Zott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zott SE & Co. KG
TípusSocietas Europaea
AlapítvaMertingen, Németország (1926)
SzékhelyMertingen, Németország
VezetőkChristine Weber, Anton Hammer
IparágFood processing
FormaSE & Co. KG
TermékekDairy products
Árbevétel894 Mio. euró (2013)
Alkalmazottak száma2,120 (2013)

Zott SE & Co. KG (Németország)
Zott SE & Co. KG
Zott SE & Co. KG
Pozíció Németország térképén
é. sz. 48° 39′ 54″, k. h. 10° 48′ 40″Koordináták: é. sz. 48° 39′ 54″, k. h. 10° 48′ 40″
[http://www.zott-dairy.com A Zott SE & Co. KG weboldala]
A Wikimédia Commons tartalmaz Zott SE & Co. KG témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Zott SE & Co. KG egy mertingeni székhelyű német tejfeldolgozó üzem. Az 1926-ban alapított vállalkozás egy önálló családi vállalkozás és 2014-ben Európa vezető tejfeldolgozói között szerepelt. Az üzem olyan tejtermékeket gyárt mint joghurtok, desszertek és sajtok. Kereken 4400 tejtermelő gazda szolgálja ki a Németországban, Lengyelországban, ill. Bosznia-Hercegovinában lévő gyárakat. 2014-ben a Zott-csoport kereken 962 millió liter tejet dolgozott fel.

A Zott nemzetközi jelenléte[szerkesztés]

A Zott több, mint 75 országban van jelen termékeivel, leányvállalatai vannak Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Szingapúrban, ill. Oroszországban is van képviselete.

A Zott Németországban[szerkesztés]

Anna és Balthasar Reiter 1926-ban egy vidéki tejfeldolgozót vásároltak a bajorországi Mertingenben. Balthasar Reiter korai halála után Anna Reiter feleségül ment Georg Zotthoz, akiről a vállalkozás is a nevét kapta. A 90-es években a Zott kelet-európai szomszédjai felé is nyitott. Leányvállalatokat alapított az akkori Csehszlovákiában (1991) – a mai Szlovákia területén, Lengyelországban (1992) és Csehországban. 2002-ben a magyar Zott Hungaria Kft. megalapításával az egész kelet-európai vonalon kiépültek az értékesítési irodák. 2000-ben megindult a gyártás a lengyelországi Opoléban is. A Zott vállalati csoport törzsüzeme Mertingenben (Bajorország) található, ahol joghurtokat, tejdesszerteket és mozzarella sajtot készítenek. Egy további termelői egység Günzburgban (Bajorország) tömb- és szeletelt sajtot, ömlesztett sajtot, ill. különböző portermékeket gyárt.

A Zott Lengyelországban[szerkesztés]

Lengyelországban a Zottnak Opoléban, Glogowo-ban és Racibórzban vannak gyártási üzemei, ahol gyümölcsjoghurtokat, natúr termékeket, tejdesszerteket, joghurt-és tejitalokat, ill. túrótermékeket készítenek.

A Zott Bosznia-Hercegovinában[szerkesztés]

Bosznia-Hercegovinában a termelői telephely Gradačac-ban található. Itt UHT tejet, natúr termékeket és joghurt-, ill. tejitalokat gyártanak.

Márkák[szerkesztés]

  • Monte
  • Natura
  • Zottarella
  • Jogobella
  • Bayerntaler
  • Belriso
  • Cremore
  • Liegeois
  • Sanée
  • Szívecske

Reklám[szerkesztés]

A németországi TV-reklámokban olyan prominens személyek szerepeltek, mint Maxl Graf és Roberto Blanco. 2010-ben a vállalkozás a Monte termékeik népszerűsítéséhez René Adler futballkapust és testvérét Rico Adlert kérte fel. 2013-ban a Monte márka követe a széllovas-világbajnok Philip Köster és testvére Kyra lett. 2015 májusától a tévés szakács, Nils Egtermeyer reklámozza a Zott mozzarella termékét, a Zottarellát.

Kitüntetések[szerkesztés]

A Zott rendszeresen kap kitüntetéseket termékeinek minőségéért független intézményektől, mint pl. a „Bundesehrenpreis“-t vagy a „PriMax“-t, ill. arany-, ezüst- és bronzérmeket a Német Mezőgazdasági Társaságtól (DLG).

  • 1986: „Goldener Zuckerhut“ kitüntetés a „Sahne“ joghurtért.
  • 2010: A Zott senior vezetőjét, Frieda Reitert (*1930) 2010. szeptember 18-án Mertingen tiszteletbeli polgárává választották. A tejfeldolgozót apósáról, Georg Zott-ról nevezték el.
  • 2012: A Zott licenchasználati jogot kapott a német mezőgazdasági minisztertől, Ilse Aignertől, hogy a „GMO free“ pecsétet használhassa Zottarella, ill. Bayerntaler termékeinek csomagolásán.
  • 2013: A Zott 11. alkalommal is átveheti a PriMax kitüntetést a Német Mezőgazdasági Társaságtól (DLG).
  • 2014: 5. alkalommal tünteti ki a német Táplálkozási és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL), állami tiszteletdíjjal.

Zottarella szakácskönyv[szerkesztés]

A Tre Torri Kiadóval együttműködve a Zott innovatív mozzarella recepteket keresett egy receptverseny keretén belül. A legjobb 200 recept egy szakácskönyvben összegyűjtve „Mozzarella a szakácskönyv-főzzünk fehér arannyal“ címmel jelent meg.

Weboldalak[szerkesztés]

Commons:Category:Zott
A Wikimédia Commons tartalmaz Zott témájú médiaállományokat.