Vita:Előétel

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 10 évvel ezelőtt a(z) Érdekel valakit is ez a csalamádé? témában
Ez a szócikk témája miatt az Olaszország-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Olaszországgal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index


Untitled[szerkesztés]

Olasz konyha. Kata 2007. november 8., 12:52 (CET)Válasz

Ez a szócikk igazából nem a francia konyháról szól, hanem az előételről - akkor miért került a Francia konyha kategóriába? - Üdv. » KeFe « Társalgó 2010. november 9., 19:23 (CET)Válasz

Érdekel valakit is ez a csalamádé?[szerkesztés]

Kétlem.
Miután hangzatosan a magyar konyhával kezdi a tanácsadást, megemlíti, hogy a kínai előéletek v a fondue milyen jól feldobhatja az étkezést. És ha már feldobja, akkor a "magyar konyha" része lesz? Kétlem.
Idegen nyelvű Wikipédiákban követelmény a gasztronómiai cikkeknél, hogy ne a szakácsok "vegyünk egy csipetnyi sót" stílusában készüljön egy lexikoncikk.
Lektorálandó. minimum.--Linkoman vita 2014. március 16., 20:00 (CET)Válasz
Kivágtam a leggyengébb részt:"Akkor is célszerű előételként tálalni egy fogást, ha más népek ízvilágával szeretnénk feldobni az ételsort.

Kipróbálhatjuk a francia, olasz, indiai, vagy kínai konyha remekeit, ügyeljünk azonban arra, hogy kevésbé telítő, enyhébb fűszerezést igénylő recepteket válasszunk. Kiváló ünnepi előétel lehet például a francia fondue („fondü”). Ez egyrészt nagyon finom, másrészt pedig a közöst tálból való mártogatás feldobja a baráti, családi étkezések hangulatát.

Tálalási ideje - Az előételeket a leves után tálaljuk, de alkalmasint előtte, vagy a leves helyett tálalhatjuk. Ezek általában kis adagok legyenek, adhatjuk reggeliként, vagy készíthetjük ünnepi hidegtálak részeként, vagy főfogásként is, de ha főfogásként tálaljuk, akkor dupla adagot kell szervírozni."
Az igazi drámai csúcspont az a mondat, hogy "Az előételeket a leves után tálaljuk, de alkalmasint előtte, vagy a leves helyett tálalhatjuk." Ez Karinthy egyik humoreszkjére emlékeztet, ahol valami olyasmi olvasható, hogy 'a halott félig ülő, félig álló vagy inkább félig fekvő helyzetben volt a kabinban (bocs, emlékezetből idézem, a lényeg a lényeg).
Csak annyi kellene, hogy valaki a szakácskönyvek után megnézzen egy lexikont is...--Linkoman vita 2014. március 16., 20:07 (CET)Válasz