Unegbu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Unegbu
Uneg, Anedzs, Uadzs, Uadzs Adzs, Wadzsadzs, Weneg(bu), Uaszmer, Wazner
előd
egyiptomi fáraó
utód
Niheben?
Imihet?

Uralkodásai. e. 3000 körül
Nomen
K2

Wng.bw

Unegbu az ókori Egyiptom protodinasztikus korának királya volt, aki a Nílus deltavidékén uralkodott a 0. dinasztiával egy időben. Neve a palermói kő királylistáján és néhány alsó-egyiptomi feliraton szerepel. Uralkodásával összefüggő tárgyi lelet eddig nem került elő. Neve többféleképp olvasható, az w3ḏ.3ḏ olvasat jelentése Ludwig David Morenz szerint „a kizöldítő ép (sértetlen)”, a wng.3ḏ „Weneg ép” a wng.bw „Weneg hozta ide”.

A datálást és a palermói kő megbízhatóságát megkérdőjelezi, hogy a II. dinasztiabeli Peribszen uralkodása alatt ismert egy Uneg nevű alsó-egyiptomi szakadár. Ha a kettő azonos, akkor a palermói kő biztosan nem sorrendben sorolja fel ezeket az uralkodókat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wenegbu című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wazner című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Niheben?
Egyiptom uralkodója
i. e. 31. század
I. dinasztia
A fáraók kettős koronája
Következő uralkodó:
Imihet?
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap