Alfa és omega (kisregény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alfa és omega
SzerzőZinovij Jurjevics Jurjev
Eredeti címАльфа и oмега
Ország Szovjetunió
Nyelvorosz
Témasci-fi
Műfajkisregény
SorozatKozmosz Fantasztikus Könyvek
Kiadás
KiadóДетская Литература (Москва)
Kiadás dátuma1967[1]
Magyar kiadóMóra Ferenc Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma1974
FordítóSzékely Sándor
IllusztrátorKorga György
Média típusaKönyv
Oldalak száma153
ISBNISBN 963211020X
SablonWikidataSegítség

Az Alfa és omega (Альфа и oмега) az Aelita-díjas Zinovij Jurjev (Юрьев, Зиновий Юрьевич) 1967-ben megjelent sci-fi kisregénye. A művet először A világ körül. Évkönyv, 13 (Мир приключений. Альманах 13) című novelláskötet tartalmazta. Magyarországon a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban 1974-ben adták ki Székely Sándor fordításában, a fordítás a Kasszandra keze (Рука Кассандры) novelláskötetben található szöveg alapján készült. A krimiszerű történet Valentyina Zsuravljova: Hóhíd a szakadék fölött című kisregényével egy kötetben található.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy amerikai reklámszakember, Dan a szerelmét kereste, aki egy levélben ugyan elbúcsúzott tőle, de abban nem árulta el, hogy hol lesz két teljes évig. A lány egy előnyös és érdekes ajánlatot kapott: tudományos kutatásban kell részt vennie. A fiú rátalált Forthus professzorra, akitől kicsikarta, hogy a kedvese valószínűleg Dry-Creekben, Arizonában tartózkodott. Dan kocsijának benzintartályába valaki cukrot öntött, a munkahelyén a fiókjában a gyógyszeres dobozában több gyógyszert talált, mint amire emlékezett.

Valakik figyelték, az életére törték, meg akarták akadályozni, hogy eljusson a kutatóbázisra. Kerülőúton sikerült eljutnia Dry-Creek közelébe, itt azonban egy vendéglőben elkábították, és másnap a kísérleti telepen ébredt, ahol tökéletesen boldognak érezte magát. Kiderült, hogy ő is a kísérleti alanyok közé került, a fejbőre alá egy rádióstimulátort ültettek. Dant és társait feltétlen boldogságra hangolták, így minden, ami a környezetükben történt, megelégedéssel töltötte el őket, és feltétlen engedelmességre ösztönözte.

A tudósok egyike, Robert Brighley doktor szerint a társadalomban az alfák az uralkodó helyzetben lévők, a hierarchia alsóbb fokán állnak a béták, a gammák és a többiek: egészen az omegákig. Szerinte a tömeges stimulációval omegák sokaságát lesznek képesek „előállítani”. Doktor Zucchi Dan és Flo segítségére sietett, és egy árnyékolókamrában rádöbbentette a fiatalokat a helyzetükre. Brighley leleplezte Zucchi jószándékú segítségnyújtását, de a rákövetkező reggelen egy golyóval a fejében találtak rá. A kutatótelep katonai vezetői, Dahlby ezredes és Webb őrnagy az alapos nyomozás során arra a megállapításra jutott, hogy Brighley öngyilkosságot követett el.

Dahlby helyettese azonban tovább folytatta a vizsgálatot, az árnyékolókamrában faggatta a folyamatos eufóriától megszabadult Dant, akit – mivel semmi újat nem tudott mondani az esetről – haragjában rádióidiótának nevezett. Dan két ökölcsapással reagált az őrnagy sértegetésére. Zucchi este hipnózisban feloldotta a korábban szintén alvásszerű állapotban kapott feledési parancsot, így Dan emlékezni kezdett a Brighleyvel való korábbi végzetes találkozására. Trupper tábornok akkurátusan ellenőrizte a kísérleti telepet, doktor Zucchi többek között bemutatta a térkoordináló stimulátort is.

Váratlan fordulatként a nagy erejű altatógázt az ellenőrzést végző tiszteken tesztelte. A négy földön fekvő ember koponyájába egy speciális fúróval stimulátorokat helyezett el. Az önfeláldozó Zucchinak sikerült a két fiatalt – Dant És Flót – megszöktetni a titkos kutatóbázisról. Webb őrnagy megpróbálta megakadályozni a szökést, de tévedésből a vezérlőpult kamrájában lévő kapcsolót rossz beállításba fordította el, agresszivitásra. A kísérleti alanyok (a négy tiszttel együtt) eufóriából véres dühöngésbe csaptak át. Houlop hadnagynak sikerült visszaállítani a korábbi fokozatot, de ez az őrnagyon már nem segített. Danra és Flóra már nem hatottak a rádióhullámok, autóstoppal messzire jártak.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

  • Dan (Daniel Carswell)
  • Flo (Florence Cuotchel)
  • Forthus professzor, biológus, tudományos tanácsadó
  • Eugen Zucchi, olasz származású doktor
  • Robert Brighley doktor, tudományos munkatárs
  • MacCormack tudós-tábornok, a kutatóbázis vezetője
  • Dahlby ezredes, a bázis katonai parancsnoka
  • Webb őrnagy, Dahlby helyettese
  • Andrew Trupper tábornok
  • Houlop hadnagy
  • Clattner doktor, a tábor orvosa
  • Foster, kísérleti alany
  • Colbert

Magyarul[szerkesztés]

  • Zinovij Jurjevics Jurjev: Alfa és omega / Valentyina Nyikolajevna Zsuravljova: Hóhíd a szakadék fölött. Tudományos fantasztikus regények; ford. Székely Sándor; Móra–Kárpáti, Bp.–Uzsgorod, 1974

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]