Wikipédia:Wiki migrálása Debianba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a szócikk a saját wiki költöztetését és egyúttal annak verziófrissítését írja le. Az új wiki Debian operációs rendszerre költözik, felhasználva a disztribúció nyújtotta előnyöket.

A költözés új wiki installálásából és az adatok átmozgatásából áll, azaz minimális módosítással alkalmas gépen belüli verziófrissítésre is.

E szócikk némi Linux-jártasságot feltételez.

A régi wiki más operációs rendszerben is lehet, feltéve, hogy a migráló személy képes benne

  • a mysqldump programot futtatni
  • file-okat átvinni az újba (akár hálózaton át, akár pendrive-on vagy CD-n).

Adatmigrálás[szerkesztés]

Az első lépés az új wiki telepítése, a mi esetünkben debian alá.

A wiki a szócikkeket adatbázisban, a képeket filerendszerben tartja. A kétféle adatot külön kell átmozgatni.

A régi wikiben[szerkesztés]

Ha nincs hálózati kapcsolatunk, csomagoljuk össze a régi wiki images könyvtárát egy file-ba, hogy egyszerűbb legyen átvinni.

Az adatbázis kimentése file-ba:

mysqldump -u root -p régi-adatbázisnév >dumpfájl.dump

Az új gépen[szerkesztés]

A /var/lib/mediawiki/images könyvtárban egyetlen README fájl van. Töröljük le, és ha még nem tettük meg /var/lib/mediawiki számára, akkor most érdemes új fájlrendszert mountolni /var/lib/mediawiki/images-ra, hogy az esetleg sok helyet foglaló képfájlok ne a root fájlrendszerbe kerüljenek. Ezután a régi wiki médiafájljait másoljuk ide hálózaton keresztül vagy pendrive-ról, majd állítsuk be a fájlok tulajdonosát:

chown -R www-data:www-data /var/lib/mediawiki/images

A mysql-ből dobjuk el a telepítéskor létrehozott és konfigurált adatbázist, majd hozzuk létre újra üresen, és töltsük bele a régiből áthozott adatbázis-adatokat. A mysql-be jelentkezés (mysql -u root -p) után:

show databases;        /* az adatbázisok listája */
drop database adatbázis;
create database adatbázis;
use adatbázis;
source dumpfájl.dump

Most ott tartunk, hogy van egy új adatbázis-szerkezetet használó programunk és egy régi adatbázis-szerkezetünk. Ha a kettő nem azonos, a wiki hibásan fog működni.

Az új adatbázis-szerkezet előállítása a régi adatokon parancssorból:

php /wiki/kemia/maintenance/update.php

Készen vagyunk. A http://localhost/mediawiki lapon a régi wiki nyitólapját látjuk az új gépen; ha mégsem, a böngésző gyorsítótára csap be. Szúrópróbaszerűen ellenőrizzük a lapokat, kategóriákat és médiafile-okat a speciális lapok között található listákból.

Érdekes és zavarba ejtő tapasztalat, hogy ha a médiafile-ok átvitele előtt nézünk meg egy lapot, ami médiafile-ra hivatkozik, a lapnak csak a címét és a kategóriáit látjuk, és ez a file-ok átvitele után is így marad. A szerkesztés üzemmód előnézetében a lap jól látszik, és mentés után helyreáll a rend.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]