Szerkesztővita:Rob-rob

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, Rob-rob!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a gyakran felmerülő kérdéseket. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, amire nem találsz választ a segítség lapokon, akkor a kocsmafalon vagy a vitalapomon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! --Danivita 2007. március 18., 19:00 (CET)Válasz

Wikipédia:Formai útmutató[szerkesztés]

Szia! Javasolm, olvasd el ezt: Wikipédia:Formai útmutató, mert mind formai, mind alapvető helyesírási hibák vannak a cikkeidben. Üdv. Armyyour 2007. július 9., 14:44 (CEST)Válasz

Lexikoncikkeket írjunk, ne hobbicikkeket[szerkesztés]

A Nelly Furtado cikknél már látható volt, hogy nehezen viseled a kritikát, de most a Frenando Torresnál kénytelen vagyok szólni: sok munkával létrehozol olyan cikkeket, amelyek stílusuk és tényanyaguk miatt részben nem valók lexikonba. Megnéztem a Torrest az angol Wikiben is és azt találtam, hogy számos szóvirággal kiegészítetted a tárgyilagosabb angol szöveget is.
Van olyan helyzet, amikor a kevesebb az több. Kérlek, gondold meg, hogy az olvasó, aki a kedvenceidet nem ismeri olyan jól, mint Te, egy lexikonban spanyol nyelvű idézeteket fog olvasni egy fiatal labdarúgótól, aki - már bocsánat- talán nem a magasröptű gondolatai miatt fog bekerülni a lexikonokba.
A Wikipédia szabad szerkeszthetősége nem jelent szabad fecsegést.
Kérlek, gondold át: én a cikk javát akarom.--Linkoman 2007. július 17., 13:22 (CEST)Válasz
Kedves Rob-rob, pl. a kedvenc ételei... Az mitől lexikontéma? Tipikus efemer anyag, "színes". (Egy lexikonban külön szócikket lehetne szentelni bizonyos ételeknek - és abban a cikkben érdemes megemlíteni, hogy ez Nelly furtado kedvenc étele.)
Ugyancsak nem világos számomra, miért kell szó szerint idézni egy fiatal labdarúgó gondolatait, spanyolul is - egy magyar nyelvű lexikonban?
Nekem tehát műfaji kifogásaim vannak. Ha megnézed pl. az angol Wiki-cikket, az is terjengősebb, mint amit egy frissen világhírű labdarúgóról fontosnak tartok - de a Te anyagod még ennél is tovább megy, a lelkiismeretes sportújságírók elve szerint, miszerint ismert emberrel kapcsolatban minden érdekli a nagyérdeműt.
Én merem remélni, hogy egy lexikon olvasóját nem minden, hanem csak a fontos és a jellegzetes érdekli. Különben nem lexikon a lexikon.Üdv.--Linkoman 2007. július 18., 14:48 (CEST)Válasz

Én ebben egy kicsit lazább lennék, persze kellő óvatossággal. Minden belefér a kis színesekből is, ha személyről írunk, ami segít megvilágítani a jellemét, személyiségét. Egy sportoló nem csak attól érdekes, hogy forog a neve a köztudatban, hanem – és erről se feledkezzünk meg – attól is, hogy elért valamit, öntudatlanul is mintaként szolgál. Ha bármit megtudhatunk arról, mi segítette és mi gátolta a sikerében, a tehetsége fejlesztésében, az közérdeklődésre is számot tarthat. A legbutább sportoló is időnként olyasmiket tud mondani a felkészülésről, az ember akaratának megfeszítéséről és a teherbírásról, ami sokaknak segít. Tehát és egy szó mint száz: eseti elbírálás kelletik. – Bennó  (beszól) 2007. július 18., 15:04 (CEST)Válasz

Ja, és persze ez elsősorban a gondolataira vonatkozott, de "Érdekességek" szakaszcím alatt szerintem sokminden elfér, ami segít közelebb hozni, megismerni valakit, megvilágítani az életét, pályáját, pláne ha az illető tényleg megérdemli, hogy lapja legyen itt, mert ha nem, akkor azt sem érdemli meg. – Bennó  (beszól) 2007. július 18., 15:13 (CEST)Válasz
Carissime, én szívesen beszélek erről kevésbé általánosságban is, mert úgy gondolom, hogy furcsa féloldalasság az, hogy kedvenceinkről vanity page stílusban (is) készülnek cikkek. Itt nem Torres IQ-járól van szó, inkább efemer információk mellőzéséről. A határt persze csak a jóízlés szabhatja meg, tehát nyilvánvalóan vannak szubjektív elemei is a megoldásnak.
Az utóbbi időben tudatosult bennem, hogy a vanity page-stílus mögött az húzódik meg, hogy sokan csak azokkal a szavakkal képesek leírni a kedvenceiket, amiket a sajtóban olvastak. Ez láthatóan az angol Wikit is megkülönbözteti egy régivágásúbb lexikontól - de a mieink még erre is rátesznek egy lapáttal, cicomázzák, közhelyesítik, becézik a mondanivalójukat - az érdemi infó rovására.
Egyébként sem a bőbeszédű, inkább a lényegretörő lexikon az ideálom.--Linkoman 2007. július 18., 15:19 (CEST)Válasz

Segíts a Wikipédia jobbá tételében egy rövid kérdőív kitöltésével![szerkesztés]

Kedves Rob-rob!

Azért kaptad ezt az üzenetet, mert a magyar Wikipédia aktív szerkesztője voltál, azonban egy ideje már nem szerkesztesz. A Wikimédia Magyarország Egyesület programot indított a Wikipédia szerkesztőinek megtartására. A program hangsúlyos része, hogy megpróbáljuk pontosabban megérteni a szerkesztők Wikipédiával kapcsolatos élményeit, problémáit, és azt, hogy mi vezet a szerkesztők megmaradásához, vagy ahhoz, hogy abbahagyják a szerkesztést.

Adataidat bizalmasan, adatvédelmi irányelveinkkel összhangban kezeljük, azokhoz kizárólag Samat, a kutatással kapcsolatban fér hozzá. A válaszokat nem hozzuk anonimizálás nélkül nyilvánosságra.

Kérjük, szánjál 5-10 percet a kérdőív kitöltésére!

Válaszaid segítenek abban, hogy a magyar Wikipédia a jövőben könnyebben megtarthassa önkéntes közreműködőit. Köszönjük!

Ha nem szeretnél többet ilyen üzenetet kapni, helyezd el a vitalapodon a [[Kategória:Tömeges üzenetküldésből kijelentkezettek]] karaktersort.

Üdvözlettel: Samat üzenetrögzítő 2019. szeptember 4., 01:00 (CEST)Válasz