Veszett kutya és Glória

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Veszett kutya és Glória
(Mad Dog and Glory)
1993-as amerikai film

Robert De Niro
Robert De Niro
RendezőJohn McNaughton
Producer
Műfaj
  • Vígjáték
  • Bűnügyi
  • Romantikus
Forgatókönyvíró
  • Richard Price
Főszerepben
ZeneElmer Bernstein
OperatőrRobby Müller
VágóElena Maganini
Gyártás
Gyártó
Ország
  • USA - USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínChicago
Játékidő97 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 III. kategória (F/6142/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Veszett kutya és Glória (eredeti cím: Mad Dog and Glory) 1993-ban bemutatott amerikai film, amelyet John McNaughton rendezett, a forgatókönyvet pedig Richard Price írta.[1]

Magyarországon 1993. május 7-én mutatták be, az Egyesült Államokban pedig 1993. március 5.-én.[2]

A film műfaja bűnügyi-vígjáték romantikus elemekkel fűszerezve.[3] A főszerepben Bill Murray, Robert De Niro és Uma Thurman látható.[4] John McNaughton-nak ez volt a rendezői bemutatkozása.[5]

Cselekmény[szerkesztés]

Veszett kutya rendőrként dolgozik, de nem az a vérengzős fajta. Eldolgozgat aztán hazamegy és éli a sótlan életét. Nővel már régóta nem volt, de nem nagyon hiányzik neki. Aztán az egyik akció során jót tesz az egyik gengszternek (Frank), aki hálából befogadja a belső köreibe, barátként kezdi el kezelni őt. Ad neki egy nőt egy bizonyos időre, akit Glóriának hívnak. Veszett kutya nem fogadja tárt karokkal Glóriát, de a lány nagyon tenyérbe mászó, ezért hamar megbarátkoznak. Ezután Veszett kutya azt veszi észre magán, hogy már létezni sem tud a nő nélkül, szeretne vele több időt lenni, de vissza kell adnia őt a gengszternek. De nem akarja, ezért Frank ideges lesz, pénzt követel a lányért cserébe, de ezt Veszett kutya nem tudja kifizetni, hiába próbálkozik. Frank többször is magával akarja vinni Glóriát, de Veszett kutya nem hagyja, vérre menő küzdelem alakul ki köztük.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész
Veszett kutya Robert De Niro
Glória Uma Thurman
Mike David Caruso
Andrew Tom Towles
Harold Mike Starr
Pavletz Anthony Cannata[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Veszett kutya és Glória/Alkotók. [2018. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 12.)
  2. Veszett kutya és Glória/Bemutató. [2018. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 12.)
  3. Veszett kutya és Glória/Adatlap/Stílus. [2018. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 12.)
  4. Veszett kutya és Glória/Szereplők. [2018. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 12.)
  5. Veszett kutya és Glória/Háttér-információ. [2018. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 12.)
  6. Veszett kutya és Glória/Cast

További információk[szerkesztés]