5305-ös mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
5305-ös mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza14,4 km
Ország Magyarország
TartományokBács-Kiskun vármegye
MérnökségekMagyar Közút Kht.
Az út eleje (Solt)
Az út vége (Harta)

Az 5305-ös számú mellékút egy nagyjából 14,5 kilométeres hosszúságú, négy számjegyű mellékút Bács-Kiskun vármegye területén; az 51-es és 52-es főutak közt teremt deltairányú kapcsolatot Solt kikerülésével Kecskemét és Kalocsa között, illetve Dunatetétlent köti össze az említett főutakkal, valamint Fülöpszállás és Harta térségét az 53-as főúttal.

Nyomvonala[szerkesztés]

Solt külterületén ágazik ki az 52-es főútból, annak a 43+850-es kilométerszelvénye táján, délnyugat felé. Elhalad Járáspuszta külterületi városrész nyugati széle mellett, majd nagyjából 750 méter után eléri Dunatetétlen határát. Majdnem pontosan egy kilométeren át a határvonalat kíséri, majd egy kisebb irányváltás után – némileg délebbnek fordulva – teljesen e község területére lép.

5,9 kilométer után keresztezi az 53-as főutat, majdnem pontosan annak a hetedik kilométerénél, s csak ezután éri el a község lakott területét, melynek a déli peremén halad el, s alig fél kilométerrel a keresztezés után már újra külterületen halad,ott már Dunatetétlen és Harta határvonalát követve. A 9+250-es kilométerszelvénye táján kiágazik belőle északnyugat felé, a Kunszentmiklós-Tass–Dunapataj-vasútvonal Dunatetétlen megállóhelye irányába az 53 305-ös számú mellékút, majd pár lépés után keresztezi a vasút vágányait is, s onnantól teljesen hartai területen folytatódik, délnyugat felé.

11,7 kilométer után kiágazik belőle egy számozatlan, alsóbbrendű út Állampuszta és az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet felé; ott ismét délebbi irányt vesz. Nem sokkal azt követően viszont újra nyugatnak fordul; utolsó komolyabb elágazásánál, amit a 13+850-es kilométerszelvénye táján ér el – s ahol az 51 153-as számú mellékút lép ki belőle dél felé, Harta központja irányában – már teljesen nyugati irányt követ. Így is ér véget, beletorkollva az 51-es főútba, annak majdnem pontosan a 96. kilométerénél, Harta belterületének északi szélétől mintegy 1,2 kilométerre északra.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 14,447 kilométer.

Története[szerkesztés]

Települések az út mentén[szerkesztés]

Kereszteződések, pihenőhelyek és hidak[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
0 Solt
Útkereszteződés illetve útelágazás 5,1 Solt/Akasztó felé
Folyóhíd 6,1
Lakott terület kezdete 6,2 Dunatetétlen
Lakott terület vége 6,4 Dunatetétlen
Útkereszteződés illetve útelágazás 9,2 volt Dunatetétlen megállóhely felé 53 305
9,2 Kunszentmiklós-Tass–Dunapataj-vasútvonal
Útkereszteződés illetve útelágazás 13,9 Harta felé 51 153
Útkereszteződés illetve útelágazás 14,4 Budapest/Hercegszántó felé

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]