Wikipédia:Filmműhely/Besorolási szintek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A minőségi besorolás szintjei[szerkesztés]

A cikkek értékelésénél használatos osztályozások, szempontok [ ]
Szint megnevezése       A szint rövid, ismertető leírása + példa        Pozitív feltételek (minek kell benne lennie)  Negatív feltételek (minek nem szabad benne lennie) A szinten használható sablonok
Kitüntetett Kitüntetett szócikk
{{Kitüntetett besorolás}}
Valamikor sikeresen átesett a kitüntetési eljáráson. A kitüntetés jelenlegi feltételeinek is megfelel. Kiemelt szócikk státusz.
{{kiemelt}}(?)
Színvonalas
{{Színvonalas besorolás}}
(5)
Átfogó, szakembernek, laikusnak egyaránt informatív szócikk, a teljesség igényével a laikus számára, szakmabelieknek pedig abban az értelemben, hogy a kihagyott részletekre utalás történik, továbbmutató linkekkel. Világosan és tömören van megfogalmazva, nyelvileg helyes. A kizárólag szakembereknek szóló információk a laikusoknak szólóktól jól elkülönülnek. Jól tagolt, áttekinthető és kiegyensúlyozott. A tartalom a megadott megbízható forrásokból levezethető. El van látva továbbvezető hivatkozásokkal, a szükséges illusztrációkkal és infoboxokkal. Kisebb mérvű szerkesztgetéssel és lényegtelen kiegészítéssel jó eséllyel indulhat a „Kitüntetett” címért, esetleg már folyik is a kitüntetési eljárás. A cikkben nem tárgyalt összes résztéma és aspektus megfelelően jelezve van továbbvezető hivatkozásokkal. Nem hiányozhat a további, ajánló irodalom a témában és a kellő mélységű lábjegyzetelés a külön is alátámasztandó kijelentésekhez.
Teljes
{{Teljes besorolás}}
(5)
Az adott témáról egy enciklopédia keretein belül csak keveset lehet mondani, de az benne van. A szöveg mennyiségétől eltekintve meg kell felelnie a Színvonalas cikk formai, stiláris és ellenőrizhetőségi követelményeinek:
  • Világosan és tömören van megfogalmazva, nyelvileg helyes.
  • Jól tagolt, áttekinthető és kiegyensúlyozott. Ha a szöveg mennyisége megengedi szakaszokra van osztva, és megfelelő bevezetővel van ellátva.
  • A cikkben nem tárgyalt összes résztéma és aspektus megfelelően jelezve van továbbmutató hivatkozásokkal.
  • Nem hiányozhat a további, ajánló irodalom a témában és a tartalom a megadott megbízható forrásokból levezethető, kellő mélységű lábjegyzetelés a külön is alátámasztandó kijelentésekhez
  • Nyelvileg helyes. Rajta vannak a szükséges infoboxok. El van látva, ha erre szükség és lehetőség van, illusztrációkkal.

A szócikk tartalmazhatja a mellék- és altémák kifejtését. (Például művek elemzése, ha a művek nem elég nevezetesek ahhoz, hogy saját szócikkük legyen, vagy az még nincs megírva.)

Jól használható
{{Jól használható besorolás}}
(4)
Nem-szakember számára hasznos és teljességgel elegendő.
  • Világosan van megfogalmazva, nyelvileg helyes, szerkezete áttekinthető, jól tagolt.
  • El van látva a szükséges illusztrációkkal.
  • Rajta vannak a szükséges infoboxok.
  • A tartalom a megadott megbízható forrásokból levezethető.
  • El van látva továbbmutató hivatkozásokkal.
  • A terület szakembere számára a benne levő információk használhatóak, egyik-másik szakmai mélységű kérdés azonban egyáltalán nincs megemlítve, vagy csak túl felszínesen, továbbmutató hivatkozások nélkül.
A téma egészét teljességgel lefedi legalább laikusoknak megfelelő mélységben, tartalmi hiányok nélkül. Nem lehet nyelvhelyességi, helyesírási és formázási gond benne.
Bővítendő
{{Bővítendő besorolás}}
(3)
Van benne egy jó adag használható információ; a tartalom levezethető a megadott megbízható forrásokból. Első pillantásra ugyan egy laikus számára kereknek és használhatónak tűnhet, de jobban belegondolva még a laikusnak is kisebb hiányok, kisebb kiegyensúlyozatlanságok tűnnek fel. A teljes cikkhez szükséges anyag döntő többségét tartalmazza, legalább laikusoknak elégséges mélységben, van használható bevezetője. nem lehet irányelvsértő (például: NPOV, szerzői jog)
{{lektor}}(?)
{{forma}}(?)
Vázlatos
{{Vázlatos besorolás}}
(2)
Van benne egy jó adag használható információ, de még számos területen gyönge, akár kulcsmotívumok is hiányozhatnak. Ezek közül legalább egy:
  • különösen hasznos képet, grafikát vagy egyébb illusztrációt tartalmaz;
  • jól felépített hivatkozásokkal vezet tovább a témát mélyebben tárgyaló vagy jobban illusztráló forrásokhoz;
  • legalább egy alfejezete kimerítő tárgyalást nyújt;
  • több alfejezetében is megkezdte a téma mélyebb kidolgozását és legalább jelzésszerűen, nagyvonalakban tartalmazza a követendő irányokat.
Nem hiányozhat a forrás!
{{SN}}(?)
{{pov}}
Születő
{{Születő besorolás}}
(1)
Csonkok kerülnek, ide, tehát az adott filmről csak nagyon nagy vonalakban történik említés. Alkotó esetén ha csak kronológiás életrajz van, ha már filmográfiát tartalmaz, akkor 2-es szintű. Ha van rajta hozzávaló sablon, akkor esetleg átkerülhet a 2-esbe. A cikk címében foglaltak érthető, szabatos meghatározása. Hasznos információt kell tartalmaznia.
{{nincs forrás}}
{{csonk}}(?)