Vinyegret

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vinyegret
Vinyegret.
Vinyegret.
Nemzet, ország Oroszország
Alapanyagokcékla, burgonya, sárgarépa, savanyú káposzta.
Ismertebb receptekVinyegret (a francia vinaigrette-ből oroszosult)
A Wikimédia Commons tartalmaz Vinyegret témájú médiaállományokat.

A Vinyegret orosz előétel, speciális saláta.

Története[szerkesztés]

A vinyegret bár elnevezése a francia vinaigre (ecet) szóból származik az orosz ételek ősi rétegéhez tartozik. Őse a kvasz nélkül készített okroska. Az okroska készítéséhez hasonlóan apróra vágták a zöldségeket, a húst vagy halat, de kvasz híján ecettel izésítették. A neve is és az elkészítése is a 19. században a francia szakácsok hatására változott meg. Akik az ecet helyett különböző rafinált salátaszószokkal (vinaigerette) ízesítették a zöldségeket. Különösen nevezetessé vált Lucien Olivier mester alkotása az orosz hússaláta, egyébként elveszett, salátaszósza. Az orosz étkezési szokásokban, már az éghajlati viszonyok miatt is, nagy jelentőségük van ezeknek a nyers zöldségekből készített salátáknak magas vitamin és ásványi anyag tartalmuk révén.

A vinyegret saláták alapját alkotó zöldségeket burgonyát, céklát és sárgarépát sós vízben de héjukban főzik. A főtt zöldségekhez apróra vágott savanyú káposztát adnak. Ezt az alapot a legváltozatosabb módon kombinálják a háztartásban megtalálható friss vagy konzervált zöldségekkel. Télen a háziasszony ízlésének megfelelően ez lehet például konzerv zöldborsó, vágott zöldbab, marinált gomba. Nyáron bármilyen friss zöldség. Tálaláskor a tetejére apróra vágott friss fűszernövényeket (zöldhagymát, kaprot, petrezselymet, zellert, esetleg tárkonyt vagy turbolyát) szórnak.

A dresszingnek használt salátaszósz a hagyomány szerint majonéz, provanszál szósz, ezeknek és tejfölnek az 1:1 arányú keveréke vagy tisztán tejföl.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • И. А. Фельдман: Любимые блюда. изд.: Реклама 1988. ppt.: 180-186. ISBN 5-88520-031-9

További információk[szerkesztés]