100 szóban Veszprém

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
100 szóban Veszprém logó

A 100 szóban Veszprém a chilei Plagio Fundacion[1] szervezettel együttműködésben, 2022 tavaszán Veszprémben indult történetíró pályázat. A világon első alkalommal bonyolították le középvárosban a sajátos műfajú irodalmi vetélkedést. Európában Budapesten, Prágában és Pozsonyban szervezték meg korábban a pályázatot (lásd még: 100 szóban Budapest).[2] Veszprémben az eredeti formátum előírásainak megfelelően határozták meg a szabályokat: maximum 100 szóban, Veszprémmel összefüggésben és irodalmi jelleggel írják meg történeteiket a pályázatra jelentkezők.

A szervező[szerkesztés]

2020-ban indult el dr. Dióssy László és Wéber László szerkesztésében a StúDió Veszprém Podcast. A „megkerülhetetlen embereket és történeteket” felvonultató műsorfolyamban elsősorban Veszprém, illetve a Balaton téréségének kulturális, társadalmi, gazdasági és tudományos életét alakító vendégekkel beszélget minden pénteken a két szerkesztő. A politikamentes podcast a térség első és meghatározó közéleti online talkshow-ja. A történetmesélés korábbi formáját továbbfejlesztve határozta el a két alapító a 100 szóban Veszprém megvalósítását. A szerkesztőpáros elképzelése szerint a közösségi részvételre alapuló történetírás hozzá tud járulni a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa sikeréhez. A pályázat lehetőséget ad a veszprémieknek arra, hogy "akadálymentesen" kapcsolódhassanak a kulturális főváros alkotói közösségéhez és magát az EKF-et, annak működését is társadalmasítsák. A szerkesztők mint alapító-producerek helyi és térségi vállalkozásokat kértek fel a projekt finanszírozására, ami így állami, önkormányzati vagy uniós források nélkül valósulhatott meg.

A 2022-es pályázat[szerkesztés]

A pályázatra márciustól augusztus 20-áig küldhették be írásaikat a szerzők.[3] Bárki pályázhatott magyar nyelven megírt maximum 100 szavas történettel, illetve történetekkel (egy szerző akár több pályaművet is küldhetett[4]). A legjobb írások a döntőbe kerülve versengtek a pénzdíjakért, melyekről a Géczi János, Nyáry Krisztián és dr. Praznovszky Mihály alkotta zsűri döntött. A producerek meghirdették a közönségdíjat is, a döntős írásokra a Facebookon adhatták le szavazataikat az érdeklődők. Minden döntőbe jutott írás megjelent a 100 szóban Veszprém – Történetek Veszprémről kötetben.

A 78 történetet és illusztrációt tartalmazó kötet

A kötetben szereplő mininovellákhoz veszprémi képzőművészek (Debreczeny Zoltán,[5] Hegyeshalmi László,[6] Schmidt Kiara és Zongor Gábor[7]), valamint a Pannon Fényképészkör Egyesület[8] fotósai készítettek illusztrációkat.

A pályázatra közel 600 írás érkezett, ezek közül 78 került be a döntősök közé 64 szerző tollából.

A pályázat díjazottjai[9][szerkesztés]

A eredményhirdetésre és a kötet bemutatására 2022. október 11-én került sor a veszprémi Hangvillában.

Díj Pályázó neve Pályamunka címe Illusztrátor neve
I. helyezés Friedler Magdolna Télre eltett Veszprém Cziráki Ildikó
II. helyezés Bojtor Iván Bázisugrás Zongor Gábor
III. helyezés Kéri Márk Próbálom sűríteni a várost Schmidt Kiara
Junior díj Korbély Emma Resti Tóth Csaba
Közönségdíj Déri Anna Gyöngyvirág Presszó Vainel Gergely Gyula

A pályázat utóélete[szerkesztés]

A "100 szavas városokban" a turisztikai ügynökség vagy a helyi önkormányzat gondoskodott az írások és az illusztrációk köztéri elhelyezéséről, illetve városmarketingbe illesztéséről. A producereknek erre nincs lehetőségük, azonban a kötet megjelenését követően közönségtalálkozókat, felolvasásokat szerveznek. Az írásokból hangzóanyag is készül, mely a saját felületeiken, illetve rádiócsatornák közvetítésével lesz elérhető. Terveik szerint a helyi tananyag részévé válhat egyik-másik történet, akár színműben is feldolgozhatják a döntős írásokat.

A szervezők arról is gondoskodnak, hogy a Magyar Nemzeti Levéltárban elérhetővé váljon az összes pályamű, így azoknak az írásai is fennmaradnak az utókor számára, akik nem kerültek be a döntőbe.

100 szóban Veszprém 2023[szerkesztés]

A StúDió Veszprém Podcast tervei szerint 2023-ban is meghirdeti a történetíró pályázatot. Az első évben szerzett tapasztalatok alapján az általános és középiskolák bevonására több figyelmet fordítanak, valamint a igyekeznek bevonni a városba érkező külföldi turistákat és az EKF programjaira[10] ellátogató hazai közönséget is

Az új pályázatot a www.100szobanveszprem.hu oldalon hirdetik meg a szervezők.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.plagio.cl/
  2. https://en100palabras.com/web/en
  3. VEHIR. (Hozzáférés: 2022. február 4.)
  4. Veszprém Tv Híradás. [2022. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 4.)
  5. http://iraskep.hu/
  6. Archivált másolat. [2022. október 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 7.)
  7. http://zongorgabor.hu/
  8. https://fenykepeszkor.hu/
  9. 2022 legjobbjai – A döntőbe jutott történetek. 100 szóban Veszprém. (Hozzáférés: 2022. október 11.)
  10. https://helloveb.hu/

Források[szerkesztés]

http://100szobanveszprem.hu/

Plagio Fundacion https://plagio.cl/

VEOL: https://www.veol.hu/helyi-kultura/2023/01/veszpremi-hangulatkepek-digitalis-kiallitason

Veszprém TV Közéleti Kávéház: https://youtu.be/MlaVt4oK-zA