Ugrás a tartalomhoz

Vita:Karácsonyikaktusz

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Sphenodon 1 évvel ezelőtt a(z) A karácsonyikaktusz elnevezés és tartalma témában
Ez a szócikk témája miatt a Növények műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Növénytani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Jó ég[szerkesztés]

Ki írta azt, hogy szerves anyagból táplálkozik. A növény nem gomba, hogy szerves anyagból táplálkozzon. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 37.76.117.11 (vitalap | szerkesztései) 2019. december 25., 12:00‎ (CET)Válasz

A karácsonyikaktusz elnevezés és tartalma[szerkesztés]

Próbáltam tisztán látni az ügyben, de egyelőre nem sikerült. Amire eddig jutottam, azt leírom.

  • Korábban különírva szerepelt (karácsonyi kaktusz), a 2017-es helyesírási szótárban (274. o.), és már a Priszter-féle 1999-es növénynévszótárban (495. o.) is egybeírva (karácsonyikaktusz).
  • A karácsonyikaktusz elnevezés eleinte vélhetően csak a Schlumbergera truncata (korábban: Zygocactus truncatus, Epiphyllum truncatus) magyar elnevezése volt.
  • Később – feltehetően az egyes változatok, hibridek gyarapodásával – maga a Schlumbergera nemzetség is a karácsonyikaktusz nevet vette fel (karácsonyikaktusz hibridek).
  • A Priszter-féle növénynévszótárban: Schlumbergera truncata = karácsonyikaktusz, közönséges karácsonyikaktusz, rákkaktusz; Schlumbergera bridgesii = valódi karácsonyikaktusz; Schlumbergera gaertneri → Hatiora gaertneri = húsvétikaktusz; azaz itt már megmutatkozik az, hogy az angolszász szakirodalomban valójában a Schlumbergera truncata a thanksgiving cactus (hálaadásikaktusz = ez csupán fordítás, forrást nem találtam erre a magyar névre) nevet, míg a Schlumbergera bridgesii = Schlumbergera × buckleyi a christmas cactus (karácsonyikaktusz, ami Priszternél tehát valódi karácsonyikaktusz) nevet viseli, mivel a hálaadásikaktusz hálaadás napja környékén virít (a magyarban pedig ez volt eleinte a karácsonyi kaktusz!), a karácsonyikaktusz pedig karácsonykor.
  • Nagyon érdemes figyelni a szakirodalmakban, hogy a szóban forgó Schlumbergera faj rajzán/fotóján milyen a „levél”: a jelenlegi állapot az, hogy a Schlumbergera truncata „levelei” fogasak, „fűrészesek”, a Schlumbergera bridgesii = Schlumbergera × buckleyi „levelei” pedig nem fogasak, hanem lekerekítettek; a két faj (így a magyar nevek) emiatt is gyakran keveredik (ennek a bizonytalanságnak az oka vagy az akkori figyelmetlenség, vagy egy közben bekövetkezett esetleges rendszertani/taxonómiai felfogásbeli változás, átnevezés).
  • A wikipédiás helyzet bonyolultságát növeli, hogy ezen a cikken kívül van önálló szócikkünk a Schlumbergera, a Schlumbergera truncata, a Schlumbergera × buckleyi (Schulmbergera bridgesii) és a Hatiora gaertneri (korábban Schlumbergera gaertneri) taxonokról is.
  • Valahol olvastam (már nem emlékszem, hol), hogy van Schlumbergera faj, ami nem karácsonykor virágzik, hanem húsvétkor, úgyhogy ennek is után kellene járni.

Kérdés tehát, hogy mit nevezünk mostanában karácsonyikaktusznak (erről kellene szólnia ennek a szócikknek), s ennek a jelentéstartalomnak milyen a viszonya a már létező többi, fent felsorolt szócikkhez, s ennek a szócikknek pontosan mit is kellene tartalmaznia. --Sphenodon vita 2023. január 3., 00:45 (CET)Válasz

A szócikkben szereplő (vagy szerepelt) néhány és egyéb hivatkozások (nagyrészt csak tájékozódás céljából!):

--Sphenodon vita 2023. január 3., 01:01 (CET)Válasz