Vita:Alt

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Winterrose 12 évvel ezelőtt a(z) fogalmi felvetések témában

Lektorálás[szerkesztés]

Megjelent mindegyik hangfajon a lektori sablon. Ezt a szócikket még egyszer végignéztem, legalábbis a tartalmi részét, nem találok benne hibát, úgyhogy eltávolítom a sablont. A sablon kirakásának történetéről lsd a vitalapomat. Ha úgy érzi vki, hogy kevés, vagy stilárisan kifogásolható a szócikk, akkor kapjon csonkot, vagy más sablont, de szakmai probléma nincs vele. Einstein442 hallom 2010. május 8., 22:23 (CEST)Válasz

alt-nem alt[szerkesztés]

Sajnos, különösen a magas hangfekvésű énekesnők esetében a korral mélyül a hang. Zalatnay pld. anno csengő szoprán hangon énekelte a Hol jár az eszemet, mára valóban altnak nevezhető hangja van. Szűcs Juditot és nehéz egy kategóriába hozni Amanda Learrel. Idősebb korban sokszor egy oktávval lejjebb éneklik régi számaikat. A mély hang viszont többnyire már nem mélyül észrevehetően, lásd Amanda Lear vagy La Camilla. Ez csak egy észrevétel volt részemről, nem tudom mit lehet vele kezdeni a szócikkben. Ha tévednék, elnézést. --Livvyfan vita 2011. június 7., 11:02 (CEST)Válasz

fogalmi felvetések[szerkesztés]

Békesség Nektek!
Én azt a megnevezést, hogy "altmezzo", szakmabelitől még soha nem hallottam, sem kottában vagy zenével valami módon foglalkozó könyvben, cikkben nem láttam. Csak itt. Azt, hogy "mezzoalt", már annál többször, amit érthetőbbnek vélek a "mezzoszoprán" mintájára. Ebbe a sorba kívánkozik a "mezza voce" zenei előírás, ami pontosan félúton van a mezzoforte és a mezzopiano hangerő között. Itt ismerhettem meg a "súlyos alt" és a "könnyű alt" kifejezéseket is. Valamiért úgy érzem, hogy ezek a kifejezések szó szerinti fordítás eredményei, és valójában a "súlyos" a drámai, a "könnyű" pedig a lírai. Ezt - hála Istennek - ahány nyelv, annyiféleképpen használják, egy tájékozatlan embert semmi ezzel összezavarni. De én nem vagyok elméleti szakember, csak aktív kórusénekes 16. éve, 12 éve a mezzoaltok (A1-M2, szólamosztástól függően) között, így csak a gyakorlati tapasztalataimra tudok támaszkodni.
Nem látok forrást. Ezt betudom annak, hogy nem vagyok szakképzett.
A "chalumeau" nem a Schalmei volna? Itt egy pillanatra elmerengtem azon, hogy a források között valószínűleg volt francia nyelvű, de ezzel a területtel foglalkozó német nem.
A "koloratúrszoprán" nem hangfekvés vagy hangmagasság, hanem énektechnika: a különösen mozgékony hangú szoprán énekeseket sorolják ide, a szinte túldíszített barokk darabok közül sokat kifejezetten nekik írtak J. S. Bach, J. H. Schein és mások. S1 (magas szoprán) fölé nem szokás sorolni senkit, nekik jószerint nincs felső határ.
A korral való változásról: amikor egy viszonylag új A2 (mély alt) dalostársunk a kórusban felhagyott a dohányzással, fél éven belül A1 lett, egy év múlva a S2 (mély szoprán) oszlopos tagjává vált, azóta ott erősíti a csapatot, s ha mezzo írva van, mindig azt énekli. Minél régebbóta énekel valaki hozzávetőleg folyamatosan, annál gyakorlottabb, a szalagjai edzésben vannak, nemcsak a mélyebb, de a magasabb hangokat is mind könnyebben, biztonságosabban tudja kiénekelni - énektechnikától függően. Életmóddal, rossz technikával ugyanígy tönkre is lehet tenni egy énekhangot akár egy életre. Úgy vettem észre, ez abszolút nem a kortól függ.
Isten megáldjon Benneteket! - Homokzsák havas tüskebokor 2011. június 10., 16:51 (CEST)Válasz