A tulajdonságok nélküli ember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A tulajdonságok nélküli ember
Az első kiadás borítója
Az első kiadás borítója

SzerzőA tulajdonságok nélküli ember
Eredeti címDer Mann ohne Eigenschaften
Megírásának időpontja20. század
Első kiadásának időpontja1930
Nyelvnémet
Témakör
Műfajregény
Részei3 kötet
Kiadás
FordítóTandori Dezső
Külső hivatkozás

A tulajdonságok nélküli ember Robert Musil nagyregénye.

Történet[szerkesztés]

„A tulajdonságok nélküli ember” a XX. század világirodalmának egyik legjelentősebb regénye. A könyv tragikummal átszőtt pesszimista humorával speciális helyet foglal el a XX. századi irodalom történetében.

A kuszának tűnő cselekmény a Kákánia nevű kvázi országban játszódik, valójában ez a hely az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodójának, a „Kaiser und Könignek”, a K und K-nak a világa. Innen a szó: a Kákánia, mint országnév.

Egy minisztériumi főhivatalnok (egy tulajdonságok nélküli ember) fentről jól látja az elgépiesedett szabályvilágban az értelmetlenül kötelező viselkedési szabályokat, a parancsként működtetett ostoba tévedéseket és hazugságokat. Ebben a társadalomban a tulajdonságok nélküli ember semminek sem tud örülni, semmin sem háborodik fel, csak van. Csak néz és lát.

A regény hőse, Ulrich, még csak nem is tudja, miért és hogyan került arra a posztra, amit betölt. Nem firtatja, nem rá tartozik. Amit lát, az valóság, de annak a valóságnak nincs értelme.

Felismerhető, hogy hol vagyunk. Ebből fakad pesszimista humor.

Musil regényének jelentősége Marcel Proust, James Joyce, Franz Kafka, Thomas Mann, Virginia Woolf műveinek jelentőségéhez mérhető.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]