Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-01-24

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

jaj jajajaj[szerkesztés]

Jaj?

Ha jaj, akkor mennyire jaj?

Ugye nem nagyon jaj?

Ha nagyon jaj, akkor mit csináljak?

Mit csináljak egyáltalán ha jaj?

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 84.2.103.155 (vitalap | szerkesztései) 2010. január 24., 12:04 [1]

részválasz1
Ajánlott olvasmány: Petőcz András: Az AL szerkesztőinekRodrigó 2010. január 24., 16:13 (CET)[válasz]
Vigyor - vitorlavita 2010. január 24., 18:12 (CET)[válasz]

Matematikaverseny[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

A XXI. Bátaszéki Matematikaverseny 7. osztályos második (területi) fordulójának és a 8. osztályos második (területi) fordulójának megoldásait szeretném tudni!
--91.147.201.142 (vita) 2010. január 24., 17:35 (CET)[válasz]

válaszféle:

Úgy tűnik nekem, hogy ezek még nem kerültek fel az internetre...
A Google: Bátaszéki Matematikaverseny listában a legfrissebb link a harmadik: Felhívás a „Tolna megyei tanulmányi és tehetséggondozó versenyek 2009/2010”-re (ebből tudom, hogy a II. -területi- forduló 2010. január 11-én volt). És még ezt találtam: Katona J. Gimnázium Események naptára. Más nincs! - vitorlavita 2010. január 24., 18:35 (CET)[válasz]

Ezüstlánc[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném kérdezni, hogyha ezüstláncra bizsumedált teszünk, akkor az ezüstnek lesz-e valami baja? Például elsineződhet?
--91.82.109.30 (vita) 2010. január 24., 17:56 (CET)[válasz]

válasz:

Itt van egy tanácsadó cikk az ezüst ékszerekkel kapcsolatban.
(Ehhez én azt teszem hozzá, hogy a bizsuk felfüggesztése bizonyára nem ezüstötvözetből készül - hanem bizonyára vasötvözetből! Ami keményebb az ezüstnél - vagyis az ezüst láncszem hamarabb elkopik...)
vitorlavita 2010. január 24., 21:27 (CET)[válasz]

vadkár[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Hogyan igényelhető vadkár-térítés?
--89.223.142.218 (vita) 2010. január 24., 18:09 (CET)[válasz]

válasz:

A hivatalos törvénymagyarázat alapján a vadkárról legegyszerűbb (talán) az önkormányzat jegyzőjénél bejelentést tenned! - vitorlavita 2010. január 24., 19:25 (CET)[válasz]

Just Sándor[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Just Sándor születési helyét, dátumát, valamint halálozási adait szeretném negkérdezni. Hanaman Ferenccel a Tungsramban szabadalmaztatták a volfrámlámpát. A segítséget előre is köszönöm! – Tambo vita 2010. január 24., 18:16 (CET)[válasz]

1. válasz, Karmela:

A következőt tudtam kideríteni:

A lexikonokban Alexander Just, Franz Hanaman és Franjo Hanaman néven is érdemes keresni őket, ezeken a neveken voltak külföldön ismertek, például a különböző amerikai szabadalmak is ezen a néven futottak.
A lexikonokban ausztriaiként szerepelnek. Az amerikai szabadalmakon világosan olvasható a lakhely: Budapest, Desewffy utcza 3.
Korábban Bécsben voltak tanársegédek.
Talán ennek a lakcímnek a segítségével többet is ki tudsz deríteni a budapesti polgármesteri hivatalban vagy a Magyar Országos Levéltárban.

A figyelmedbe ajánlom továbbá a következőket, hiszen gondolom éppen cikket írsz róla:

Karmelaüzenőlap 2010. január 24., 23:26 (CET)

2. válasz:

Remek Karmela! A te javaslatod nyomán találtam meg ezt a nyomot: de:Franjo_Hanaman!!! A szócikk második mondata (a Ref-Ref* parancspárt szándékosan „rontottam el”, hogy látható legyen a hivatkozás):
Er schloss 1899 an der Technischen Hochschule Wien sein Studium ab. Gemeinsam mit seinem kroatischen Assistenten Alexander Just (1872-1937) entwickelte er bei der Bayerischen Glühfädenfabrik oder Wolframlampen AG in Augsburg-Lechhausen (ref)Heinrich Leiser: Wolfram: eine monographie ... (/ref) ein Verfahren zur Herstellung von Wolframglühdrähten für elektrisch betriebene Wolframdrahtlampen.
Sajnos, én nem tudok németül, mi minden van e hivatkozásban! Mindenesetre, a német szócikk ír két évszámot Just Sándor neve mögé!
vitorlavita 2010. január 25., 00:29 (CET)[válasz]
A források közt a magyar szabadalom: http://www.mszh.hu/anim/HU-34541.pdf - vitorlavita 2010. január 25., 00:44 (CET)[válasz]
Arra tippelek, hogy a források közt megadott de:Österreichisches_Biographisches_Lexikon_1815–1950 lexikon 3. kötete tartalmazza Just Sándor adatait... - vitorlavita 2010. január 25., 00:56 (CET)[válasz]
Ez ügyes volt!
A német Wikipédia de:Franjo Hanaman cikke szerint Alexander Just 1872-től 1937-ig élt. A cikk azt írja továbbá, hogy Just horvát volt, és hogy Franjo Hanaman aszisztense.
A te nyomodon megleltem az angol Wikipédia csonka cikkecskéjét is: en:Aleksandar Just, ott Just magyar, és szinén 1872-től 1937-ig élt. A magyarsága azonban számos ide-oda állítgatás utáni pillanatnyi állapot.
Továbbá ez is érdekes: Professor Hanaman and Dr. Aleksandar Just (1872-1937) discovered the electric bulb with wolfram wire. írja a CROATICA CHEMICA ACTA
Ez pedig Franje Hanamanáról szóló horvát cikk, amiben 17-szer említik Just nevét.
Karmelaüzenőlap 2010. január 25., 01:46 (CET)[válasz]
Bennem az kelt gyanút Just Sándor nemzetiségét illetően, hogy a http://www.mszh.hu/anim/HU-34541.pdf forrásban látható magyar szabadalmi hivatali dokumentumban a név: Just Alexander, aki ettől osztrák is lehet. Könnyen lehet, hiszen -szerintem- a Just vezetéknév sem magyar... - ezt látszik alátámasztani az, hogy Hanaman meg magyar keresztnévvel szerepel! A monarchiában...! Velünk kiegyeztek az osztrákok, mi meg utána a horvátokkal... Aki nálunk volt, és osztrák, az osztrák is maradt a magyarok szemében, de a horvátok hozzánk jártak pl. egyetemre, ők -ugye- „magyarok” lettek! Vagyis Just inkább osztrák, mint magyar... míg a többi dokumentum hihetővé teszi Hanaman horvát voltát! Ahogyan Friedrich Engels, Victor Hugo, Karl Kautsky, Karl Marx, Karl May, Lev Tolsztoj, Jules Verne, Émile Zola stb. keresztnevét is „lefordítottuk” annak idején, úgy -talán- Just Sándor is ilyen magyarosítás, ami esetleg annak „ürügyén” történhetett, hogy pár évet dolgozott az újpesti izzógyárban (s -talán- többet nem Magyarországon) - még az Osztrák-Magyar Monarchia idején! Nagyon kellene valamilyen életrajza! - vitorlavita 2010. január 25., 10:18 (CET)[válasz]
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

sziasztok

Mikor volt a muhi csata? az Árpádház kialakulása? az 51-es Német vereség? Szent István koronázása? és a Honfoglalás kezdete?

előre is köszönöm válaszotokat!

--188.36.31.217 (vita) 2010. január 24., 18:56 (CET)[válasz]

1.válasz

Szia! Itt megtalálod a keresett válaszokat: Muhi csata, I. István, Honfoglalás, Árpád-ház. Üdv:   ¤SZASZA Jó szerencsét!2010. január 24., 19:02 (CET)[válasz]

A tintasugaras nyomtatók kék festéke tényleg tartalmaz ciánt?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--86.101.101.239 (vita) 2010. január 24., 19:21 (CET)[válasz]

válasz:

Te a hidrogén-cianid (vagy más néven cián-hidrogén, kéksav) nevű vegyületre gondolsz, amelynek vegyi képlete H–C≡N: ez színtelen, kábító, keserűmandulára emlékeztető illatú, igen illékony folyadék. Vízzel, alkohollal, éterrel minden arányban elegyedik. A kéksav elnevezés T. O. Bergman svéd kémikustól származik (a berlini kékről, 1775), majd C. L. Berthollet mutatta ki, hogy szenet, hidrogént és nitrogént tartalmaz (1787) ez a vegyület.
A hidrogén-cianidnak és sóinak már 0,05 g-ja halálos lehet, belélegezve is rendkívül mérgező, hatása azonnali (ez a ciánmérgezés), a mérgezést közönséges gázálarc nem akadályozza meg. MAK-értéke 0,3 mg/m³.
A hidrogén-cianid kis mennyiségben előfordul a természetben (pl. keserűmandula-, sárga- és őszibarackmag, az amigdalinban, illetve néhány más glükozidban - gyerek esetén 5-10 db keserűmandula, felnőttnél pedig kb. 60 db komoly mérgezést jelent), továbbá a cigarettafüstben, kimutatták a csillagközi térben is.
Egyes cianidjait felhasználták féregirtásra („ciánozás”) és növényi kártevők ellen is (csak régebben). Ciánmérgezés előfordul(t) rovarirtáskor, fényképészeti laborokban.
A CN atomcsoport (szén és nitrogén) a cianid vegyületekben szerepel, mint pl. a kálium-cianidban (ciánkáli), és a hidrogén-cianidban. Mindkettő igen veszélyes méreg. A hidrogén-cianid (vagy cián-hidrogén) színtelen gáz, egyik neve a kéksav. (A "cián" név a sötétkék jelentésû görög kyanos szóból ered.) A cián-hidrogén vizes oldata lúggal és vasvegyülettel elegyítve a berlini kék nevû festék, mely az első modern, (vagyis vegyészek által létrehozott) festék volt a 18. században, később ebből fejlesztették a nyomdászat egyik alapszínét a cyant, vagy ciánkéket.
A berlini kék színét a cianid adja, innen származik a kékeszöld szín neve: cián. A nyomtatásban (nemcsak a printerekben, hanem a sajtó- és könyvnyomtatásban is) használt kék festékek tartalmaznak cianidot (mivel jól oldhatók).
Források:
Kémiai színnevek
Magyar nagylexikon nitrogén-cianid szócikke, Magyar nagylexikon, 9.kötet, Magyar Nagylexikon Kiadó, Budapest 1999, 458. oldal ISBN 963 9257 00 1
Hewlett-Packard Biztonsági adatlap
vitorlavita 2010. január 24., 20:30 (CET)[válasz]
megjegyzés:
Mindenkitől elnézést kérek, hogy nyílt színen szólok erről, és elsősorban tőled, vitorla, de a válaszod egészen precíz és minden igényt kimerítően részletes volt. Egy baja van csak: hogy nem az utolsó mondattal kezdted. Senki sem örül annak, ha megkérdezi, hogy hány óra van, és elsőként a modern időszámítás alapjait mesélik el neki. Utána, az már más dolog. A válasz nem egy bizonyítás, Q.E.D., hanem csak egy válasz, amelyet kiegészíthetünk hasznos részletekkel, vagy magyarázattal is. A látogató nem csak a sokrétű tudást, hanem az abból való idézés hatékonyságát is tisztelheti. - Orion 8 vita 2010. január 24., 23:31 (CET)[válasz]
Precíz, szép válasz volt. Igenis így kell válaszolni. Előbb tisztázzuk az alapokat, hogy miről is beszélünk, aztán jöhet a válasz. Q.E.D. – CsGábormegbeszélés 2010. január 25., 00:04 (CET)[válasz]

fontos kiegészítés (Köszönöm! - vitorlavita):

Egy fontos dolog kimaradt: a berlini kék festéket nem sorolják a mérgező festékek közé. (forrás: Molnár C. Pál szerk. A képzőművészet iskolája. Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, Budapest, ISBN 963-336-050. 61. o.) A berlini kék – bár ciánvegyület, ferro-ferri-cianát, Fe4[Fe(CN)6]3 – nem tartalmaz sem mérgező hidrogén-cianidot (kéksav) sem kálium-cianidot (ciánkáli). A festékek megkóstolása ennek ellenére általában nem ajánlott, nem tudhatjuk pontosan a hordozóanyag összetételét. – Villanueva vita 2010. január 25., 10:53 (CET)[válasz]

 megjegyzésA cianidok nem automatikusan mérgezőek, a Kálium-ferrocianid például élelmiszer adalékanyagként is használatos. – Stewe Feedback 2010. január 25., 12:08 (CET)[válasz]

Justin Yak halála[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

2008 maj. 2 lezuhant repülő kormánytisztviselőkkel, köztük Dr Justin Yak ?
--84.47.118.31 (vita) 2010. január 24., 19:28 (CET)[válasz]

válasz:

Itt a BBC News 2008. május 2-i híre, s benne ez is:
"Unfortunately they couldn't make it to Rumbek - the plane just blew up and all passengers died," he told the BBC's Focus on Africa.
He said passengers on board included Mr Deng and his wife, senior presidential adviser Justin Yak and his wife, and other senior military officials. (...)
vagyis:
„Sajnos, nem jutottak el Rumbekig - a gép felrobbant és minden utas meghalt” -, mondta a BBC AFrika műsorának.
Mondta, hogy az utasok között volt Mr. Deng és felesége, Justin Yak rangidős elnöki tanácsadó és felesége, és más fontos katonai hivatalnokok. (...)
vitorlavita 2010. január 24., 21:14 (CET)[válasz]

A királyné és Éva esküvőre megy?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

A királyné Évával hová megy, és hogyan sikerül megakadályozni az esküvőt?

--84.236.73.78 (vita) 2010. január 24., 20:12 (CET)[válasz]
válasz1

Az Egri csillagok című regényre gondoltál? Legjobb lenne, ha magad is elolvasnád :-)Hkoala 2010. január 24., 20:52 (CET)[válasz]

kiegészítés

Ha nincs meg a könyv, akkor itt is elolvashatod... - vitorlavita 2010. január 24., 21:53 (CET)[válasz]