Ugrás a tartalomhoz

Vita:Nemzetközösség (egyértelműsítő lap)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 4 évvel ezelőtt a(z) Kivágva a lapról témában

Kivágva a lapról[szerkesztés]

@Peyerk:

  • Nemzetközösség, a királyság és a köztársaság között helyezkedik el mint (kvázi) államforma, amely lehet egyetlen állam kifejeződése, vagy egy államszövetségé, mint pl. A (Brit) Nemzetközösség.

Forrás kellene arról, hogy ez államforma, és egyetlen állam "kifejeződés" lehetne.

Ezen túl pedig tejesen önkényes a Commonwealth "A Nemzetközösség" formája mint "egyértelműsített tétel". Ki használata ezt így és mikor?--Linkoman vita 2020. április 19., 14:45 (CEST)Válasz

Az egész egyértelműsítés értelmetlen, ha nincs tisztázva: a Commonwealth of Nations magyar fordításán mellett a magyar szaknyelv milyen értelemben használja a "nemzetközösség" kifejezést. Érdemes itt megvizsgálni a szuverenitás és a perszonálunió kérdéseit is.--Linkoman vita 2020. április 19., 14:50 (CEST)Válasz

Szerintem is jó lenne körüljárni ezt a kérdést. Az én (elismerten laikus) fejemben a nemzetközösség szónak van egy olyan jelentése, hogy egy korábbi gyarmatbirodalmat felvált egy, a gyarmatbirodalomból kivált független államok valamilyen laza szövetsége, amelynek a központja többnyire az egykori gyarmatbirodalom központjában van. Ilyen a (Brit) Nemzetközösség, ilyen a Független Államok Közössége, és talán a franciáknak is van valami ilyesmije Nyugat-Afrikában. Erről az államszövetség-típusról talán érdemes lenne cikket írni, de nekem ehhez kevés a tudásom.

Ahhoz viszont azért tudok eleget, hogy értsem: nem egyeztethető össze a valósággal az a gondolat, ami ezen a lapon 2017 karácsonyán megjelent, miszerint a nemzetközösség a köztársaság és a királyság közötti kvázi államforma, ami egyaránt manifesztálódik a Brit Nemzetközösségben és Kentuckyban.

--Malatinszky vita 2020. április 19., 15:57 (CEST)Válasz

@Malatinszky:  megjegyzés-- Ajánlott olvasmány: ez.--Linkoman vita 2020. április 19., 17:56 (CEST)Válasz