Ugrás a tartalomhoz

Vita:Esztergom címere

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Villy 17 évvel ezelőtt
  1. latinusok, azok kik? a római korból ottragadt rómaiak?
  2. zenipalotaia? tehát, ha jól értelmezem, ez nem a „zenepalota” elírása :) lesz vmi bővebb infó erről az épületről? vagy semmi rom nem maradt utána?
  3. az a sok „szabad királyi város” nem kellene a felzetcímekbe, egyrészt mert túl hosszú és széthúzza, másrészt meg nem kéne ilyen idegesítően hangsúlyozni, mert Miskolc csak mezőváros volt és az is csak később lett. (bár, ha megnézzük, hol tartunk most Gomhoz képest :-P) <-- szeretetteljes csipkelődés, nem kell mellre szívni.
  4. a sigillum latinorumot azt értem, de mi az a secretum akármi? titkos pecsét?
  5. amúgy meg esz a sárga irigység, mert mindig imádtam az olyan címereket, amiben vár is van, nekünk bezzeg várunk se volt 1945-ig...
Alensha  üzi 2006. szeptember 30., 22:08 (CEST)Válasz


A latinusokról van bőven az Esztergom története cikkben,lehet, hogy linkelem a megfelelő részt, csak az a cikk még kicsit rendszertelen. A zenipalota elírás volt, mert Zeniapalota, arról is van sok a történeti cikkeben. Sajnos török időkben elpuszult. Asszem, de az is le van írva oda.

A cikk még megírja magát, remélem még ma este. A secretum pedig tényleg titkot is jelent, de mindig is hülye voltam latinból, csodálom hogy amikor mélyponton voltam belőle nem buktattak meg :).

Amúgy a mezővárosodnak még mindig van mit tanulni Egomtól :P


Ja, a secretum jelentheti azt is, hogy különálló település. Villy/Üzenet 2006. szeptember 30., 22:17 (CEST)Válasz

akkor egyrést asszem lebuktam, hogy még nem olvastam a részletes Egom története cikket, másrészt meg mi, várral rendelkező városok a mezővárosozást hagyjuk meg az olyanoknak, mint debrecen, harmadrészt latinból én is hülye vagyok, csak szeretek kötözködni. – a wikiszerkesztő, aki Miskolc Megyei Jogú Város, Megyeszékhely, Majdnem Kulturális Főváros és Régióközpont lakója, de nem nézi le azokat a kisvárosokat, amik nem azok :-))) – 2006. szeptember 30., 22:31 (CEST)

Nézd: Egom, Első főváros, eurorégiós kp, érseki székhely, tavalytól nemzeti park igazgatóság működik, nemzeti múzeum vármúzeuma, itt állították az ország első köztéri szobrát, alapítottak vöröskeresztet a városban, fogadott 3 császárt (utolsót 4 éve), pápát, királyt, minden születő gyerek kap kamatokkal együtt 3,1 millát, egy helyi diáknak a bérlet 105 forint, mert a többit állja az önkormányzat, annyi gazdag múzeum és gyűjtemény van itt, hogy darabjából megélne egy kis település, mert európai hírűek. Amíg nap mint nap látom a tízezresen a várost, én örülök, hogy nem az ország szegény vidékére születtem :P, hanem oda, ahol legjobbak a ksh mutatók szinte minden tekintetben, és minden hétvégén más kulturális rendezvényre mehetek el, 3 helyi tv-t nézhetnék és amíg naponta bemegyek az antikváriumba és százával vannak régebbinél régebbi könyvek eladóak a wiki-forrásnak én boldog vagyok itt, köszönöm szépen. Azt hiszem, az idő engem fog igazolni, de beszéljünk pár év múlva.

Ja, és nekünk hamarabb volt mrgezett a vizünk, mint nektek, kétszer is :D - No hard feelings Villy/Üzenet 2006. szeptember 30., 22:44 (CEST)Válasz

tudod, amióta itt vagyok a wikin, és írogatok városos cikkeket, azóta az az álmom, hogy minden városból lesz egy szerkesztő, aki legalább olyan fanatikus, mint én :) (mondjuk fene gondolta, hogy pont Esztergom lesz az, de a sors útjai kiszámíthatatlanok... :) – Alensha  üzi 2006. szeptember 30., 22:58 (CEST)Válasz

Hihi, tudom mire gondolsz :) Villy/Üzenet 2006. szeptember 30., 23:00 (CEST)Válasz

kétlem :-P – Alensha  üzi 2006. szeptember 30., 23:07 (CEST)Válasz

Na nem ÚGY tudom, hogy mire gondolsz, te Amúgy! :) Villy/Üzenet 2006. szeptember 30., 23:09 (CEST)Válasz