Vita:Különírt szóösszetétel

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Peyerk 11 évvel ezelőtt a(z) Forrás témában

Fnh. 3.20., OH. 202. oldal[szerkesztés]

A Földrajzi nevek helyesírása 3.20. pontjában és az OH. 202. oldalán található ezzel megegyező szabályban foglalt különírási kivétel kifejezetten a földrajzi nevekről szóló részben szerepel: különírt földrajzi nevekből – rendesen kötőjellel kapcsolandó – földrajzi köznevekkel való bővülésével létrejövő földrajzi nevekre vonatkozik.

Ezek tehát teljesen más esetet képeznek, mint az AkH. 170. pontjában leírt, ahol a lényeg a személynév + köznév szerkezet. Azt, hogy az Fnh. 3.20. más eset, azt azok a példái is bizonyítják, mint a "Pap tava hegy" vagy a "Vörös malom dűlő", ahol nincs személynév.

A különböző szabályokból eredő különírás okozta látszólagos szerkezeti hasonlóság csalóka, mert az egyik esetben a földrajzi név ("Mária asszony") földrajzi köznévvel bővül újabb földrajzi névvé, a másik esetben viszont egy személlyel kapcsolatos tárgy (dolog) megnevezése történik, nem jön létre új tulajdonnév.

--Peyerk vita 2013. január 12., 15:33 (CET)Válasz

A mozgószabály általában összerántja a közelebbről összetartozó elemeket, pl. a meleg és a víz együtteséhez járuló csap szó összerántja az előbbi kettőt, és így jön létre a melegvíz-csap írásmód. Ez az, ami általában érvényesül a magyar helyesírásban, és ez alól jelent kivételt pl. a Vörös malom dűlő típusú írásmód, amelyre a mozgószabály máskülönben a Vörösmalom-dűlő alakot írná elő. Ez utóbbi tehát a speciális eset, s pont ezek bemutatására szolgál az Egyéb kivételtípusok szakasz. (Az, hogy személynév vagy földrajzi név, a fentihez képest sokadlagos szempont, hiszen az elérhető példák tanúsága szerint ezek egy kaptafára működnek.) Ádám 2013. január 12., 15:37 (CET)Válasz

Az általánost és a kivételest értem, a "rendszerszerű kivétel" vs. "egyéb kivétel", amivel gondom van.

Az "Egyéb 1. pont" biztos nem jó, mert az kifejezetten (tulajdonnév + köznév) szerkezetről szól.

--Peyerk vita 2013. január 12., 15:40 (CET)Válasz

A Mária asszony és a Pál varga nem tulajdonnév + köznév szerkezet?! Ádám 2013. január 12., 16:00 (CET)Válasz

Nem. Pontosabban a különírásuk nem ezen alapul. Az álláspontodból az következne, hogy az Fnh. 3.20. pontja szerint egy egységes szempont alapján külön írni rendelt földrajzi nevek egyik része az egyik kategóriába esik, a másik meg valamelyik másikba. Én ennek semmi alapját nem látom.

Ez összefügg a szerkezet problémájával is. Szerintem nem rendezgethetjük át tetszőlegesen saját ötletünk szerinti szerkezetben a források informcióit (mint itt tennéd az egy szabályt követő jelenségeket). Ez lényegében saját kutatás, és ráadásul nem is értem a célját. Azon kívül, hogy a helyesírási szabályok halandók általi megismerhetetlenségének mítoszát támasztja alá esetleg.

Ha az elrendezés megokolható, akkor viszont meg kell okolni.

--Peyerk vita 2013. január 12., 16:16 (CET)Válasz