Wikipédia:Képregények műhelye/A szócikkek felépítése és tartalma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kitalált szereplők szócikkei[szerkesztés]

A kitalált szereplők szócikkeinek elejére a képregények műhelye két fajta infoboxot használ, melyek a szereplő főbb adatait tartalmazzák. A nyugati képregények esetében a {{Képregényszereplő infobox}}(?), a keleti képregények esetében az {{Animangaszereplő infobox}}(?) használandó. A kitalált szereplőkkel foglalkozó szócikkeket mellett két csoportra osztjuk, melyeknek a felépítése némiképp eltér egymástól.

Kitalált szereplők, akiken csak egy író dolgozott[szerkesztés]

Ide általában a keleti és európai képregények szereplői tartoznak, akiknek történeteik egyetlen író nevéhez fűződnek. Ezeknek a szereplőknek a személyiségét, életét és kalandjait egyetlen író alakítja, ami biztosabb logikai következetességet és kiegyensúlyozottságot jelent.

Ezeknek a szócikkeknek az első fejezete az „A szereplő megalkotása és az alapelgondolás” címet viseli, melyben a szereplő megalkotásának, fejlődésének részletei olvashatók. Ezek háttérinformációk a szereplőről, az író és esetlegesen a rajzoló nyilatkozatai az alkotói folyamatról, a szereplővel kifejezni kívánt dolgokról és a vele elérni kívánt hatásról. Az ezt követő fejezet a szereplő nevét viseli és több alfejezetre oszlik, melyek már a kitalált szereplő fiktív életéről tartalmaznak információkat. A „Háttere” című rész a szereplő előéletével, hátterével foglalkozik, vagyis olyan dolgokkal, amik a sorozat kezdete előtt történtek vele. Ezek az adott műben általában visszatekintések vagy visszaemlékezések formájában olvashatóak. Ezt a „Kapcsolatai és személyisége” fejezet követi, mely a szereplő személyes kapcsolatait és viszonyait, valamint a természetét, személyiségét írja le. Az ezt követő „A sorozatban való szereplésének rövid ismertetése” a történet kezdete óta bekövetkezett, a szereplővel kapcsolatos eseményeket taglalja. Itt elsősorban a sorozat fő cselekményére, vagy az azt nem érintő, de jelentősebb eseményekre kell szorítkozni. A „Képességei és készségei” fejezetben a szereplő különleges képességeit és készségeit kell összefoglalni.

Mintaszócikkek[szerkesztés]

Kitalált szereplők, akiken több író dolgozott[szerkesztés]

Ide általában az amerikai képregények szereplői tartoznak, akiknek történetei már több évtizede jelennek meg több író tolmácsolásában. Ezeknek a szereplőknek a személyiségét, életét és kalandjait több író alakította, ami miatt a történetekben gyakran logikai ellentmondás, következetlenség és visszaható módosítás is előfordulhat. Egy új író általában másfajta szemlélettel rendelkezik, viszonya más a szereplőhöz és szándékai is mások lehetnek vele, mint elődjének.

Mintaszócikkek[szerkesztés]