Train of Thought

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dream Theater
Train of Thought
stúdióalbum
Megjelent2003. november 11.
FelvételekCove City Sound Studios és Pie Studios, Glen Cove, NY
2003. március – április
StílusProgresszív metal
Nyelvangol
Hossz69 perc 19 mp
KiadóElektra Records
ProducerJohn Petrucci, Mike Portnoy
Kritikák
Dream Theater-kronológia
Six Degrees of Inner Turbulence
(2002)
Train of Thought
(2003)
Live at Budokan
(2004)
SablonWikidataSegítség

A Train of Thought az amerikai progresszív metal együttes Dream Theater 2003-ban megjelent hetedik stúdióalbuma, amely a mai napig a zenekar legkeményebb, legmetalosabb lemeze. A szokásoktól eltérően a Train of Thought kevesebb, mint két éven belül követte az előző stúdióalbumot.

Az album a korábbiaknál egy sötétebb, súlyosabb Dream Theatert mutatott, de ennek ellenére a dalokból továbbra sem hiányzott a rájuk jellemző epikusság és progresszív megközelítés. A folytonosság jelzésére a lemeznyitó "As I Am" rövid intróként az előző albumot lezáró billentyűs/nagyzenekari témával lép be. A "This Dying Soul" a Six Degrees of Inner Turbulence (2002) album "The Glass Prison" című dalának folytatása, amely Mike Portnoy dobos alkoholizmushoz fűződő viszonyát dolgozza fel. Az ún. "12-lépéses szvit" (Twelve-step Suite) a következő három albumon újabb részekkel bővült.

A 11 perces "Stream of Consciousness" a Dream Theater leghosszabb instrumentális stúdiófelvétele. Az album legrövidebb és egyben legcsendesebb száma a "Vacant", amelyben mindössze zongora, basszus és cselló kíséri James LaBrie énekét. Ez a dal abból a szempontból is kivétel, hogy szerzői John Myung basszusgitáros és Jordan Rudess billentyűs voltak, míg a többi számot a zenekar tagjai mind együtt, közösen írták.

A kritikusok jól fogadták az albumot, de a rajongótábort megosztotta a keményebb hangvételű anyag. A Billboard 200-as listáján az Amerikai Egyesült Államokban az 53. helyig jutott a Train of Thought.

Az album dalai[szerkesztés]

  1. "As I Am" – 7:47
  2. "This Dying Soul" – 11:28
  3. "Endless Sacrifice" – 11:23
  4. "Honor Thy Father" – 10:14
  5. "Vacant" – 2:58
  6. "Stream of Consciousness" – 11:16
  7. "In the Name of God" – 14:16

Közreműködők[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]