Zsoldos Imre (misszionárius)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsoldos Imre
Született1931. április 16.
Bejcgyertyános
Elhunyt2009. november 20. (78 évesen)
Tajpej
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • nyelvész
  • katolikus szerzetes
SablonWikidataSegítség

Zsoldos Imre (Bejcgyertyános, 1931. április 16.Tajpej, 2009. november 20.) verbita szerzetes, egyetemi tanár, misszionárius, nyelvész, költő, műfordító.

Élete[szerkesztés]

1931. április 16-án született a Vas vármegyei Bejcgyertyánoson. Polgári iskolát végzett, majd Budatétényben volt kisszeminarista, a budafoki premontrei gimnázium magántanulója volt. 1948-ban novíciusként Kőszegre ment. A noviciátus második évében a kőszegi bencés atyák tanították, ezt követően előrehozott fogadalomtételt tett.

Miután a szerzetesrendeket feloszlatták, Pannonhalmán tanult. Kiskunmajsán tett le az érettségi vizsgát mint katona. Ezután filozófiát tanult két éven kesztül az egri szemináriumban.

1956-ban nyugatra emigrált, Mödlingben a Szent Gabriel Missziósházban tanult teológiát. Ugyanitt szentelték pappá 1960-ban. A párizsi Sorbonne-on tanult francia nyelvet és irodalmat, s ezután Tajvanba küldték misszióra. 1964-től Hszincsuangban kínai nyelvet és kultúrtörténetet tanult a jezsuiták nyelviskolájában, egy évvel később, 1965-ben ő alapította meg a Fu-Jen Egyetem francia tanszékét. 1967-ben a washingtoni Georgetowni Egyetemen angol és francia nyelvészettel foglalkozott, majd 1969-ben tett szakvizsgát és 1975-ben szerezte meg doktori fokozatát. Ezután a tajpeji Fu-Jen Katolikus Egyetem tanszékvezető tanára lett. Mandarin nyelven tanította a világirodalmat, több művet is lefordított, de jelentek meg saját írásai is.

1998-ban munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki.

2009. november 20-án halt meg Tajpejben 78 éves korában.

Művei[szerkesztés]

  • Fu jen, szeretetben szolgálni. Versek, meditációk, műfordítások; vál., sajtó alá rend. Szamos Rudolf; Pannon Műhely, Szombathely, 1991
  • Ruminations; Fujen University, Taipei, 1995

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Nagy Csaba: A magyar emigráns irodalom lexikona. [Részben 2. jav. és bőv. kiad. + Álnévlexikon] Bp., Argumentum Kiadó-Petőfi Irodalmi Múzeum és Kortárs Irodalmi Központ, 2000
  • Magyar Katolikus Lexikon. Főszerk. Diós István. Szerk. Viczián János. Bp., Szent István Társulat, 1993–