Visszaélés nukleáris létesítmény üzemeltetésével

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A visszaélés nukleáris létesítmény üzemeltetésével a közbiztonság elleni bűncselekmények csoportjába tartozik, e bűncselekmény biztosítja a nukleáris üzemek, létesítmények biztonságos üzemeltetéséhez fűződő társadalmi érdeket.

Magyar szabályozás[szerkesztés]

Btk. 264/A. §

  • (1) Aki jogszabályban meghatározott engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően nukleáris létesítményt üzemeltet, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  • (2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt bűnszövetségben követi el, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  • (3) Aki nukleáris létesítmény üzemeltetésével való visszaélésre irányuló előkészületet követ el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Elkövetési tárgy[szerkesztés]

A bűncselekmény elkövetési tárgya a nukleáris létesítmény (atomerőmű, oktató atomreaktor, atomfűtőmű). Az atomerőmű nukleáris láncreakciót felhasználó energiaátalakító üzem.

Elkövetési magatartás[szerkesztés]

A bűncselekmény elkövetési magatartása a jogszabályban meghatározott engedély nélküli üzemeltetés, vagy az engedélytől eltérő módon megvalósuló üzemeltetés. Üzemeltetés alatt a nukleáris létesítmény működtetését kell érteni.

Bűnszövetség[szerkesztés]

Súlyosabban büntetik az elkövetőket, ha a cselekményüket bűnszövetségben valósítják meg. A Btk. 137. § 7. pontja alapján bűnszövetség akkor létesül, ha két vagy több személy bűncselekményeket szervezetten követ el, vagy ebben megállapodik, és legalább egy bűncselekmény elkövetését megkísérlik, de nem jön létre bűnszervezet.

A törvény az előkészületet is bünteti.