Asturias (zenemű)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Asturias (Leyenda)
Prelúdium

ZeneszerzőIsaac Albéniz
Keletkezésaz 1890-es évek eleje
Megjelenés1892

HangnemG-moll
Hangszerelészongora
Időtartamkb. 6 perc

Az Asturias, alcímén Leyenda Isaac Albéniz 1892-ben megjelent, eredetileg G-moll hangnemű zongoradarabja. Gitáros feldolgozása világszerte ismert.

A mű az 1890-es évek elején keletkezett, valószínűleg Londonban, mivel a szerző ekkor ott élt.[1] 1892-ben jelentette meg a Juan Bta. Pujol & Co. Barcelonában, ám ekkor még nem viselte ma ismert címét, a Chants d’ Espagne (Cantos de España, op. 232.) című háromrészes gyűjtemény prelúdiuma volt. Öt évvel később a gyűjteménynek már egy öttételes változata jelent meg, ez a darab abban is prelúdiumként szolgált. A szerző halála után, 1911-ben a német Hofmeister kiadta Albéniz egy korábbi munkájának, a Suite Españolának (op. 47.) az általa teljesnek nevezett változatát, a mű ebbe került be a nyolc közül ötödik szakaszként. Az Asturias cím és a Leyenda alcím ekkor jelent meg először,[2] igaz, címével ellentétben a zenének nincs köze az asztúriai stílushoz, inkább a dél-spanyolországi Andalúzia népzenéjének és a flamencónak a hatásai figyelhetők meg benne.[3] Ezt a Suite españolát 1886-ban már nyolctételes műként hirdették, de csak négy tétele jelent meg, a maradék négyet Hofmeister válogatta hozzá utólag a szerző korábbi műveiből, új, az eredeti Suitének megfelelő címekkel, így került bele az Asturias is.[1]

Gitárra először Francisco Tárrega dolgozta át, méghozzá E-moll hangnemben. Az átdolgozást maga Albéniz is meghallgatta, és jó véleménnyel volt róla.[4] Később Andrés Segovia feldolgozása vált a legismertebbé.

Források[szerkesztés]

  1. a b Stanley Yates: Albéniz's Leyenda (Preludio-Asturias) (angol nyelven). [2021. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 8.)
  2. Andrés García Gutiérrez: Asturias - Leyenda - Adaptación para marimba (spanyol nyelven) (PDF). MyArtsOnline. [2018. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 8.)
  3. Asturias de Albéniz: Análisis Musical (spanyol nyelven). MusicNetMaterials, 2014. december 21. (Hozzáférés: 2018. június 8.)
  4. “Asturias” (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2018. június 8.)

További információk[szerkesztés]