Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-04-03

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Micimackó[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Milne: Micimackó című művéből (http://mek.niif.hu/00400/00449/00449.htm) készült-e szövegazonos (a mese szövege megegyezik a link szövegével) mese/film? Ha igen, mikor, és honnan lehet azt megszerezni? Ha nincs ilyen, akkor melyik a klasszikus Micimackó mesefilm?
--Gbarta vita 2012. április 3., 12:33 (CEST)[válasz]
Válasz
  1. Micimackó / hangoskönyv Micimackó és barátainak teljes története Karinthy Frigyes bravúros fordításában, Koltai Róbert előadásában. mp3 formátum, 1 CD korong.
  1. Micimackó kalandjai 1977-es Walt Disney film. A könyvvel nem tökéletesen szöveghű, hisz filmről beszélünk. – Rodrigó 2012. április 3., 15:33 (CEST)[válasz]

Az iránytű feltalálása előtt hogyan tájékozódtak?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--79.122.12.188 (vita) 2012. április 3., 16:52 (CEST)[válasz]

vélemény:

Most sincs mindenkinek iránytűje! (Nekem van a kocsiban, a kesztyűtartóban, de ez nem általános. Nincs is rá szükségem - de egyszer ismeretlen területen, teljesen borult ég alatt - térképpel a kezemben! - eltévedtem, mert nem volt időm kivárni az égbolt kiderülését: azóta van iránytűm!) A Nap ma is ugyanúgy keleten kel és nyugaton nyugszik, mint többezer éve (amióta nagy utak megtételére vagyunk képesek). És a Sarkcsillag sem sokat mozdult el az égbolton ennyi idő alatt: mindig helyes az irányzásunk, ha az irányát északinak mondjuk. Ha ezek az égi jelenségek nem voltak tanulmányozhatók köd, borult ég stb. miatt, akkor várniuk kellett az ég kitisztulásáig!
Meg ha már műszer...! Ismerték a napórát is! Amikor legrövidebb a botocska árnyéka (amikor dél van), akkor az árnyék iránya a déli irányt jelzi. Ugyan, nagyon időigényes (hiszen az irány kijelöléséhez ki kellett várni a dél utáni időt is) és mai szemmel ez pontatlan módszer, de akkoriban ez is használatos lehetett...
vitorlavita 2012. április 3., 19:11 (CEST)[válasz]
Ezenkívül éjszaka (főként a tengerészek) tájékozódtak az Esthajnalcsillag és a Sarkcsillag helyzetének figyelembevételével is, sőt a nagy felfedezések korában a tengerészek "kedvence" ilyen téren a Dél Keresztje elnevezésű csillagkép volt.--Szabi237 vita 2012. április 3., 20:42 (CEST)[válasz]
Válasz

Hogyan tájékozódtak iránytű nélkül? Túravezetőként ezt a logikus sorrendet állíthatom fel. Feltételezem, hogy az akkori utazó is ezeknek a készségeknek és eszközöknek a birtokában volt. Lásd még: navigáció.

  1. Alapvetően volt helyismerete.
  2. Megkérdezte a helyiektől.
  3. Utak, ösvények, útjelző táblák követése.
  4. Jellegzetes, messziről látható tereptárgyakhoz viszonyította a helyzetét (Hegycsúcsok, vízpart, templomtornyok).
  5. Mágnesességen alapuló égtáj meghatározás az iránytű (Ez most kiesik)
  6. A nap járása alapján becsülte meg az irányát ismeretlen területen.
  7. Rajzot vagy térképet használt a területről (akkoriban ez nagyon ritka volt).
  8. Éjjel a csillagos ég alatt a sarkcsillag, esthajnalcsillag (Vénusz) segített, illetve a csillagfénynél kirajzolódó tereptárgyak.
  9. Lejtőn lefelé, illetve vízparton folyásirányban haladva nagy eséllyel találtak utat vagy települést.
  10. Éjjel borult időben szárazföldön ismeretlen területen célzottan egyáltalán nem mozogtak, az akkoriban sokkal gyakoribb vadállatok és rablók/támadástól tartó helyiek miatt.
  11. A hold helyzete és alakja alapján szintén megbecsűlhető az északi irány, hisz fényével közvetetten a nap állását mutatja.
  12. A vikingek által borús időben használt napkő kivételével a modern korban vált lehetővé a Szextáns használata, ami a napot és egy órát használ referenciaként.

– Rodrigó 2012. április 4., 14:24 (CEST)[válasz]

Magnólia virágzása[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
== tavaly virágzott a magnoliám az idén semmi ,.mi lehet az oka? nem metszettem virágzás után ..kellene? ==
--212.16.141.138 (vita) 2012. április 3., 20:34 (CEST)[válasz]

válasz:

Nem vagyunk mi kertészek... Csak azt a tanácsot tudom adni, hogy böngészd a következő listát:
Google Web(magnólia virágzása) találati lista
Ebből ajánlom az ötödik találatot, az Index.hu fórumát:
Magnolia - liliomfa v tulipánfa
Látható, hogy ez a fórum ma is működik! Olvasgasd el a hozzászólásokat, és ha tetszik, regisztráld magadat közéjük, és te is tedd fel a nekünk feltett kérdésedet! Bizonyára kapsz tanácsot!
vitorlavita 2012. április 3., 22:21 (CEST)[válasz]

A személy, aki más történetét írja le[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Tudja e valaki hogy hívják azt a személyt aki más történetét írja le nem legenda író nem történész de van erre egy szó de nem jut eszembe
--Fémszív vita 2012. április 3., 22:24 (CEST)[válasz]

Életrajzíró vagyis biográfus. --Pagonyfoxhole 2012. április 3., 22:26 (CEST)[válasz]