Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/Spanyol nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Spanyol nyelv[szerkesztés]

A spanyol nyelv vagy kasztíliai nyelv (lengua española/castellana vagy idioma español/castellano) az indoeurópai nyelvcsalád itáliai ágán az újlatin nyelvek nyugati, azon belül az ibériai csoportjába tartozik. A legtöbb ember által használt újlatin nyelv, az összes nyelv közül pedig az első három között szerepel a világon (részletesen lásd a vonatkozó szakaszt). Napjainkban világszerte egyre nagyobb teret kap az oktatásban is, egyrészt elterjedtsége, a spanyolul beszélők számának rohamos növekedése, másrészt dallamossága és viszonylag könnyű tanulhatósága miatt. Őse a Római Birodalom Hispania tartományának északnyugati részén beszélt latin nyelv. A középkori hódításokkal Amerikában is elterjedt a spanyol, sőt, Afrikában és Ázsiában is fellelhetőek anyanyelvi beszélők. A nyelv és a nép neve (español, spanyol) – a provanszálon keresztül – a középkori latin Hispaniolus (szó szerint: „hispánka, kis hispán”) szóból származik. Nyelvészetileg legközelebbi rokona a portugál nyelv, kölcsönös érthetőség szempontjából viszont talán az olasz nyelvhez áll közelebb.


„Spanyol, kasztíliai vagy kasztíliai-spanyol?” Ez a kérdés régóta foglalkoztat mindenkit a nyelvet beszélők körében, és örökös vita tárgyát képezi. A spanyol nyelv eredeti elnevezése kasztíliai (castellano), mivel a történelmi spanyol Ó-Kasztília tartomány latin nyelvjárásából alakult ki. Szintén ezen a területen találták a nyelv első írásos nyomait is. Ezzel szemben a középkori spanyol királyságoknak önálló nyelvjárásaik voltak, legjelentősebbek közülük az aragóniai és a leóni. Mára e nyelvjárások a kasztíliaival szemben visszaszorultak, csupán a nép ajkán maradtak fent falvakban, néhány ezer beszélővel, akik valamennyien „kétnyelvűek”, hiszen mind beszélik a kasztíliait. A középkori Spanyolország visszahódítása (Reconquista) idejétől a kasztíliai nyelv egyre nagyobb területet nyert, míg végül a 16. században, I. Károly uralkodásának ideje, azaz a spanyol királyságok egyesítése óta egyre gyakrabban használják a nyelvre az español (azaz szó szerint: „hispániai”) jelzőt mint általánosítást.

  •  támogatom Lily15 üzenet 2007. május 15., 20:57 (CEST)[válasz]
  •  támogatom, de nem lehetne másik, spanyolországi nyelvjárásokat ábrázoló térképet beilleszteni? Szeretem, ha színes a főoldal.Beroesz 2007. május 22., 21:53 (CEST)
    Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
TheMexican (escríbeme) 2007. május 22., 21:59 (CEST)[válasz]