Vita:Komposztálás

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt András-pl 7 évvel ezelőtt a(z) Komposztálás- anaerob bomlás témában

Két szarvas hiba[szerkesztés]

Helytelen:

A komposztálódás során a kiindulási alapanyagok – a zöld javak – teljesen lebomlanak. Még a diófalevélben található növekedés gátló anyag is átalakul, hatása a kész komposztban már nem mutatható ki.

Helyesebb forma lenne:

A komposztálódás során a kiindulási alapanyagok – a zöld hulladék – teljesen lebomlanak. Még a diófalevélben található növekedés gátló anyag - két-három év alatt átalakul, hatása a kész komposztban már nem mutatható ki.

 megjegyzés A zöld javakért termeljük a növényeket és azt elfogyasztjuk - ideális esetben. A diófalevélben található növekedés gátló anyag csak több év során bomlik le, ezért nem ajánlják a komposztba! Hiszen a nyáron összerakott komposztot a következő tavasszal már felhasználjuk.

- Üdv. » KeFe « Társalgó 2013. december 15., 02:04 (CET)Válasz

Ezt a részt nem írtam bele, de a helytelennek titulált rész teljesen OK szerintem. A komposztmesterek "zöld javaknak" hívják a zöld hulladékot, mert így szebb és több értéket is kölcsönöz a komposztálandó anyagoknak. Diófalevelet meg simán lehet komposztálni, csak keverni kell az anyagba, nem tömbösítve. Ezeket a profiktól tudom, úgyhogy nem érdemes változtatni a fentieken. Forrás: www.komposztmester.hu

Komposztálás- anaerob bomlás[szerkesztés]

A "komposztálás" ill. "komposzt" szavak újabban általános értelemben "szerves anyag bomlása" ill. "lebomlott szerves anyag" kifejezés helyett jelennek meg. Akár aerob, akár anaerob. Mi volna helyes? András-pl vita 2016. október 11., 14:57 (CEST)Válasz