Vita:Perovszkit

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 193.6.176.29 14 nappal ezelőtt a(z) Félreértés témában

Fontos megfigyelés[szerkesztés]

Ennek a cikknek a tárgya, ami a napelemeknek egy új, és látszólag fontos összetevő anyagáról szól látszólag azért lett általunk elhanyagolva, mert minden angol-magyar szótár a Perovszkitet Perowkite névre fordítja angolra és ez a név nem létezik.

Félreértés[szerkesztés]

A perovszkit-napelemek nem perovszkit ásványból készülnek, ebben a formában a szócikk nem csak félrevezető, hanem egyenesen valótlanságot állít. A hivatkozott "perovszkit napelem" szócikkben helyesen ki van fejtve, hogy az elnevezés oka a perovszkit-szerű kristályszerkezet a felhasznált anyagokban. Ettől függetlenül ezek a napelemek nem perovszkit ásványból készülnek. A hivatkozott forrás szakmailag, nyelvileg és minden lehetséges egyéb módon pontatlan, nem éri el a megszokott wikipédia források színvonalát. Érdemes lenne az egész érintett szakaszt kivenni.

Az igaz, de amiből készítik, annak is perovszkit a neve: https://en.wikipedia.org/wiki/Perovskite_(structure) Neked is jogod van kijavítani a hibát a szócikkben. 𝕾𝖊𝖕𝖚𝖑𝖙𝖚𝖗𝖆𝕻'𝖘.𝖇𝖔𝖝 2024. május 10., 18:44 (CEST)Válasz

Ettől függetlenül a szakasz nem helytálló ebben a szócikkben. Érdemes lenne egy szócikket írni a szintetikus perovszkit-szerkezetű anyagokról is. Foglalkozok majd vele a közeljövőben. Az eredeti nyelvű szócikk az ásványról ez:
https://en.wikipedia.org/wiki/Perovskite
Ebben sincs szó a napelemekről, "Kapcsolódó Szócikk" alatt van. 193.6.176.29 (vita) 2024. május 13., 10:17 (CEST)Válasz