Tömpefarkú törpekaméleon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tömpefarkú törpekaméleon
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
IUCN3.1[1]
Rendszertani besorolás
Ország: Animalia
Törzs: Chordata
Osztály: Reptilia
Rend: Squamata
Család: Chamaeleonidae
Nemzetség: Brookesia
Faj: B. peyrierasi
Tudományos név
''Brookesia peyrierasi''
Brygoo & Domergue, 1975
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tömpefarkú törpekaméleon témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tömpefarkú törpekaméleon témájú kategóriát.

E kaméleonfaj rendkívül apró termetű

A tömpefarkú törpekaméleon (Brookesia peyrierasi) egy apró kaméleonfaj, amely Madagaszkár északkeleti részén őshonos. Külföldi elnevezése a Peyrieras' törpekaméleon, melyet André Peyriéras herpetológusról neveztek el.

Elterjedése[szerkesztés]

Elterjedési területe mintegy 3774 négyzetkilométerre tehető. Főleg a sziget északkeleti részein fekvő nedves esőerdőkben található meg e faj. A bányászat és az erdőirtás miatt az élőhelye rendkívül töredezett, összefüggéstelen. További kutatások szükségesek ahhoz, hogy e faj elterjedési területét pontosan kideríthessék a tudósok. Állományának egyedszáma csökkenő tendenciát mutat.[2]

Taxonómiai kapcsolatok[szerkesztés]

1995 és 1999 között a Journal of Zoology című tudományos folyóiratban jelent meg, hogy e kaméleonfaj nem a B. minima fajhoz tartozik, hanem önálló állatfajnak tekinthető.[3]

Források[szerkesztés]

  1. Andreone, F., Andriamazava, A., Anjeriniaina, M., Glaw, F., Jenkins, R.K.B., Rabibisoa, N., Rakotomalala, D., Randrianantoandro, J.C., Randrianiriana, J., Randrianizahana , H., Ratsoavina, F. & Robsomanitrandrasana, E.: 'Brookesia peyrierasi'. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. International Union for Conservation of Nature, 2011. (Hozzáférés: 2015. március 15.)
  2. Brookesia peyrierasi. iucnredlist.org. (Hozzáférés: 2016. március 10.)
  3. [1] Journal of Zoology (1999), 247: 225-238 Cambridge University Press

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Brookesia peyrierasi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.