Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/Homérosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Homérosz[szerkesztés]

Homérosz
Homérosz

Homérosz (görögül Ὅμηρος, latinosan Homeros, Homerus, régiesen Homér; i. e. 8. század?) görög költő. A Homérosz nevét viselő két nagy költemény, az Iliász és az Odüsszeia az i. e. 8. századból valók. Arról, hogy e két mű valóban Homérosz nevű költőtől származnak-e, vagy hogy élt-e egyáltalán Homérosz – akinek szülővárosául már az ókorban hét város is versengve jelentkezett, s a monda vaknak hiszi – több mint másfélszázados vita folyik a tudományban, a mai recepció azonban inkább a művekre koncentrál.

Az ókori görög gondolkodók nézetei szerint a mitológiát Homérosz és a nálánál két évtizeddel fiatabb Hésziodosz teremtette meg. A trójai mondakör Homéroszig legalább négy-öt évszázadon át élt a görög nép emlékezetében. Írott forrással azonban, amely Homérosznál régebbi lenne, az ókori görög irodalomban nem találkozhatunk.

Homérosz eposzait az olimposzi derűvel körülvett istenek jellemzik, de találkozhatunk az áldozatok bemutatását leíró részletekkel is, a homéroszi realizmus szükségszerű követelménye ez, hiszen e nélkül nem ábrázolhatná az élet teljességét. De Homérosz számára az istenek világa sokkal kevésbé jelenti a vallás szigorú előírásait, mint inkább a vallástól egyre inkább elkülönülő mítosznak a képzeletet felszabadító játékosságot: természet és társadalom valóságainak legmagasabb fokú költői általánosításai antropomorfizmussal ötvözve