Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív84

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Személy infobox adatai a Wikidatából

Az Eunice Kennedy Shriver szócikkben miért jelenik meg csak egy gyereke, holott több is van a WD-ben? És az angolban megjelenik mind. Miért nem jelenik meg a születési és halálozási helye, csak ha beírom? A Commonsra való hivatkozás sem jó. Wikizoli vita 2014. augusztus 11., 07:43 (CEST)

A megjelenítő a Wikidata-elemek magyar címkéjét tudja megjeleníteni, ha nincs megadva, akkor nem jelenik meg. Paraméterérték helyett inkább oda írjad. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 11., 08:57 (CEST)
Nem nagyon értem amit írsz. Ezek az adatok megvannak a WD-ben, és mégse jönnek át a magyarba, azért írtam be paraméternek. Wikizoli vita 2014. augusztus 11., 10:48 (CEST)
Az adat megvan, csak nincs kitöltve a magyar címkéje. Ha kitöltöd, akkor át fog jönni, jó a sablon. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 11., 11:26 (CEST)
Ez azért akkor lenne igazán szerkesztőbarát, ha „visszafelé” is tudna a WD kapcsolatokat létesíteni. Beírnám a szócikk infoboxba a házastársát, hogy Sargent Shriver (mert például ez sem jelenik meg), és ettől feltenné a magyar cimkét a férjhez. Ha jól emlékszem, @Peyerk: szerkesztő jegyezte meg valahol, hogy kicsit szembemegyünk a wiki filozófiájával, egyre több ezoterikus ismeretet követelünk meg a wd miatt a szerkesztőktől. Eddig egy anon elég vértelenül fel tudott tenni egy lapot a kedvenc kezdő színésznőjéről, aztán vagy lett belőle igazi szócikk vagy sem. De most azt kívánjuk tőle, hogy értse és használja a Wikidatát is. (Nekem sem magától értetődő, informatikus létemre.) Jut eszembe, @Wikizoli: szerkesztőtárs ezek szerint megnézte az enWiki változatot. No és akkor most hol halt meg a hölgy, mert a magyar Wiki (és a WD) szerint a hely Cape Cod, az enWikin Hyannis, Massachusetts (ami egyébként pontosabb, mert szűkebb adatnak látszik)? – Garamond vita 2014. augusztus 11., 09:32 (CEST)

Mivel nem hozta át a születés és halál helyét, azt én írtam be az angol wiki szövege alapján a sablonba, nem a WD alapján. Amikor beírtam, nem is tudtam, hogy a WD-ben megvan, csak aztán láttam. Sem ezt nem hozza át a magyar sablon, sem a gyerekeit, csupáncsak egyet. Tehát, világos, hogy a magyar sablonnal van a baj. Valaki, hozzáértő nézze meg, legyen szíves! Wikizoli vita 2014. augusztus 11., 10:48 (CEST)

Kész, a sablon jó volt, csak a Wikidata címkék hiányoztak! --B.Zsolt vita 2014. augusztus 11., 12:17 (CEST)

2014. augusztus 11., 09:43 (CEST)

Piktogramok

Kérem szíveskedjetek közölni, hogy van-e lehetőség, egy szerkesztő vitalapomra küldött gúnyolódó piktogramjának megakadályozására.

Válaszotokat előzetesen is köszönöm! --Kispados vita 2014. augusztus 11., 13:51 (CEST)

Ez nem műszaki kérdés. Ha úgy érzed, hogy zaklat valaki, jelezd az AÜ-n. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 11., 13:58 (CEST)

Köszönöm a választ. Úgy tűnik kérdésem miatt ismét kaptam egyet. Nem számolom tovább és nem is vállalom a zaklatás bejelentésével kapcsolatos tortúrát és az ezt követő -nagy biztonsággal prognosztizálható- újabb retorziókat.
További szép napot kívánok! Üdvözlettel: --Kispados vita 2014. augusztus 11., 14:27 (CEST)

Én egyáltalán nem látok semmilyen piktogramot a vitalapodon. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 11., 14:33 (CEST)

Én sem látok semmilyen piktogramot a vitalapodon. Nem mutatnád meg, hogy mire gondolsz pontosan? melyik szakaszban van? Mit ábrázol? nem lehet, hogy valameivel fertőződött a géped és kéretlen reklámokat kapsz a böngészőből? Xiaolong Üzenő 2014. augusztus 11., 15:05 (CEST)

  • Köszönöm, hogy foglalkoztok a témával! Elnézést a késedelmes válaszért. A szerkesztőtárs üzenete, és a gúnyolódó piktogramja, nem a szövegtérben jelenik meg. (Megjegyzem, hogy csak Ő cikizett ezen a felületen piktogramokkal). A kifogásolt üzenetek egy (számomra) új felületen, az Értesítések között jelennek meg. Az általam használt verzióban ez az információ a felhasználó neve mellett jeleníthető meg. Általában itt kapunk értesítést, ha a vitalapunkra írt valaki. Értesítést kapunk akkor is, ha más felületen megszólítottak bennünket. Az említett bejegyzést úgy lehet elhelyezni, hogy sem a vitalapom történetében, sem az üzenetet küldő szerkesztései között nincs dokumentálva. Őszintén remélem, hogy érthetően leírtam ezt a helyzetet. Elvileg készíthetnék fotót is a vitalapomról. Ez viszont nem az én stílusom, senki személyességi jogait nem kívánom megsérteni. Üdvözlettel: --Kispados vita 2014. augusztus 11., 20:46 (CEST)
Nem tudom, hogy mit látsz, de az értesítésekben semmi olyat nem lehet "elhelyezni", ami máshol nem látszik nyilvános felületen (szerintem a szabad licenc miatt erre lehetőség se lenne). Az értesítés, az, amit a neve mond: értesít, ha a vitalapodra üzenetet küldenek, vagy ha megemlítenek máshol, vagy egy általad írt cikkre hivatkoznak stb. Ezek mind publikusan látható helyek. A Wikipédiának nincs privát üzenőcsatornája, ahol csak te meg a beszélgetőpartner látjátok az üzeneteket (mint mondjuk a facebook chat vagy a google hangouts). Valamit vagy nagyon félreértesz, vagy teljesen máshonnan kapod az "üzeneteket", mondjuk egy rosszindulatú programtól, amit valamivel véletlenül letöltöttél. Ha nem adsz screenshotot, nem hiszem, hogy fogjuk érteni, hogy mit látsz, mert mi nem ugyanazt látjuk az értesítési panelen. Ha nem akarsz nevet láttatni, azt egy egyszerű windowsos alapapplikációban, a Paintben ki lehet szerkeszteni egyszerűen a toll funkcióval lefesteni a nevet a screenshoton. Xiaolong Üzenő 2014. augusztus 11., 22:33 (CEST)
Fájl:Uzenetek.png

Hadd segítsek! Így néznek ki az üzenetek (jobbra), ha rákattintasz a felső sorban a neved és a vitalap szó közötti számra (annyi, ahány olvasatlan ilyen üzeneted van, általában 0). No, itt vannak azok a (nálam ártatlan) kis kék és zöld piktogramok. Ide lehet (nem tudom hogy) bármilyen rajzocskát tenni. Gondolom, azok között vannak olyanok, amelyelek zavarják Kispadost. Ezeket akárki nem láthatja (legalábbis alaphelyzetben nem), csak a címzett (esetleg különleges jogokkal rendelkezők). Wikizoli vita 2014. augusztus 11., 23:35 (CEST)


Fájl:Értesítés.png

Ez a nekem küldözgetett értesítés, egy szabvány piktogrammal. Ilyen látható Wikizoli képén is. --Kispados vita 2014. augusztus 12., 03:32 (CEST)

és ezzel mi a bajod? O.o nem értem. Ez nem gúnyolódás, a sztenderd alap piktogramokat látod. Hogy neked nem tetszik a zöld alapon mosolygós arcocska, az sajnos egyéni probléma, nem az adott szerkesztő tehet arról, hogy neked nem tetszik a rendszer által megadott alapkép. És Wikizoli nem lehet akár milyen képet beszúrni az értesítésekbe. Az értesítés sztenderen meghatározott piktogramokat használ a különböző üzenetekhez. Nem te döntöd el, hogy milyen képecske jelenjen meg. Amikor valaki megnyomja a köszönöm gombot a szerkesztés laptörténetében, akkor a köszönet automatikusan elmegy, semmiféle képválasztási opciód nincsen hozzá. Egyébként Kispados, ha zavarnak az értesítések a Beállítások menüben ki tudod kapcsolni őket. Xiaolong Üzenő 2014. augusztus 12., 11:00 (CEST)

Arra gondolsz, hogy egy bizonyos szerkesztő megköszöntgeti a szerkesztéseid, de Te nem szeretnél erről értesítést kapni? Nem ismerem a pontos technikai lehetőségeket, de nem hiszem, hogy egy szerkesztőnként külön lehetne állítani, csak egyben lehet kikapcsolni, ahogy Teemeah írja (Beállítások/Értesítések/köszönet mellől kell kivenni a pipá(ka)t). Maga a kérdésfelvetés egyébként érdekes, én nem tudok róla, hogy lett volna korábban hasonló. Ha nem sikerül/lehet az illető szerkesztővel rendezni a kérdést, akkor szerintem inkább a Wikitanács, semmint az adminisztrátorok illetékességi körébe tartozna, de ebben lehetnek véleménykülönbségek. Szaszicska vita 2014. augusztus 12., 11:33 (CEST)

Ha valaki gúnyolódás céljára használja az eszközt, azt sajnos technikai úton megakadályozni nem lehet (minden technikai eszközt lehet abuzálni), csak kikapcsolni a funkciót. Én is úgy vélem, hogy ez nem műszaki kérdés. Xiaolong Üzenő 2014. augusztus 12., 12:00 (CEST)

Köszönöm a hozzászólásokat. Ezek alapján megállapíthatom, hogy nincs mód az értesítések korlátozására. Természetesen a nevető piktogram jelentése szövegkörnyezet függő. Ennek megfelelően ezt a kérdést, nem a műszaki kocsmafalon kell tovább boncolgatni. Mindenkinek további szép napot kívánok.--Kispados vita 2014. augusztus 12., 14:11 (CEST)

Infoboxban Wikidatából jövő adatok közvetlen szerkesztése segédeszközzel

Állítólag van erre való segédeszköz az orosz wikin, hasznos lenne itt is valami hasonló. Oliv0 vita 2014. augusztus 12., 08:12 (CEST)

Van, de rémesen ronda. --Tgrvita 2014. augusztus 12., 11:53 (CEST)

A normális megoldás egyébként a TemplateData/VisualEditor integráció lenne (lehet, hogy van arra is eszköz, nem néztem utána). --Tgrvita 2014. augusztus 12., 12:03 (CEST)

Szerintem, nem rondább, mint egyéb eszközök, de biztos vannak normálisabbak is. Viszont, ez egy tisztán Wikidatából jövő kerethez van: ru:Модуль:Universal infocard, legalábbis a példa. Nálunk még nincs ilyen.

Ez se semmi: https://twitter.com/wikidata/status/498048920308969472 A program az olvasók segítségével bővíti a Wikidatát. Rengeteg eszköz van. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 12., 14:31 (CEST)

Wikidata-botszerkesztések a figyelési listán

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva

Van egy olyan kapcsoló, hogy „Wikidata-szerkesztések megjelenítése/elrejtése”, de ez sajnos megjeleníti a botok szerkesztéseit is. Jó lenne, ha itt is hatásos lenne a „botok szerkesztéseinek megjelenítése/elrejtése” kapcsoló, vagy lenne egy külön „Wikidata-botszerkesztések megjelenítése/elrejtése”. Hidaspal vita 2014. augusztus 13., 17:16 (CEST)

Nálam hatásos. Melyik bot látszik? --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 13., 17:32 (CEST)

Érdekes, nálam is. Augusztus 9-én néztem először és akkor fr:Utilisateur:Jura1 végigszerkesztett egy csomó évszámot. Őt néztem bot-nak, de úgy tűnik, csak nagyon szorgalmasan gépelt aznap. Hidaspal vita 2014. augusztus 13., 22:18 (CEST)

Írtam az egyéb kocsmafalon is, hogy vannak eszközök, amikkel egyszerű szerkesztők is szerkeszthetnek botüzemmódban. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 13., 23:14 (CEST)

Értesítés egy anon szerkesztőnek

Ha egy regisztrált szerkesztőnek üzen valaki, akkor bejelentkezéskor lát egy kis piros kockát egy számmal, hogy hány üzenete van. Mi a helyzet egy anonnal, neki megjelenik ilyesmi, ha mondjuk szerkeszt vagy ment egy IP címről? Hidaspal vita 2014. augusztus 14., 16:51 (CEST)

Szerintem ők hagyományos sárga csíkot kapnak vitalapi üzenetről. Értes1tést nem hiszem, azt regisztrált usr tudja csak használni. Xiaolong Üzenő 2014. augusztus 14., 17:12 (CEST)

Dátumformátum a Wikidatában

Üdv! Meg lehetne oldani, hogy a Wikidata-lapokon a dátumok ne 14 augusztus 2014, hanem 2014. augusztus 14. formában jelenjenek meg? ✮ Einstein2 vitalap 2014. augusztus 14., 17:50 (CEST)

Nem olyan rég még jó volt, aztán elromlott. Azt hiszem, ez kellett volna megoldja: Bugzilla:63723. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 14., 18:24 (CEST)

Elképzelhető, hogy most ez: Bugzilla:48962. Nincs eszköztáram! --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 14., 20:26 (CEST)

portálsablon helye

A Kornis Anna cikkben a portálsablon a navbox felett van, szerkesztési nézetben alatta. Hogy lehetne a portálsablont a helyére, a navbox alá tenni? --Hkoala 2014. augusztus 14., 20:00 (CEST)

Javítottam. Eltűnt az eszköztáram. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 14., 20:13 (CEST)

figyelt lapok száma

Úgy látom, hogy a Commonsban visszakaptuk (legalábbis én) azt a számot, amely megmutatja, hogy az utóbbi 3 napban hány képben vagy egyéb lapban történt változtatás. Nem lenne ott az ideje, hogy a huwikiben is visszakapjuk ezt a számot? Nem tudom, hogy más hogy van ezzel, de én élveztem figyelni a mindig változó számot. DenesFeri vita 2014. augusztus 14., 10:53 (CEST)

Most már úgy látom, hogy a huwikin is visszakaptuk azt a számot/számolót. Köszönöm a tettesnek! Vigyor DenesFeri vita 2014. augusztus 16., 10:54 (CEST)

"Új üzenetek" - de nem nekem szól

Nem tud valaki tenni ez ügyben? Nem nekem szóló üzenetekről kapok értesítést @Tacsipacsi: "jóvoltából", mert nála be van kapcsolva a "foly.besz.", aminek a használatát megszavazva beszüntettük (legalábbis így tudtam). Felőlem használhatja, ha valamilyen okból fontos neki, de én ne kapjak erről értesítést.

Ha helyileg nem elhárítható ez a szoftverhiba, akkor kérem, hogy jelentse be valaki a megfelelő helyen. Másoknak nem jelenik meg?

misibacsi*üzenet 2014. augusztus 16., 14:37 (CEST)

És ha leveszed a figyelőlistáról? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 16., 14:44 (CEST)

Az nem (jó) megoldás. De megpróbálom ki- és bekapcsolni a figyelését, hátha az kibillenti ebből az állapotból. misibacsi*üzenet 2014. augusztus 16., 14:58 (CEST)

Szerintem vaalmikor kaptál tőle egy üzenetet, amit még nem néztél meg, vagy valami ilyesmi. Én is jártam így, de megoldódott. Asszem így, de már a múlt homálya. OsvátA Palackposta 2014. augusztus 16., 14:47 (CEST)

Igen, kaptam tőle üzenetet, de már régen megnéztem. misibacsi*üzenet 2014. augusztus 16., 14:58 (CEST)

Pedig ez sajnos a figyelés mellékhatása az ilyen lapoknál. Én örülök a legkevésbé, ha valaki bekapcsolja. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 16., 17:46 (CEST)

Talán ha megkérnétek Tacsipacsit, hogy kapcsolja ki, akkor kikapcsolja. Lehet, hogy nem is tud a kikapcsolást eredményező szavazásról. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. augusztus 16., 18:41 (CEST)

A folyékony beszélgetéseket szálanként is lehet figyelni, tehát ha csak az érdekel, hogy a saját üzeneteidre lásd a válaszokat, akkor nyugodtan vedd le a figyelőlistádról, és használd helyette az adott szakasz tetején lévő figyelés gombot. --Tgrvita 2014. augusztus 16., 18:48 (CEST)

Ellenőrizetlen sablon- vagy fájlváltoztatások

Sziasztok!

Az alábbi vitát áthoztam a Járőrök üzenőfaláról mert ott nem tudtuk megoldani, hátha itt sikerül:

Valaki láttamozza a Fájl:Széchenyi Chainbridge by night Budapest1.jpg lapot, mert ellenőrizetlen a kezdőlap. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 16., 01:34 (CEST)
No, ez érdekes. Ellenőrzötté tettem, de a képfájlnál továbbra is azt látom, hogy ellenőrzésre várnak változtatások, viszont a kezdőlap ellenőrzötté vált. Mi lehet ennek a magyarázata? --Sphenodon vita 2014. augusztus 16., 01:59 (CEST)
Hopp, és egyúttal kihasználom az alkalmat, s szeretném megkérdezni, hogy hol és hogyan tudom megtekinteni a sablon- vagy fájlváltoztatásokat, amik ellenőrzésre várnak (nem mintha sokat értenék a sablonokhoz), mert mikor ráklikkelek a linkre, nem mutatkozik semmi. --Sphenodon vita 2014. augusztus 16., 02:06 (CEST)

Nagyon szép kérdések, nem tudom. A fájlok mindig rejtélyesebbek voltak. Kb. úgy viselkedik, mint amikor például, egy Wikipédia-névtérbeli lapot illesztesz be valahova. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 16., 02:19 (CEST)

Ha jól értem a kérdést, akkor az ellenőrizendő sablonok itt, az ellenőrizetlen fájlok pedig itt találhatók. Illetve az egyáltalán nem ellenőrzöttek itt és itt. Egyszerübben: ugyanott, mint minden más, csak be kell állítani a megfelelő szűrőfeltételt. :-) --Puskás Zoli vita 2014. augusztus 16., 11:02 (CEST)

Nem jól érted a kérdést, a kép lapján kattints rá a linkre, és ad semmit. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 16., 11:53 (CEST)

@JulesWinnfield, azért köszi, egyébként valami olyasmire gyanakszom én is, amit írsz. --Sphenodon vita 2014. augusztus 16., 12:05 (CEST)

@Puskás Zoli, nem így értettem, de köszönöm, hogy foglalkozol a kérdéssel! :) Úgy értettem, hogy amikor ellenőrzötté szeretnék tenni egy szócikket, akkor a szócikkben levő megtörtént szövegbeli változtatások is megjelennek nekem, viszont ha fájl- és sablonváltoztatások történtek, azok nem. Ez utóbbiak meg nem jelenését részben sejteni vélem (lásd fent JulesWinnfield hozzászólását), de azért csak jobb lenne, ha tudnám is, mik is pontosan ezek a változtatások. :) --Sphenodon vita 2014. augusztus 16., 12:05 (CEST)

Próbáld meg, hogy mentsd el még egyszer a kép lapját. Nekem nem csinál semmit, de hátha neked igen, mert járőr vagy. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 16., 12:13 (CEST)
Nálam sem „reagál” erre sem. --Sphenodon vita 2014. augusztus 16., 12:25 (CEST)
(Szerkesztési ütközés után) Ja, értem. (Csodálkoztam is, hogy ennyire egyszerűen megválaszolható kérdés került fel ide, azért is kezdtem úgy a választ, ahogy. :-)) Ezzel már küzdöttem én is régebben. Az biztos, hogy nem sablon okozza, mert a lapinformációktól kiindulva megnéztem az összes felhasznált sablont, és mind ellenőrzött. JW javaslatát meg nem tudom kipróbálni, mert nem tudom mit jelent, hogy „Próbáld meg, hogy mentsd el még egyszer a kép lapját”, mert még soha nem töltöttem fel képet, és nem tudom hol lehet újra elmenteni. :-) --Puskás Zoli vita 2014. augusztus 16., 12:33 (CEST)}}

Meg tudja valaki mondani, hogy hogyan tudjuk megtalálni, hogy mi az ellenőrizetlen változtatás? Köszönöm! --Puskás Zoli vita 2014. augusztus 16., 12:46 (CEST)

A kép ellenőrzötté téve. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. augusztus 16., 12:53 (CEST)
@Hungarikusz Firkász: A halat köszönjük, de ha megtanítanál halászni, azt még jobban megköszönnénk! :-) --Puskás Zoli vita 2014. augusztus 18., 08:17 (CEST)
A halászati továbbképzést Hidaspal itt lentebb megtartotta. A tandíjat kérjük az ő számlájára utalni. Vigyor Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. augusztus 18., 08:20 (CEST)

Van egy gerillamódszer, de nem én mondtam és nem ajánlottam. Ha ellenőrizetlenné tesszük a lapot, majd ellenőrzötté, akkor az üzenet eltűnik, a file-ok is ellenőrzöttek lesznek. Olyankor csináltam, amikopr engem is bosszantott ez a „valahol valamivel valamilyen baj van” típusú üzenet. Hát ilyen a világ. Nem tökéletes. Sohasem lesz az. :-) Ha esetleg az üzenet megmondaná, melyik fájllal van a gond... Hidaspal vita 2014. augusztus 16., 15:04 (CEST)

Köszönjük a segítséget! --Puskás Zoli vita 2014. augusztus 18., 08:30 (CEST)

jszj és jszfail sablonok

A {{jszj}} és {{jszfail}}(?) sablonok nem jól működnek, pontosabban jól működnek, csak nem tudják lekezelni azt a helyzetet, amikor a cikk címe menet közben megváltozik. A két sablon a Jószócikk-jelöltek, ill. a jószócikk-megbeszélésen elbukott cikkek vitalapjára tesszük ki. Így került ki a Torokgyulladás cikkre is, de annak a címe időközben megváltozott a betegség latin nevére, sőt igazából egyértelműsítőlap lett belőle. Tehát a Jószócikk-megbeszélés lapja még Wikipédia:Javaslatok_jó_szócikkekre/Torokgyulladás, így a sablonban az "itt megnézheted, miért nem kapta meg a státuszt" szöveg pirossal jelenik meg, hiszen közben más lett a cikk címe, és azzal a címmel valóban nincs megbeszélés, pedig valójában van. Mi a megoldás? Nevezzem át a wikipédialapot a cikk új címére? - Tündi vita 2014. augusztus 17., 11:46 (CEST)

A Jszfail-nek meg lehet adni a lap címét, a másiknak megvárom, hogy szükség legyen rá, mert egy picit bonyolultabb, de lehet, hogy nincs is szükség rá. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 17., 12:37 (CEST)

Igen, már látom, hogy hogyan kell. Köszi! Más problémás eset pillanatnyilag nincs. - Tündi vita 2014. augusztus 17., 14:59 (CEST)
2014. augusztus 18., 09:16 (CEST)

Ellenőrzött lapok figyelése

Sziasztok! Azt tudja valaki hol lehet megnézni, hogy hány aktív szerkesztő figyeli az olyan lapokat, amik már ellenőrzöttek? Mert az elavult ellenőrzött lapok listájában kiírja a végén, hogy "(x aktív szerkesztő figyeli)". ‑‑XXLVenom999 vita 2014. augusztus 19., 11:13 (CEST)

Ha ellenőrizetlenné teszed, akkor meg tudod nézni. Kicsit fapados, de működik. --B.Zsolt vita 2014. augusztus 19., 14:44 (CEST)

Volt egy ilyen eszköz a toolserveren, de amióta elköltöztették a toolserverről az ilyeneket, nem találok semmit. Meg tudná esetleg valaki mondani, hogy hova került ez? --Hkoala 2014. augusztus 19., 14:47 (CEST)

Sehova, megszűnt. Okok itt. (Egyébként ezen a lapon érdemes nézelődni, ha az ember nem talál egy volt toolserveres dolgot.) --Tacsipacsi vita 2014. augusztus 19., 14:56 (CEST)
Köszönöm a választ, tényleg elég fapados, de a célnak megfelel. Vigyor --XXLVenom999 vita 2014. augusztus 19., 17:41 (CEST)

Magyar ABC szerinti sorrend a figyelőlistán

Lehet-e tenni valamit abban a kérdésben, hogy a figyelőlistán is a magyar ABC szerinti sorrendben jelenjenek meg a figyelt lapok? Nálam az Á és az É betűvel kezdődő szócikkek a lista végére, a Z után kerülnek. Megnéztem a kérdéses szócikkek forrásszövegét, és szerepel bennük a DEFAULTSORT, a figyelőlista viszont ezt úgy látszik, nem veszi figyelembe. --Dodi123 vita 2014. augusztus 20., 10:36 (CEST)

Kiegészítés: "a figyelőlista megtekintése és szerkesztése", valamint a "nyers figyelőlista szerkesztése" oldalakon hiányolom a magyar ABC szerinti rendezettséget. --Dodi123 vita 2014. augusztus 20., 17:14 (CEST)

Nálam mindkét oldal ABC-be rendezve jelenik meg! Milyen böngészővel nézed? Nálam Firefox és Chrome alatt is jó. misibacsi*üzenet 2014. augusztus 20., 17:31 (CEST)

Én is Firefoxot és Chrome-ot használok. A neveken belül levő ékezetes betűk esetén jól végzi a sorbarendezést, csak azoknál nem, ahol az első betű ékezetes. Például nálam Ács Péter és az Élő-pontrendszer a két utolsó, amelyek a Z-betűsök mögé kerültek a sorban. --Dodi123 vita 2014. augusztus 20., 17:39 (CEST)

Ja, ez egy több éves hiba, amit ezek szerint még nem javítottak. Viszont a hibajelentésedet úgy kellett volna írnod: "Alapvetően ABC-sorrend van, de az ékezetes betűvel kezdődők a lista végére kerülnek." misibacsi*üzenet 2014. augusztus 20., 17:59 (CEST)

Tudomásom szerint tavaly óta a magyar ékezetes szavak sorbarendezése megoldott. A legtöbb listaszerű wiki-lapon jó is a sorrend. Például Ács Péter a "Magyar sakkozók" kategóriája szerinti listában az A-betűnél szerepel, és megelőzi - helyesen - Antal Gergelyt. Mint informatikusnak, van egy olyan sanda érzésem, hogy a magyar ABC szerinti sorbarendezést végző rutint a figyelőlista megtekintése és szerkesztése, valamint a "nyers figyelőlista szerkesztése" lapoknál elfelejtették illeszteni. --Dodi123 vita 2014. augusztus 20., 19:24 (CEST)

Cite sablonok és az archiveurl

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaA sablonműhelyben megcsinálták szó nélkül... Xiaolong Üzenő 2014. augusztus 21., 11:11 (CEST)

Sziasztok! Nem lehetne megoldani, hogy az összes cite sablon képes legyen kezelni az archiveurl és archivedate paramétereket? Nagyon idegesítő, hogy nem jelenik meg a szócikkekben az archivált url, pedig a Wayback Machine pdf-eket, sőt videókat is képes archiválni, és az enwikin mindegyik cite sablon kezeli az archiveurlt. Nem sürgős, de azért jó lenne előbb-utóbb nekünk is update-elni ezeket a sablonokat, sok bosszúságtól megkímélné az embert (pl. most kiemelésen). Köszönettel Xiaolong Üzenő 2013. december 22., 20:03 (CET)

@Teemeah,
  • próbáld ki kérlek, ahogyan az arcivurl-t a {{CCitLib}}, {{CCitPer}} és a {{CCitWeb}} sablonok kezelik. Megfelelőnek találod ezeket?
Ugyanis ezeknek a Pepo41 által a hajlékonyabb és gyorsabb LUA-nyelvre átírt sablonok kódja napokon belül felülírja a {{CitLib}}, a {{CitPer}} és a {{CCitWeb}} sablon kódját.
Ha a szerkesztőség is jónak látja, akkor a cite sablonokat is át lehetne állítani ezekre a Cit sablonokra úgy, hogy a sablonok burkolókódjává lennének, azaz ezek égisze alatt is ugyanaz a kód lenne:
.
  • De te esetleg nem is ezekre a cite sablonokra gondolsz, hanem továbbiakra? Olyanokra, amiket esetleg a {{CitLib}}, a {{CitPer}} és a {{CCitWeb}} sablon burkolósablonjává lehetne tenni? Vagy másra?
--Karmela posta 2013. december 26., 12:01 (CET)
Nekem teljesn mindegy, de ez nem oldja meg pl. a {{cite video}}(?), {{cite interview}}(?), a {{cite news}}(?) és a többi (Kategória:Idézetsablonok) problémáját...A cite newst pl. sokat használják az enwikin és igen macerás mindig átírogatni más cite sablonra, csak mert nem tudja a magyar verzió ugyanazt. Xiaolong Üzenő 2013. december 26., 13:01 (CET)
@Teemeah, a {{cite news}} esetében el tudom képzelni, hogy esetleg a CitPer vagy talán a CitWeb burkolósablonjává tehető. Ennek érdekében szükséges lenne egy lista azokról a paraméterekről, amiket feltétlenül meg kell jelenítenünk, amik a leggyakrabban kitöltöttek. Megkérlek tehát téged és azokat, akik gyakran ütköznek bele, hogy minősítsétek a paramétereit!
Ha az enwikiben sokszor ki van töltve valamelyik fel nem sorolt paraméter, akkor kérlek egészítsétek is ki a paraméterlistát.
--Karmela posta 2013. december 26., 15:10 (CET)

cite news

Minősítések:

  • 5 = elhagyhatatlan!
  • 4 = csak fájó szívvel válnék meg tőle, sajnálnám, ha csak az egyéb= paraméter segítségével, a szöveg végén lehetne megjeleníteni
  • 3 = gyakran jól jön, de elfogadhatónak tartanám, ha az egyéb= paraméterbe kerülne, és így a szöveg végén válna láthatóvá
  • 2 = ugyan találkoztam már a használatával, de nagyon is elfogadhatónak tartom, ha külön kéne hozzáírni
  • 1 = sose láttam, elég, ha külön kell hozzáírni
  • 0 = hát ez meg minek?

Üres minta:

|-
| (a nevem)
| first:5
| last:5
| authorlink:5
| author:5
| coauthors:5
| title:5
| url:5
| format:5
| work:5
| publisher:5
| id:5
| pages:5
| page:5
| date:5
| accessdate:5
| language:5
| quote:5
| archivdate:5
| archivurl:5
| (a nevem)
|-

cite news – ne így

Szerintem ezt így nem szabad csinálni és tök fölösleges ezen szavazgatni. Vagy átvesszük teljesen a cite newst, vagy nem vesszük át sehogy. Majd mikor adódik a szócikkben egy olyan alkalom, hogy mi megszavaztuk, hogy nem fontos a paraméter, de az adott szócikkben meg az lenne, akkor meg majd vakarjuk a buksinkat megint. Szemmel láthatóan, amikor a cite-okat átvettük, az archivurl paramétert sem tartotta fontosnak valaki. Most meg csak idegeskedést okoz, hogy nincs. Ha valaminek van paramétere, akkor lesz mindig alkalom, hogy odaillő forrásnál ki fogják tölteni. Szóval át kéne venni rendesen, hogy valóban lehessen használni az enwiki forrásait, és ne részletekben jelenítsen meg egy forrást, csak mert x meg y paraméter nálunk "nem fontos". (Miért ne lenne az??) Xiaolong Üzenő 2013. december 26., 19:46 (CET)

@Teemeah, ez a 93 paraméter mind-mind kell? {{cite news | last1 = | first1 = | author-link1 = | last2 = | first2 = | author-link2 = | last3 = | first3 = | author-link3 = | last4 = | first4 = | author-link4 = | last5 = | first5 = | author-link5 = | displayauthors = | author-mask = | author-name-separator = | author-separator = | lastauthoramp = | date = | year = | title = | trans_title = | url = | deadurl = | format = | editor1-last = | editor1-first = | editor1-link = | editor2-last = | editor2-first = | editor2-link = | editor3-last = | editor3-first = | editor3-link = | editor4-last = | editor4-first = | editor4-link = | editor5-last = | editor5-first = | editor5-link = | displayeditors = | department = | newspaper = | type = | series = | language = | volume = | issue = | others = | edition = | location = | publisher = | publication-date = | agency = | page = | pages = | at = | nopp = | arxiv = | asin = | bibcode = | doi = | doi_brokendate = | isbn = | issn = | jfm = | jstor = | lccn = | mr = | oclc = | ol = | osti = | pmc = | pmid = | rfc = | ssrn = | zbl = | id = | archiveurl = | archivedate = | accessdate = | via = | registration = | subscription = | layurl = | laysource = | laydate = | quote = | separator = | postscript = | ref = }} --Karmela posta 2013. december 26., 21:06 (CET)

Nem 93 paramétert tettél ki kigyomlálásra, ha jól emlékszem. Viszont már azokat is sokkallod, úgy tűnik. Például nem értem, miért ne lehetne coauthor paraméter, hogy miért kidobandó pl. az authorlink (ha a first és a last ki van töltve, másképp nem tudod linkelni az író szócikkét) vagy miért kéne "külön írni" a quote-ot. És miért kell egyáltalán kidobós játékot csinálni ebből? Egyébként meg megint olyasmin vitatkozunk, aminek semmi értelme, és én nem is ezt kértem vagy vetettem fel itt, hanem csupán annyit kértem, hogy hozzáértő személy tegyen be kettő darab paramétert (archiveurl, archivedate) a cite sablonokba.... Miért muszáj mindent túlbonyolítani és kardinális problémát faragni egy egyszerűen megoldható dologból? :-( Azt hiszem jobb lesz, ha megtanulom magam megcsinálni a kiegészítést. Xiaolong Üzenő 2013. december 26., 21:38 (CET)

Timi! (Egyetértek.) Ha megtanulod hogy kell, akkor tanítsd meg nekem is és legközelebb ketten leszünk ugyanerre. Piraeus vita 2013. december 26., 22:09 (CET)
  • @Teemeah, most alkalom lett volna arra, hogy egységessé legyenek és egy közös helyen változtathatóvá a sablonok. De szervezd, ahogy akarod.
--Karmela posta 2013. december 26., 23:03 (CET)
Ha valaki egységesíteni akarja a cite sablonokat, felőlem nyugodtan, de szerintem akkor sem úgy kellene nekiállni, hogy elkezdjük egyesével kigolyózni a "szükségtelen" paramétereket, pontozásos módszerrel, mintha ez szavazáson múlandó dolog lenne. Ami megvan, meg kell tartani, és ami kiegészítendő, ki kell egészíteni. Lehet, hogy kigolyózol olyan paramétert is, amit már használnak szócikkben, csak mert neked vagy még 3 másik embernek nem fontos, és ti lesztek többségben. Én pl.a coauthort is szoktam, sőt az authorlinket is, elég gyakran, de ha kisebbségben maradok, akkor ezek többé nem fognak működni, pedig nekem hasznosak. Ha át akarod irányítani, felőlem, de akkor a jelenlegi paraméterek megtartásával kell ezt megtenni. Így lenne fair és szerintem ez így sokkal egyszerűbb, mint hetekig szavaztatni a paraméterekről külön-külön. Kinek fáj az a pár meglévő paraméter ott? Helyet foglal? Megsértek vele valakit, ha kitöltöm? Ezek mind opcionális paraméterek, akinek nem kell, nem tölti ki... Xiaolong Üzenő 2013. december 26., 23:19 (CET)
Szavazásról nincs szó, hanem felmérésről. Az a fő kérdés, hogy az angolból átvett sablonokban tapasztalat szerint mi van kitöltve. Valahogy csak ki kell választani a 93-ból azt, ami tényleg használni szokás. Az már kiderült, hogy eddig túl kevés volt megvalósítva, neked például hiányzik az archivurl és az archivdate, másnak meg lehet, hogy másról tűnt fel, hogy az átvételkor ismételten galibát okoz.
Előfordulhat az is, hogy olyan is van az eddig megvalósítottak között, ami a kutyának sem kell. Az azonban nem szükséges, hogy a többség mondja, hogy valamelyik paraméterrel ismételten bajlódott, hiszen ez nem szavazás, inkább tapasztalatgyűjtés. Majd csak megegyezünk valahogy.
Remélhetőleg jó sok van a 93 paraméterből amit mindenki feleslegesnek ítél, és fel sem veszi a listára. Nem jó a sok paraméter, mert elkomplikálja a kódot, a sokparaméteres sablonokat tapasztalat szerint a műszakisok nagy ívben elkerülik ha valaki módosítást vagy kiegészítést kér.
--Karmela posta 2013. december 27., 00:41 (CET)

Egy jól megírt Lua kódot nem feltétlenül komplikálna; a hagyományos sablonnyelv kétségkívül nem alkalmas az ilyen szintű komplexitás kezelésére. --Tgrvita 2013. december 27., 00:58 (CET)

  • @Teemeah, nem tudom, hogy megpróbáltad-e már használni az xcite web sablont? A CitWeb-bel együtt, annak burkolósablonjaként készítettem annak idején, hogy az angol paraméterezésű cite web sablont a magyar paraméterezésű {{CitWeb}}-bé lehessen alakítani.
A burkoló sablont „subst:” előtaggal kell használni, tehát ahelyett, hogy
  • {{cite web|(paraméterek értékkel)}}, azt kell írni, hogy
  • {{subst:xcite web|(paraméterek értékkel)}}
Az elmentése után kapsz egy kitöltött paraméterű CitWeb sablont csőrös refek közé zárva. CitWeb-be pedig bele van építve az archívurl is.
--Karmela posta 2013. december 29., 17:52 (CET)
De a cite webbel nekem eddig se volt semmi problémám Karmela, nekem tökéletesen megfelel, ahogy van és nem szándékozom a citwebet használni helyette. A cite journal, cite news és a cite video az, amibe archiveurl paraméter kéne. Semmi más nem volt a felvetésemben, csak ez: két db új paraméter. Xiaolong Üzenő 2013. december 29., 18:34 (CET)
@Teemeah, ezeknek a sablonoknak nem ritkán hasonló a paraméterezése, mint a cite web-é, azokban az esetekben használható ez a burkoló azokhoz is.
Nézd, mint régi szerkesztő nyilván tudod, hogy a sok toldozástól-foldozástól úgy elkomplikálódtak ezek a sablonok, hogy már évek óta nem akadt vállalkozó, akárki akármit is kívánt. Az sem tavaly történt, hogy Pasztilla a nem teljesülő kívánságaitól olyan frusztrált lett, hogy azt a kiutat találta, hogy újrakódolja a legszükségesebbeket. Az általa elkezdett sabloncsalád az, ami most gyors LUA kódot kap. Te mégis abban reménykedsz, hogy hajlandó lesz valaki belenyúlni a sablonnyelvű spagettikódba, és én ehhez csak sok szerencsét kívánhatok neked. De érzésem szerint hamarabb lesznek LUÁsítva ezek is, semmint továbbtoldozgatva.
--Karmela posta 2013. december 29., 19:50 (CET)
Nem hasonlóak annyira, hogy burkolva lehessenek a jelenlegi citwebbel. A cite news tök más dolgokat is kér, ahogy a cite video is (pl. videóidőpontot), nem lehet mindent csak úgy egy csettintésre kidobni, mondván, hogy úgyis csak pár paraméterben különbözik. Pont az a pár paraméter az, amiért egyáltalán külön sablon született. Xiaolong Üzenő 2013. december 29., 20:47 (CET)

Működési problémák

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva

Nálam egy kicsit összeomlott a huwiki. Tele van Javascript-hibával. Az enwikinek nincs baja. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 14., 21:58 (CEST)

Nekem is jöttek problémák. Bár működési anomáliával nem találkoztam, ez a szerkesztőfelület csak JavaScript-hibából 144-et produkált (Opera, Win7, debug mód az URL-ben). Ezek többsége abból áll, hogy Use of "$j" is deprecated. Use $ or jQuery instead.. Ezen kívül a következő hibaüzeneteket kaptam:
  • Use of "addOnloadHook" is deprecated. Use jQuery instead.
  • Use of "is_gecko" is deprecated. Use feature detection or module jquery.client instead.
  • Use of "is_opera" is deprecated. Use feature detection or module jquery.client instead.
  • Use of "is_safari" is deprecated. Use feature detection or module jquery.client instead.
  • Use of "mwCustomEditButtons" is deprecated. Use mw.toolbar instead. (Angoltudásom alapján JulesWinnfield-hu esetében itt lehet a bibi az eszköztárral.)
Majd az előnézetnél még kétszer háromszor ez: DOMException: QUOTA_EXCEEDED_ERR [object DOMException]. Az előbbiek sárga háromszögben lévő felkiáltójelet kaptak, ez utóbbi három piros körben lévőt. Kijelentkezve (környezet ugyanaz) jóval kevesebb van a $j-ből is, és ezen kívül csak egy is_chrome (a fenti böngészősökkel egyebekben egyezik). --Tacsipacsi vita 2014. augusztus 14., 22:22 (CEST)

Ezek nem hibák, csak figyelmeztetések, ettől függetlenül jó lenne, ha valaki javítaná őket, lásd #Deprecated. A QUOTA_EXCEEDED_ERR azt jelenti, hogy elfogyott a hu.wikipedia.org-hoz tartozó localstorage tárhely; kéne a hiba forrása (-> WP:JSERROR) --Tgrvita 2014. augusztus 15., 02:50 (CEST)

Nálam volt a baj. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 15., 09:36 (CEST)

Van egy jó hírem és egy rossz hírem. A rossz hír, hogy nem múlt el, a jó hír hogy reprodukálni tudom. Az FV-n, ha becsukom a felső dobozt (hasznos hivatkozások), utána minden lapon a Resource Loader elszáll azzal, hogy URIError: URI malformed és onnantól nem működik semmi. Ha kinyitom a dobozt, minden megjavul. Valami sütikezeléssel, helyi tárolással lesz a probléma. Ez olyan megjegyzős. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 16., 12:27 (CEST)

Van egy jó hírem és egy rossz hírem. A rossz hír, hogy ez nálad előfordul. A jó, hogy nálam nem. Csigabiitt a házam 2014. augusztus 16., 12:29 (CEST)

A jquery.cookie.js száll el a 17. sorban (decodeURIComponent), kétszer is, ext.dismissableSiteNotice.js és mediawiki.special.changeslist.legend.js-ből az FV-n. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 21., 10:10 (CEST)

@Tgr, BáthoryPéter: Az egyedüli különbség a mi closedTables cookienk, de nem tudok rájönni, miért nem tetszik neki. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 21., 11:02 (CEST)

Ékezetes betűk, gondolom belekerül valahova a szócikk címe kódolatlanul. A decodeURIComponent bemenetében nagyjából csak alfanumerikus és % lehet. --Tgrvita 2014. augusztus 21., 22:16 (CEST)

Elvileg javítva; a normális megoldás a get/setCookie kidobása és $.cookie-ra cserélése lenne, de arra nincs időm. --Tgrvita 2014. augusztus 21., 23:00 (CEST)

Megjavult, köszönjük! --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 21., 23:13 (CEST)

Megcsinálnám, csak hát ugye… Egyiknek ideje nincs, a másiknak joga nincs. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 21., 23:55 (CEST)

automatikus figyelőlistára kerülés

Már régóta foglalkoztat, hogy milyen jó lenne, ha egyes lapok automatikusan a figyelőlistámra kerülhetnének. Most például annak örülnék, ha a Jószócikk-státuszra javasolt lapok megbeszélési lapjai a létrehozásukkor odakerülhetnének. Pl. most a javaslati oldalon 4 cikk van listázva, és mindegyiknek van 1-1 munkalapja. Az ilyen munkalapokra gondolok, pl.Az Anna királynő bosszújáéra. Kézi erővel is csak akkor tudnak a figyelőlistámra kerülni, ha megnyitom az adott munkalapot szerkesztésre. Mert ha magára a cikk címére kattintok, akkor a cikk jön be, nem a munkalap. Szóval ezek a munkalapok (akár js-el) rá tudnának kerülni automatikusan a figyelőlistámra akkor, amikor valaki létrehozza őket? Ha a konkrét cikkek is rá tudnának kerülni, pl. a példaként hozott hajó cikke, az már csak hab lenne a tortán. - Tündi vita 2014. augusztus 17., 15:09 (CEST)

Ha idekattintasz: Speciális:Kapcsolódó változtatások/Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre, akkor az olyan, mintha az oldal linkjei egy külön figyelőlistádon lennének. Ez persze csak egy kerülőút, nem a kért megoldás, mert külön rá kell kattintani, de mindenesetre mindig alkalmazkodik a lap aktuális állapotához. --Karmela posta 2014. augusztus 17., 18:50 (CEST)

Ezt inkább kihagyom. Pláne, hogy nem is működik jól. El nem tudom képzelni, mi köze a Jószócikkekhez a Tudakozónak és Sepultura szerktárs vitalapjának. A Javaslatok jó szócikkekre természetesen rajta van a figyelőlistámon, tehát ha valaki beír oda egy új jelölést, azt látom, csak nekem az kellene, hogy az új jelölés munkalapja is automatikusan rákerüljön a figyelőlistára, és ne kelljen külön elmenni a Javaslatok jó szócikkekre lapra, majd ott szerkesztésre megnyitni a szóbanforgó munkalapot csak azért, hogy figyelőlistára tudjam tenni. Ezek szerint javascriptes megoldás sincs? - Tündi vita 2014. augusztus 17., 21:04 (CEST)

Elvi akadálya nincs, de meg kell írni. A látszer nem jó? --Tgrvita 2014. augusztus 18., 21:41 (CEST)

De, a látszer jó, használom is. Csak azt nem tudom, mi köze a figyelőlistára kerüléshez. - Tündi vita 2014. augusztus 22., 08:52 (CEST)
Az, hogy ha rákattintasz benne a "figyeld" linkre, akkor a figyelőlistádra kerül a lap. --Tgrvita 2014. augusztus 22., 12:52 (CEST)
Aham. Sokat nem segít, mert ugyanúgy valahogy meg kell tudnom, hogy egyáltalán létre lett hozva ez a lap. Praktikusan: el kell menni a Javaslatok jó szócikkek oldalra, és ott látszerezni. Szóval sokat nem nyerek vele. Sőt, semmit, mivel ezzel a látszerezéssel csak a jó szócikknek nevezett cikket tudom felvenni a figyelőlistára, de nem a munkalapját. Oké, tudomásul vettem, hogy nincs megoldás erre a problémára, pedig máshol is el tudnám képzelni, pl. legyen automatikusan figyelőlistán egy adott kategória minden cikke. Tulajdonképpen furcsa, hogy már 13 éves a wiki, de ilyen kéréseket még mindig nem tud teljesíteni a szoftver. Arról nem is beszélve, hogy én úúúúgy szeretném kategorizálni a figyelőlistámon lévő cikkeket is! Például a Jó szócikkek fent vannak a listámon. Jó lenne valahogy melléjük írni, hogy azért vannak a figyelőlistámon, mert Jó szócikkek, nehogy áldozatául essenek a következő figyelőlista-kipucolásnak. - Tündi vita 2014. augusztus 22., 13:47 (CEST)

Új kereső

Ezt a szót kerestem: ISMN. Igencsak meglepődtem, amikor több mint 161 ezer (!) találatot kaptam. A szócikkek nagyobbik felét.

Miért találja meg azt a szócikket pl., hogy Legyen Ön is milliomos!'? Az is vastagítva van: a kereső szerint az is illeszkedik az ISMN keresőszóra. De miért?

Persze értem én: tegyem idézőjelbe, és akkor 7, azaz hét találatot kapok. De miért nem ez a default? Miért kell a 161 ezer használhatatlan találat? Gyimhu vita 2014. augusztus 20., 19:51 (CEST)

A toldalékos alakok találatának a hibája. Még nem az igazi. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 20., 20:26 (CEST)

Hát nem. Kikeresem azt, hogy "asdf" így, idézőjellel. Nem talál semmit, ami rendben is van, de nem ajánlja fel, hogy létrehozzam. Gyimhu vita 2014. augusztus 22., 13:43 (CEST)

Csak akkor ajánlja fel, ha idézőjelek nélkül keresel. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 22., 15:10 (CEST)

Logikai VAGY kapcsolat jelölése táblázatban

Sziasztok!

Kérdésem az, hogy táblázatban szeretném jelölni a logikai VAGY szimbólumot (is), ami két függőleges vonal: || Ezt azonban duzzogva jobbra kihajítja. Átmenetileg két nagy I-betűt tettem (úgy lehetne jó, bár a böngészőben el lehet állítani). Elegánsabb megoldásra vágyom. Jelenleg a táblázatom - érdekes része - így néz ki két függélyes vonallal:

Operátor Jelentése
() Csoportosítás.
$ Mezõhivatkozás.
&& Logikai ÉS.
|| Logikai VAGY.
?: Feltételes kifejezés.

Üdvözlettel: --efendi vita 2014. augusztus 22., 14:44 (CEST)

Kész! --B.Zsolt vita 2014. augusztus 22., 14:49 (CEST)

A megoldás: {{!}} Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 22., 14:57 (CEST)

Köszönöm! --efendi vita 2014. augusztus 22., 15:24 (CEST)

Miért van jobb oldalon a kiemeltcsillag?

Emiatt a hír miatt: After August 19, you can use Wikidata for badges like "good" or "featured" articles. Next week, you will be able to show the badges in the article sidebar on Wikipedia, Wikisource and Wikiquote. [22] lehet az, hogy a kiemeltcsillag és a jószócikket jelölő zöld plecsni nem a cikk címének baloldalán, hanem a lap tetejének jobb oldalán jelenik meg, ráadásul kisméretben? Esetleg csak nálam látszik így? - Tündi vita 2014. augusztus 22., 10:36 (CEST)

Nálam ilyen. --Tgrvita 2014. augusztus 22., 12:59 (CEST)

Tgr, ez már a második eset, amikor félreérted a kérdésemet, de ez valószínűleg az én hibám, mert nem tudok rendesen fogalmazni. Tehát a kérdés az, hogy a cikk címe mellett balról volt eddig a csillag, de most átkerült a cikk tetejének jobb oldalára. Miért van ez? Az iw-linkekkel nincs baj. - Tündi vita 2014. augusztus 22., 13:38 (CEST)

Tudtommal mindig is a jobb oldalon volt. --Tgrvita 2014. augusztus 22., 13:53 (CEST)

De lehet, hogy keverem az enwikivel; nekem most bal oldalon látszik. A wikidatához mindenesetre aligha van köze, az az iw-linkekre vonatkozik. --Tgrvita 2014. augusztus 22., 13:57 (CEST)

Nekem eddig bal oldalon volt, most sehol! Wikizoli vita 2014. augusztus 22., 15:21 (CEST)

Eddig nekem is bal oldalon volt, de már napok óta a jobb felére vándorolt. Bár ez nem zavar annyira, mint a bevezető hiánya. DenesFeri vita 2014. augusztus 25., 11:01 (CEST)

Továbbá a kereső sem működik. DenesFeri vita 2014. augusztus 25., 11:37 (CEST)

Automatikus kategória besorolás

Sziasztok! Létrehoztam a Varrógép szócikket és kategóriának megjelöltem a Ruházat-ot és a Textilipar-t. Mentés után nagyon furcsákat látok: a Ruházat megjelenik, mint kategória, de a Textilipar helyett ilyenek jelentek meg: Iparágak|Iparművészet|Textilek - egyik sem igazán találó. Azonkívül megjelent egy "Bővebben: Varrógép" utalás is, ami ide teljesen felsleges és értelmetlen. Továbbá megjelent a "A Wikimédia Commons tartalmaz Varrógép témájú médiaállományokat" ikon, de ha rákattintok a vastagított Varrógép szóra, ez a "Category:Textile industry" lapra irányít, ahol viszont a Varrógép-et nem is látom, és helyesen a "Category: Sewing machines"-re kellene továbbítania (ez létező kategória). - Szeretném, ha nem lenne minden automatikusan megoldva, ami ebben az esetben teljesen félrevezető információkhoz vezet, szeretném inkább én magam kijelölni, hogy milyen utalások legyenek. Sajnos nem látom sehol, hogy hol lehetne módosítani ezeket a helytelen utalásokat. Tudtok ebben segíteni? Üdv. --Elkágyé vita 2014. augusztus 22., 16:05 (CEST)

Javítottam a kategóriákat (szögletes zárójel kell). Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 22., 16:10 (CEST)

Nagyon szépen köszönöm. --Elkágyé vita 2014. augusztus 23., 06:59 (CEST)
2014. augusztus 25., 11:21 (CEST)

Link FA törlése

Hautecombe apátság szócikke a francia wikiben kiemelt. A magyar szócikkből Laurent Jerry most törölte a {{Link FA|fr}}(?) hivatkozást azzal, hogy ezt a Wikidata adja. A magyar szócikk Wikidatás IW-listája viszont nem mutat semmit. Mi itt a követendő eljárás? Törölni kell-e a {{Link FA}}(?) sablonokat (mert csak átmeneti WD-hiányról van szó), vagy vissza kell-e állítani, mert a WD valóban nem ad vissza ide ilyen információt? Akela vita 2014. augusztus 25., 12:36 (CEST)

A Tech News szerint a jelenlegi hét folyamán fognak megjelenni a Wikidatából jövő ikonok. ✮ Einstein2 vitalap 2014. augusztus 25., 13:49 (CEST)
Ha az átállás lefutott, akkor utána kellene járni a megmaradt interwikiknek is, mert még rengeteg szócikkből nem lett kitörölve! --B.Zsolt vita 2014. augusztus 25., 23:33 (CEST)
Általában csütörtök este frissül a szoftver. --Tgrvita 2014. augusztus 26., 01:12 (CEST)

Miért van jobb oldalon a kiemeltcsillag?

Emiatt a hír miatt: After August 19, you can use Wikidata for badges like "good" or "featured" articles. Next week, you will be able to show the badges in the article sidebar on Wikipedia, Wikisource and Wikiquote. [29] lehet az, hogy a kiemeltcsillag és a jószócikket jelölő zöld plecsni nem a cikk címének baloldalán, hanem a lap tetejének jobb oldalán jelenik meg, ráadásul kisméretben? Esetleg csak nálam látszik így? - Tündi vita 2014. augusztus 22., 10:36 (CEST)

Nálam ilyen. --Tgrvita 2014. augusztus 22., 12:59 (CEST)

Tgr, ez már a második eset, amikor félreérted a kérdésemet, de ez valószínűleg az én hibám, mert nem tudok rendesen fogalmazni. Tehát a kérdés az, hogy a cikk címe mellett balról volt eddig a csillag, de most átkerült a cikk tetejének jobb oldalára. Miért van ez? Az iw-linkekkel nincs baj. - Tündi vita 2014. augusztus 22., 13:38 (CEST)

Tudtommal mindig is a jobb oldalon volt. --Tgrvita 2014. augusztus 22., 13:53 (CEST)

De lehet, hogy keverem az enwikivel; nekem most bal oldalon látszik. A wikidatához mindenesetre aligha van köze, az az iw-linkekre vonatkozik. --Tgrvita 2014. augusztus 22., 13:57 (CEST)

Nekem eddig bal oldalon volt, most sehol! Wikizoli vita 2014. augusztus 22., 15:21 (CEST)

Eddig nekem is bal oldalon volt, de már napok óta a jobb felére vándorolt. Bár ez nem zavar annyira, mint a bevezető hiánya. DenesFeri vita 2014. augusztus 25., 11:01 (CEST)

Továbbá a kereső sem működik. DenesFeri vita 2014. augusztus 25., 11:37 (CEST)

Automatikus kategória besorolás

Sziasztok! Létrehoztam a Varrógép szócikket és kategóriának megjelöltem a Ruházat-ot és a Textilipar-t. Mentés után nagyon furcsákat látok: a Ruházat megjelenik, mint kategória, de a Textilipar helyett ilyenek jelentek meg: Iparágak|Iparművészet|Textilek - egyik sem igazán találó. Azonkívül megjelent egy "Bővebben: Varrógép" utalás is, ami ide teljesen felsleges és értelmetlen. Továbbá megjelent a "A Wikimédia Commons tartalmaz Varrógép témájú médiaállományokat" ikon, de ha rákattintok a vastagított Varrógép szóra, ez a "Category:Textile industry" lapra irányít, ahol viszont a Varrógép-et nem is látom, és helyesen a "Category: Sewing machines"-re kellene továbbítania (ez létező kategória). - Szeretném, ha nem lenne minden automatikusan megoldva, ami ebben az esetben teljesen félrevezető információkhoz vezet, szeretném inkább én magam kijelölni, hogy milyen utalások legyenek. Sajnos nem látom sehol, hogy hol lehetne módosítani ezeket a helytelen utalásokat. Tudtok ebben segíteni? Üdv. --Elkágyé vita 2014. augusztus 22., 16:05 (CEST)

Javítottam a kategóriákat (szögletes zárójel kell). Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 22., 16:10 (CEST)

Nagyon szépen köszönöm. --Elkágyé vita 2014. augusztus 23., 06:59 (CEST)
2014. augusztus 25., 11:21 (CEST)

Link FA törlése

Hautecombe apátság szócikke a francia wikiben kiemelt. A magyar szócikkből Laurent Jerry most törölte a {{Link FA|fr}}(?) hivatkozást azzal, hogy ezt a Wikidata adja. A magyar szócikk Wikidatás IW-listája viszont nem mutat semmit. Mi itt a követendő eljárás? Törölni kell-e a {{Link FA}}(?) sablonokat (mert csak átmeneti WD-hiányról van szó), vagy vissza kell-e állítani, mert a WD valóban nem ad vissza ide ilyen információt? Akela vita 2014. augusztus 25., 12:36 (CEST)

A Tech News szerint a jelenlegi hét folyamán fognak megjelenni a Wikidatából jövő ikonok. ✮ Einstein2 vitalap 2014. augusztus 25., 13:49 (CEST)
Ha az átállás lefutott, akkor utána kellene járni a megmaradt interwikiknek is, mert még rengeteg szócikkből nem lett kitörölve! --B.Zsolt vita 2014. augusztus 25., 23:33 (CEST)
Általában csütörtök este frissül a szoftver. --Tgrvita 2014. augusztus 26., 01:12 (CEST)

A járőrscript elhagyja az oldalt

A lap teteji járőrsablonok némelyikének kiválasztása egy kattintással azonnal mentette az oldalt, amíg be nem kapcsoltam a Firefoxban, hogy figyelmeztessen a szerkesztés alatt álló oldalak elhagyása előtt. Azóta viszont a böngésző mindig feldob egy figyelmeztetést, hogy valóban el akarom-e hagyni az oldalt, és csak ha igent nyomok, akkor mentődik el. Lehet ezen segíteni? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 26., 13:07 (CEST)

Ez engem is érdekelne, mert halálra bosszant, amikor nyomok egy azonnalit, majd rögtön át is váltok egy másik fülön nyitott cikkre, de visszadob az előzőre, hogy okézzam le. Régen ilyen nem volt, csak rákattintottam, és elmentette. De hasonló dolog történik más járőrsablonokkal is. Van ahol nem kell okézni, csak sima elmentés helyett a szerkesztőablakot mutatja, benne a sablonnal, és külön rá kell kattintani a mentés gombra. Minek van akkor a járőrscript, ha külön okézgatni kell? - Tündi vita 2014. augusztus 26., 13:48 (CEST)

ZIM fájl készítése

Sziasztok! A Wikipédia:Kiwix programot feltelepítettem a mobiltelefonomra, amivel offline is tudom a magyar wikipédiát képekkel együtt olvasni. Nagyon hasznos kis eszköz ez, hiszen mindig rengeteg információ nálam lehet, bármikor olvasgathatok. A gondom az, hogy az adatbázis 2013 szeptemberi... :S Már kiokoskodtam, hogyan lehetne saját adatbázist létrehozni, csak kérdés, szabad-e? Ha lementem a magyar Wikipédiát ZIM formátumban (nem a dumpot) az nem terheli meg nagyon a szervert? --B.Zsolt vita 2014. augusztus 26., 23:10 (CEST)

A #wikimedia-operations@Freenode IRC csatorna a legmegfelelőbb hely az ilyen kérdésekre. --Tgrvita 2014. augusztus 27., 01:51 (CEST)

Jó cikkek

Sziasztok, eltűntek a jó cikkek címe mellől a kiemeltséget jelző ikonok.

Más:

Ezenfelül nekem a szerkesztői eszköztár se jelenik meg újabban (most se) ha szerkesztésre nyitok meg valamit.Szente vita 2014. augusztus 26., 23:39 (CEST)

Kicsit följebb már gyűlnek a hasonló problémák. --Puskás Zoli vita 2014. augusztus 27., 00:36 (CEST)

Cseh Wikiforrásra hivatkozás

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva

Švejk, egy derék katona kalandjai a világháborúban szócikkben van egy hivatkozás a cseh Wikiforrásra. Ha nincs benne a "|3=cs" kód, akkor működik a link, de "angol wikiforrás"-t ír a látható szövegben. Ha beteszem a "|3=cs" kódot, akkor hibásan jelenik meg. Kérek javítást, köszönettel. Akela vita 2014. augusztus 26., 21:00 (CEST)

Javítottam. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 26., 22:17 (CEST) - - - - - - - - Köszönöm. Akela vita 2014. augusztus 27., 12:12 (CEST)

Hiba a bejelentkezési oldalon

Így már nem a nowikis szöveg, hanem a link jelenik meg

Figyelőlista kilépve:

A figyelőlistád megtekintéséhez és szerkesztéséhez [[Speciális:Userlogin|be kell lépned]].

Tehát mintha nowikiben lenne. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 27., 08:37 (CEST)

Törölni kell a MediaWiki:Watchlistanontext lapot. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 27., 11:37 (CEST)

Köszönöm mindenkinek! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 27., 12:27 (CEST)

A Nemzetközi katalógusok sablon nem hozza át a Wikidata tulajdonságokat

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva

Sziasztok!

A {{nemzetközi katalógusok}} gyakran nem hozza be a Wikidatás MusicBrainz azonosítót a cikkekben. Ez együtteseknél egy "Ez egy banda" új wikidatás állítással eddig rendbe jött. Most An Ikthenél vagyok bajban ahol nem akar a Wikidatából átjönni az adat. Nulla szerkesztéssel nem is tudok újra menteni Wikidatában ahogy itt a huWikin szoktam. Ha valaki tudja a megoldást kérem ossza meg velem is. Köszönöm! -- ato vita 2014. augusztus 28., 08:09 (CEST)

A MusicBrainz csak ezekre jön:

-- occupation -> singer
-- occupation -> rapper
-- occupation -> musician
-- instance of -> band

--JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 28., 10:42 (CEST)

Köszönöm! Azért furcsa, hogy a composer a musician alosztálya és a sablon mégse hozza. -- ato vita 2014. augusztus 28., 10:51 (CEST)

Mert nincs beépítve, hogy az alosztályokat is hozza. Egyelőre csak fixen ezeket. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 28., 10:54 (CEST)
Jaaa, és még nem is lehet (normálisan). Majd egyszer. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 28., 10:59 (CEST)

Az enwikin közben bővült. Frissítettem, és most már megjelenik. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 28., 21:48 (CEST)

Köszönöm! -- ato vita 2014. augusztus 28., 22:02 (CEST)

Üdv! A John Cale cikkben meg kellene oldani, hogy a Wikidatából érkező adatok ne jelenjenek meg a Díjak sorban, mivel jelenleg két díszdoktor szó jelenik meg egymás alatt, ami mostani formájában értelmetlen. Köszönöm, ✮ Einstein2 vitalap 2014. augusztus 28., 11:43 (CEST)

Az rendben van, hogy kétszer szerepel, mert kétszer kapott ilyent két különböző egyetemen. Ez látszik a Wikidatában. Az a baj, hogy nem hozza ki ide az egyetemet és az évet. A első különösen fontos, hisz másképp értelmetlen a dolog. A díszdoktorság mindig egyetemhez kötődik. Ezen kellene javítani. Wikizoli vita 2014. augusztus 28., 13:10 (CEST)

Egyelőre kiszedtem a díjakat az infoboxból. -- ato vita 2014. augusztus 28., 13:50 (CEST)

Google Chrome 37

Ma (2014. augusztus 26.) telepítettem a Google Chrome 37-es verzóját. Azóta valamiért nem jeleníti meg az Interwiki-nél/Wikidatánál a Koreai és Japán nyelvű hivatkozást, helyette üres sorok láthatóak. Mit kell tenni, hogy ezek is láthatóak legyenek? --Gbarta vita 2014. augusztus 26., 17:28 (CEST)


Telepíteni kell a megfelelő betűkészleteket. Szalakóta vita 2014. augusztus 30., 22:09 (CEST)

Hivatkozás átirányító lapra

Hogyan lehet átirányító lapra hivatkozni, úgy, hogy rákattintás esetén ne a céllap jelenjen meg, hanem az átirányító lap? Vagyis hogyan lehet a wikikódba betenni a redirect=no kitételt? Külső hivatkozásként persze megy, de elegánsabb lenne belsővel.--Rlevente üzenet 2014. augusztus 30., 09:57 (CEST)

Nem tudok róla, hogy lehetne az átírányításra hivatkozni dupla szögletes zárójeles linkkel. (Hasonlóan nem tudok egy lap megadott verziójára sem hivatkozni közvetlenül.) Szerintem sajnos muszáj URL-t használnod. – b_jonas 2014. szeptember 1., 17:54 (CEST)

enwikiben van rá template: en:Template:No redirect Xiaolong Üzenő 2014. szeptember 1., 19:56 (CEST)

2014. szeptember 1., 09:48 (CEST)

Webchat http

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva

A webchat miatt, a kocsmafalak meg még néhány lap (Sablon:Irclogin) figyelmeztetést kapnak. Nem tudom, mi változott. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 28., 18:43 (CEST)

Milyen figyelmeztetést, mit kéne látni? --BáthoryPéter vita 2014. szeptember 2., 10:21 (CEST)

Chromeban sárga háromszög a címsávban, figyelmeztetés a konzolban. Az a furcsa, hogy két egyforma gépen csak az egyiken. The page at 'https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Kocsmafal_(m%C5%B1szaki)' was loaded over HTTPS, but is submitting data to an insecure location at 'http://webchat.freenode.net/': this content should also be submitted over HTTPS. --JulesWinnfield-hu vita 2014. szeptember 2., 11:17 (CEST)

Javítva. --Tgrvita 2014. szeptember 3., 22:05 (CEST)

Köszönjük szépen! Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 3., 22:10 (CEST)

Megjavult, köszönjük! --JulesWinnfield-hu vita 2014. szeptember 4., 11:20 (CEST)

koordináta sablonok

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Sziasztok! Meg lehet javítani a Lisszabon metróállomásai című szócikket egy egyszerű sabloncserével, vagy minden értéket egyesével be kell pötyögni? --B.Zsolt vita 2014. szeptember 1., 22:53 (CEST)

Minden egyes sablont ki kell javítani, mivel 1. csak névtelen paramétereket használ (1 db name nevűn kívül), 2. még emberként sem tudom kihámozni, hogy mi mit jelent, akkor egy sablon hogy oldaná meg? (U.i.: az U-Bahnhofokat légy szíves, sürgősen tüntesd el a cikkből, ez nem a német Wikipédia!) (U.i. #2: szerintem ez a Sablonműhelyre tartozik.) --Tacsipacsi vita 2014. szeptember 2., 00:03 (CEST)
Szerintem viszont javítható, el is kezdtem. Nyilván a sablonba és a cikkbe is bele kell még nyúlni, csak most már ráborulok a billentyűzetre. --Puskás Zoli vita 2014. szeptember 2., 00:15 (CEST)
Fogalmam nincs, hogy mit csináltam egyébként. :-) Azt például a térkép honnan a túróból tudja, hogy ez a koordináta egy lisszaboni metróállomást takar és nem a fölötte lévő McDonalds éttermet? --Puskás Zoli vita 2014. szeptember 2., 00:20 (CEST)
Már látom is, hogy mi a megoldás! Remélem nem kézzel írogatod be, van nekünk keresés és csere funkciónk is! Sejtettem, hogy van rá megfelelő sablon, csak a nevét nem tudtam. Holnap javítom a linkeket! köszönöm a segítséget! :) --B.Zsolt vita 2014. szeptember 2., 00:24 (CEST)
Az a megfelelő sablon most született, mert én legalábbis nem találtam olyat. Vigyor (Ha van régi jobb, akkor legfeljebb ezt lehet törölni, így is, úgy is, megint tanultam valamit, mert olyan sablont, amiben függvény van, még soha nem csináltam.) Egyébként keresés + Ctrl-V volt a módszerem, de úgy is meguntam. :-) --Puskás Zoli vita 2014. szeptember 2., 00:32 (CEST)

Kész a maradék is! :) Wikied-del fél perc az ilyen, legközelebb te is ezzel csináld, ne pazarold az idődet unalmas, ismétlődő feladatokra! :) --B.Zsolt vita 2014. szeptember 2., 00:50 (CEST)

Majd megkeresem akkor azt is. Eddig cikken belül ilyen sok cserét még nem kellett csinálnom. Köszi az infót! --Puskás Zoli vita 2014. szeptember 2., 08:32 (CEST)

Kiegészítettem az új sablont, így már nem csak a koordináták átalakítása történik meg, hanem a metaadatokat is átadja a mi sablonunknak. Elkezdtem a sablon dokumentációját is megírni, hátha másnak is szüksége lesz még rá. :-) (És a WikiEd-et is bekapcsoltam. Szokni kell, de tetszik! :-)) --Puskás Zoli vita 2014. szeptember 2., 14:59 (CEST)

Fordítást-segítő program (Minority Translate)

Az augusztus 22-24 között Tartuban tartott Finnugor Wikipédia szemináriumon mutatták be az Észt Wikimédia Egyesület szponzorálásában két észt Wikipédia iránt elkötelezett egyetemi hallgató által írt Minority Transzlate programot.

A program egy elsősorban a kis finnugor népek nyelvei számára készült. Célja wikipédia szócikkek fordításának segítése. Ez nem googlefordító-szerű program, hanem egy javában írt fordítást segítő eszköz.

A program használatához regisztrált wikipédia felhasználónak kell lenni. A program a http://translate.keeleleek.ee/wiki/Main_Page lapról tölthető le. A képernyő baloldalán található boxra kattintva. A program futásához szükséges, hogy a felhasználó gépén megfelelő java JDK fusson. Ennek megfelelően operációs rendszertől független, de egyes linuxok esetén java problémák felléphetnek.

A fordítást-segítő program használatát követően érdemes a Wikipédia felületen is ellenőrizni az eredményt.

Kérem ismerkedjetek meg a programmal, és használjátok azt. Minden kérdésre szívesen válaszolok és amennyiben a WMM gépére sikerül installálni a programot a jövő héten a Madách téren élő bemutatót is tartok.

A letöltött program indítását követően a letöltött .jar futtatása után megjelenik egy 3 mezőre osztott képernyő.

A program használatának a legalapvetőbb funkciói

Beállítások

A Program fülre kattintva a legördülő menüben ki kell választani a Preferences-t és a második fülön (languages) kell beállítani a használni kívánt nyelveket (az eredeti beállítás észtről vorő nyelvre fordítást segíti). Ezeket (az észtet és a Vorő-t) érdemes kikapcsolni a to-ban (célnyelv) a magyar jelölni a from-ban (forrásnyelvek) pedig bármely preferált nyelvet, egyszerre többet is érdemes kiválasztani. A Preferences másik két fülén érdemes az alapbeállításokat meghagyni.

Bejelentkezés a Wikipédiába

A következő lépésben be kell jelentkezni a Wikipédiába. A Program fülre kattintva a legördülő menüben ki kell választani a Log in-t és a wikipédia azonosítót és jelszavat megadva belépni a Wikipédiába. A sikeres bejelentkezést a jobb felső sarokban egy zöld „lámpácska” jelzi.

Szócikk választás

A fordításra szánt szócikk kiválasztásához az Articles fülre kattintva a legördülő menüből ki kell választani az Add Article-t. A felugró ablakban meg kell adni a fordítani kívánt szócikk címét és ki kell választani a forrásnyelvet. A felső ablakban megjelenik a szócikk a forrásnyelven az alsóban ha a szócikk már létezik akkor annak a célnyelvi változata, ha a szócikk a célnyelven nem létezik akkor az ablak üresen marad.

Fordítás, módosítás

Az alsó ablakban módosítható a létező cikk illetve el lehet végezni a fordítást. A fordítást, kiegészítést befejezve a Ready gombra kattintva véglegesítjük azt. Majd a Articles menü Upload sorával töltjük fel a Wikipédiára. A mezőben található Exact Translation illetve Adaptátion gombok statisztikai célokat szolgálnak. Illik beállítani, de nincs hatással a munkára.

--Texaner vita 2014. szeptember 2., 12:32 (CEST)

Kérdések

Mivel tud ez a program többet, mint ha megnyitok két böngészőablakot és egymás mellé helyezem őket? Hasonló, mint a WikiBhasha? --B.Zsolt vita 2014. szeptember 2., 16:38 (CEST)

WikiBhasha-t nem ismerem, nem tudom összehasonlítani. Miután megnéztem a WikiBhashat bizton állíthatom, hogy nem hasonló: "from English to more than 30 other languages that are supported by Microsoft’s Machine Translation system"
  1. a WikiBhasha csak az angolt használja forrásnyelvként
  2. a WikiBhasha gépi fordítást készít (ala google) a Minority Translate csak a fordítást technikai támogatását biztosítja.
Szerintem előnyös (nekem tetszik) hogy
  • Automatikusan több forrásnyelven megjeleníthető egy cikk és ezek között egyszerű választani, nem kell CTRL/C illetve CTRL/V
  • Preview funkció
  • Automatikus feltöltés a célnyelv ablakából

Más: hogy ne vesszen el, amit eddig írtál, érdemes lenne bemásolnod a Wikipédia:Minority Translate címre. --B.Zsolt vita 2014. szeptember 2., 16:38 (CEST)

Nekem már az első pont se megy, az Add gomb nem csinál semmi, bármit is írok be... :( --B.Zsolt vita 2014. szeptember 2., 23:31 (CEST)

Tehát: Program --> Perferences -- Languages és a boxba elkezded beírni a kiválasztott nyelvet pl: En... vagy Ma...; Ekkor megjelenik egy legördülő menő az így kezdődő nyelvekkel. Itt választasz majd add! Ezután kell döntened, szintén menüből, hogy from vagy to azaz forrás nyelv vagy célnyelv legyen-e a kiválasztott nyelv. --Texaner vita 2014. szeptember 3., 14:09 (CEST)

Nekem nincs legördülő-menüm... Így itt elakadok. Ismét egy inkompatibilis környezet... :S --B.Zsolt vita 2014. szeptember 4., 22:38 (CEST)