Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív145

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hasábos sablonok

A Kezdők kocsmafalán felmerült egy nagyon logikus kérdés, hogy a {{hasáb eleje}}(?) és az {{oszloplista}}(?) közül melyiket érdemes használni. A hasáb eleje támogatja azt is, hogy hasábszélességet adjunk meg, így a hasábok száma a képernyő szélességétől függően változik, szerintem ez a legjobb megoldás. Az oszloplistában csak hasábszámot lehet megadni.

Ezenkívül a hasáb tipográfiailag helyesebb, mint az oszlop. És a hasáb eleje/vége két külön sablon, az oszloplistánál egy hatalmas sablont kell készíteni, néha nehéz megtalálni, hogy a }} jel hova tartozik.

Szóval így átgondolva az oszloplistát át lehetne alakítani mindenhol hasáb eleje/végére. Mit gondoltok? – Tilar Vehulor vita 2022. december 3., 12:56 (CET)

Műszaki szempontból az egy sablon jobb, mint a kettő, az új parser DOM-alapon próbálja kezelni a sablonokat (is), így nem igazán szereti, ha egy sablon kimenete „unbalanced”, azaz csak nyitó- vagy csak zárócímkét ad ki. Persze a hasábok szélességének megadása jobb, mint a számuké, de ezt a lehetőséget az {{oszloplista}}-ba is bele lehet építeni. – Tacsipacsi vita 2022. december 4., 14:59 (CET)

Navboxok beillesztésének ellenőrzése

TacsiPacsi segítségével módosítottam a sablondokumentáció alapsablonját, így egy új segédeszköz érhető el a navboxok dokumentációjában. Az eszköz meg tudja mutatni, melyek azok a cikkek, melyek fel vannak a navboxban sorolva, de még sincs bennük navbox.

Próbáljátok ki! :) B.Zsolt vita 2022. november 30., 19:55 (CET)

@B.Zsolt: Már korábban is felhívtad a figyelmemet erre a lehetőségre, de most alkalmam nyílt kipróbálni, és nagyon szuper. A segítségével két helyre is beillesztettem a hiányzó sablont, de ugyanakkor mutatott egy olyan esetet is, ahova nem kellett a sablon, viszont a sablon egyik tételét egyértelműsíteni kellett. Szóval nem mondom, hogy csapot-papot feledve nekiállok sablonokat farigcsálni, de ha találkozok ilyen esettel, akkor használni fogom, és másnak is javaslom. – – Porrimaeszmecsere 2022. december 1., 16:40 (CET)Porrimaeszmecsere 2022. december 1., 16:26 (CET)

@B.Zsolt: A segédeszköz abból a szempontból is nagyon jónak tűnik, hogy segítségével kisebb-nagyobb hibák is felszínre kerülnek. Így például azt mondja, hogy a Woodbury (Minnesota) laphoz hiányzik egy megyeszékhely sablon, holott nem is megyeszékhely, csak a megye legnagyobb városa. – Porrimaeszmecsere 2022. december 1., 19:28 (CET)

Minnesotát javítottam. Találomra megnézve sablonokat, százával van ilyen az amerikai megyeszékhelyeknél. Annyi a közös bennük, hogy ezeket nem én hoztam létre. – B.Zsolt vita 2022. december 1., 23:34 (CET)

Hát így más kevésbé tetszik a lehetőség; honnan tudjam, hogy melyik sablont készítetted Te? – Porrimaeszmecsere 2022. december 2., 14:13 (CET)

Ha meg szeretnéd oldani, akkor ez botfeladat. Minden megyeszékhely benne van elméletileg a Kategória:Az Amerikai Egyesült Államok megyeszékhelyei kategóriában. Ami nincs, abba nem kell a {{USA megyeszékhelyek}}(?) sablon. – B.Zsolt vita 2022. december 2., 14:31 (CET)

Zsolt, amint már említém, annyi időm nincsen, hogy ezzel foglalkozzam, hogy adott esetben használhassam a sablon beillesztési segítséget, de ma is 2-3 helyről töröltem a {{USA megyeszékhelyek}}(?) sablont, szóval ha utamba kerül, akkor általában nem hagyom ott a fölösleges dolgokat. – Porrimaeszmecsere 2022. december 2., 17:25 (CET)

Nem akartam neked plusz munkát adni, csak megírtam, én hogyan csinálnám! :-) Ez a hiba amúgy sem akkora gond, mivel jól elkülönül az a rész, ahová viszont be kell illeszteni! Lehet néhány sablont én is átnézek majd ezügyben. :-) – B.Zsolt vita 2022. december 2., 19:56 (CET)

Most is töröltem 4 megyeszékhelyes sablont olyan cikkekből, amelyek nem megyeszékhelyek. Ezzel kapcsolatban két kérdésem lenne: 1-szer hogy kerültek bele a cikkbe, másodszor mi a különbség a {{Wisconsin megyeszékhelyei}} és a {{USA megyeszékhelyek}}(?) között, mert mindkettő előfordul. Amúgy beilleszteni ritkán kell, mert az esetek zöme még nincs megírva. – Porrimaeszmecsere 2022. december 2., 20:55 (CET)
Úgy kerültek bele, hogy a létrehozó szerkesztő a megyeszékhelyekhez megírt példa-szócikk-vázat illesztette be nem megyeszékhelyekhez is. Pótoltam a hiányzó sablondokumentációt, de itt is válaszolok a második pontra: Az egyik sablon csak Wisconsinhoz jó, a másik meg bármilyen államhoz, ugyanis a Wikidatából olvassa ki, hogy melyik sablont rakja ténylegesen oda. Hogy érted azt, hogy beilleszteni ritkán kell? Elméletileg az összes megyeszékhely létezik már, nem tudok megíratlanokról. – B.Zsolt vita 2022. december 2., 22:57 (CET)
A beilleszteni ritkán kell-t úgy értettem, hogy pl. itt a jobb oldalon van egy csomó piros link listázva. – Porrimaeszmecsere 2022. december 3., 12:07 (CET)
Ja így érthető. Én azt hittem, kimondottan a megyeszékhelyekre gondolsz. Tegnap bottal 103 felesleges beillesztést töröltem. – B.Zsolt vita 2022. december 3., 12:11 (CET)

Megnéztem, nagyon baba, köszi! Viszont botozásra csak korlátozottan és ésszel élve alkalmas, mert pl. a Sablon:Európa nyelvei linkeli a Fehér-tengert, ahova meg vétek lenne beilleszteni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 5., 16:56 (CET)

Join the Coolest Tool Award 2022: Friday, Dec 16th, 17:00 UTC

The fourth edition of the Wikimedia Coolest Tool Award will happen online on Friday 16 December 2022 at 17:00 UTC!

This award is highlighting software tools that have been nominated by contributors to the Wikimedia projects. The ceremony will be a nice moment to show appreciation to our tool developers and maybe discover new tools!

Read more about the livestream and the discussion channels.

Thanks for joining! -Komla

MediaWiki message delivery 2022. december 5., 19:53 (CET)

Tech News: 2022-49

MediaWiki message delivery 2022. december 6., 01:40 (CET)

Archivált linkek a halálozások szócikkeiben

Rendszeresen kerülnek be ilyen szörnyeteg szerkesztések az archiválóbot által a Halálozások XXXX-ben típusú cikkekbe. Gondolom nem kell részletesen kifejtenem miért botrányos ez a megoldás, elég ránézni. Kérdésem: nincs erre valami más alternatíva? Mondjuk ahelyett, hogy a bot meghagyná az amúgy immár haszontalan eredeti (halott) linket, és mögé tenné az archiváltat, helyette szimplán kicserélné a halottat az archívra? – XXLVenom999 vita 2022. december 7., 14:48 (CET)

(Szerkesztési ütközés után) Nyilván te is látod, hogy a szerkesztést, amit kifogásolsz az InternetArchiveBot végezte el. Mi történt, amikor a problémádat felvetetted a vitalapján, és (remélhetőleg a fentieknél udvariasabb és érthetőbb módon) elmagyaráztad, hogy milyen megoldást tartanál jobbnak, és az mennyiben javítaná a Wikipédiát? -- Malatinszky vita 2022. december 7., 15:23 (CET)
@Malatinszky: Mégis milyen diskurzust folytassak le egy archiválóbottal? – XXLVenom999 vita 2022. december 7., 15:27 (CET)
Valami ahhoz hasonlót, mint amilyeneket a vitalapján látsz. -- Malatinszky vita 2022. december 7., 15:36 (CET)

De, kérlek, fejtsd ki. Tényleg szebben néz ki egy táblázat egyenruhás linkekkel, de mitől botrányos ez? Azt javaslod, hogy mindenhol tüntesse el az eredeti linket, vagy netán csak ezekben a szócikkekben? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 7., 15:20 (CET)

@Bináris: Esztétikailag rettenetesen néz ki, 6 sorba töri egy elhunyt nevét a forráslinket, nagyon zavaró a szemnek. Egyébként ha szóba hoztad, valóban, mindenhol el lehetne tüntetni az eredeti linket, tekintve hogy halott, így hasztalan "tartogatni", sokkal egyszerűbb és esztétikusabb megoldás lenne a szimpla csere. De a halálozási listákban ez hatványozottan igaz, mivel ezek nem folyószövegből állnak, így sokkal zavaróbb ez a jelenlegi archiválási megoldás. Szerintem. – XXLVenom999 vita 2022. december 7., 15:27 (CET)

Nálam egy sorban jelenik meg az összes elhunyt neve, akinél ilyen van. Lehet, hogy te más eszközön másképp látod, de azt nem direktben az archiválóbot működése okozza. Mindenesetre így legalább leírtál egy olyan problémát, amit te magától értetődőnek gondoltál, és nálam meg sem jelenik, tehát érdemes mindig leírni, mi a gond. Ha az összeset szeretnéd kicserélni, akkor az első körben nem műszaki kérdés, hanem először a javaslatok kocsmafalon kéne megbeszélni, és utána foglalkozni a műszaki megoldással. Ha azt szeretnéd, hogy az ilyen linkeknél is maradjon egy sorban a halott neve, akkor mondd azt, és írd le, hogy milyen eszközön, milyen skinnel stb. nézed. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 7., 15:36 (CET)

Asztali PC, Win10, Firefox, Vector legacy (2010), ha ezek segítenek. – XXLVenom999 vita 2022. december 7., 15:46 (CET)

Nem az elhunyt nevét töri, hanem a forrás oszlopban lévő tartalmat. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2022. december 7., 15:48 (CET)

Valóban, hülyeséget írtam, nem a névre gondoltam hanem a forráslinkre az utolsó oszlopban. Köszönöm a pontosítást! – XXLVenom999 vita 2022. december 7., 15:50 (CET)
Ja, azt nálam is, bár nem számoltam a sorokat. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 7., 15:53 (CET)

Az alapvető probléma, hogy csupasz url-ek vannak megadva hivatkozás helyett ("ref"-ek nélkül). Így a bot csak annyit tud tenni, hogy egy plusz hivatkozást tesz mellé. Tehát ne a bot-ot hibáztassuk, hanem azt a gyakorlatot, hogy hivatkozásnak álcázott url-ek kerülnek a cellákba. Ez egy rossz szokás, ilyen megoldást egyetlen útmutató sem javasol, nyilván a bot sem számít erre az esetre. JSoos vita 2022. december 8., 10:51 (CET)

Ez nem rossz szokás, de lehet, hogy az útmutatókból kimaradt ez az eset. A refek tipográfiailag lábjegyzeteket jeleznek, és a folyószöveg elemei mellé kerülnek. Ezeken a lapokon teljesen más tipográfiai megoldást alkalmazunk, nincs folyószöveg, hanem táblázat van, külön cellával a forrásnak. Ez nem hiba. A lábjegyzet itt fogalmilag értelmetlen lenne. Melyik útmutatóra gondolsz? Kijavítjuk. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 8., 10:57 (CET)

Nem rossz szokás az, hogy egy url minden további info nélkül szerepel forrásként megadva? Se név, se dátum, se kiadó? Ez nem tipográfiai kérdés! Tipográfiai kérdéssé akkor válik, ha kiderül, hogy az ilyen hivatkozások kiegészítése problémát okoz, és a táblázatot szétnyomja. Semmi esetre sem bátorítanék senkit sem ilyen módon hivatkozások megadására. Remélem ilyen útmutatókba nem is kerül be. Ez nem javítás lenne, hanem visszalépés szerintem. JSoos vita 2022. december 8., 12:43 (CET)
Nem, nem rossz szokás. Ez egy link, ami megerősíti az információt. Az összes többi nélkül is működik és érvényes. Ez nem egy monográfia, csak egy lista, aminek még a rendeltetéséről sincs konszenzus. Divatba jött bolhából elefántot csinálni, de fölösleges. Mellesleg én vezettem be ezt az oszlopot a halálozások táblázatába, mert azelőtt nem volt benne forrás. Most van, és ennyi szerintem elég. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 8., 15:14 (CET)
De, rossz szokás. Ez egy link, ami megerősíti az információt, amíg él. Ha egy ilyen meztelen link halottá válik, és történetesen InternetArchiveBot sem talál hozzá forrást, akkor csak vakarhatjuk a fejünket, hogy a https://minta.hu/cikk.php?id=42 mégis mi a franc akart lenni, mert ebből se élő ember, se kereső nem találja ki, hogy mi volt. Ha ott van mellette a cikk pontos címe, az alapján el lehet indulni egy internetes keresővel, hátha még megvan a cikk, csak megváltozott az URL-je, és a régi nem irányít át. (Persze a semminél még ez is jobb, de attól még nem jó.) – Tacsipacsi vita 2022. december 8., 20:58 (CET)

Az alapvető probléma, hogy előbb a megoldásról beszélünk, és nem a kérdésről. Tehát ne azt döntsétek el, hogy nézzen ki a halálozások oldal, hanem hogy mit akartok. Ha csak az a probléma, hogy ezeken a lapokon túl hosszú lesz a forrás, és ez nem néz ki jól, akkor ezt kell megoldani. Nem a lap átalakításával, mert a házat se bontjuk le, ha vettünk egy nagyobb ajtót, ami nem fér be a tokba. De felmerült az is, hogy a bot mindenhol cserélje le a linkeket kiegészítés helyett, szerte az egész Wikipédiában. Ez a két feladat ég és föld. Tehát azt mondjátok meg, hogy mi a megoldandó probléma, mivel ez egy műszaki kocsmafal, és itt ez a hasznos. Ahogy láttam, a bot egy sablont tesz a lapra, és a legkézenfekvőbb megoldás nyilván ennek a sablonnak a módosítása lenne a konkrét megjelenési problémára. Aki műszaki segítséget kér, az ne a megoldást mondja, hanem a problémát! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 8., 11:12 (CET)

Semmiképpen nem tudok olyan megoldást támogatni, hogy eltüntessünk eredetileg hivatkozásként megadott url-eket csak azért mert már nem elérhetők. Kizárólag csak a kiegészítést tartom megfelelőnek, megadva azt hogy az eredeti oldalt, mikor hol archiválták. Ez független attól, hogy bot végzi-e. JSoos vita 2022. december 8., 12:49 (CET)

Ezek a linkek miért nem ref-ek között vannak? – B.Zsolt vita 2022. december 8., 14:16 (CET)

Ezt pár bekezdéssel feljebb leírtam. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 8., 15:14 (CET)
Sokkal jobb még az is, ha ref-ek között van a csupasz url (szögletes zárójelek nélkül), mert akkor legalább az url látszik. JSoos vita 2022. december 8., 15:35 (CET)
Így is látszik, ha fölétolod az egeret. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 8., 15:48 (CET)

Mutatom a különbséget: ebben a táblázatban a link nem önálló cellában van, hanem csatlakozik egy főszöveghez, amit forrásol, és így szóköz nélkül, azonos betűméretben mellévágva tényleg nagyon ronda. Itt tipográfiailag indokolt lenne a refek használata. A halálozásokban nincs főszöveg, nincs mihez lábjegyzetet fűzni, a link egy önmagában álló adat. Be lehet éppen tenni refek közé, de szerintem felesleges, és csak indokolatlanul csökkenti a betűméretet, és bután néz ki. Vagy ki lehet találni neki egy külön sablont, ami az archiválást is kezeli. Tehát sok mindent meg lehet oldani, csak előbb arról kéne megegyezni, hogy pontosan mi a probléma. A ref egy lehetséges megoldás, de mire? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 8., 16:37 (CET)

A forrás oszlopot én megszüntetném, a linkeket refek közé tenném és a dátum mellé raknám. Van egy olyan megoldás, hogy a refek szakasz egy kicsi, görgethető dobozka legyen (nem a segédeszköz, van rá valami sablon). Mivel most a forrás oszlopban van, nem értem, miért ne lehetnének lent a forrás szakaszban? – B.Zsolt vita 2022. december 8., 19:08 (CET)

Ez ott bukik, hogy ha több ember hal meg egy napon, akkor rowspannel egy dátum tartozik az összeshez. Szerintem egyébként csúnya is lenne az első oszlopban. Máshol se szép, de ha már szükséges, legalább odébb legyen... Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 8., 19:11 (CET)

Szerintem mindegy hogy a mű címénél, az elhalálozott nevénél (főszöveg), vagy egy külön oszlopban vannak a hivatkozások, a lényeg, hogy ez is olyan hivatkozás, mint a többi. Ugyanúgy kellene használni mint bárhol máshol. (Az 1000 oldalnál nagyobb művek forásolása kész káosz, ott aztán van minden... szörnyű! JSoos vita 2022. december 8., 19:22 (CET)

Tech Hírek: 2022-50

MediaWiki message delivery 2022. december 13., 00:33 (CET)

Tech Hírek: 2022-51

MediaWiki message delivery 2022. december 20., 00:59 (CET)

Wikidata elem megjelenítése a szócikk tetején

Itt a huwikin van ez "A laphoz tartozó Wikidata-címke és -leírás mutatása a szócikk címe alatt" opció a beállításokban, azonban az enwikin sehol nem találok ilyet, hogy tudnám ezt megoldani, hogy ott is lássam? Köszönöm JSoos vita 2022. december 20., 10:22 (CET)

A Segédeszközök fülön található beállítások helyben létrehozott scriptek. A Speciális:Segédeszközök lapon rákeresve találsz egy JS és egy CSS lapot, ezeknek a tartalmát kell átmásolnod az enwikin a személyes scriptjeidbe. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 20., 10:30 (CET)

Köszönöm! Sikerült! JSoos vita 2022. december 20., 11:12 (CET)

Lájkoltam! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 20., 14:37 (CET)

OSM-térkép a cím alatt, vector-2022

Vector-2022 felületen nem elérhető a cím alatti koordináták melletti lenyitható OSM-térkép, mert eltakarja az Ellenőrzött lap felirat. Kérném szépen javítani, hogy elérhető legyen. Példa:

– Bean49 vita 2022. december 20., 13:14 (CET)

Első körben már egy ilyen is jó lenne

#coordinates {
	right: 60px;
}

addig, amíg eldől, hogy hogyan lenne jó. – Bean49 vita 2022. december 20., 22:09 (CET)

Beragadt kategória

A {{USA megyeszékhelyek}}(?) sablonban van egy piros kategória, de elképzelésem sincs, hogy honnan jön és mi szúrja be. Egy betűt kellene csak módosítani és megjavulna. Érdekesség még, hogy a speciális:keresett kategóriák közt sem szerepel. B.Zsolt vita 2022. december 20., 22:58 (CET)

Én nem látom. Mi az a kategória? Lehet, hogy nálad ragadt be. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 20., 23:06 (CET)

Nálam van egy Az Amerikai Egyesült Államokkal kapcsolats sablonok kategória is. Se ctrl + F5-tel, se nullszerkesztéssel nem tűnik el. Beillesztem akkor helyes névvel és meglátom, mi történik... – B.Zsolt vita 2022. december 20., 23:15 (CET)

Az ötletem bevált. – B.Zsolt vita 2022. december 20., 23:18 (CET)

Coolest Tool Award

A Coolest Tool Award díjakat minden év végén kiosztják a Wikipédiával-Wikimédial kapcsolatos eszközök között, pár érdekesség az idei évből:

  • TwinkleMobile: kiegészítő szkript a Twinkle-höz, hogy mobil nézetben is használható legyen.
  • MoreMenu: mindenféle belső és külső eszközt linkel be az éppen nézett szócikkhez a Vector legördülő menüjéből
  • Wiki99: ez nem eszköz, inkább kezdeményezés: a legfontosabb 99 cikk listája, témánként. Hasonló elképzelés, mint a WP:1000, de egy-egy szűk területre koncentrálva; az elmélet az, hogy ez jobban használható pl. egy editathon vagy egy civil szervezettel való együttműködés során.
  • Citation Hunt: egyedi szerkesztőfelület, amivel az inline forráskérő sablonokat ({{forrás?}}) lehet egy forráshivatkozásra cserélni.

Kellő érdeklődés esetén magyaríthatnánk ezeket, illetve az első kettő nagyrészt anélkül is használható. --Tgrvita 2022. december 26., 00:29 (CET)

Geokronológia sablon

Segítséget szeretnék kérni, a nevezett sablonban a sok egymásba ágyazott sablontól nem látom át, mit kéne átírni az átnevezés után. Átneveztem a ladin korszakot ladini korszakra, és a geokronológia|mezozoikum sablonban átírtam a linket. De nem jelenik meg jól. Előre is köszönöm. – LApankuš 2023. január 1., 14:04 (CET)

Javítottam, a hivatkozás csere érintette az {{időegység/szín}}(?), {{időegység/következő}}(?) sablonokat. Tomcsy üzenet 2023. január 1., 14:16 (CET)
Köszönöm. – LApankuš 2023. január 1., 14:39 (CET)

Vector 2022 nyelvek hozzáadása

A Vector 2022 felület jobb felső sarkában van egy Nyelvek hozzáadása eszköz. Kinek kell szólni, hogy nem működik? Példa 131072. (A bal oldali rendszermenüből meg lehet oldani, szerencsére.) – Bean49 vita 2023. január 1., 13:34 (CET)

mw:Talk:Reading/Web/Desktop Improvements (vagy Phabricator). – Tacsipacsi vita 2023. január 2., 02:17 (CET)
Mit jelent az, hogy nem működik? Én ezt látom. Nem próbáltam ki, de gondolom le tudnám fordítani más nyelvre. Tgrvita 2023. január 2., 03:24 (CET)
Ez nagyszerű! A nevéből azt hittem, hogy ugyanaz, mint a bal menüben a Nyelvközi hivatkozások hozzáadása. (A helyén vannak a nyelvek, mikor vannak). Akkor tárgytalan, de lehet, hogy más is azt fogja hinni. – Bean49 vita 2023. január 2., 11:29 (CET)
Logikailag a nyelvközi hivatkozások hozzáadása is odatartozna, csak gondolom előbb újra kell írni, mert a jelenlegi dialógusablak még a tíz évvel ezelőtti kinézetet használja. Tgrvita 2023. január 3., 00:34 (CET)

Hol a kép?

Biztosan én vagyok lemaradva valami technikai újdonságról, de nem találom az infoboxban lévő képet a Budapesti Olasz Kultúrintézet cikkben. Be van illesztve az Épület infobox, de nem lehet szerkeszteni, pedig abban akartam volna kicserélni a képet. Hol a kép? Talán a wikidatából jön? Hogyan lehet kicserélni? - Tündi vita 2023. január 1., 13:58 (CET)

A wikidatából jön. Bal oldalon az interwikik alatt (a cikken éppen csak egy van) "hivatkozások szerkesztése" linkre kell kattintani, ez felvisz a szócikk wikidata lapjára. Ott az "Állítások" között megtalálod a képet. Mellette van egy ceruza ikon, "szerkesztés" szöveggel, arra kattintva ki tudod cserélni a képet, majd a "közzététel"-re nyomva menti el a változtatást. Tomcsy üzenet 2023. január 1., 14:04 (CET)

Itt a Wd-s lapja. Ott pedig megtalálod a képet. A fájlnevet kell kicserélni. De lehet helyben is, ha az infoboxnak a kép paraméterét behelyezed és mellé írod a fájlnevet. Akkor a Wd-s változatot felülírja. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2023. január 1., 14:06 (CET)

(Szerkesztési ütközés után) Nem érdemes feltétlenül kivenni a WD-ből. Elég ha a szövegben javítod:
{{épület infobox|kép = nev.jpg}} :: Wikizoli vita 2023. január 1., 14:07 (CET)

Köszi a tippeket, ma is tanultam valamit! Vigyor - Tündi vita 2023. január 1., 14:27 (CET)

Az infobox alján is ott a segítség link, ahol le van írva mindaz, amit fentebb is írtak a többiek. – B.Zsolt vita 2023. január 2., 14:22 (CET)

Kezdőknek javasolt feladat: új hivatkozások hozzáadása - érdemes lenne kikapcsolni?

Már eddig is többször belefutottam ezekbe az elmúlt hónapokban, és többször is felmerült bennem hogy úgy egészében mire jó ez a funkció, de eddig nem vetettem fel a problémát, most viszont az FV-n megláttam ezt a szerkesztést, és mivel ez már nem csak felesleges, de egyenesen káros, úgy gondoltam feldobom ide. Dióhéjban: úgy tűnik van valamiféle feladat kezdőknek (legalábbis a címkék alapján), akik random hivatkozásokat adhatnak hozzá a cikkekhez. Hogy ezek mi alapján vannak kiválasztva, arról fogalmam sincs, de sok hasznuk eddig sem volt, mert a hozzáadott linkek (amiket én láttam) mindig teljesen esetlegesek és többségében feleslegesek is (pl. Budapest linkelése a források szakaszban vagy a hét napjainak, használati tárgyaknak a linkelése a folyószövegben életrajzi cikkeknél, és így tovább). Ezt nem lehetne kikapcsolni? Nem csak semmi értelme, de mint a linkelt példa mutatja, még zavart is okoz. Csomó új?) szerkesztő csinálja ezeket az utóbbi időben, a járőröknek is plusz feladat ellenőrizni és alkalomadtán visszavonni az irreleváns vagy egyenesen megtévesztő linkeket. – XXLVenom999 vita 2022. december 26., 21:13 (CET)

@Tgr: ez valóban érdekes hiba, habár a usernek okosabbnak kellett volna lennie a szoftvernél. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 26., 23:12 (CET)

Ilyen jelenséggel én is találkoztam, banális (sokszor téves) linkelés, ismeretlen szerkesztőtől, elég kitartóan. Nem tudtam, hogy erre van külön hívó-célfunkció. Én is javasolnám eltüntetni. (Másik ilyen az évszámok és dátumok teljeskörű zárójelezése, de az másik kérdéskör). Akela vita 2022. december 26., 23:58 (CET)

Én is találkoztam emiatt hibás linkeléssel. Gyakorlatilag hibás linkelésre sarkall. Jobb lenne kikapcsolni. – Csurla vita 2022. december 27., 00:05 (CET)

A javasolt szerkesztések célja az, hogy a frissen regisztráltaknak nyújtsanak egy olyan szerkesztési lehetőséget, amihez egyrészt nem kell elsajátítani a wikikódot vagy a VisualEditor felületét, vagyis nem kell megosztaniuk a figyelmüket a Wikipédia szabályainak megtanulása és a Wikipédia szerkesztőfelületének megtanulása között; másrészt a szerkesztés le van szűkítve egyetlen funkcióra, vagyis egyszerre csak egy irányelvvel/útmutatóval kell foglalkozniuk. Így nehezebb az első pár szerkesztésükben hibát véteni, és nagyobb eséllyel lesz pozitív az első élményük, ami ösztönzi őket az ittmaradásra. Persze a nehezebb nem ugyanaz, mint a lehetetlen, de az új szerkesztők általában gyakran hibáznak - ha valamilyen céleszközt használnak, akkor az eszközre jellemző hibákat vétenek, ha egy általános szerkesztőfelület, akkor meg változatosabbakat, ebbe nem érdemes sokat belelátni.

A számok felől érdemes megközelíteni az ilyen problémákat szerintem: több munkát okoznak-e a járőröknek azok, akik hivatkozás-hozzáadó eszközt használják, és nagyobb eséllyel lesz-e belőlük hosszú távon aktív szerkesztő? Ezeket a kísérleteket elvégeztük (a részletes leírásuk a mw:Growth/Personalized first day/Structured tasks/Add a link/Experiment analysis, December 2021 lapon olvasható), és az eredményük pozitív volt: azok az új szerkesztők, akiknek érkezésükkor felajánlotta a szoftver a linkek hozzáadását, nagyobb eséllyel tértek vissza később, és kisebb eséllyel vonták vissza a szerkesztéseiket. A kísérlet közel sem volt tökéletes (pl. ha valaki hozzáad három linket egy szócikkhez, és abból kettőt visszavonnak, de nem az egész szerkesztést állítják vissza, azt nehéz automatikusan detektálni, ezért valószínű, hogy valamennyire alulmértük a visszaállításokat), de ahhoz szerintem elég, hogy valószínűbbnek gondoljuk, hogy az eszköznek inkább pozitív hatása van.

Amúgy itt tudjátok kipróbálni az eszközt, és itt tudjátok megnézni a vele végzett szerkesztéseket. Szerintem (nem túl meglepő módon) az látszik belőle, hogy van, aki többnyire hasznos linkeket ad hozzá, van aki meg többnyire haszontalanokat, vagy kimondottan téveseket; utóbbiakat meg lehet kérni, hogy figyeljenek jobban oda, vagy ne használják.

(Disclaimer: mostanában azért fizetnek, hogy ezen és hozzá hasonló eszközökön dolgozzak, úgyhogy valamennyire nyilván elfogult vagyok; de pont azért választottam ezt a munkát, mert az új szerkesztők integrálását a Wikipédia egyik legkritikusabb problémájának gondolom, és a javasolt szerkesztések az első olyan eszköz, ami bizonyíthatóan növeli annak az esélyét, hogy visszatérő szerkesztő lesz valakiből.) --Tgrvita 2022. december 27., 06:27 (CET)

Megfontolásra ajánlom Tgr szavait. Más megvilágításból: ha egy eszköz működése kapcsán problémák vannak, akkor az eszköz nem feltétlenül okozza ezeket, hanem esetleg csak felszínre hozza, és az is lehet, hogy kevesebbet okoz, mint amennyit a hiánya okozna láthatatlanul. Szélsőséges példával élve: a lázmérőt se kapcsoljuk ki, mert néhány ember lázasnak bizonyult a használatától. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 27., 09:02 (CET)

Örülök Tgr részletes hozzászólásának, de XXLVenom999 felvetésének is. Én járőrként inkább az elfogadható hivatkozásokkal találkoztam; szükségtelennel talán, károssal eggyel sem. – Porrimaeszmecsere 2022. december 27., 10:57 (CET)

Jobban örülnék, ha a különböző új eszközökkel kapcsolatos (egyébként hasznos) visszajelzések egy kicsit drámamentesebben jelennének meg. A szakaszindítóban például szemet szúr az a megfogalmazás, hogy a hivatkozásjavasló eszköznek „semmi értelme”, miközben az XXLVenom999 által beidézett szerkesztésben szerepel a La Scala linkelése, ami kifejezetten hasznos, a cikket javító változtatás. Nyilván legitim kérdés az, hogy az eszköznek több-e a haszna mint a kára, de az, hogy „semmi értelme” nem csak bántó kijelentés, hanem egyértelműen téves is.

Én, megvallom őszintén, eléggé okosnak tartom magamat, de ezzel együtt van bennem annyi kis alázat, hogy el tudom képzelni, hogy ha valaminek nem látom értelmét a Wikipédián, de közben tudom, hogy fejlesztők, akiknek ez a dolguk, heteket dolgoztak az adott dolog kifejlesztésén, akkor elképzelhető, hogy a dolognak van értelme, csak azt az értelmet én nem látom.

Az érintett kezdő szerkesztőt üdvözöltem és elmagyaráztam neki, hogy a korán link miért volt hibás. --Malatinszky vita 2022. december 27., 12:47 (CET)

A hibát lehet érdemes lenne a fejlesztők felé is tolmácsolni. Nem tudom még mindig, hogy ez az eszköz alaki hasonlóságokat keres vagy más nyelvű szócikkek alapján próbál releváns javaslatokat adni. – B.Zsolt vita 2022. december 27., 21:19 (CET)
Már megtörtént, itt fent. Tgr képviseli a fejlesztőket. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 27., 21:29 (CET)
Én úgy értelmeztem, hogy Ő az új funkciók használatát figyeli/ellenőrzi, nem pedig magukat az új funkciókat fejleszti. De egy a lényeg, akkor eljutott a panaszunk a fejlesztő(k) felé. – B.Zsolt vita 2022. december 27., 21:57 (CET)
Ötlet a Korán/korán problémára: a szoftver súlyozhatná a potenciális linkjavaslatokat az alapján, hogy a szövegben lévő szó kisbetű/nagybetű tekintetében azonos-e a Wikidata-elem címkéjével, esetleg a bevezető vastagított szavával. Kizáró tényezőnek nem kéne lennie az egyezés hiányának több okból sem (Wikidata-címkénél a bottal hozzáadott címkék mindig nagybetűsek, bevezetőnél a névelő nélküli mondatkezdő szó nem árul el semmit – ez mondjuk magyarul ritka, de pl. szláv nyelvekben tudtommal jellemző –, illetve a folyamat bármely pontján a trehány helyesírás vagy éppen a megengedő helyesírási szabályok vihetik tévútra a gépet), de lehet egy jel arra vonatkozóan, hogy itt probléma lehet. Konkrétan a Koránra egy lokális feketelista is megoldás lehetne (emlékeim szerint nem először merül fel a [[korán]] linkelés az eszközzel), de ha jól tudom, a lokális vagy nyelvspecifikus dolgokat lehetőleg kerüli a fejlesztőcsapat, hogy a kisebb nyelvek ne kerüljenek hátrányba. – Tacsipacsi vita 2022. december 28., 00:22 (CET)
A program a ragozásoknál a szótövet meglepően jól eltalálja. Kíváncsi lennék azonban, hogy mi alapján ad javaslatot. Miért csak ötöt, miért arra a cikkre, amire. Én beikszeltem érdeklődési körhöz a közlekedést, de nekem csak műholdakat meg űrhajósokat javasol, néha pár hadihajót is. Azt mondja, van 960 javaslat, de a 10. után azt mondja, nincs több javaslat. Ki érti ezeket? :-) – B.Zsolt vita 2022. december 28., 00:40 (CET)
@B.Zsolt a hibát megnézzük (T325990), köszi, hogy jelezted. Tgrvita 2022. december 28., 20:24 (CET)
A korán linkelése már okozott korábban is problémát. Szerintem egy lokális feketelista nagyon jó ötlet, akár lehetne egy MediaWiki-névtérbeli lap is, így a közösség igénye szerint módosítható lenne. (Az már más kérdés, hogy valóban feketelista lenne-e a neve, vö. phab:T254646.) Blua lagoMesélj, mizu? 2022. december 29., 12:50 (CET)
A linkeket egy gépi tanuló modell javasolja. Első közelítésben kb. úgy működik, hogy begyűjti az adott wiki összes szócikkének a belső linkeit, és készít egy statisztikát arról, hogy amikor egy adott szó vagy szó-kombináció előfordul egy szócikkben, mekkora valószínűséggel linkel egy adott másik szócikkre, és ez alapján megkeresi a szócikkben azokat a szavakat, amik általában linkek szoktak lenni. Második közelítésben a statisztika mellé begyűjt még egy sor más adatot az adott szóról, és gradient boostinggal megkeresi az optimális súlyozást, amivel figyelembe érdemes venni őket. Erre jön még egy csomó finomhangolás, hogy pl. évszámokat sose ajánljon.
A javaslatok számát alapvetően a modell sebessége korlátozza, eredetileg talán tíz javaslat volt szócikkenként, de az már mindenféle időtúllépéseket okozott, és nem tűntek annyira hasznosnak az extra javaslatok, hogy érdemes lett volna plusz munkát beletenni.
A szócikkeket nagyjából véletlenszerűen sorsolja ki a választott témákból (jelenleg; januárban fogunk kísérletezni azzal, hogy inkább olyan cikkeket ajánljon, amikben kevés link van); valószínűleg a műhold az, amiből sok van, és elég hosszú ahhoz, hogy könnyen lehessen benne linkjavaslatot találni. (Itt egy véletlen minta a közlekedési szócikkekből, összehasonlításnak.) Tgrvita 2022. december 28., 03:40 (CET)
A Korán-korán kérdéshez: jelenleg, ha jól emlékszem, olyan 80%-ban javasol az eszköz jó linkeket. Ezen valószínűleg lehetne javítani, de a javasolt szerkesztések célja az, hogy az új szerkesztők megtanulják, hogyan kell egy-egy wiki-funkciót (ebben az esetben a belső linkeket) helyesen használni, és közben úgy érezzék, hogy csinálnak valami hasznosat; ha nincsenek tényleges döntési helyzet elé állítva, akkor egyik sem igazán teljesül.
A többértelmű szavak ilyen szempontból még az egyszerűbb esetek, ha odafigyel a szerkesztő, hogy mit csinál, akkor biztosan látni fogja, hogy nem kéne elfogadni a javaslatot. Azt jóval nehezebb megtanulni (a szoftvernek is meg az embernek is), hogy mikor felesleges egy link, úgyhogy a hibák nagy része is ilyen.
Az új szerkesztők egy része nem figyel oda, vagy nem olvassa el az útmutatót, és a járőröknek kell kiszűrni a hibáit. Ez igaz függetlenül attól, hogy milyen szerkesztőeszközt használnak (az új szerkesztők legelső szerkesztéseinek 20-30%-át pár órán belül visszavonják; ezt a hivatkozásjavaslatok használata valamivel csökkenti, de nem nagyságrendileg), és nem nagyon lehet szoftverrel megakadályozni; nem is feltétlenül érdemes, előbb-utóbb úgyis előjönne másfajta szerkesztéseknél a probléma. Arra lehet törekedni, hogy az adott szerkesztőeszköz használata a járőröknek ne okozzon több gondot, mintha kézzel követne el hibákat valaki. Ez a hivatkozásjavaslatoknál annyiban sikeresnek tűnik, hogy a bevezetése a visszaállítások számát nem növeli (az eszközt használó kezdők kicsit többet szerkesztenek, de arányaiban kicsit kevesebbet állítják vissza őket); ez persze egy tökéletlen mérőszám, de ez az, ami jelenleg elérhető. Tgrvita 2022. december 28., 21:08 (CET)

A modell tanul a visszavonásokból? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 28., 09:42 (CET)

A modell nem (bonyolultabb lett volna, mint amennyire hasznosnak tűnt), de a javaslat-generáló API annyiban figyelembe veszi, hogy ugyanazt a linket ugyanabban a cikkben nem ajánlja újra. Tgrvita 2022. december 28., 20:31 (CET)

Szerintem az eszköz alapvetően hasznos, és láthatóan a fejlesztőkkel is lehet beszélni. :-) Ha kizárólag tökéletes hivatkozásokat javasolna, akkor nem új szerkesztőknek való eszköz lenne, hanem bot. Az eszköz kikapcsolását ellenzem. – FoBe üzenet 2022. december 28., 09:53 (CET)

Nem tudom, hogy az értelmező szótár elérhető-e elektronikusan, de ha meg lehetne szűrni olyan szavakra, amelyek mellett csak egyféle szófajmegjelölés van, az hasznos lenne, és az ilyen koránokat el lehetne kerülni vele. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 28., 20:38 (CET)

Lehet, hogy ez az eszköz egyáltalán nem működik Monobookkal? Ki akartam próbálni, és lefagyott közben a kék csík közepén. Ha a skin a hiba, akkor ezt ne vedd hibajelzésnek, elvagyok nélküle. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 28., 20:40 (CET)

Működik Monobookal (nekem legalábbis), csak kicsit rondábban néz ki. Általában küld Javascript hibaüzenetet, ha elromlik valami. Tgrvita 2022. december 28., 21:10 (CET)

Továbbra sem vagyok meggyőződve róla, hogy az ilyen és ehhez hasonló szerkesztésekre feltétlen szükség van. – XXLVenom999 vita 2022. december 29., 01:11 (CET)

Hát nincs. Ellenben a Packard vagy féltucatszor be van linkelve -- az egyértlapra. Pedig ez is lehetne egy tanulási folyamat: linkelhetnéd a Packardot, e célból menj át az egyértlapra, és válassz. Pagony üzenet 2022. december 29., 01:23 (CET)
Tgr épp azt részletezte, hogy erről nem az eszköz tehet, és az érvelése teljesen elfogadható számomra. Rengeteg olyan szerkesztést tudnék mutatni, amit megerősített szerkesztők csinálnak a hagyományos felületen, és semmi szükség rájuk, aztán mégsem kapcsoljuk ki a hagyományos felületet. Talán célszerű az ilyen problémát az illető szerkesztő vitalapjára írni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. december 29., 09:07 (CET)

@Tgr: esaetleg van olyan statisztika, hogy ezek az új szerkesztők később komoly(abb) hozzájárulásokat is végeznek és megismerik a wikikódot, vagy maradnak a "kattintok valahova és az AI csinál valamit" szinten? Mert az utóbbival nem nyerünk sokat... Az új szerkesztők megtartása pedig kérdéses, ha 3-6-12 hónapot kell várjanak a szerk jóváhagyásáért. Whitepixels vita 2023. január 2., 14:17 (CET)

A nagy részük végez "kézi" szerkesztéseket is, de a pontos adatra, vagy hogy mikor/hol néztük, így kapásból nem emlékszem.
A hosszú várakozási idő lehet, hogy probléma (a jelölt változatok ideiglenes kikapcsolásakor megmértük, és akkor nem volt látható különbség, de az is igaz, hogy akkor még sokkal tövidebb volt az átlagos várakozási id), de nem hiszem, hogy bármilyen formában összefüggne a javasolt szerkesztésekkel. Ha a linkjavaslatok bekapcsolása jelölt lapváltozatok nélkül 15% körüli növekedést okoz a visszatérő szerkesztők számában, akkor alighanem jelölt lapváltozatok esetén is hasonló hatása van, legfeljebb az alapmennyiség lesz kisebb. Tgrvita 2023. január 3., 06:25 (CET)

Szerintem ez egy viszonylag könnyen kiszűrhető hibatípus lenne, hogy a több nagybetűvel kezdődő szervezetnévbe ne linkeljük be a Londont értelmetlenül. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. január 2., 16:52 (CET)

A minap az "egy" szót mint határozatlan névelőt linkelte valaki. – Pagony üzenet 2023. január 2., 17:09 (CET)

Hú, azért az már tényleg túlzás... – Eukarióta S. cerevisiae 2023. január 2., 17:17 (CET)

Hibaüzenet infoboxokban

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBean49

Sziasztok,

számos személyről szóló cikk infoboxában piros hibaüzenetekkel találkozom, miszerint: "Lua-hiba a(z) Modul:Wikidata modulban a(z) 484. sorban: bad argument #1 to 'ipairs' (table expected, got nil)"

L. pl. Kossuth Lajos, Csernus Menyhért. Valaki tud segíteni, mi a teendő?

Üdv,

Steinbrück Ottó Panaszfüzet 2023. január 3., 13:52 (CET)

Elnézést. – Bean49 vita 2023. január 3., 13:54 (CET)

Lua hiba, infoboxban

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBean49

Russ Meyer szócikk {{személy infobox}}(?)-ában Lua hibát jelez, kérem ellenőrizni, köszönöm. Akela vita 2023. január 3., 13:52 (CET)

Elnézést. – Bean49 vita 2023. január 3., 13:55 (CET)

Cite web sablonban hozzáférés dátuma

Sziasztok! A Sablon:Cite web sablonban a Másolható minták szakasz alatt két esetben is 2022-12-27 szerepel az accessdate paraméterben. Ennek szerintem vagy nem kellene ott lennie, vagy frissülnie kellene. Utóbbi esetben korábban frissült a nap, és újabban nem történik ez meg valamiért? Köszönöm előre is is ha ránéztek, Üdv, Reas vita 2023. január 3., 17:47 (CET)

Én a mai napot látom. Gyorsítótárat ürítettél? – balint36 utaspanasz 2023. január 3., 18:32 (CET)
Most már én is, gyorsítótárat nem ürítettem, mivel azonnal megnéztem újra a linket az üzeneted után. Ezek szerint valami átmeneti hiba volt. Köszönöm, üdv, Reas vita 2023. január 3., 18:49 (CET)

Nem görög az FV?

Láttatok már ilyet? Minden internetes oldalon tudom görgetni a lapot, a wikin nem. – Pagony üzenet 2023. január 9., 21:42 (CET)

Most már megy, de tíz percen át beragadt. – Pagony üzenet 2023. január 9., 21:45 (CET)

Tech News: 2023-02

MediaWiki message delivery 2023. január 10., 02:06 (CET)

Téves nyelvek közti linkelés

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBean49

Sziasztok! Most vettem észre egy téves linkelést. A Húshagyókedd a en:Mardi gras-ra van linkelve. Valójában a en:Shrove Tuesday-jel míg a másik a Farsanggal kellene legyen összekötve. Sajnos én nem tudom megoldani az átlinkelést. Előre is köszönöm ha valaki megtenné. Pegy22 vitalap 2023. január 11., 17:58 (CET)

Kész. – Bean49 vita 2023. január 11., 21:43 (CET)

Vita

phab:T317907 will make some changes here. See Wikipédia-vita:Válaszeszköz#New appearance on the way. Thank you, Whatamidoing (WMF) vita 2023. január 12., 19:58 (CET)

Tech News: 2023-03

MediaWiki message delivery 2023. január 17., 02:09 (CET)

Friss halálesetek

Sziasztok!

Napok óta nem lehet frissíteni a Friss halálesetről szóló listát: Wikipédia:Wikidata/Friss halálesetek

Hiába kattintok a Frissítés most-ra, sohasem frissül! Valami hiba lehet! – Gbarta vita 2023. január 20., 08:01 (CET)

Ha a sablon keretén belüli "frissítés most" utasítást adom, akkor ezt a hibajelzést adja : "Listeria / Trying to update Wikipédia:Wikidata/Friss_halálesetek... / Killed by OS for overloading memory." Akela vita 2023. január 20., 08:33 (CET)
Nekem is. Valószínűleg túlterhelt a szerver. – Hári Zalán vita 2023. január 20., 09:20 (CET)
De már 3 napja?! Gbarta vita 2023. január 20., 09:21 (CET)
Hát, akkor valószínűleg túl nagy a lista. – Hári Zalán vita 2023. január 20., 09:24 (CET)
Ez sem igaz! Ennél jóval nagyobb listákat azonnal frissít! Gbarta vita 2023. január 20., 12:10 (CET)

Valami hiba biztos van, mert egyrészt a memória jelzés ellenére a státusa OK, másrészt a Nemzetközi repülőterek listája/kódok sem frissül, ugyan ez a hibakód. Viszont más listáknál lefut. JSoos vita 2023. január 20., 13:07 (CET)

Most már működik. – Hári Zalán vita 2023. január 20., 15:54 (CET)

Megpiszkáltam. Az utolsó 1000-ből hozza azokat, akiknek van cikke. – Bean49 vita 2023. január 20., 16:00 (CET)

Ezúttal ListeriaBot ezt teljesen kiürítette második próbálkozásra is. Elég furcsa. – Hári Zalán vita 2023. január 21., 06:02 (CET)
Valami wd probléma lehet, mert ez nem hoz semmit. – Bean49 vita 2023. január 21., 13:22 (CET)
Kipróbáltam, ezt írja: "no matching records found". – Hári Zalán vita 2023. január 21., 13:40 (CET)
SELECT ?item WHERE { ?item wdt:P1192 wd:Q216125 }
Próbáld ki!

Ezt magyaráztam. Valamit megváltoztattak a Wikidatán. – Bean49 vita 2023. január 21., 13:52 (CET)

Ez volt az utolsó szerkesztés, márpedig nem hinném, hogy ez tette volna tönkre. – Hári Zalán vita 2023. január 21., 13:58 (CET)

Az elemek változtak. Le Vésinet - Le Pecq – Bean49 vita 2023. január 21., 14:11 (CET)

Akkor ez javítható, ugye? Addig is visszavontam a bot szerkesztését a lapon. – Hári Zalán vita 2023. január 21., 14:15 (CET)
Húha, ez már nagyon furcsa: [21]. – Hári Zalán vita 2023. január 21., 14:17 (CET)
Valami hatalmas átszabás lehet a Wikidatán, mert ez már egyértelműen hibás: [22] [23]Hári Zalán vita 2023. január 21., 14:21 (CET)

Na ugye! Isten hozott a Wikidatán! – Bean49 vita 2023. január 21., 14:28 (CET)

Összekapcsolás WD-ben

Egy kis segítséget kérnék, nem tudom összekapcsolni a Mári uralkodóinak listája cikket az enwiki [24] cikkével, és fogalmam sincs, miért. – LApankuš 2023. január 23., 10:47 (CET)

@Laszlovszky András: Mert valaki már megtette. – Hári Zalán vita 2023. január 23., 10:49 (CET)
Kösz, két percel a kérés után Csurla megtette. Továbbra se tudom, miért nem sikerült, de most már legalább megvan. @Csurla:, köszönöm. – LApankuš 2023. január 23., 10:51 (CET)

(Szerkesztési ütközés után) Ebben a pillanatban kapcsoltam össze. Szerintem neked azért nem sikerült, mert volt önálló Wikidata eleme a magyarnak. Itt csináltam az összekötést a magyar wikin. Bal oldalt a Más nyelveken – Hivatkozások hozzáadása résznél. Ez megcsinálja a Wikidata elemek összevonását is. A Wikidatában is megcsinálható, de ott macerásabb. – Csurla vita 2023. január 23., 10:54 (CET)

Problémás táblázat

Nem értek a táblázatokhoz, ezért kérem a segítséget, itt valami gond van: Far Cry 5#Elismerések. Köszönöm, Vépi vita 2023. január 23., 20:01 (CET)

Javítottam. – Dodi123 vita 2023. január 23., 20:15 (CET)

Tech News: 2023-04

MediaWiki message delivery 2023. január 24., 00:45 (CET)

Atobot technikai problémák miatt szünetel

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaA beteg tünetmentes, átutalva figyelőre. -- ato vita 2023. január 30., 21:53 (CET)

Sziasztok! Atobot (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) technikai problémák miatt rendszeres feladatait nem tudja ellátni. A hibát mások már jelentették (phab:T327600). A megoldásig szíves türelmet kérünk. -- ato vita 2023. január 25., 08:07 (CET)

Már feltűnt, hogy nem archiválódott a kocsmafal. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. január 25., 09:02 (CET)

Mindegyik a userlapon publikált verzióval fut? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. január 25., 09:07 (CET)

Legjobb tudomásom szerint igen. -- ato vita 2023. január 25., 13:14 (CET)

A kezdőlapon és az évfordulókban kézzel elvégeztem a nullszerkesztést, az archiválóbotot kézzel lefuttattam. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. január 25., 10:35 (CET)

Lefuttattam a szubcsonkot is, folyamatos futtatást nem vállalok, de időnként meg tudom csinálni, amíg nem megy a bot. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. január 25., 14:29 (CET)

Atobot újraélesztése közben rá kellett jönnöm, hogy a kezdőlap frissítése a touch.py -purge opcióval nem működik, csak nélküle (log). Hasonló képp a Wikipédia:Évfordulók oldal frissítésekor is ugyanaz a hibaüzenet. Akár a toolforge szerverről, akár az itthoni gépről.
pywikibot.exceptions.UserRightsError: User "None" does not have required user right "purge"

Nem hiszem, hogy atobot jogosultságaival lenne gond, mert január 21-én még működött. Inkább valami python vagy pywikibot-beállítás lehet. Jól jönne ide egy kis segítség. -- ato vita 2023. január 28., 18:10 (CET)

Ezt is jelentettem (phab:T328204). -- ato vita 2023. január 28., 21:45 (CET)

Valamit változtattak a touch.py-on, mert a kiadás összefoglalójában is benne van, hogy ezerszer gyorsabban(!) fut. Lehet, hogy közben nincs ideje minden apróságra. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. január 30., 23:07 (CET)

Tech News: 2023-05

MediaWiki message delivery 2023. január 31., 01:04 (CET)

Táblázat sorszám-oszlopának automatikus kitöltése öntevékenyen

Segítséget szeretnék kérni, van-e arra mód (vagy jel), hogy egy rendezhető táblázat 1. oszlopában szereplő sorszám automatikusan legyen kiosztva, azaz egy újabb sor betoldásával automatikusan eltolja a következő sorszámokat, vagy minden betoldással át kell számozni a következőket. Bizottmány vita 2023. január 27., 13:11 (CET)

Nincs ilyen mód, Lua-scripttel tudnám elképzelni. Vagy pedig valamilyen Excelbe oda-vissza konvertáló segédeszköz használatával. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. január 27., 13:23 (CET)

Köszönöm @Bináris: butaságot kérdeztem, hiszen a rendezhető listának az egész sort kell magával vinnie az oszloprendezés változtatás utasításának kiadásakor. Köszönöm! – Bizottmány vita 2023. január 27., 13:39 (CET)

Még egy kérdésem lenne: volt valamikor egy másik Word-Excel táblázatot wikibe konvertáló táblázatszerk. programocska is, http://wang.wustl.edu/mediawiki/extensions/index.php Mára csak egy maradt? A jelenlegi https://excel2wiki.toolforge.org/index.php nem nagyon tetszik, a korábbi jobb volt számomra. Üdv, – Bizottmány vita 2023. január 27., 13:37 (CET)

Mióta a vizuális szerkesztésben kopi-pészttel másolható az excel táblázat a wikibe, már nem sok értelme maradt ilyen eszközöknek. Csak a szerkesztő ablak jobb felső sarkában lévő ceruzával aktiválni kell a vizuális szerkesztést. -- ato vita 2023. január 27., 19:08 (CET)

@Ato 01: Hűha! Erről lemaradtam! Mindjárt megpróbálom. Köszönöm! – Bizottmány vita 2023. január 27., 20:11 (CET) Csuda jó!!! Köszönöm! – Bizottmány vita 2023. január 27., 20:16 (CET)

No, megvan a vizuális szerkesztés első előnye? :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. január 28., 23:52 (CET)

@Bizottmány: Az eredeti kérdésre az jutott eszembe, hogy ha a táblázat negyedét (az első oszlop kivételével minden oszlopot és a beszúrandó sor helyétől lefelé minden sort) Ctrl+X-szel kivágsz, beszúrsz a táblázat aljára egy üres sort, majd egy sorral lejjebb visszamásolod a kivágott részt, akkor is eléred, amit akartál (nyilván ezt is vizuálisan szerkesztve). – Tilar Vehulor vita 2023. január 29., 16:09 (CET)

@Tilar Vehulor: Köszönöm, ez nagyon jó ötlet, ugyanis az Excelbe oda-vissza másolás során állandóan valami gubanc keletkezik, amit idő rendbe tenni itt, vagy ott. @Bináris: Köszönöm kérdésedet, megvan az előnye a vizuális táblázatszerkesztésnek, de még nagyon elemi szinten vagyok benne. Pl. nem tudom, hogy a nagyon hosszú tartalmak cellán belüli sortörését ki lehet-e itt is adni utasításba, vagy forráskódban meg kell adni a táblázat oszlopméretét az elején, és akkor maga tördeli? Próbáltam Enterrel törni a sort cellán belül, de új sorként fogta fel, és kétsorosra bontotta fel az illető cellát. Ez aztán Excelbe visszamásolva, képzelheted, mit eredményezett! Ugyanígy nem találom egyelőre (ha van vizuális szerkesztésben) a sor eltérő színű background megadásának módját. – Bizottmány vita 2023. január 30., 00:28 (CET)

@Bizottmány: A vizuális szerkesztőben a tartalmat lehet jobban szerkeszteni, forráskódban a formázást. Ha mindkettőt kell, akkor én váltogatni szoktam a kettő között.
A cellán belüli sortörés akkor jó, ha pontosan meg akarod határozni a sortörés helyét, nem bízod a gépre. Vizuálisan ezt nem lehet jól megcsinálni, forráskódban kell <br />-t beírni. Ha később valaki hozzáad egy hosszú cellatartalmat, az az egész oszlopot széthúzza. (Mondjuk ez akkor már az ő hibája lesz.)
Meg lehet adni a fejléc-cellában egy width="200px" típusú formázást. (A pixel jobb, mint a százalék, mert mobilon a kis képernyőt veszi 100%-nak és nagyon összepréseli a táblázatot. Ha asztali gépen a böngésző ablakát összecsukod mobil méretűre, akkor ezt ellenőrizheted.)
Ha szélességet és kézi sortöréseket is megadsz, akkor lehet, hogy túl rövidre töredeznek a sorok. – Tilar Vehulor vita 2023. január 30., 23:11 (CET)

@Tilar Vehulor: Köszönöm a sok segítséget! Kipróbáltam F12-vel a jobboldalon lévő kis mobil jelzéssel különböző telefontípusokon a mobil nézetet, szerintem jobb a %-os megadás, mert bolhabetűkkel ugyan, de az egész táblázatot mutatja, s akkor egyes részeire rá tud az olvasó nagyítani. Ha pixelnagyságban adom meg, akkor csak a táblázat egy-egy részét adja ki és görgetni kell jobbra-balra (ahogy nézem). Hozzá kell tennem, hogy szinte soha nem olvastam semmit mobilon, csak próbaképpen néztem meg egy-egy honlapot, hogy hogyan néz ki telefonon. Majd még próbálgatom a dolgot. A színek és formák forráskódban szerkeszthetők csak, közben rájöttem. Puskázok többek szerkesztői lapjáról (@Karmela:, @Pegy22: [:https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Karmela/table Karmela/table] és [:https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Pegy22/pr%C3%B3balap Pegy22/próbalap] foglalkoztak sokat ezekkel) Köszönöm nekik is, remélem, ezeket a hasznos lapokat fenn fogják tartani örökre. – Bizottmány vita 2023. január 30., 23:47 (CET) Ui: Samsung galaxyn kipóbáltam, jelenleg fektetve még olvashatóan jön ki a táblázat. Köszi még egyszer! – Bizottmány vita 2023. január 31., 00:09 (CET)

Szívesen. Amúgy én is gyűjtögettem tippeket a Wikipédia:Táblázatok oldalra. – Tilar Vehulor vita 2023. január 31., 18:36 (CET) @Tilar Vehulor: Igen. láttam, az az alaptájékoztatás. Köszönjük!– Bizottmány vita 2023. február 3., 00:54 (CET)
Milyen szép meglepetés ez az említés, köszönöm, jólesik! --Karmela posta 2023. január 31., 21:10 (CET)

@Karmela: Mi köszönjük! :-) Ritkán látunk!– Bizottmány vita 2023. február 3., 00:54 (CET)

Azt valószínűleg meg lehet oldani (CSS számlálóval), hogy az első oszlop be legyen számozva, de a számok mindig sorban lesznek, függetlenül attól, hogy rendezed az oszlopot. Ha azt szeretnéd, hogy a számok alapján legyen rendezhető, akkor kézzel be kell írni őket. --Tgrvita 2023. február 3., 08:57 (CET)

Growth team newsletter #24

2023. január 31., 15:44 (CET)

ListeriaBot

A ListeriaBot törölte a Prága metróállomásainak listája teljes tartalmát január 20-án és szerkesztéseit átnézve ugyanezt tette ma már másodjára a párizsi állomások listájával is (és ez csak néhány az érintett lapok közül). Esetleg valaki, aki ért hozzá utána tudna nézni vagy jó megoldás lenne-e az, ha átalakítanánk wikidata listáról egy normális listára, hogy ne frissítse rosszul a bot? Kismenők vita 2023. február 2., 19:43 (CET)

Csinált ilyet már máskor is, hamarosan megjavul és visszaírja a jó dolgokat. – B.Zsolt vita 2023. február 2., 21:54 (CET)

Na ugye! Bean49 vita 2023. február 2., 21:57 (CET)

Átírtam. – Bean49 vita 2023. február 2., 21:55 (CET)

Rendben, köszi mindenki :) Kismenők vita 2023. február 2., 22:02 (CET)

Ennek a botnak nem a cikknévtérben kéne futnia, hanem a vitalapon vagy valami más allapon, és kézzel kéne bemásolni az eredményt, ha van változás. A jelenlegi elrendezés mellett időről időre eltűnik a cikkekből a tartalom (ahogy B.Zsolt írja fentebb), és persze a Wikipédia szabad szerkeszthetősége is sérül. --Malatinszky vita 2023. február 2., 22:13 (CET)

Egyáltalán keletkeznek új metróállomások Prágában és Párizsban olyan frekvenciával, hogy indokolt legyen bottal frissíteni? Havonta néhány? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. február 2., 22:16 (CET)

Azt tudom, hogy Prágában nem volt új évek óta és nem is lesz legalább 2027-ig. Szóval szerintem felesleges. Kismenők vita 2023. február 2., 22:23 (CET)

Ha megnézitek a laptörténeteket, láthatjátok, hogy néha azért kerülnek be új információk is ezekbe a listákba. A lista nyomon követi az új elemek megjelenését, új magyar cikkek létrehozását, átnevezéseket, hiányzó képek pótlását. A napi frissítést persze le lehet csökkenteni nagyobb időintervallumra is. B.Zsolt vita 2023. február 3., 00:32 (CET)

Vagy egy másik lapon listázni, ami megjelenik a figyelőlistádon, és kézzel átvezetni, ahogy Malatinszky mondja. Semmi olyan elvárás nincs itt, hogy gépek írjanak cikkeket. Ellenkezőleg, olyan követelmény van, hogy az emberek szabadon belenyúlhassanak a cikkekbe. A botok nagyon hasznosak, ha jól használják őket, de tényleg nem kell mindent megtenni velük, ami technikailag lehetséges. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. február 3., 07:55 (CET)

Tech News: 2023-06

MediaWiki message delivery 2023. február 6., 11:20 (CET)