Wikipédia:Téka/Gitár/Cikktéka/5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Evo
Evo

Evo a Steve Vai gitárvirtuóz segítségével kifejlesztett Ibanez JEM (7VWH) elektromos gitár prototípusa, mely máig Vai tulajdonában van. Evo a zenész elsőszámú hangszere, elég különlegesnek és sokoldalúnak bizonyult ahhoz, hogy Steve Vai minden egyes stúdiófelvételén ezt használja az 1993-as Sex & Religion album felvételei óta. Ezen kívül a hangszer szinte minden koncerten előkerült eddig, legalább egy szám erejéig. A nagy igénybevételnek köszönhetően Evo több sérülést is begyűjtött az évek során, és több száz zenei magazin címlapján szerepelt már.

Az Ibanez hangszercég már 1987-óta gyárt Ibanez JEM modelleket. Steve Vai is előszeretettel játszott a JEM gitárokon, így az Ibanez marketing célokból lehetőséget biztosított Vai számára egy saját nevével fémjelzett, ún. „signature model” kifejlesztésében.

Nevét a hangszedőiről kapta: Steve Vai a fejlesztésekhez történő segédkezés gyanánt pick-up típusok és elrendezések kombinációjával kísérletezett és a végül a DiMarzio Evolution hangszedőire esett a választása. A prototípus neve tehát a választott hangszedő neve után lett egyszerűen csak Evo.