Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/A Sixtus-kápolna mennyezetfreskója

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Sixtus-kápolna mennyezetfreskója (42. hét)[szerkesztés]

Szépen megírt cikk, még ha az egyedi forrásjelölések ki is maradtak belőle. Szerintem mehet a kezdőlapra, elég olvasmányos - Serinde üzenet 2006. október 4., 14:48 (CEST)[válasz]

Ádám teremtése
Ádám teremtése

A Sixtus-kápolna mennyezetfreskója Michelangelo egyik műve, a világ egyik legismertebb alkotása és a 540 m2 területével legnagyobb egybefüggő freskója. A Vatikánban található mű egyedülálló tablója az Ószövetség szereplőinek és eseményeinek. Az itáliai reneszánsz korában, 1508 és 1512 között keletkezett. Kilenc központi festményen örökíti meg Mózes első könyvének jeleneteit, köztük található a freskó legismertebb részlete, az Ádám teremtése, amelyet feldolgoztak már a populáris kultúrában. Ezenkívül hét ószövetségi próféta, öt szibilla arcképe, bibliai jelenetek, Krisztus őseinek felsorolása, mellékalakok és a maga korában újszerű látszólagos márványdíszítés teszik teljessé ezt a művet.

Az eredeti tervek szerint a nagy területű és üres mennyezetet csupán ornamentális elemekkel kellett volna tagolni és az ablakok fölé az apostolok képmásait festetni, ám Michelangelo ragaszkodott a különleges műhöz, amelyet végül a megrendelő, II. Gyula pápa is elfogadott.