a Fővárosi Közgyűlésben. A Tarlós számára sikeres 2010. évi választást követően az újonnan főpolgármesterré választott Tarlós Budapest brüsszeli képviseletének élére nevezte ki. 2011-ben az Amerikai Külügyminisztérium Oktatási és Kulturális Ügyekért Felelős Irodája[2] (ECA) meghívására Bencsik Dávid képviselte Magyarországot az International Visitor Leadership Programon[3] Washington D.C.-ben.

Bencsik két alkalommal is csúcsgasztronómiával és mesterszakácsokkal képviselte Magyarországot a brüsszeli Eat!Brussels fesztiválon.[4][5][6][7][8][9] 2008-ban egy közdiplomácia(en) intézmény létrehozását kezdeményezte, amely Új Társadalom Szalon néven jött létre.[10] Az Új Társadalom Szalon alapítói között megtalálható Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Tiffán Zsolt borász, Széles Gábor üzletember és a korábbi holland ipari miniszter és KLM vezérigazgató Camiel Eurlings(de) is. Bencsik Brüsszelben Deutsch Tamás Európai Parlamenti képviselő pártfogásában egy összregionális magyar képviseletet kezdeményezett, amely 2012-ben H4 – HunOR Brüsszeli Képviseleti Iroda néven meg is alakult. 2013-ban Nagy Sándor, Kistelek polgármesterének, a brüsszeli Régiók Bizottsága magyar delegációvezetőjének javaslatára Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter felkérte Bencsiket nemzeti koordinátori és érdekérvényesítő feladatok ellátására a delegáció mellett, amelyet hazatéréséig 2015-ig el is látott.[11]

2015 nyarán csatlakozott a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz és 2020-ig dolgozott Németországban külgazdasági attaséként az újranyitott Stuttgarti Főkonzulátuson. 2019-ben az év külgazdasági attaséjának választották, így elsőként vehette át a Külgazdasági és Külügyminisztérium által ugyanebben az évben létrehozott A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kiváló Külgazdasági Attaséja kitüntető oklevelét Szijjártó Péter miniszter döntése alapján.[12] 2020-tól a Budapesti Corvinus Egyetem elnöki szervezetében a Vállalati és Intézményi Kapcsolatok alelnökség ügyvivő szakértője.[13] Orbán Viktor miniszterelnök Bencsik Dávidot a Magyar Közlöny szerint 2021. február 16-i hatállyal az Agrárminisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkárává nevezte ki.[14] 2021-től az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozójának nemzeti koordinátora.[15][16] 2022-től Dr. Nagy István agrárminiszter kabinetfőnöke.

Oktatói pályafutása[szerkesztés]

2015-ben két alkalommal volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vendégoktatója Média- és közszolgálati kommunikáció szakirányú továbbképzési szakon.

Családja[szerkesztés]

Beregszászi Olga színművész és Bencsik András, a Magyar Demokrata című lap kiadó-főszerkesztőjének fia, Bencsik István Kossuth-díjas szobrászművész unokája. Nős, feleségével négy gyermekük van.

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]