Wikipédia:Nyomkövető linkek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az URL a weboldalak és más internetes dokumentumok azonosítására szolgál. Ehhez egy ? karakterrel további paraméterek járulhatnak, pl. egy keresés esetén a keresőkifejezés, adatbázis esetén a keresett személy vagy fogalom azonosítója vagy egy térképoldal esetén a koordináták. Ezek nem a dokumentumot azonosítják, hanem adatokat adnak át a szervernek feldolgozásra GET metódussal. Mint a példák mutatják, többnyire hasznosak és szükségesek.

A nyomkövető linkek olyan adatokat adnak át, amelyek nem hasznosak az olvasó számára, hanem kereskedelmi cégek illesztik őket az URL végére, hogy nyomon követhessék az információ áramlását. Ezek az adott cég tevékenységének a javítására szolgálnak, ugyanakkor személyes adatok gyűjtésére, profilozásra is alkalmasak lehetnek.

A linkek kára az olvasók számára
Személyes adatok ismeretlen módú és célú kezelése, profilozás.
A lenti kocsmafali megbeszélésben felmerült, hogy az archiválóbot működését is megzavarhatja.
A linkek kára a szerkesztők számára
Feleslegesen (gyakran nagyon) hosszúak, nehezítik a forrásszöveg áttekintését.
A linkek haszna a Wikipédia olvasói és szerkesztői számára
Nincs ismert haszon.

Konklúzió: ezeket a nyomkövetőket célszerű eltávolítani a linkekből.

Ismert nyomkövetők[szerkesztés]

  • Az fbclid (’Facebook click ID’) a Facebook hozzájárulása a linkhez, ha egy facebookos oldalról érkezünk. Maga a Facebook nem reklámozza látványosan a működését, de nem is titkolja, hogy a célja HTTP-sütik elhelyezése az olvasó számítógépén. A cikkben szereplő the link sometimes includes a fbclid query parameter állítás erős understatementnek tűnik, a sometimest akár el is felejthetjük.
  • Az utm_ kezdetű paraméterek a Google Analytics tartozékai. Leírásukat az UTM-paraméter szócikkben találod.
  • Yandex: ysclid, yadclid, yadordid, yclid, ymclid (bővebben).
  • Youtube: még vizsgálat alatt

A nyomkövetők eltávolítása[szerkesztés]

A nyomkövetők bottal is egyszerűen eltávolíthatóak, jelenleg azonban nem dolgozik ilyen bot a magyar Wikipédián. Az előfordulások száma miatt nem is látszik indokoltnak munkát fektetni bele. A legjobb a forrásul szolgáló cikk olvasása közben azonnal törölni őket a címsávból, majd az enter megnyomásával újratölteni az oldalt, és meggyőződni róla, hogy enélkül is tökéletesen bejön, és még az URL is olvashatóbb. Ezután a megtisztított linket illeszthetjük be a szócikkbe.

A dokumentum azonosítását közvetlenül nem szolgáló paraméterek kétféleképpen csatlakozhatnak az URL-hez:

  1. Ha csak egy ilyen van, akkor egy ? választja el a többi résztől. Ilyenkor a kérdőjellel kezdve töröljük a link végét, és ami marad, az a hasznos rész.
  2. Ha több paraméter van, akkor ezek egy ? karakterrel kezdődnek, és & karakter választja el az egyes átadott paramétereket. Ha mindegyik felesleges, járjunk el az előző pont szerint. Ha vannak hasznosak is, akkor maradjon meg a bevezető kérdőjel, és töröljük a felesleges részeket egy-egy & jellel együtt, hogy az elválasztás megmaradjon. Ha csak egy hasznos paraméter marad, akkor nem kell & jel. Összességében tehát n paraméter esetén egy darab ? és n−1 darab & szükséges.

Példa: Speciális:Diff/27030579.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó megbeszélés[szerkesztés]