Állati Zenés ABC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Állati Zenés ABC Bíró Eszter színész, énekes 2013-ban létrehozott, gyerekeknek szóló projektje, amely 2 képeskönyv (Állati Zenés ABC 1. és 2.) és 2 nagylemez (46 dallal), poszter, és egyben színpadi produkció is. Az Állati Zenés ABC 2014-ben elnyerte az év gyermekalbuma címet, és Fonogram – Magyar Zenei Díjat kapott. A könyv és a lemez 1. része 2015 júniusában új köntösben ismét megjelent az Alexandra Kiadó gondozásában. A zenéket Födő Sándor (Fodo), a dalszövegeket Hegyi György szerezte, és az új illusztrációkat Bakos Barbara készítette.

Eredményei[szerkesztés]

A megjelenés heteiben a Mahasz eladási lista 13. helyén szerepelt. Az Állati Zenés ABC 2014-ben az év gyermekalbuma lett, és Fonogram Magyar Zenei Díjat kapott.

Méltatás[szerkesztés]

„Bíró Eszter és művésztársai fergeteges produkciója, az Állati Zenés ABC, amely könyvben, lemezen, színpadon is gyerekek, szülők és nagyszülők ezreit hódította meg az utóbbi években. (…) A húsz esztendeje művészpályán suhanó, de a kifáradás, a fásultság legkisebb jelét sem mutató művésznő úgy lett időközben New Yorkot és Washingtont is meghódító világsztár, hogy közben újra és újra hazai vizeken köt ki, s olyan feladatokat vállal, amelyek elsősorban az itthoniak örömére, épülésére szolgálnak. Állati Zenés ABC-je, amelyben Födő Sándor zeneszerző, Hegyi György dalszövegíró és Bakos Barbara illusztrátor a vele egyenrangú és vele egy emberként dolgozni tudó művésztársak, több egy egyszerű gyerekkönyvnél. Hatásos "csodafegyver” a mai gyerekek és szüleik, nagyszüleik egyik közös réme, a diszlexia, az olvasási nehézségek ellen. (…) Egy bizonyos: ez a könyv kiváló, mert spontán és könnyed házi iskola- előkészítő lehet sok-sok, most végzett nagycsoportos óvodás számára. Az pedig szinte természetes, hogy az óvodák házi könyvtárából nem hiányozhat.”

– (Új ember/Mértékadó, Reszkess, diszlexia!, Petrőczi Éva, 2015. június)

Albumokon szereplő dalok listája[szerkesztés]

ÁLLATI ZENÉS ABC 1.

1. Állati Zenés ABC 2. ABC-dal 3. Aranka, az aranyhal 4. Birkadal 5. Csilla, a csini csacsi 6. Dongóbolt 7. A lármás egér 8. Farkaséhes vagyok 9. Gertrúd és Gerzson, a gerlepár 10. Hédi, a válogatós hattyú 11. A hadari jaguar 12. A kisállatbolt sztárja, a kanári 13. A tangó-rajongó lajhár 14. Ezermester Muki, a makákó 15. Nyuszi-vers 16. Ökörködöm! 17. Pulykaméreg 18. Ruca utca 19. Sáska vagyok, mindent befalok 20. Mese a tevéről, aki elvesztette a mozijegyét 21. Ürgetánc 22. Mit tehet egy veréb?

ÁLLATI ZENÉS ABC 2.

1. A náthás ámbráscet 2. Nyafka cica 3. A madzagpedző 4. A dzs-betűs állat 5. Az ékszerteknős balladája 6. Gyugyó, a gyík 7. Az integetőrák 8. Egy íjhalnak minden új 9. Csak a moly 10. Nádirigó testvérem 11. Az oposszum bosszúja 12. Ó, az óriáskígyó 13. Az őszapó 14. A Q-kukac 15. Szitakötő szamba 16. Tyúkanyó meséi 17. Uhuhahota 18. Úszógumikacsa 19. Az űrsikló dala 20. Wobi, az űrvándor 21. Maxi, a dakszli 22. Ipszilon, a sárkány 23. Zebraáruház 24. Zsizsikes dal

Dalszerzők: Zene: Födő Sándor “Fodo” Szöveg: Hegyi György

Források[szerkesztés]