Vita:Második vatikáni zsinat

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ogodej 12 évvel ezelőtt a(z) Problémák témában

Problémák[szerkesztés]

A szerkesztést jóváhagytam, de a következőket szükségesnek gondolom megjegyezni (nem akartam rárakni a lektor sablont, meg a lapon nagyon látszik, hogy hívő fogalmazta, ezeket a kifejezéseket át kellene írni) :

  • A zsinat pasztorális irányát egyesek félreértették, mintha a zsinat nem törődne az igazsággal, a tannal és csak gyakorlati utasításokat kívánna adni az élethez. Egyesek a lelkipásztorkodás és a dogma közötti szakadástól tartottak.
Kik azok az egyesek? Forrás ezekre a véleményekre?
  • A II. vatikáni zsinat is bebizonyította: minden előrehaladás a hitből jön, a kinyilatkoztatott isteni igazságokra való odafigyelésből,
Bebizonyította? Vagy kinyilvánította?
  • Biztosan jó az a kifejezés, hogy „az egyház kifelé való küldetése” ?
  • Összességében is kevés a forrásanyag, és az nem konkrét

Ogodej vitalap 2012. május 11., 21:47 (CEST)Válasz

A zsinat körül a teológusok két, egymással szembenálló tábora bontakozott ki:

  • progresszívok (haladók), akik azt akarták, hogy az egyház levetkőzze feudális megkötöttségeit, hogy beilleszkedjen a modern világba és egyben hangoztatták az egyház korszerűsítésének gondolatát.
  • integristák (konzervatívok), akik féltek minden változástól, elítéltek minden új próbálkozást, szembeszálltak minden reformtörekvéssel és megalkuvónak bélyegeztek mindenkit, aki a legkisebb kritikával illette az egyház múltját vagy jelenét. [2]

A jóságos dzsedik és a gonosz szitek párharcáról volt tehát szó, ha jól értelmezem.