Wikipédia:Wikidata-segítségkérés/Archív22

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Laforgue

Sziasztok! A Jules Laforgue‎ cikk infoboxának szül-hal adataihoz a Wd-ból 8-8 forráshivatkozás "érkezik", teljesen fölöslegesen. Nincs közöttük érdemi különbség, akkor meg miért? Jobb lenne teljesen elhagyni ezeket, vagy maradjon csak egy, de így nagyon zavaró. Köszönöm, ha valaki megoldja. – Vadaro vita 2018. október 7., 18:24 (CEST)

Semmit nem lehet tenni! Ez az agyament forrás fetisizmus terméke. Gyakorlatilag semmit nem lehet tenni, ha elkezdeném kitörölgetni a teljesen felesleges forrásokat előbb utóbb kitiltanának a Wikidatából. Texaner vita 2018. október 7., 19:41 (CEST)

Vagy wikidata-festisizmus Vigyor Ilyenkor én be szoktam írni helyileg az adatokat, és ellátom egy darab forrással. – Hkoala 2018. október 7., 19:44 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után)

Mi lenne, ha a személy infoboxot úgy módosítanánk, hogy ilyen esetben csak egy forrás jelenne meg? Csigabiitt a házam 2018. október 7., 19:45 (CEST)

Szvsz jobb lenne, mint ez a mostani. De mit jelent, hogy "ilyen esetben"? Nem minden esetben? (Közben láttam, hogy pl. Louise-Victorine Ackermannnál is ugyanez van, sőt a Házastársa, Állampolgársága rovatnál is megadja ugyanazt a hivatkozást, amit a szül-hal-nál). – Vadaro vita 2018. október 7., 20:01 (CEST)
Hogyan? Texaner vita 2018. október 7., 20:36 (CEST)

Esetleg az egyik forrást állítsuk preferáltra. – B.Zsolt vita 2018. október 7., 20:31 (CEST)

Elárulnád hogyan??? Texaner vita 2018. október 7., 20:36 (CEST)

Vagy teljesen kiveszed a forrást mint olyat, vagy alkalmazod a Hkoala módszert! Én más megoldást nem látok! Texaner vita 2018. október 7., 20:36 (CEST)

Már látom, hogy tévedtem... Nem lehet forrást preferáltra állítani. – B.Zsolt vita 2018. október 7., 20:57 (CEST)

Wikidata weekly summary #332

Házasság - kezdet ideje

Szeretném megkérdezni, hogy van-e lehetőség egy olyan szűrésre a wikidatán, hogy pl. bot szűrje ki azt, ha a Házasság paraméter "kezdet ideje" minősítőjéhez az adott illető születési dátuma kerül (többnyire gondolom/remélem véletlenül, mint pl. itt is)? Nem tudom, mi a gyakorisága, de elég zavarba ejtő tud lenni infoboxban megjelenítve... Fauvirt vita 2018. október 7., 11:53 (CEST)

SELECT ?item WHERE { ?item p:P26 [ps:P26/wdt:P569 ?date1; pq:P580 ?date2] FILTER ( year(?date1) = year(?date2) ) }
Próbáld ki!

@Fauvirt: Ezt futtasd le,elvileg ezek azok. – Máté (vitalap) 2018. október 7., 15:16 (CEST)

@Máté: Ez csak egy gyönyörű piros hibaüzenet, a végéről hiányzik egy pontosvessző. – Tacsipacsi vita 2018. október 7., 15:26 (CEST)
@Tacsipacsi: Nem az hiányzott, hanem összegabalyodott a lekérdezést és a sablont lezáró kapcsoszárójel, és amikor előnézetben láttam, hogy az írott szövegem elején megjelenik egy, akkor töröltem, ahelyett, hogy megnéztem volna, honnan jön. – Máté (vitalap) 2018. október 7., 15:32 (CEST)

Hát.. köszönöm a kigyűjtőt, érdekes, de elég zavarba ejtő a listából, hogy egy bot rakott be ilyen információt ([1], [2] a szerkesztései alapján tömegesen 2015-ben) a wikidatába.... nem értem

Na de: a szűrés szót én nem a kigyűjtésre értettem, hanem hogy eleve ne lehessen ilyet, de legalábbis ne hosszú távon. Mondjuk 52 elem nem olyan vészes... de ha meg azt vesszük, hogy 3 éve ott virít jó pár szócikkben egy ilyen értelmetlenség... Esetleg fel lehetne vetni ezt ottani fórumon? (én se a wikidatában nem vagyok elég jártas ehhez, másrészt nem is tudnám angolul megfogalmazni). Fauvirt vita 2018. október 8., 09:47 (CEST)

Erre létre lehet hozni egy összetett kikötést, majd csinálok egyet, ha odajutok, és akkor egy bot mindennap kigyűjti. – Máté (vitalap) 2018. október 8., 13:47 (CEST)
Az összetett kikötések egyetlen hátránya, hogy az elemből egyáltalán nem látszik, hogy éppen megszegetik (vagy hogy is kell eztet mondani 🙂) a kikötés, ellentétben a „szimpla” kikötések megszegésekor megjelenő felkiáltójellel/villámmal. – Tacsipacsi vita 2018. október 8., 22:27 (CEST)

képek

(Nincs megoldva, de már felvettem a kapcsolatot a szerkesztővel, szóval folyamatban van. Palotabarát vita 2018. október 8., 10:22 (CEST))


Sziasztok, létrehoztam egy oldalt, ahová képtelen vagyok képet feltenni tudnátok segíteni. Előre is köszönöm!Szent78 vita 2018. október 7., 17:32 (CEST)

Wikidata weekly summary #333

Wikidata weekly summary #334

Wikidata weekly summary #335

Híd infobox az olasz Wikipédián

Az olaszok nagyon ügyesen oldották meg az infoboxok dokumentálását, kiegészítve a wikidatás információkkal. Érdemes egy pillantást vetni a sablondokumentációjukra: ponte. Ráadásul a minta másolható, és a vágólapra nem kerülnek át a Wikidatás képecskék. Informatív és egyszerű, nekem tetszik! – B.Zsolt vita 2018. október 27., 23:32 (CEST)

Wikidata weekly summary #336

Farkas Ilonka

A szócikk infoboxán dolgozva a boxban olyan adatok is megjelentek, amelyekre nincs is kérdés a box szerkesztésénél. Pl. Nevezettnek a zenész infoboxát szerkesztve nincs kérdés az iskoláira vonatkozólag, de a keretben mégis megjelent a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (1934-1939). Az évszám hiteles, de az iskola megnevezése akkoriban még Zeneakadémia volt. Javítani nem lehet ! A kérdésem mégis az : miként jelenhet meg egy olyan adat, amelyet nem én írok oda és mégis az én nevem alatt jelenik meg ????– Ima vita 2018. november 3., 11:30 (CET)

Szia! Azok az adatok, amiket nem látsz az infoboxban, a Wikidatáról érkeznek, ebben az esetben innen: Farkas Ilonka (Q58009436). Az a probléma, amit jeleztél, ti. hogy amikor ő odajárt, akkor nem úgy hívták az intézményt, sajnos ismert előttünk, nem csak itt jelentkezik, hanem az összes olyan felsőoktatási intézmény feltüntetésében, aminek megváltozott a neve. A javítására van szándék, de egyelőre nincs idő. Kézzel kijavítottam, most adattartamában helyesen jelenik meg, a doboz lett kicsit fura, de majd még reszelek rajta. Palotabarát vita 2018. november 3., 11:59 (CET)

Wikidata weekly summary #337

Wikidata weekly summary #338

Interwiki átfedések

Vannak olyan fogalmak, amik nagyon hasonlóak vagy átfedés van köztük, azonban nem azonosak, így a WD-ben is más az azonosítója. A társ-wikiken viszont sokszor vagy csak az egyik vagy csak a másik azonosítóhoz kapcsolódó szócikk létezik. Van esetleg valami olyan megoldás, amivel a szócikkeket össze lehet kötni, tehát, hogy a másik nyelvű szócikk is megjelenjen a baloldali oszlopban? Például ilyen a Híosz prefektúra (Híosz prefektúra (Q874192)), ami ugyan az, mint a 2010-es közigazgatási átszervezés után, csak a neve lett más (Chios Regional Unit (Q19890615)). Ezeket tételesen beleírtam a szócikkbe, de ez nem igazán jó megoldás.

Nincs valami olyan sablon, vagy más lehetőség a WD-ben, amivel egy másik WD elemhez tartozó szócikkek is felvehetők a nyelvi felsorolás közé, ha mondjuk azon a nyelven nem elérhető? Pl. itt van az Athosz-hegy (Athosz-hegy (Q130321)) vs. Athosz-hegyi Köztársaság (Athosz-hegyi Köztársaság (Q780149)). Ez utóbbinál ha nincs ilyen szócikk az adott nyelven, akkor ott jó lenne ha a "hegy szócikke" elérhető lenne a felsorolásból, hiszen a legtöbb szócikk kitér a köztársaságra is.

Köszönöm, JSoos vita 2018. november 14., 19:01 (CET)

Az első esetében szerintem simán lehet írni önálló szócikket a prefektúráról és egy másikat a szigetről még akkor is, ha a kettő területileg megegyezik. Így teszi az angol is: külön van a szigetnek szócikke és külön a prefektúrának.
De ha arra vonatkozik a kérdés, hogy a lapok bal oldalán, ahol az interwikis linkek vannak, fel lehet-e tüntetni az angol sziget és az angol prefektúra szócikkét is, akkor nem: csak 1:1 egyezés lehetséges. Az sem lehet, hogy mondjuk azeri nyelven nincs megírva a prefektúra cikke, de megvan a szigeté, és akkor a magyar prefektúra-cikkhez hozzákössük az azeri sziget-cikket. Technikailag sem lehetséges, de logikailag sem lenne jó: különösen akkor okozna zavart, ha később megszületne az azeri prefektúra-cikk, és végig kellene nézni, hogy a világ összes Wikipédiáján hova van a szigethez bekötve a link, és áttenni a prefektúrához. Palotabarát vita 2018. november 14., 19:16 (CET)
@Palotabarát: (Nem a szigetről beszélek hanem a 'Prefektúra' és a 'Regional Unit'-ról, lásd: en:Prefectures of Greece, és en:Regional units of Greece). Pont azért nem jó megoldás kézzel beírni, (ahogy én is írtam) mert így ha megíródik, akkor duplán lesz a felsorolásban (azt hiszem), ezért lenne jó, ha megadható lenne egy másik WD elem azonosítója, ami automatikusan csak akkor teszi be az interwikit, ha nem létezik azon a nyelven (nem mind a kettőt szeretném megjeleníteni), vagya WD-ben össze lehet kapcsolni a két fogalmat, mint hasonlót. JSoos vita 2018. november 14., 19:40 (CET)
Ja most látom, hogy a huwiki szócikk nem is a prefektúráról szól, hanem tulajdonképpen a Híosz (sziget)-ről... (Híosz (Q160483)), tehát eleve rossz, és ugyan így van még Híosz (város) (Híosz (Q748832)) is. Szerintem jó lenne, ha ezeket valahogy össze lehetne kötni (sziget -város) és ha az egyikről nincs szócikk egy adott nyleven legalább a másik elérhető lenne, (mondjuk nálunk most egyikről sincs...) JSoos vita 2018. november 14., 20:03 (CET)