Wikipédia-vita:Taxobox/Archív01

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt HorsemansWiki 15 évvel ezelőtt a(z) Taxobox Color frissítés témában

Az angol wikiben a "fossil range" megadható olyan csoportnál is, amik jelenleg is léteznek, pl. mókusfélék: eocén - jelenkor; náluk ez úgy jelentkezik, hogy "Fossil range: Late Eocene - Recent", míg nálunk Státusz: fosszilis. Időszak: késő eocén – jelen. SyP 2007. február 4., 15:41 (CET)

Már jó itt is, köszi Adapa. SyP 2007. február 4., 19:59 (CET)

Domain = Superregnum?

A jelenlegi Taxobox-leírás a domén alatt említi a superregnumot a rendszertani hierarchiában, de más helyen (pl. angol Wikipédia) a két szó szinonímaként szerepel. Mi az igazság? – Gregorius P. vita 2008. március 25., 21:32 (CET)

Háziasított állatok

A Sablon:StatusDomesticated miatt bekerül a wikipédia-lap is a háziasított állatok kategóriájába. :( SyP 2008. április 11., 21:14 (CEST)

Már nem. SyP 2008. április 11., 21:17 (CEST)

Taxobox Color frissítés

A Taxoboxangol angol változatának a színválasztása szerencsésebbnek tűnik a számomra mint a magyar változatáé, és bár tudom, hogy ez mindíg nehéz döntés, mégis azt gondolom, már csak a kategóriák bővülése miatt is, hogy jó lenne átvenni a színkiosztásukat, és az esetlegesen időközben elkövetett az egyéb javításaikat. Mit gondoltok, lehetséges ez?

Üdvözlettel, HorsemansWiki vita 2008. október 31., 22:51 (CET)

Az új színváltozatainkat hosszadalmas vita során állapítottuk meg. A leghatározottabban ellenzem, hogy mint pitiző pincsikutyák, mindenben vakon kövessük a jenkiket, és elborzadjunk a szabad akaratnak még a gondolatától is. Nem értem, miért lenne az szerencsésebb színválasztás? Szerintem a mi, magyar Wikipédiánk taxobox-színei a jobbak! Ne haragudj, de engem nagyon fel tud bosszantani, ha el akarunk vetni egy sajátot, csak mert más mint az amcsiké. – Gregorius P. vita 2008. október 31., 23:18 (CET)
Ja, amúgy már megszavazták a Sablon:Taxobox2-t, aminek mások a színei. Ennek bevezetése már megkezdődött tudtommal. – Gregorius P. vita 2008. október 31., 23:24 (CET)
Kösz a gyors választ. Úgy látom részben nyitott kapukat döngettem. a Taxobox2 színei egy kicsit tényleg jobbak, és úgy tűnik, hogy van egy belső logikája is, ami jó. Viszont a színek megítélése köztudottan nem mentes a szubjektivitástól. Én pl. leginkább az állatokkal kapcsolatos lapokat nézegetem, és hát meg kell vallanom, hogy a bugyi-rózsaszín nem tartozik a kedvenceim közé. Az angol lapok állatokra vonatkozó #D3D3A4-es színe számomra legalábbis konszolidáltabbnak és megnyugtatóbbnak tűnik, pl. mert kevesebb benne a piros összetevő. Viszont ha már meg volt a szavazás, akkor ez az eső után köpönyeg esete (Tóth Marival). Ezt egy kicsit sajnálom, de azért nem haragszom. Biztos nem lehet már #D3D3A4? (Az #E1AFAF helyére pont beleillene a sorba, az Amőbák már úgyis sötétebb, mint az őt megelőző Excavata, és a #D3D3A4-hez közeli szín sem szerepel eddig, tehát nem ütközne semmivel.) Másrészt az "amcsik" az én megítélésem szerint nagyon udvariatlan, mondhatni goromba megnevezés, kerülendő még akkor is, ha felettébb bosszús az ember. Mellesleg az angol nyelv terület nem csak az USA, hanem pl. Anglia, Ausztrália, Szingapúr ... nyelve, és az internet de-facto eszperantója is, sokan beszélik, így nem csak hogy korábban kezdték, de sokkal többen is dolgoznak(dolgozunk) rajta, azaz nagyobb esélyük volt kiforrottabb megoldásokra (#D3D3A4) juthatni, és a mindenáron való különbözni akarás pedig önmagában nem érték.
Én legalábbis nem tartom annak.
Üdvözlettel, HorsemansWiki vita 2008. november 1., 03:24 (CET)
Vagy lehetne akár a két szín átlagát is venni, a #DAC1A9 -et, ami talán mindkét színnél jobb!
HorsemansWiki vita 2008. november 1., 08:12 (CET)

Szerintem a mostani pirosas szín (vagy a korábbi bugyirózsaszín) a hemoglobint vagy mioglobint jelképezi, hasonlóan a növények zöld színéhez, ami a klorofillt próbálja utánozni. A zöldes-sárgás szürkét hirtelenjében a genny színével, vagy talán a csontéval tudnám kapcsolatba hozni, az átlagként számított sápadt négertenyér barnát pedig jellegtelennek tartom. Szerintem az ismert többsejtűeknek jól jellemezhető színe legyen: növény zöld, gomba kék (na ez nem tudom, mit jelképez...), állat piros. – Gregorius P. vita 2008. november 1., 09:41 (CET)

Rendben van, meggyőztél. A sápadt négertenyér barna tényleg nem általánosan jellemző az állatokra, ugyan sok állat fedőszőr színében megtalálhatók a barna különbző árnyalatai, de kétségtelenül megtalálhatók a növényekben is. Persze a piros szín sem idegen a növényvilágtól, sőt a tetőcserép vagy tégla színe is lehet piros. Ugyanakkor a #DAC1A9 -ben még mindíg hangsúlyos a piros komponens (#DA=218), utalván a hemoglobinra vagy mioglobinra, de ez a halvány vörös homokszín mégsem uralja a lapot, nekem pl. kellemesebb látványt nyújt, ami persze szubjektív. (Az illusztrációként megadott linket(– HorsemansWiki vita 2008. november 19., 23:18 (CET)) annak temporális jellege miatt kivettem az előző megjegyzésemből.)
Üdvözlettel, HorsemansWiki vita 2008. november 2., 11:54 (CET)