Szerkesztővita:Rm40

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Tatzelbrumm 5 évvel ezelőtt a(z) KPEV T15 témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Rm40!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a Wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Burbank 2007. november 6., 10:22 (CET)Válasz

Talent[szerkesztés]

Szia! Látom nagyon belelendültél a Talent szócikkbe! :) Javasolnám, hogy a sablonban csak a mávosról írj, a többinek csinálj külön sablont. Most nagyon hosszú és áttekinthetetlen...

b.zsolt 2007. november 17., 02:00 (CET)Válasz

Szia! Igen, valahogy így gondoltam én is, majd pofásítom!

Rm40 2007. november 17., 02:55 (CET)Válasz

Flirt[szerkesztés]

Van rengeteg free anyagom a flirtről, nem tudom mennyire akarod pontosra megcsinálni...De ha bővíteni akarod, tudok segíteni!

B.Zsolt 2007. november 25., 02:01 (CET)Válasz

Köszi, szívesen csinálnám bővebbre. El tudod e-mailben küldeni ami lehet?

Rm40 2007. november 26., 12:13 (CET)Válasz

Érdeklődni szeretnék, hogy Hajtó Bálint fordás lapjának linkjét miért vetted ki a FLIRT-lap aljáról?

Benbe vita 2008. január 24., 20:35 (CET)Válasz

Én voltam az is aki belerakta, csak aztán elgondolkoztam, hogy mennyire nyilvános a lap és nem okozok-e a készítőjének ezzel problémát. Ha nem, úgy örömmel teszem vissza akár saját magam is!

Üdv:– Rm40 vita 2008. január 25., 00:26 (CET)Válasz

Szia! Értem. Igaziból tegnapelőtt ő maga linkelte be a FLIRT-topicba, így szerintem tök nyílvános, csak a főlapjáról nem érhető el, mert úgy túl sok sulinetes találja meg, és már fárasztották nagyon. Persze, a legegyszerűbb az lenne, ha megkérdeznénk. Írjak neki?

Benbe vita 2008. január 25., 13:16 (CET)Válasz

Aha, jó ötlet, köszi! Üdv:– Rm40 vita 2008. január 26., 19:29 (CET)Válasz

SBB RBDe 560[szerkesztés]

Nagyon pofás lett, csak így tovább! És mindezt egy nap alatt?? :O Irigyellek! :)

B.Zsolt vita 2007. december 5., 21:35 (CET)Válasz

Motorvonatok[szerkesztés]

Látom nagyon belelendültél a motorvonatokba! Csak így tovább! :)

Lenne viszont néhány észrevételem: Itt nincsenek nagyon szabályok, csak trendek, nem kötelező betartanod, de azért jó volna.

  • Félkövér betűvel a szövegben csak a szócikk nevét emeljük ki, a többit dőlt betűvel.
  • A kategóriáknál érdemes nagyon pontosan berhatárolni a járművet, mert ha a későbbiekben szaporodnak a szócikkek, nagyon sok lesz egy kategóriában! Érdemes a jövőre is gondolni! :) Mikor én 1 éve elkezdtem Wikizni, a mozdonyok kategóriában nem voltak alkategóriák. Igaz sok mozdony sem volt... Aztán elkezdtek nagyon szaporodni, jó sok munka volt szétválogatni és átnevezgetni a lapokat. Egyik szócikkedet már átraktam egy új kategóriába, de nem akarok nagyon belepiszkálni a munkádba se! :)
  • Ezt a szócikket átnéznéd: SBB RABDe 500 ? Ha ok, akkor a lektor sablont törölheted belőle

Köszi mindent! További jó szerkesztést!

B.Zsolt vita 2007. december 7., 13:41 (CET)Válasz

Német lista[szerkesztés]

Ha már így belejöttél, a maradékot nem akarod lefordítani? :) TRAXX2 vita 2007. december 11., 15:42 (CET)Válasz

Ahhoz néhány kifejezésnek még utána kell nézni, pl. "Turmtriebwagen"-nek mi a pontos magyar neve? De majd igyekszem :-)– Rm40 vita 2007. december 11., 15:53 (CET)Válasz

"Tornyos felsővezetékszerelő motorkocsi", vagy röviden "Tornyoskocsi". Például. TRAXX2 vita 2007. december 11., 16:00 (CET)Válasz

Forrásmegjelölés és linkek neve[szerkesztés]

Kedves Rm40! A következö információk forrásának megjelölését szeretném töled kérni a BCmot cikkel kapcsolatban, mivel ezt nem tetted. Az információk a következök lennének:

  • "Az M13 (illetve akkor már ABmot 13) pályaszámú motorkocsi 1958-ban járműcserével a MÁV-hoz került, ahol az ABmot 373 pályaszámot kapta."
  • BCmot 17 pályaszámú motorkocsi c. szakasz
  • M18 pályaszámú motorkocsi c. szakasz

Továbbá szeretném kérdezni, hogy milyen okból került be az M18-ról szóló szakasz a cikkbe? Úgy tudom az a motorkocsi teljesen más felépítésü volt mint a BC-, BCy- és BCnymot-ok. Kérem, hogy a cikkben szereplö jármüveket a BCmot (egyértelműsítő) lap alapján osztd szét. Hozzáfüzném még a GySEV M17 cikkhez (amennyiben nem jutott ez tudomásodra), hogy a GySEV-nél több motorkocsi is létezett 17-es psz.-al az idö folyamán. Kérem, hogy ezt is vedd figyelembe, ha a cikket esetleg megírnád.

Továbbá szeretném kérni, hogy a lapok nevének összeállítását is vedd figyelembe. A gözmozdonyok esetében "<Vasút> <legelsö sorozatszám>" a mérvadó (pl "MÁV 375"). A dízel- és villamos mozdonyoknál egyszerüen csak a sorozatszámuk a mérvadó. (amennyiben azok a MÁV gépei. Ez esetben pl.: V43.) A motorkocsiknál ugyan ez van érvényben. Amennyiben nem MÁV gépröl van szó, úgy a cég neve álljon a legelsö sorozatmegjelölés elött. (pl. "GySEV M17") A késöbbi sorozatjelölésekröl pedig lehet redirect-elni. (pl GySEV BCmot 17)


Köszönettel és vasútbaráti üdvözlettel: Taurus1047.5 vita 2007. december 16., 19:25 (CET)Válasz

Kedves Taurus1047.5!

A forrásmegjelölést valóban elmulasztottam, de most a cikk aljára odatettem. A beírt infók mindegyike ebből a könyvből száramzik. Így az ABmot 13 átadása, a BCmot 17 története, valamint az M18-asról szóló részek. (Ok, ez utóbbinál a tömeg és a tengelyterhelés a Nagyvasúti vontatójárművek Magyarországon c., korábban is forrásként használt műből való.) Szécsey úr könyve szerintem ezen téma legátfogóbb forrása, még számos érdekességet tartalmaz.

Ami az M18-at illeti. Valóban eltér a BCmot/BCymot párostól, de véleményem szerint egyáltalán nem annyira, hogy ne ide tartozna ugyanúgy (VI JaR 135/185-ös motor, négyfokozatú sebváltó, "pártás" hűtő). Már csak azért is ide való, mert a BCnymot ugyanitt szerepel, melyek legalább annyira eltérnek a "klasszikus" BC-től, mint az M18. Sőt, a BCny-hez bizony felhasználhattak az M18 építésekor kipróbál megoldásokat. Így szerintem az M18 inkább egy közbenső fejlesztési láncszemként fogható fel.

Ezek alapján javasolnám a az általam beírtak visszatételét, esetleg más tagolással. De a történethez mindenképpen hozzátartoznak. Nagyon jó már most is a szócikk, igyekeztem kellő alázattal "belepiszkálni".

Ui: köszönöm a jó tanácsot az M17-tel kapcsolatban. Sajnos erről a Gebus-rendszerű dízel-villamos motorkocsiról viszonylag kevés maradt fenn, úgyhogy egy szócikk előtt még kutatni kellene. Röviden szerepel - mint kísérleti jármű a már említett Szécsey-könyvben, illetve rémlik egy cikk valamelyik korabeli vasúti közlönyből.

Üdvözlettel: – Rm40 vita 2007. december 17., 00:32 (CET)Válasz

Kedves Rm40! Bár nekem nincs meg a könyv ezért nem tudok utána nézni, de Szécsey nem szokott hülyeségeket írni a könyveiben :) Sajnos erre a könyvre még mindig vadászom. Továbbá: elnézés, hogy egyböl kommentárba raktam az írásod, csak egy kiemelt cikknél még jobban odafigyelek az adatokra (föleg mivel nem kis munkával készült el). Az eredeti elképzelés az volt, hogy azért csak ezekröl a motorkocsikról lesz szó a cikkben mert a BCmot, BCymot és BCnymot-okat szokták együtt említeni, mint a "MÁV mellékvonali motorkocsibeszerzését". Megmondom öszintén, hogy a BCnymot-ot elöször nem irtam bele; Csak ebböl kiindulva került ez a cikkbe. BCmot 17: Eddig is vadásztam erröl különbözö adatokra, mert én csak a Gebus-rendszerüt ismerem (az "ezüst"-könyvböl .. Nagyvasúti vont.járm. Mo.-n). Minden esetre érdekes lenne egy cikk erröl a motorkocsiról, hiszen ezekröl szinte semmit sem tudni. (Föleg a dizel-villamosról) A Szécsey-könyvröl jutott eszembe, hogy nekem megvan a Szécsey "Az Árpádtól a Hargitáig" c. könyve, amely a Ganz 1934-1959 közötti motorkocsigyártásáról szól (döntörészt a négytengelyesekröl). Sajnos ez a könyv nekem csak digitális formában van meg (JPG, scannelve), de ha neked nincs meg és érdekelne, akkor szívesen átküldöm vagy felrakom valahova netre. Üdv, --Taurus1047.5 vita 2007. december 17., 13:17 (CET)Válasz

Kedves Taurus1047.5!

Valóban én is csak ajánlani tudom a könyvet, talán a MÁV Nosztalgia üzletében a Nyugati pu-n még lehet kapni. A BCmot 17 a könyv szerint egy teljesen hagyományos kinézetű Ganzos dízel-mechanikus BCmot volt, "frigyládás" hűtővel. A könyvben van róla fénykép és még pár adat (sajnos most nincs nálam, csak hétvégén jutok hozzá). Egyébként létezik róla egy sokkal ismertebb fénykép is. A II. világháborús soproni bombatámadásoknak egyik talán legemblematikusabb képén szerepel egy meghajlott alvázú, ütközőivel az égnek meredő motorkocsi-roncs. Nos, az a szerencsétlen sorsú BCmot 17-es... Érdemes lenne valahonnan előásni és - ha jogilag lehetséges - a szócikkbe illeszteni. Sajnos nem tudom kitől lehetne megszerezni. Mivel csak alig pár évet "élt", nem csoda, hogy alig van róla adat. Az »Árpádtól a Hargitáig« valóban szintén remek könyv, megvan nekem is. Camot 315–316, valamint Ma 4–5 témában is fontos forrás lehet. Sok sikert hozzájuk! Üdv:– Rm40 vita 2007. december 17., 20:18 (CET)Válasz

Kedves Rm40!

Az emlitett égnek álló BCmot 17-es képet már én is láttam tőbbek között itt Sopronban is. Több ilyen felvétel is készült és ha minden igaz, akkor ezek vagy a Lovas Gyula vagy a Tóth Sándor soproni vasúttörténészek valamelyikének megvan. (Őket szerencsére ismerem.) Esetleg megpróbálhatok beszélni Gyuszi bácsival (mert azt hiszem, hogy neki van meg). Üdvm --Taurus1047.5 vita 2008. június 1., 00:16 (CEST)Válasz

ÖBB 5047/5147[szerkesztés]

Szia!

Ezt a szócikket szét kellene szedni egy ÖBB 5047 és egy ÖBB 5147 szócikkre! Ezzel rengeteg problémát megoldanál! :) Nem lenne 2 német link oldalt, mindkét német szócikkből lenne link a magyarra, nem kellene ennyi kategóriába belerakni őket...

Üdvözlettel:– B.Zsolt vita 2007. december 17., 16:51 (CET)Válasz

Bár nem nagyon ismerem ezeket a motorkocsikat (csak utaztam rajtuk, de technikailag nem ismerem öket), de szerintem az 5147-esek két "fele" ugyan olyan motorkocsi mint az 5047, csak egyik végén nem vezetöállás hanem átjárö van. Meg Schaku (ha minden igaz). Én inkább mindent az ÖBB 5047 cikkbe tennék, az ÖBB 5147 cikkröl csak egy redirect kellene (szerintem). Üdv --Taurus1047.5 vita 2007. december 17., 19:10 (CET)Válasz

Sziasztok!

Szerintem olyan kevés az eltérés a két típus között, mind műszakilag, mind felhasználásilag (lásd szócikk) hogy fölösleges volna kettészedni. Igaz, hogy a németek kettő szócikkben készítették el, de szerintem ez nem indokolt. Ezzel a gondolatmenettel mondjuk a Flirt motorvonatok két- és ötrészes változatainak külön szócikk járna. Német ellenpéldát is tudnék hozni: lásd az Alstom LHB Coradia LINT szócikket (magyar változat coming soon!:-)) Ott egy cikkben szerepel a szóló motorkocsi LINT 27 és az ikermotorkocsi LINT 41. Ezeket is érdemes együtt tárgyalni. Úgyhogy szerintem jó ez az ÖBB 5047/5147 megnevezés. Az osztrákoknál már láttam összefoglaló elnevezésként az 5x47-et, de ez szerintem zavaró lenne. Esetleg még az ÖBB 5047, 5147 formát tartanám jónak. Mindkét verzió esetén redirectet javaslok mind az ÖBB 5047, mind az ÖBB 5147 megnevezésről. Üdv:– Rm40 vita 2007. december 17., 20:31 (CET)Válasz

Nem akarok megint a BCmot cikkemmel jönni, de annak címét is úgy választottam meg, hogy az az elsö jármüröl szóljon. (Mivel az emberek egy lexikonban ha keresnek valamit, akkor azt ugy keresnék.) Az, hogy a cikkem a (késöbbi) BCy- és BCny-okról is szól, az pontosan az okból van, mert azok hozzátartoznak ezekhez a típusokhoz. Ha úgy tetszik: BCmot volt az "alaptípus", minden más abból következett. Az 5x47-eseknél valószínü ugyan ez a helyzet. Külön cikk viszont nem lenne szerencsés, mert (a nagy hasonlóságok miatt) összeillenek. Az én cikke(i)m csak a wiki "iratlan" és megszokott szokásait teljesít(ik). Ha ti ezt másképp látjátok, ám legyen. De egy biztos: A cikknek valamilyen formában az ÖBB 5047 és az ÖBB 5147 lapokról is elérhetönek kell lennie, hisz a "laikus" leginkább ezek után keres. Üdv --Taurus1047.5 vita 2007. december 17., 23:57 (CET)Válasz

Szerintem nevezd át a lapodat ÖBB 5047-re, csinálj egy ÖBB 5147 redirectet, a régi lapra meg rakj egy azonnali sablont.

B.Zsolt vita 2007. december 18., 00:33 (CET)Válasz

Meggyőztetek, így tettem. Üdv: – Rm40 vita 2007. december 18., 12:27 (CET)Válasz


EVM-120[szerkesztés]

Szia, az biztos, hogy MD-n nincs EVM, csak némelyiken EÉVB, a többin pedig egyszerű éberségi berendezés. De a BDV-n is hagyományos EÉVB van, akkoriban még nem volt EVM-120. TRAXX2 vita 2007. december 30., 22:53 (CET)Válasz

Segítség[szerkesztés]

Szia! Látom most épp itt vagy! A segítségedet szeretném kérni, ha lehetséges! De jobb lenne az e-mail, vagy MSN! Én épp a lengyel mozdonyokat rakom rendbe, de elakadtam.

B.Zsolt vita 2008. január 5., 00:30 (CET)Válasz

Szia! Írj a nicknevem kukac freemail pont hu-ra. Üdv: – Rm40 vita 2008. január 5., 00:52 (CET)Válasz

mail ment

ÖBB sablon[szerkesztés]

szia! Kezd bonyolódni a helyzet! :) Szerintem nyugodtan írd bele a hiányzókat, sőt a tervezettek linkjeit is. Engem nem zavarnak a piros linkek, mint Taurus kollégát! :) De ha nem gond, nem nevezném át. A sablonból nem lesz redirect, így az összes oldalt, ami használja, módosítani kellene. Az több mint 20! A tartalma a lényeg, nem a neve! :) Kíváncsi leszek, ha beleírod az ÖBB 5047-et, hogyan oldod meg a továbbiakat! Hiszen az a szócikk már használ egy navigációs sablont. Kettő lesz benne?

B.Zsolt vita 2008. január 17., 00:32 (CET)Válasz

Nekem tetszik, de akkor már jobb lenne, ha a vasúti vontatójárművek magyarországon sablont átneveznénk MÁV vontatójárművekre. De minimum kivenni belőle azokat, amik más sablonokban is benne vannak. Pl: ÖBB 5047

B.Zsolt vita 2008. január 17., 21:35 (CET)Válasz

Bamot 701[szerkesztés]

Szia! Tettem föl a commonsba egy képet a Bamot 701-ről: Kép:Bamot 701 1.jpg. Talán hasznosítható a Rába-Balaton motorvonat szócikkhez. – VargaA vita 2008. január 19., 16:44 (CET)Válasz

Szia! Remek, köszi, már fel is tettem! Üdv:– Rm40 vita 2008. január 20., 03:05 (CET)Válasz

Wikitali[szerkesztés]

Szia! Lesz Pesten Wikitali március 1-én. Ha téged is érdekel, iratkozz fel! Leszünk egypáran! :) Én is megyek! ;) – B.Zsolt vita 2008. január 23., 23:20 (CET)Válasz

MÁV TRAXX[szerkesztés]

Szia! Erről mi a véleményed? Szerintem pofás kis cikket lehetne írni belőle: User:B.Zsolt/MÁV Traxx

B.Zsolt vita 2008. február 8., 19:09 (CET)Válasz

Szia! Én benne vagyok, bár nem inkább az alap Traxx-szócikket kéne a magyarral feltölteni? Csak mert a többi típusnál (Desiro, Flirt, Talent) is így van. Bár voltaképp mindegy. Üdv: – Rm40 vita 2008. február 8., 20:18 (CET)Válasz

Én úgy gondolom, hogy ahol van anyag a külön szócikkhez, ott vegyük külön. Szerintem itt lesz róla infó bőven! És később valami olyan lesz, mint most az EuroSprinter mozdonyok.

Képet meg majd szerzek hozzá az index traxx fórumból :) Telerakjuk ref részekkel, és jobb lesz, mint a MÁV saját anyaga! :D

Gondolj bele, ha annak idején a MÁV Flirt minden mozdulatát leírjuk, most milyen bő anyag lenne róla! :)

B.Zsolt vita 2008. február 8., 21:16 (CET)Válasz

Flirt[szerkesztés]

Szia! Látom nagy lendülettel bővited a flirt szócikkeket. Arra gondoltam, hogy nem lehetne esetleg úgy, hogy a MÁV-osba csak a MÁV kerüljön (képek, üzemeltetők... + a Stadler GTW link), míg a Stadler GTW-be minden egyéb + a MÁV-os link?

B.Zsolt vita 2008. február 18., 17:24 (CET)Válasz

Ezt nem egészen értem... A Flirt-szócikk gyakorlatilag most is főleg a MÁV 5341 sorozatra van felépítve + az üzemeltetőkkel kiegészítve. A külföldi vonatkozása gyakorlatilag a különböző kivitelek adatait összefoglaló lenti táblázatnak + az üzemeltetők mellé illusztrációként betett képeknek van. Ha lenne képem az 5341 utasteréről, vezetőfülkéjéről, stb, azt odatenném a vonatkozó leírás mellé és így még „hazaibb” lenne. A külföldi változatok amúgy (leszámítva, hogy hány részes és milyen feszültségnemre alkalmas) nem sokban térnek el a magyartól. A GTW egyrészt egy elég eltérő típus, másrészt az a szócikk önmagában is elég összetett, még gondolkodom, hogy lehetne kicsit „megfésülni”. Ide más típust már nem kéne tenni.

Üdv: – Rm40 vita 2008. február 18., 19:58 (CET)Válasz

Bocs, kicsit elnéztem, látom a két típus azért nem ugyanaz. Én azt hittem, hogy a Flirt tulajdonképp egy GTW, de azért többről van itt szó!

B.Zsolt vita 2008. február 18., 22:40 (CET)Válasz

Bákó vagy Bacău[szerkesztés]

Szia! Indult egy szavazás arról, hogy milyen formában használjuk Bacău / Bákó megye nevét a szócikk címében. Jó pár érv, kapcsolódó példák sora és egy durvuló vita vár. Kérlek segítsd nyelvünk védelme érdekében és az ott élő csángókra tekintettel a magyar elnevezést (Bákó megye). Köszönöm– Croom vita 2008. február 23., 19:44 (CET)Válasz

Német mozdonyok[szerkesztés]

Szia! A segítségedet szeretném kérni! Ha van kedved, nézzd már át a német villamosmozdonyok kategóriát. Szeretném, ha az összes német mozdony szerepelne ott. Sajnos a németek a mozdonyokat többször is átszámozták, így az alsó navigációs sablonban nem minden link működik. Olyan mozdonyok is pirosak, melyek már meg vannak írva. Néhány pedig hiányzik onnan. Pl a DB 128. Ezt a problémát kellene kibogozni! Segítségnek talán jó a német mozdonyok listája és a B.Zsolt/Német mozdonyok pályaszámai. Ezt a 2. linket talán fel lehetne kicsit javítani, és akkor mehetne a fő szócikkek közé is.

Előre is köszönöm!

B.Zsolt vita 2008. február 28., 23:11 (CET)Válasz

MÁV mozdonyok[szerkesztés]

Szia! Át lettek nevezve a MÁV mozdonyairól szóló szócikkek! A közreműködéseidnél kérlek javítsd a linkeket, mert jelenleg redirektek, hamarosan azonban egyértelműsítő lapok lesznek!

B.Zsolt vita 2008. április 5., 23:34 (CEST)Válasz

MÁV RAL színkódok[szerkesztés]

Szia! Láttam Te szerkeszted a MÁV színkódok szócikket! Honnan vannak az adatok? Mert nekem kellenének a pontos színek a kedvenc játékomhoz, hogy tudjak MÁV járműveket rajzolni. Elsősorban gyorsvonat, IC és személykocsi színek.

Előre is köszi!

B.Zsolt vita 2008. április 29., 22:49 (CEST)Válasz

  • Az adatok különböző fórumokból és a MÁV járműalbum I-es kötetéből (erről van szó) származnak. Bár ez utóbbiban - főleg a kocsiknál - vannak kisebb-nagyobb pontatlanságok, ezeket értelemszerűen igyekeztem kiküszöbölni. Sajnos pont az általad emítetteknél vannak ezek a gondok; remélem, hogy jól sikerült kijavítani. Egyébként pedig próbálj meg itt érdeklődni, szerintem nálam hozzáértőbbektől kaphatsz választ.

Üdv: – Rm40 vita 2008. május 1., 18:43 (CEST)Válasz

Köszi, sikerült pár új dolgot találnom, sőt ráakadtam a railcolor weboldalra is!

B.Zsolt vita 2008. május 6., 16:22 (CEST)Válasz

Gőzösök[szerkesztés]

Szia! Voltam a Vasúttörténeti parkban és csináltam fotót a körfűtőháznál lévő összes mozdonyról. Sajnos pályaszámuk nem volt, így nem tudom, mit is fotóztam. Ha kell fotó, szólj, szívesen adok közülük! Kimondottan a Wiki miatt fotóztam, mivel a gőzösök amúgy nem az én világom...

B.Zsolt vita 2008. május 11., 23:53 (CEST)Válasz

Üdv!

Bizony jól jönne pár fotó! A parkban lévők közül teljesen hiányzik pl. a 301 és a 442 sorozat (lásd a beceneves listát is), de pl. nincs kép a 328 sorozatról sem. Ezeknek a leendő szócikkeihez is fontos lenne. Ha gondolod pakold fel a commonsba ezzel a kategóriával: „Category:Steam locomotives of Hungary”. De ha nem akarod, csak a magyar wikire, akkor vagy a becenevesre, vagy hozz létre esetleg arra a sorozatra egy csonkot. Létező cikkek közül nagyon jól jönne pl. a 342-eshez és a 324-eshez egy-egy jó kép! – Rm40 vita 2008. május 12., 00:16 (CEST)Válasz

Kezdésnek ezekből válogathatsz! [1]! Nem tudom, érdemes-e mindet felrakni, mert nem tökéletes mind :( Nem sok hely volt fotózni, nagyon közel álltak egymáshoz. Nézzd végig, és használd, ami kell, vagy írj, melyiket rakjam fel. Én is a commonsba szánom őket, nem vagyok ilyen téren irigy :)

Ja és én fullra nem értek hozzájuk! :( Ugyhogy olyat ne mondj, hogy rakjam fel a 342-est, mert nem ismerem fel!

B.Zsolt vita 2008. május 12., 00:21 (CEST)Válasz

Bár nem gőzös, de a GYSEV 5146-os motorkocsi akár már kapásból mehet is :-) A gőzösök pedig: 100_1422.JPG=MÁV 326, 100_1423.JPG=MÁV 370, 100_1424.JPG=MÁV 377, 100_1425.JPG=MÁV 476, 100_1426.JPG=MÁV 91, 100_1427.JPG=MÁV 376, 100_1428.JPG=MÁV 342, 100_1430.JPG=MÁV 442, 100_1431.JPG=MÁV 301, 100_1432.JPG=MÁV 303, 100_1433.JPG=MÁV 424, 100_1434.JPG=MÁV 411, 100_1435.JPG=MÁV 520. Szerintem mindegyik kép remek, szerintem nyugodtan rakd fel mindegyiket! Mint láthatod, közte vannak a „most wanted”-ek is. De pl. a 303-as szócik is kép nélkül árválkodik és a többi is fontos/érdekes típus reprezentánsa! Üdv:– Rm40 vita 2008. május 12., 01:01 (CEST)Válasz

Oké! Időpontot nem ígérek, de majd hamarosan! Készült még pár fotó, de az még nincs feltöltve! És kaptam szlovén tauruszt is, már fel is van töltve!

Van egy ismerősöm, gyakran fotóz, a honlapjáról vehetünk át képeket, de csak forrásmegjelöléssel!

Egyenlőre akkor Te ne tölts fel képet az oldalamról, majd átnevezem a képeket a leírásod alapján. Ezzel elkerülhető lesz, hogy két példányban is felkerüljenek!

B.Zsolt vita 2008. május 12., 01:15 (CEST)Válasz

OK, akkor várom a képeket! Üdv:– Rm40 vita 2008. május 12., 01:16 (CEST)Válasz

Felraktam két fotót, és a GYSEV motorkocsi képet be is raktam a szócikkedbe, kicsit megvágva. Remélem jó helyre raktam :)

Ha igen, pár megjegyzés:

  • Blauer Blitz (csonk)szócikk már van,
  • Kellene egy rövid bevezető, mert jó lenne, ha már az elején kiderülne, hogy az ÖBB és GySEV kocsi ugyanaz,
  • Jó lenne MSN Messenger kapcsolat :)

B.Zsolt vita 2008. május 12., 01:45 (CEST)Válasz

  • Abszolút jó helyre raktad:-)
  • Majd próbálok valami bevezetőfélét összeütni, de most már nem látok neki.
  • MSN az jó dolog, sajnos a hét jó részében korlátos netkapcsolattal szoktam lenni:-(

Rm40 vita 2008. május 12., 01:54 (CEST)Válasz

Szia!

Felpakoltam a képeket, ahogy ígértem! Remélem minden jó helyre került! :)

B.Zsolt vita 2008. május 14., 00:02 (CEST)Válasz

Indóház[szerkesztés]

"Híres" lettél! :) Menj fel a www.indohaz.hu weboldalra! Hivatkoznak az egyik szócikkedre, mint forrás! Gratulálok!

B.Zsolt vita 2008. május 14., 00:47 (CEST)Válasz

Államvasutak[szerkesztés]

Szia, nem lenne jobb, ha a cseh államvasutak szócikket egy user allapon írnád meg? pl. User:Rm40/CSD vagy hasonkó, mert így, hogy a háromnegyede még németül van, elég csáléul néz ki, nem szoktunk ilyet :) Előbb lefordítjuk allapon, aztán onnan bemásoljuk a szöveget a szócikkbe, vagy az allapot átnevezzük a szócikk címére (ha még nincs olyan szócikk). Mindenestre berakok egy lefordítandó sablont rá és elrejtem a német szöveget html-es rejtjelezéssel, a szerk. ablakban látni fogod a szöveget, de az olvasóknak nem jelenik majd meg. Üdv és jó munkát, – Sude üzcsi 2008. május 19., 19:38 (CEST)Válasz

MÁV 222[szerkesztés]

Hi! Légyszi nézdd meg: Vita:MÁV 222. Köszi, --Taurus1047.5 vita 2008. június 1., 00:11 (CEST)Válasz

FHÉV[szerkesztés]

Üdv!

Itt az található, hogy a Fertővidéki HÉV nem Nezsiderig, hanem Parndorfig építette ki a vonalát. A cikkben Nezsider áll végpontként. Utána tudnál nézni, melyik az igaz? VT???!!! 2008. június 8., 14:25 (CEST)Válasz

MÁV gőzmozdonyok[szerkesztés]

Szia! Ha redirekteket csinálsz, szerintem érdemes azokat is kategorizálni! Így látod majd az összeset egy oldalon, és léthatod, ha hiányzik valami.

B.Zsolt vita 2008. június 10., 23:03 (CEST)Válasz

Azt hiszem a jelenleg létező, eredetileg is MÁV-os sorozatokról szóló szócikkekhez elkészültek a MÁV-osztályjelzéses redirektek. A továbbiakhoz majd lehet párhuzamosan létrehozni. A nem-MÁV-eredetűeknél pedig még várnék, hogy a vasútműhely vitalapján szülessen konszenzus a kérdésben. – Rm40 vita 2008. június 10., 23:17 (CEST)Válasz

Díj[szerkesztés]

A vasutas barnstarja
Rm40-nek a vasutas cikkek terén végzett fáradhatatlan munkájáért. Csak így tovább, teljes gőzzel ;) Mamirendelő 2008. június 20., 14:46 (CEST)Válasz

Nyárádtő[szerkesztés]

Szia,

ha már magyarítasz akkor kérlek figyelj oda a névhasználatra, mert Romániában több azonos nevű település is előfordul, mint például Ungheni, ami előfordul a Prut mentén és a Nyárád folyó völgyében is. Ez utóbbi Nyárádtő. Üdv– Istvánka posta 2008. június 27., 11:30 (CEST)Válasz

Kelementelke szintén ez a kategória: van egy az Olt völgyében is, egy másik pedig Marosvásárhely mellett. Üdv– Istvánka posta 2008. június 27., 11:32 (CEST)Válasz

Köszönöm, jogos! Üdv– Rm40 vita 2008. június 27., 11:37 (CEST)Válasz
Ezek szerint nem ártana ezekre egyértelműsítő lap sem... – Rm40 vita 2008. június 27., 12:09 (CEST)Válasz

Új kategóriák[szerkesztés]

Szia! Láttam létrehoztál jópár új kategóriát! Arra szeretnélek kérni, hogy lásd el őket interwikikkel! Párat megcsináltam, de bizonytalan vagyok, nem értek a gőzösökhöz...

További jó munkát!

B.Zsolt vita 2008. július 6., 00:32 (CEST)Válasz


Cirill betűs átirányítás[szerkesztés]

Azonnalira jelöltem, hogy egy cirill rövidítést tettél fel redirektre.
Gondold meg, hogy a magyar Wikipédia keresőjével csak latin betű szavakat lehet keresni. Így, cirill betűkkel senki nem keresi.
Ha orsoz interwiki van, akkor egyébkénti s biztosítható, hogy valaki cirill betűs cikket olvasson róla.
Számítok rá, hogy elfogadod ezeket a szempontokat.--Lexi vita 2008. július 18., 14:44 (CEST)Válasz

Index fórum[szerkesztés]

Szia! Láttam az index fórumain, hogy rengeteg hozzászólásod van. Nem tudnád a wikit ott egy kicsit reklámozni, hogy átjöjjenek ide, és a fórumozás helyett szerkesszenek? Sok értelmes hozzászólást olvastam, biztos vannak még hozzád hasonló szakértők!

B.Zsolt vita 2008. szeptember 8., 00:12 (CEST)Válasz

Hát, tudtommal írtak ide páran, de a mások általi belejavítások miatt elment a kedvük tőle. Tényleg jó lenne egyébként... – Rm40 vita 2008. szeptember 8., 22:33 (CEST)Válasz
Ez egy ilyen hely, én csak örülök, ha bővítik valamely cikkemet (van mit rajtuk)! Reméljük azért a legjobbakat! – B.Zsolt vita 2008. szeptember 8., 23:02 (CEST)Válasz

Rippenplatte[szerkesztés]

Szia! Mivel Te nagyon ott vagy németben, talán tudsz segíteni! :) A Sínszék szócikknek nincs interwikije. A szócikk szerint németül a neve Rippenplatte. De én csak a Gleitstuhlplatte szócikket találtam a német wikin. Megnéznéd, hogy ugyanaz-e a kettő?

B.Zsolt vita 2008. szeptember 10., 01:03 (CEST)Válasz

infobox nevek[szerkesztés]

Szia! Jelenleg kétfajta változat van a vasúti járművek neveinél. Az egyik változatban ömlesztve vannak a nevek, vesszővel elválasztva. A másik változatban br tagokkal minden név külön sorban. Szerinted melyik legyen a kötelező?

B.Zsolt vita 2008. szeptember 17., 00:22 (CEST)Válasz

Szia! Én a jobb áttekinthetőség kedvéért a br-eset javaslom. Üdv– Rm40 vita 2008. szeptember 17., 12:51 (CEST)Válasz

Kassa–Oderbergi Vasút[szerkesztés]

Igazad van, én tévedtem. Köszi a javítást. Ádám 2008. október 9., 20:34 (CEST)Válasz

500[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Szia! Arra szeretnélek megkérni, hogyha egy szócikkhez nincs képed, rakd bele a Nincs kep.JPG nevű képet! Vagy ha nem tetszik, valami hasonlót készíts, és azt tedd bele. Az lenne az értelme, hogy le lehet kérdezni, mely szócikkekben van ez a kép. Így ha valakinek sok képe van, egy kattintással megnézheti, hol kell segítenie. Én valamelyik nap néztem a listát, és 3 képet be tudtam rakni a commonsból, pedig mikor a szócikk született, biztosan nem volt commons kép!

További jó szerkesztést!

B.Zsolt vita 2008. október 16., 22:10 (CEST)Válasz

Mikulás[szerkesztés]

Égi úton fúj szél,
hulldogál a hó.
Nem bánja azt, útrakél Mikulás apó.
Vállán meleg köpönyeg,
Fújhat már a szél,
Nem fagy meg a jó öreg,míg a földre ér.
Lent a földön dalba fog száz és száz harang,
Jó hogy itt vagy Mikulás,gilingi-galang.
Ablakba tett kiscipők,várják már jöttödet,
Hoztál cukrot,mogyorót,jóságos Öreg?!
-Hoztam bizony,hoztam én,hisz itt az idő.
Nem marad ma üresen egyetlen cipő.
Hajnalodik.Csillagok szaladnak elé.
Amint ballag Mikulás már hazafelé.
Zelk Zoltán: Mikulás(– Istvánka posta 2008. december 6., 10:02 (CET))Válasz

Gőzmozdonyok[szerkesztés]

Szia! Egy javaslatot szeretnék tenni. Látom, hogy mindig rendületlenül csinosítgatod a gőzmozdonyos szócikkeket. Arra gondoltam, hogy mivel már van egy halom navigációs boxunk, azokat is bele kellene írni a szócikkbe. Van lengyel mozdonyos, német mozdonyos, román... Ha egy szócikkben több is van, akkor összecsukódnak, így helyet sem foglal. Sőt ma tudtam meg, hogy a sablon is átnevezhető! Ha van kedved, kukkants be a vasúti navigációs sablonok kategóriába, nevezzd át valami egységes formára őket. Jelenleg a nevük eléggé véletlenszerű. Ha pedig megvan, csak be kell írni a gőzmozdonyos lapok aljára: sablon: német mozdonyok, sablon: osztrák mozdonyok... Ha a nevük egységes és könnyen megjegyezhető, akkor nem nagy feladat.

De csak ha van kedved! ;)

B.Zsolt vita 2008. december 26., 15:18 (CET)Válasz

Bocsi, megint zavarok. Az infobox egységesítésénél merült fel bennem egy kérdés. Kell a sorozatszámhoz a sorozat szó? A szócikkek nevei nem tartalmazzák.

B.Zsolt vita 2008. december 27., 15:05 (CET)Válasz

Szerintem mindenképpen, pont azért, hogy a pályaszámtól meg lehessen különböztetni. Ha egy vasútnak egész sorozata volt egy adott típusból, kicsit zavarólag hatna alatta egy másik vasút egyetlen db gépe. Pl. a "GySEV 501" egy DRG 52 sorozatú gép, melyet a GySEV ideiglenesen besorozott az állományába nem mint 501,001, hanem sorozatjel nélkül 501 pályaszámmal. A "MÁV 375" pedig jelenthet 375 sorozatot is, de a két háború között a motorkocsikat típusjel nélkül, csak pályaszámmal tartották nyilván, így a 375 egy kttengelyes kocsi pályaszáma is volt (ugyan volt típusjele, de az csak kieg. jelzés volt. Még jobb példa a "MÁV 20", mely a 20 sorozat (korábban X. osztályt), meg az Árpád gyorssínautóbusz hivatalos jelölése is volt. Ugyanez "MÁV 22"-nél a Huba motorkocsi és a "különcélú" motorkocsik (pl. "Kádár-vonat) szintén fennáll. Amúgy én a szócikkek címébe is betenném a "sorozat"-ot angol és német mintára, de hát anno másképp döntöttek az itteniek. --Rm40 vita 2008. december 27., 15:41 (CET)Válasz

Oké, engem meggyőztél, én nem értek hozzá, de érdemes az elején tisztázni ezeket, mert nagyon sok munka újraírni mindent. Emlékszem, volt olyan, hogy a sorozat szót irtottuk a nevekből ki... Ha megnézel egy régebbi lap laptörténetét, nagyjából behatárolható az átnevezési hullám ideje. Már most rettegek, hogy hiábavaló volt... Bár redirektként elmegy... Talán egy bot is megcsinálja...

További jó szerkesztést! – B.Zsolt vita 2008. december 27., 16:05 (CET)Válasz

JDŽ 103-101[szerkesztés]

Szia! Ha valaminek elrontotad a címét, akkor nem kell törlési szavazásra vinni, elég azt ráírni a törlés sablon helyett (kapcsos zárójelbe), hogy azonnali, és akkor törli az első arra járó admin. ~ Alensha  hö? 2008. december 28., 21:23 (CET)Válasz

OK, köszi, ezentúl így csinálom! --Rm40 vita 2008. december 28., 22:14 (CET)Válasz

Vasúti járművek[szerkesztés]

Szia! Szeretnék egy kis egységesítést a wikin a vasúti járművek között. Ehhez kérném a segítségedet. Arra gondoltam, hogy átnézem az összes cikket, és egyformára csinálom meg. De melyik legyen a minta?

Az egységesítésben figyelembe vetendő szempontok:

  • Az infobox sablon fejléce br vagy se, kell-e sorozat szó vagy se, legyenek-e színes fejlécek, mint a német wikin?
  • A bevezetőben szerepeljen-e az összes ország, melyben közlekedett?
  • Redirektek-kategóriák: jó-e a jelenlegi módszer? Egy kategória és sok kategorizált redirekt
  • Irodalom - források - külső hivatkozások: mi legyen a helyes, egységes sorrend?
  • Commons link helye
  • galériák helye, legyen*e középre igazítva
  • alsó navigációs sablonok: kell-e mind? Milyen sorrendben?

Sablonok egységesítése: a legtöbbet én hoztam létre, úgyhogy ez az én hibám, de lehetséges a javítás Hibák:

  • A német villamosmozdonyok sablon nagyon kilóg a sorból
  • a sablon nevek véletlenszerűek
  • A magyar sablon tartalmazza az összes magyar járművet, más országoknak néha külön dízel, villamos, gőz, motorvonat... Melyik a helyes?
  • Zöld linkek a sablonokba, mely javítható (ehhez neked véglegesíteni kellene a szócikk címeket, mert az átnevezések miatt újra bezöldülnek)
  • DB vagy DB AG?

Egyéb:

  • kiket kellene még megkérdeznem ezügyben? Taurus már nem szerkeszt, TRAXX2 csak ritkán...

Most hirtelen ennyi jutott eszembe :)

B.Zsolt vita 2009. január 9., 20:47 (CET)Válasz

Szia! Hű, jó sok kérdés, akkor sorrendben:
  • Szerintem kell a "sorozat" és jó a "br", azaz minden külön sorba. A német, illetve osztráknál ha megfigyeled kronológiailag van részben egymás mellett, részben egymás alatt. Pl. az eredeti kkStB sorozatjel egy sor. Alatta az 1vh utáni utódvasutak "/" jellel, aztán a DRB sor, aztán a 2vh utániak megint "/" jellel. Ez nálunk azért nem megy , mert az államvasutunk a monarchiában, a két vh között és után is "MÁV" rövidítéssel futott és a sorozatjelek is ugyanazok maradtak. Azaz a fenti logikával 3× kéne szerepelnie. Ezért a legjobb, amit tehetünk, ha időrendi sorrendbe, egymás alá soroljuk fel, aszerint, hogy milyen dátumtól szerepelt az adott vasút állományában. Esetleg a MÁV 1911 előtti osztályjelzéseit ki lehet venni a záróljelből és a ma érvényes sorozatjel elé külön sorba beírni - de ez csak opció...
  • Szerintem nem kötelező, az infobox ad erre utalást.
  • Szerintem mindenképpen hasznos, így egy kategóriában az adott ország összes mozdonya fel van tüntetve, függetlenül, hogy az ő sorozatjelével szerepel-e a szócikk. Az meg úgy is látszik, hogy redirekt-e. Ez így van a német wikiben is és szerintem jó szisztéma.
  • Jó kérdés, ezen már én is agyaltam, ide venném még a "Jegyzetek"-et is. Meggyőzhető vagyok...:)
  • commons link: szerintem valahova alulra.
  • alsó nav. sablonok: talán elég az eredeti tulajé/korszaké + esetleg a magyar... kettő, de max. háromnál több szvsz túl sok...

A hibáknál:

  • ezt nem tudom
  • a sablonnév talán nem annyira problémás, ha a sablon címe/fejléce egységes...
  • ez is jó kérdés... lassan kezd túlzottan megduzzadni. meggyőzhető vagyok mindegyik változatról
  • szerintem nem baj, ha zöldek, legfeljebb jelzik, hogy már vasúttól átvett típus. Igyekszem véglegesíteni, általában az első tulajdonos sorozatjele szerint, bár itt ugye pl. az ÁVT/OMÁV/StEG még kérdéses. Ez utóbbit még nyitva hagynám.
  • DB vs. DBAG: itt ugye a német wiki a korszakok megkülönböztetésére használja külön mindkettőt. Elvileg át lehetne venni, biztos könnyebbség lenne, de kíváncsi vagyok,a többiek mit gondolnak.

Egyéb:

  • hát, nincs sok ötletem...

Üdv: --Rm40 vita 2009. január 10., 16:19 (CET)Válasz

Erre vess egy pillantást: Wikipédia:A szócikkek felépítése! Elkezdtem keresni egy mozdonyos mintaszócikknek valót. Az eredmény: DB 101! Olyat szeretnék, ami nem túl rövid, nem túl hosszú, van benne kép, galéria, irodalom, külső hivatkozás, commons, kategória, navigációs sablon, jegyzetek. Ha van jobb tipped, várom! (az enyém nem tökéletes, olyan kellene, mely több országban is van és több néven is futott)

Kellene nekünk is egy hasonló minta! Ha ez megvan, megkezdem az ámokfutásomat! :)

B.Zsolt vita 2009. január 12., 21:02 (CET)Válasz

V43[szerkesztés]

Szia! A MÁV V43 kiemelt szavazáson van! Szavazz Te is minnél hamarább, hogy újabb kiemelt szócikk legyen!

B.Zsolt vita 2009. január 24., 19:45 (CET)Válasz

Kiemelt státuszt megkapta! Te nem akarod valamelyik cikkedet jelölni? Talent? Desiró? Flirt? – B.Zsolt vita 2009. február 23., 14:50 (CET)Válasz

Bevezetők[szerkesztés]

Szia! Elkezdtem átnézegetni a gőzmozdonyos szócikkeket! Ha lesz kedved, azokhoz, melynek hiányzik a bevezetője, írhatnál pár sort!

Köszi! – B.Zsolt vita 2009. március 4., 19:46 (CET)Válasz

Vossloh, EMD?[szerkesztés]

Szia. Ezeket nem akarod elkezdeni, vagyis inkább kidolgozni? :) TRAXX2 vita 2009. április 15., 23:51 (CEST)Válasz

Gőzmozdonyok[szerkesztés]

Szia! Ezeket az alkatrészeket nem kellene külön kategóriába gyűjteni? – B.Zsolt vita 2009. május 2., 02:16 (CEST)Válasz

Gőzösök megint[szerkesztés]

A német wikiben újabb magyar gőzösök lettek megírva. Ha lesz időd, nézz majd rájuk, lehet nekünk már megvannak, és akkor össze lehet őket interwikikkel kötni.

B.Zsolt vita 2009. június 9., 02:37 (CEST)Válasz

Fantom[szerkesztés]

Szia! Az egyik könyvemben van egy gőzmozdony, a Fantom. Az angol wikin keresgéltem és meg is találtam! De csak egy másik szócikkben! Ennek mi a neve: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Old_4-4-0.jpg ?

Előre is köszi! – B.Zsolt vita 2009. június 14., 18:25 (CEST)Válasz

Háát, amerikai gőzösökkel nagyon nem vagyok képben... Megpróbálok utánanézni valahol. – Rm40 vita 2009. június 15., 21:57 (CEST)Válasz

A Mozdonyok búvárzsebkönyv harmadik mozdonya. 1859-ben gyártották. A többi szöveg róla csak rizsa. Be akarom linkelni itt a wikiben. Szeretném ha ebben a könyvben szereplő összes vonat meglenne, legalább csonk szinten. :) Az angol wikit végigkattintgattam, de csak ezt a fotót találtam. Teljesen olyan, mint a könyvben, csak típus nincs...

B.Zsolt vita 2009. június 15., 23:40 (CEST)Válasz

Szia[szerkesztés]

Elkezdtem írni egy irányelv félét. Ha van kedved olvasd el, és változtass rajta.

B.Zsolt vita 2009. június 27., 01:26 (CEST)Válasz

JPG vs. SVG[szerkesztés]

Szia! Az Adams–Webb-rendszerű beálló tengelyhez készített ábráid műszaki rajz alapján készültek? Mert ha igen és Te is úgy gondolod, átrajzolnám SVG formátumba. Véleményem szerint az összes műszaki rajz típusú JPG képet át kellene rajzolni SVG-be, mert rengeteg előnnyel jár: minőségromlás nélkül nagyítható, egyszerűbben javítható, egy másik SVG képbe egyszerűen beilleszhető, stb. Írj vissza, ha érdekel a dolog. Joliet Jake vita 2009. július 20., 19:37 (CEST)Válasz

Segítség[szerkesztés]

Szia! Két hatalmas munkában kellene a segítséged! Csináltam egy listát a német wikin szereplő, infoboxot is tartalmazó mozdonyos szócikkekről. Létre kellene hozni őket a magyar wikin is, hiszen anyag van bőven hozzá. A gondom azonban a helyes szócikk címek. A listámban most benne vannak az eredeti német nevek és pirossal a magyar neveik. A piros magyar neveket kellene még a létrehozás előtt átírni a végleges, helyes magyar névre. A munka oriási, ezért ha nekikezdel, valahogy jelöld meg a már helyes linkeket. Pl egy kis csillaggal, vagy kötőjellel. A listát itt találod: user:B.Zsolt/munka

A másik kérésem az lenne, hogy amagyar vasúti járműves sablont egészítsd már ki az összes sorozattal, amelyről cikket akarunk. Nem baj, ha sok lesz a piros link, látni akarom, hogy hol járunk és mik hiányoznak.

B.Zsolt vita 2009. július 28., 00:23 (CEST)Válasz

MÁV 282[szerkesztés]

Szia! Azért jelöltem törlésre az SB/DV 101 lapot, hogy a MÁV 282 lapot át lehessen nevezni SB/DV 101 névre. Ugyanis átnevezéskor a laptörténet is átkerül az adott cikkhez, és akkor látszik, hogy ki készítette a lapot, és milyen lépcsőkön ment keresztül, nem csak az, hogy te bemásoltad. (Lásd még: Wikipédia:Átnevezés). Ezt le is írtam az indoknál (helyfelszabadítás átnevezésre (hogy a laptörténet is mozogjon). Gondoltam te is ezt szeretted volna elérni, ezért nem beszéltem meg veled. Üdv, további szép napot! – Hunyadym HunyadymVita 2009. augusztus 8., 14:29 (CEST)Válasz

OK, rendben! – Rm40 vita 2009. augusztus 8., 14:32 (CEST)Válasz

Akkor visszaállítottam a szerkesztéseidet. Ha az adminok törölték a lapot, akkor átnevezem. – Hunyadym HunyadymVita 2009. augusztus 8., 14:40 (CEST)Válasz

Na, nézd meg, hogy így jó-e? – Hunyadym HunyadymVita 2009. augusztus 8., 20:37 (CEST)Válasz
Nagyszerű, köszi! – Rm40 vita 2009. augusztus 8., 21:01 (CEST)Válasz

Übersezung aus de:[szerkesztés]

Es wäre nett wenn du dich ans Urheberecht halten würdestest, und korrekt Angeben würdest woher der Text stammt und welche Version du bei der NOB D 3/3 verwendet hast.– Bobo11 vita 2009. augusztus 8., 17:29 (CEST)Válasz

új mozdonyok[szerkesztés]

Szia. Létrehoztam pár gőzmozdonyos szócikket a német wiki alapján. Ha van kedved, nézzd át őket. A redirekteket nem csináltam meg, tovább hiányoznak a tengelyelrendezés kategóriák.

A lista:

B.Zsolt vita 2009. augusztus 22., 14:54 (CEST)Válasz

Új forrás[szerkesztés]

Szia! A vasútgépészet weblapról lehet átvenni szöveget forrásmegjelöléssel! Talán ezt fel tudod használni valamihez: 375 gőzmozdony

B.Zsolt vita 2009. augusztus 30., 20:09 (CEST)Válasz

GYSEV[szerkesztés]

Üdv! A téma hosszas tárgyalásai során arra jutottunk ebben és a hasonló esetekben, hogy az akár hagyományos, de a mai helyesírásnak nem megfelelő alakokat általában nem tartjuk tiszteletben, csak ott, ahol mű címében szerepelnek (könyv) vagy internetes link címében. Ha valamiért egy egyenes idézet helyesírásában fontos lenne a különbség, az lehet kivételes eset, és persze nyilván fotókat nem retusálunk. :-) Tehát természetesen tudomással bírunk arról, hogy a GYSEV-et viszonylag következetesen GySEV helyesírással írják sokan, épp az érintettek például (bár a cég újabban a honlapján felzárkózott a helyesírás mögé :-)), a Wikipédia azonban az akadémiai szabályozást követi saját írásgyakorlata céljából, anélkül, hogy bármiképpen minősítené az ettől eltérő gyakorlatokat. Bennófogadó 2009. november 4., 18:11 (CET)Válasz

Leszámítva, hogy ez kb. a legidiótább helyesírási szabály (pedig amúgy szépérzékemet is zavarja, ami helytelen), mert otromba és ráadául megtévesztő (pl: az OSZZSD pl. milyen betűket rövidít? hehe), kb. az összes fellelhető forrás ebben a formátum használja. Tegyük hozzá hogy a német wikin ugyanez az alak (GySEV) a használatos, több más, kis- és nagybetűket egyaránt tartalmazó rövidítéshez. És ha jövőre újra változik a helyesírás, akkor visszaállítjuk? Nagyon nincs ez így jól...– Rm40 vita 2009. november 4., 18:25 (CET)Válasz

GySEV - GYSEV[szerkesztés]

Szia! Csak figyelmeztetlek, hogy szélmalomharcot vívsz! :( Aki ért a vonatokhoz, az tudja, hogy az ipszilon kicsi, de itt ez már vallásháború! Sajnos a kicsi y kihalófélben van. Csak ma 3 lap lett átnevezve nagy Y-ra. A régi címek meg már törölve is lettek, mégcsak redirektnek sem maradhatnak... (Bocs, a vitalapokat töröltétek, nem voltam eléggé figyelmes) Ez van... – B.Zsolt vita 2009. november 4., 18:13 (CET)Válasz

Már miért ne maradhatnának? Az egy butaság. Mutasd meg, hol törölt valaki redirektet, én helyreállítom. Természetesen minden olyan alakról kell redir, ami előfordulhat a keresésben. Ami az y-nt illeti: egy cég nevéből alkotott rövidítés nem vasúti szakkérdés ám, akkor sem, ha a cég vasutas. :-) Érzékeny kérdés, mint minden, ami közelről érinti az embert, de szükséges szétválasztani a szakmai lényeget (ami valóban vasutas/matematikai/fizikai) kérdés, a helyesírásszakmai lényegtől, ami egy külön rendszer, saját törvényeivel és az eligazodást-kiolvasást segítő osztályozásával, részletes szabályaival, következetességével és kivételeivel. A GYSEV azért GYSEV marad nagybetűvel is, legfeljebb szokatlan, akinek szokatlan. ;-) Bennófogadó 2009. november 4., 18:21 (CET)Válasz

Új cikkek[szerkesztés]

Szia, folytatom a magyar mozdonyok adatlapjainak készítését. Ezekre pillants majd rá (kategória, bevezető, redirektek...):

Bal[szerkesztés]

Szia! Úgy látom, te írod a mozdonyos cikkeket, amiket BinBot megtalált. Gondolom, feljöttek a javítások a figyelőlistádon, tehát a bal oldali, jobb oldalon stb. külön szó (kivéve, ha politikai baloldalról van szó, mert az meg egy). Bináris ide  Kampány a számok helyes írásáért 2009. november 22., 10:56 (CET)Válasz

MÁV 324[szerkesztés]

Ha tovább akarod bővíteni a MÁV 324-et, ezt szabadon felhasználhatod hozzá: MÁV 324B.Zsolt vita 2009. november 29., 15:17 (CET)Válasz

A kérés meghallgattatott[szerkesztés]

Teszt: MÁV 10 Bocs, kicsit vandálkodtam. :)

Jesssz! Köszi! – Rm40 vita 2009. november 30., 21:36 (CET)Válasz

A külalak jó, de a használata eléggé körülményes. Ha csak egy értéket akarok kettő oszlopba, akkor is minden sorba kellenek a sablonok? – B.Zsolt vita 2009. december 2., 22:05 (CET)Válasz

Nem, alapesetben ugyanúgy működik, mint az eddigi. Trükközni csak a több alváltozatnál kell.– Rm40 vita 2009. december 2., 23:13 (CET)Válasz

Figyelmedbe ajánlom[szerkesztés]

Figyelmedbe ajánlom: Vita:SNCF 242 A 1B.Zsolt vita 2009. december 6., 22:20 (CET)Válasz

Füstszekrény[szerkesztés]

Ehhez érdemesebb botot használni. Bár lhet hogy hetek is eltelnek, mire valaki nekifog. :S – B.Zsolt vita 2010. január 29., 22:41 (CET)Válasz

Hosszkazán[szerkesztés]

Szia! A hosszkazán cikkben ezt olvasom: „[...] hátulról az állókazán, hátulról pedig a füstszekrény csatlakozik hozzá.” Ez így nem stimmel szerintem :) Jó szerkesztést! SyP 2010. január 30., 14:54 (CET)Válasz

Sortörés[szerkesztés]

Szia! Kérlek ne használj a szócikkekben HTML-sortörést (<br>-t), mert átláthatatlanná teszi a szócikkek forrását (az egy üres soros elválasztás nagyon szépen áttekinthető), és megzavarhatja azon szerkesztőket, akik esetleg nem tudják, hogy mit jelent. Dani vita 2010. február 6., 14:57 (CET)Válasz

Köszönöm! :-) Dani vita 2010. február 7., 07:12 (CET)Válasz

BNSF[szerkesztés]

Szia! Írtam egy rövid szócikket a BNSF vasúttársaságról. Annyit megtennéd, hogy a vasúti kocsik részt átírod magyarra? Nem tudom mi a vasúti kocsik magyar szaknevei (boxcar, hopper car...). Az angol wikin van róluk kép, hogy be tudd azonosítani őket. Előre is köszi! – B.Zsolt vita 2010. február 7., 12:10 (CET)Válasz

MÁV 51[szerkesztés]

Szia! Az általad törlésre kért MÁV 51 lapra több száz oldal hivatkozik. Ha törlöm, akkor az átnevezést mihamarabb meg kellene ejteni. Most megfelelő az időpont? Csigabiitt a házam 2010. február 21., 10:41 (CET)Válasz

Igen, rögtön megcsinálom!– Rm40 vita 2010. február 21., 10:44 (CET)Válasz

A tiéd a terep. Csigabiitt a házam 2010. február 21., 10:46 (CET)Válasz

kiemelt cikk[szerkesztés]

Szia! Osztrák (–Magyar) Államvasút-Társaság cikket nem csinálnád meg kiemelt szintre??? Szajci reci 2010. február 26., 22:07 (CET)Válasz

Szia! Ahhoz mit kéne beletenni? – Rm40 vita 2010. február 27., 20:31 (CET)Válasz
jegyzetek mindenképpen ill. hogy mi történt a társasággal. Szajci reci 2010. február 27., 20:48 (CET)Válasz
+ szerintem infobox is, de nincs hozzá semmi megfelelő :( A cég infobox talán... – B.Zsolt vita 2010. február 27., 21:45 (CET)Válasz

Szia, támogatnál minket?[szerkesztés]

Üdv, remélem, jól vagy és elnézést, hogy ezzel tolakodom. Most láttam a profilod és úgy látom, hogy téged érdekelnek a (kis) nyelvek és kultúrák, így magyarként segíthetsz megismertetni ezt másokkal, akik nem ismerik ezeket. Remélem, nem zavarlak téged azzal, ha megkérlek, hogy támogass minket... Én a katalán "Amical de la Viquipèdia" tagja vagyok, azé a szervezeté, amelyik szeretné elismertetni a katalán jegyzéket, amit még nem hagytak jóvá. Nagyra értékelnénk támogatásodat, amelyet ezen az oldalon megtehetsz: Sablon:Wikimedia CAT. Ismét csak köszönjük, kellemes nyarat kívánunk neked, vigyázz magadra! Őrizd meg nagyszerű kultúrád, országod, zenéd és nyelved! Capsot vita 2010. június 16., 21:33 (CEST)Válasz

Törlés[szerkesztés]

Szia, törlési szavazásra került a Vasúti járműgyártók és járműjavítók listája cikk. Megtennéd, hogy ránézel, mint vasutakhoz értő szerkesztő, és kifejtenéd a véleményed? Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2010. július 12., 23:38 (CEST)Válasz

Magyar mozdonyok[szerkesztés]

Szia! Néhány linket "bekékítettem" a magyar vasúti járművek sablonban. Majd nézz rájuk, hogy jó-e a név és a kategória.

Más: a kategóriákat szerintem kicsit újra kellene gondolni. A magyar gőzmozdonyok kategóriában van most már minden, jó pár társaság mozdonya. A német mozdonyokat pedig a német minta alapján szét kellene szedni dr és drg mozdonyokra. A redirektek lesznek a legproblémásabbak. Azok nem mindig vannak kategorizálva, pedig jó lenne az is. Pl tengelyelrendezés szerint egyáltalán nincsenek.

B.Zsolt vita 2010. július 13., 23:33 (CEST)Válasz

  • Szia! Ránézek, bár így kapásból nehéz kiszúrni a változásokat. A másik részre vonatkozóan: a kategóriák valóban nehéz cucc. Ott elvileg a kezdőbetűk (pl: M, mint MÁV) adnak némi elkülönítést. A német vasutaknál az 1940-es évek vége lenne célszerűen a határ. Vagyis 1. csoport: A DRG (két háború között) és a DRB (II. vh. alatt); 2/a. csoport: DB (a nyugatnémet vasút), 2/b. csoport DR (a keletnémet állam vasútja), míg a 3. csoport a DBAG (az újraegyesült Németország vasútja). A 0. főcsoport pedig a DRG megalakulása előtti tartományi vasutak (Länderbahnen), pl. 0/a. csoport a Porosz Királyi Államvasutak.
  • A szétszedésre amúgy leginkább a már említett magyar vasúti járművek sablon érett meg. Ez a száz éves (1911–2010) időtartam egyszerűen túl sok. Viszont az első blikkre egyértelműnek látszó 1945. éves vízválasztó nem igazán éles választóvonal jármű-szempontból. Másik nyilvánvaló választóvonal a gőzöskorszak vége lenne, de ez meg egy hosszú folyamat vége a mához túl közel, az 1980-as évek második felében. Most úgy gondolom (még mindig valamennyire önkényesen kijelölt pontként) a ma is többé-kevésbé érvényes egységes MÁV-arculat (szárnyaskerék, nagyméretű festett pályaszámok, sárga homloksáv, élénk színek stb.) lenne a legjobb választóvonal az 1970-es években. Ekkor még ugyan voltak gőzösök, de már csak néhány típus. Ezt azonban legszívesebben vitára bocsátanám. Mi a véleményed? – Rm40 vita 2010. július 14., 00:06 (CEST)Válasz
  • A fentiekhez még egy szakaszhatár-javaslatom az 1956–1957-es év. Egyrészt 1956-tól a három személykocsi-osztályból kettő lett (ezzel együtt BCmot→ABmot, BCymot→ABymot, stb. módosítások), másrészt 1957-ben volt egy részleges sorozatjel-módosulás (többek között: 11→175, 22→275, M275→M28, M322→M30, M424→M44). Szintén közeli dátum 1958., amikor a zománc homlokpályaszám-táblák megjelentek. Szintén 1958-ig sok gőzmozdonytípust kiselejteztek. – Rm40 vita 2010. július 14., 00:55 (CEST)Válasz

És ha a német mintára külön gőzmozdony és külön villamosmozdony sablont csinálnánk? A redirektekhez meg szerintem érdemes lenne a németeket másolni. Van nekünk egy Német mozdonyok pályaszámai szócikkünk. Ebben kellene minden típust linkké alakítani. Ami piros marad, abból kell redirektet csinálni.

Új szócikkek:

B.Zsolt vita 2010. július 14., 15:26 (CEST)Válasz

Nekem tetszik ez a felosztás. Viszont akkor a gőzösöknél az 1920–1987(?)-es időszakhatár volna a célszerű. 1920. előttre ott a Monarchiás sablon. Bár még egy azelőtti, a kkStB régi és a MÁV régi számozási rendszerét és a századfordulóig már államosított fontosabb magánvasutak mozdonyainak a későbbiekre újabb sablon kell majd. (Ez sajnos elkerülhetetlen, mert az államvasutak egy csomó régi gőzöst már nem vett át vagy nem sorozta be az új számrendszerébe.) A MÁV-os redirekteknek végül is van magyar verziójú szócikke a MÁV mozdonysorozatok. Ezt akár alfejezetcímmel be lehetne tenni a Monarchiás aljára, de a lehetne a javasolt "Magyar gőzmozdonyok 1920–1987(?)" sablon aljára is.
A magyar vasúti járművek sablon szétszedése tehát egyszerűen megoldható. Kérdés: szétszedjük a csehszlovák/jugoszláv/román stb. sablonokat is? Ez nem nehéz, de szöszölős munka lenne.
A Német mozdonyok pályaszámai helyett (mivel pl. ott a gőzösök teljesen hiányoznak, pedig 1970. után még jópár évig üzemeltek a DR-nél) szerintem tükör-szócikket kellene készíteni a német szócikkekből, pl. a de:Liste der Lokomotiv- und Triebwagenbaureihen der Deutschen Bundesbahn.

Rm40 vita 2010. július 14., 16:51 (CEST)Válasz

A gőzösökhöz te értesz, én túl fiatal vagyok a gőzösökhöz képest :) Ezt a kérdést rádhagyom. Akkor megcsináljuk a német mozdonyos kategóriabontást? Nekem úgyis illene átnézni az összes redirektet, mert elkezdtem bepakolni a gyártók szerinti kategóriákat. És folytatom a magyar mozdonyok szócikkek elkezdését. Remélem a további munkádhoz ez is segítség. És még ott van a hosszú német lista is, melyet te csináltál nekem. Az is csak lassan fogy. :) – B.Zsolt vita 2010. július 14., 22:28 (CEST)Válasz

Szép halál lesz! :)

Más: írtam egy kis programot a wikihez. Csak annyit tud, hogy egy megadott szövegben szavakat cserél. Annyival tud többet, mint pl a notepad, hogy egy lépésben több szót is cserél, nem egyesével kell futtatgatni, továbbá a cserélt szavak listája menthető. Sajnos könnyen végtelen ciklusba tud jutni, ha a cserélendő szó nagyon hasonló az újhoz. Pl: ezt nem tudja még: 2004 -> [ [2004] ], de fordítva már igen! :) Ha érdekel, elküldhetem. – B.Zsolt vita 2010. július 22., 20:34 (CEST)Válasz

Szia! Köszönöm, ha átküldöd, remélem a magamfajta amatőr is tudja használni!:) – Rm40 vita 2010. július 22., 22:01 (CEST)Válasz

999[szerkesztés]

999 vasúti jármű a magyar wikin!!! Melyik legyen az 1000.? – B.Zsolt vita 2010. augusztus 3., 17:22 (CEST)Válasz

Huhh, jó kérdés. Most nem jut eszembe kellőképpen "ünnepélyes" új téma :) – Rm40 vita 2010. augusztus 3., 18:48 (CEST)Válasz

Átnevezések[szerkesztés]

Most akkor mégse botok nevezik át a szócikkeket? Így nagyon hosszú és unalmas lesz. – B.Zsolt vita 2010. augusztus 28., 15:54 (CEST)Válasz

A botok már megcsinálták a sima szócikkeket, de a redirektesekhez sajnos nem nyúltak... Azt kénytelen vagyok kézzel. Sebaj, lassan meglesz. A szócikkeken belüli átírás lesz majd az utána következő lépés.– Rm40 vita 2010. augusztus 28., 15:57 (CEST)Válasz
Eléggé félmunkát végeztek, pl a magyar villamosmozdonyok közül egyet sem neveztek át. – B.Zsolt vita 2010. augusztus 28., 16:41 (CEST)Válasz
Szia! Kigyűjtöttem az infoboxok alapján az összes vasúti járművet ide: Szerkesztő:B.Zsolt/átnevezni. Redirektek nincsenek benne. Nézd át, töröld ki, ami nem kell, majd a lista alapján egy bot átnevezi mindet. Én már kitöröltem azokat, melyek már az új xy sorozat formában voltak. Megmaradtak a motorvonatok (Siemens Desiro), szerkocsik és vagonok. – B.Zsolt vita 2010. szeptember 14., 19:03 (CEST)Válasz
Szia! Jó lenne mostmár befejezni ezt, mert a nagy egységesítés miatt csak nagyobb lett a káosz! :) Befejezem a listát, majd ráuszítok egy botot. Általánosságban igaz-e az, hogy ha az angol szócikk tartalmazza a class szót vagy a német szócikk a baureihe szót vagy pedig a járműből többet gyártottak mint egy, akkor a neve xy sorozat? Kivéve persze a fantázianevű járműcsaládokat. Ha megcsinálom a listát, átolvasod? – B.Zsolt vita 2010. december 14., 17:22 (CET)Válasz

Meg vagy támadva[szerkesztés]

Helló, van egy képed, amelynek jogszerűségét megkifogásolta egy külföldi szerkesztő. Ami azt illeti, lehet, hogy egy 1919-es kép tényleg nem közkincs. Ezért kellene a kép pontos forrása, könyv, honlap, stb, ami alapján azt tudnám mondani a német srácnak, hogy a kép jogszerűen van a Wikipédián. (Pl: Ismeretlen szerző képe, publikálva 1919-ben, lejárt a védelmi idő.) Köszi!– Beroesz 2010. november 29., 12:58 (CET)Válasz

Üdv! A kép bizonyosan gyári fotó. Az eredeti kép (akkor még körbe-retus nélkül) 1920-ban a "Gőzmozdony. Vasút és erőgép szaklap" IX. évfolyam 1. számának 4. oldalán jelent meg, a kép szerzőjének említése nélkül. Ez sajnos nem volt szkennelhető minőségű, ezért az 1997-es kiadású hétkötetes Magyar vasúttörténet c. mű 5. kötetében (ISBN 963 552 314 9) a 255. oldalon megjelent, retusált változatot használtam. Rm40 vita 2010. december 2., 21:33 (CET)Válasz

Sablon:Vasúti jármű[szerkesztés]

Szia, a sablonegységesítés keretén belül hamarost elérkezek a sablon:vasúti jármű felújításához, ami azt jelenti, hogy kódja és kinézete megújul/felfrissül, tartalma változatlan marad. Mivel elég sok szócikkről van szó, kérném majd a segítségedet és BZsoltét is (neki is szólok), hogy az átállás zökkenőmentes lehessen, hiszen nagyon sok szócikkről van szó. A sablont az újra bottal cserélni lehet majd, de némely szócikkben az infobox túl sok információt tartalmaz... Például: MÁV 342 sorozat. Ez így már nem infobox. Az infobox célja alapvető adatok közlése, hogy az olvasó első ránézésre megtudjon fontos adatokat a szócikk tárgyáról. Hat-nyolcféle mozdony összehasonlítása nem ez a kategória... És iszonyú ronda is, ahogy az infobox elfoglalja a képernyő háromnegyedét (!), kisebb felbontású képernyőn pedig a teljes képernyőt... Olvashatatlan, követhetetlen, csúnya. Ezeket az összehasonlító információkat tipikusan táblázatba szoktuk kiszervezni egy külön fejezet alá, és az infoboxban egyetlen típus adatait soroljuk fel (meg lehet nevezni, hogy az infobox adati XYZ típusra vonatkoznak. Ezt más járműinfoboxok esetén is így szoktuk, lásd pl. sablon:Autó infobox. Ebben kérném a segítségeteket, hogy az ilyen összehasonlító táblázatokat az infoboxból emeljük át egy külön fejezet alá a szócikkben mielőtt az új sablon elkészül és a botcsere megindul. Nézz bele a fent említett szócikk bevezetőjébe: iszonyú. Ebből a kódhalmazból egy átlagolvasó soha semmit nem fog megérteni, pláne nem fogja tudni, hol kell javítani, ha elírás van, vagy ki szeretné egészíteni a dolgokat... Kérem a megértésedet és a segítségedet az új infobox kialakításában és a cserék lebonyolításában. Köszönöm előre is, – Jiélún de xiǎolóng(Jay kissárkánya) papírtekercs 2010. december 20., 13:45 (CET)Válasz

Kellemes ünnepeket![szerkesztés]

Szép a fenyő télen-nyáron,
sose lepi dermedt álom:
míg az ágán jég szikrázik,
üde zöldje csak pompázik.

Nagykarácsony immár eljő,
érkezik az új esztendő.
Míg a mező dermed, fázik,
a zöld fenyves csak pompázik.
Weöres Sándor: Szép a fenyő

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok! Istvánka posta 2010. december 23., 14:18 (CET)Válasz


Díj[szerkesztés]

Szia Rm40!

B.Zsolt azt írta, hogy Te jobban megérdemled az általam alapított díjat: kérlek, fogadd el.

A gőzmozdonyok atyjának
Mozdonyvezető nem lettem, de talán wikipédista sem lettem volna, ha nem olvasom el a gőzmozdonyokról itt található rengeteg érdekességet.

További sikeres szerkesztéseket kívánok: --Porrimaeszmecsere 2011. március 20., 23:20 (CET)Válasz

Az okot beleírtam. Még annyit tudok hozzátenni, hogy a képen látható vonatot nagyapám készítette a 6. születésnapomra. A ráfestett évszám valódi, akkor készült, Karácsonyra. --Porrimaeszmecsere 2011. március 20., 23:20 (CET)Válasz

Nagyon szépen köszönöm! :) --Rm40 vita 2011. március 25., 19:45 (CET)Válasz

K.k.ü.![szerkesztés]

Ezüst esőben száll le a karácsony,
a kályha zúg, a hóesés sűrű;
a lámpafény aranylik a kalácson,
a kocka pörg, gőzöl a tejsűrű.

Kik messze voltak, most mind összejönnek
a percet édes szóval ütni el,
amíg a tél a megfagyott mezőket
karcolja éles, kék jégkörmivel.

Fenyőszagú a lég és a sarokba
ezüst tükörből bókol a rakott fa,
a jó barát boros korsóihoz von,

És zsong az ének áhítatba zöngve…
Csak a havas pusztán a néma csöndbe
sír föl az égbe egy-egy kósza mozdony.
Kosztolányi Dezső – Karácsony
Kellemes karácsonyi ünnepeket!--Istvánka posta 2011. december 24., 02:08 (CET)Válasz

Üdv újra itt![szerkesztés]

Szia!!! Rég nem látott kollégám! :) Remélem most nem fogsz eltűnni megint egy évre! :) Most már van itt gőzmozdonyos segítőd is, akivel együtt tudsz majd működni. Már nem sok hiányzik hozzá, hogy meglegyen az utolsó magyar jármű is. További jó munkát! --B.Zsolt vita 2012. június 3., 23:03 (CEST)Válasz

Köszönöm a köszöntést! :) Egyelőre csak nézegetem, meg ízlelgetem a dolgokat, mivel kicsit kiestem a gyakorlatból... De azért megpróbálok újra időt szorítani az itteni munkára (bár kellemes munkára) is. :) --Rm40 vita 2012. június 5., 19:31 (CEST)Válasz

Infobox[szerkesztés]

Szia! Szerintem jó úgy, ahogy csináltad, de jó sok munka lesz mindet átalakítani erre a formára. Na majd lassan-lassan csak a végére érünk! :) A Timi-féle nagy infobox-ámokfutásnak meg sajna nincs vége, egy csomó sablon továbbra is rosszul jelenik meg. Bottal amit tudtam, javítottam, de még akadnak gondok.

Más: Már egészen belejöttem a bot futtatásba, ha egy megadott szöveget vagy szövegrészt keresel, vagy valamit mindenhol ki akarsz cserélni, csak szólj és megcsinálom! --B.Zsolt vita 2012. június 10., 21:50 (CEST)Válasz

Nyomozómunka[szerkesztés]

Szia! Találtam egy feladatot, ami szerintem testhezálló lesz neked. Az alábbi lista azokat a magyar gőzmozdonysorozatokat és egyéb vasúttal kapcsolatos cikkeket tartalmazza, melyről a német wikiben van cikk, de a magyarban még nincs. Valószínűleg több ezek közül itt is megvan, csak az interwiki maradt le. Ki kellene deríteni, mi a helyzet ezekkel a cikkekkel.

Íme a lista:

  1. de:Gleislose Bahn Hermannstadthuwiki
  2. de:Gleislose Bahn Poprád–Ótátrafüredhuwiki
  3. de:Beiwagen 01 bis 03 (Straßenbahn Timișoara)huwiki
  4. de:Temesvári Közúti Vaspályahuwiki
  5. de:MÁV-Baureihe 225.3huwiki
  6. de:MÁV-Baureihe 225huwiki
  7. de:MÁV-Baureihe 323.9huwiki
  8. de:MÁV-Baureihe 329huwiki
  9. de:MÁV-Baureihe 330.3huwiki
  10. de:MÁV-Baureihe 330.9huwiki
  11. de:MÁV-Baureihe 343.3huwiki
  12. de:MÁV-Baureihe 395,1huwiki
  13. de:MÁV-Baureihe 403.6huwiki
  14. de:MÁV-Baureihe 459.1huwiki
  15. de:MÁV-Baureihe 520.5huwiki
  16. de:MÁV-Baureihe Árpádhuwiki
  17. de:BGV 1 bis 5huwiki
  18. de:BGV 11 bis 14huwiki
  19. de:GVT 1 bis 4huwiki
  20. de:MÁV Ihuwiki
  21. de:MÁV XXIehuwiki
  22. de:MÁV 301–315huwiki
  23. de:MNyV 61–72huwiki
  24. de:RKV Nr. 1 bis 3huwiki
  25. de:TVV 15–29huwiki
  26. de:MÁV-Baureihe V60huwiki
  27. de:Zsakaroczvölgyi Iparvasut Nr. 1 und 2huwiki
  28. de:Typ A (Straßenbahn Timișoara)huwiki
  29. de:Typ B (Straßenbahn Timișoara)huwiki

--B.Zsolt vita 2012. június 25., 17:50 (CEST)Válasz

átnevezések[szerkesztés]

Szia! Maximálisan támogatom az egységesítést! Míg oda voltál, jópár cikket én is átneveztem, a francia, horvát, olasz mozdonyok már készen vannak, de még maradt így is bőven! A gőzmozdonyokhoz te jobban értesz, ezüst könyvem nekem nincs, így ezt rád bízom. És az elméleteddel már meg is oldottad az egyik problémámat: Át kell-e nevezni a MÁV-os mozdonyokat (pl: MÁV V43 sorozat -> MÁV 430 sorozat). De ha maradunk annál, hogy az első név a helyes, akkor ezzel nem kell foglalkozni, csak a sorozat nevet kell a legtöbb után odaírni.

Csak arra kérlek, hogy ha belevágsz, akkor csináljuk végig, mert már volt egy nagyobb átnevezési nekifutás, de félbemaradt. Korábban mind egységesen rossz volt, most egy része jó, egy része nem. A mozdonyok listáját itt találod: Szerkesztő:B.Zsolt/átnevezni.

Technikai segítséget tudok hozzá nyújtani, meg van is pár tippem, hogy lehetne könnyebben megcsinálni.

Kijelenthetjük, hogy minden villamos és dízel mozdonyos cikk, függetlenül attól, hogy hány példányban gyártották, mindig XY sorozat formájú? --B.Zsolt vita 2012. június 25., 22:06 (CEST)Válasz

Akkor sorban:

  • Ha csinálsz egy listát, hogy miről mire, user:Bináris néhány óra alatt átnevezi mindet, ezzel nem fontos törődni;
  • Interwikikkel semmit nem kell csinálni, hiszen az átnevezett szócikk hivatkozik a más nyelvű lapokra, onnan meg a botok majd megcsinálják néhány óra alatt;
  • Linkeket is tudok automatikusan cserélni, de nem érdemes. Mi van ha a szövegben már ott van a sorozat szó, de a zárójelen kívül. egy csere után a szöveg így nézne ki: ...MÁV V43 sorozat sorozat... Ezt sajna kézzel kell...;
  • Azonnalizni úgy lesz érdemes, hogy ha neked van egy listád, az átnevezendő szócikkekről, akkor átnevezés után mind bezöldül (be van neked ez az opció kapcsolva?), így kapsz egy listát a törölhető linkekről. Ha nem hivatkozik rá semmi, azonnalizhatod is (vagy valamelyikünk indul az admin-választáson! :) ) Én ezt úgy oldottam meg, hogy nekem a szerkesztői gombsoromon van egy plusz gomb, ami egyből azonnalira rakja a cikket, indoklással együtt. Ha neked is kellenek plusz gombok, segítek benne.
  • Ha van wikied szerkesztőd, az egy tetszőlegesen kijelölt szövegben egy kattintással ki tudja javítani az összes zöld linket kékre. Óvatosan használandó, néha a zöldnek maradnia kell!

Remélem segített neked! – B.Zsolt vita 2012. június 25., 22:40 (CEST)Válasz

Tudok csinálni mindenféle adatbázis lekérdezést, sokat ne szenvedj vele. Ha kell pl az összes mozdony listája, a vasúti jármű sablon alapján meg tudom csinálni. Ha kell az összes olyan lap, amiben benne van a kkstb szó, az se gond! Bár lehet érdemesebb lenne kisebb egységekben nekifogni, mondjuk kategóriánként, így legalább a redirektek is benne lennének. – B.Zsolt vita 2012. június 25., 22:56 (CEST)Válasz

20 perc és megkapod az összes mozdonyt amiben van infobox, abc sorrendben itt. --B.Zsolt vita 2012. június 25., 23:03 (CEST)Válasz

Kész! Ha esetleg szűkebb lista kell, akkor szólj (pl csak olyanok, amiben nincs sorozat). – B.Zsolt vita 2012. június 25., 23:31 (CEST)Válasz

Szia! Látom sokat foglalkoztál az átnevezésekkel!

Két javaslatom lenne:

  • amiket nem kell átnevezni, mert rendben vannak, azokat töröld is ki, hagy rövidüljön a lista,
  • ha gondolod, nyugodtan rakj be szakaszcímeket is.

Más: Miért MÁV Bzmot és miért nem MÁV Bzmot sorozat?

--B.Zsolt vita 2012. július 3., 15:11 (CEST)Válasz

Én hiszek neked, csak furcsálltam! :) --B.Zsolt vita 2012. július 3., 23:37 (CEST)Válasz

Még a végén nagyobb zűr lesz az átnevezéssel, mint nélküle! Ezt olvasd el! --B.Zsolt vita 2012. július 9., 08:49 (CEST)Válasz

Üdv[szerkesztés]

Szia! Hosszabb szünet után újra itt vagyok! Voltam Nápolyban és Mulhouseban, ahol megnéztem két vasúti múzeumot is. Mindent lefotóztam, amit csak láttam, de beazonosítani nem tudom a mozdonyokat. Ha van olyan mozdonyos cikked, amiben nincs kép, és előfordulhat hogy valamilyen módon Olaszországba szakadt, akkor nézd át a képeimet commonson! --B.Zsolt vita 2012. augusztus 20., 23:17 (CEST)Válasz

Global account[szerkesztés]

Hi Rm40! As a Steward I'm involved in the upcoming unification of all accounts organized by the Wikimedia Foundation (see m:Single User Login finalisation announcement). By looking at your account, I realized that you don't have a global account yet. In order to secure your name, I recommend you to create such account on your own by submitting your password on Special:MergeAccount and unifying your local accounts. If you have any problems with doing that or further questions, please don't hesitate to contact me on my talk page. Cheers, DerHexer vita 2015. január 15., 01:43 (CET)Válasz


MÁV 601 cikk kellene az angol Wikire[szerkesztés]

Üdv! A MÁV 601 -es mozdony cikkét el tudnád készíteni az angol verzióját az wikire? (Német wikin már van cikke) Nagyon fontos lenne!

Köszönöm!

Fájl:MÁV 327b.jpg[szerkesztés]

Szia! Ezt a képet te szkennelted be? Könyvből való, vagy esetleg képeslap? Ha előbbi, add meg, kérlek a könyv adatait, ha utóbbi, a lap hátulján olvasható minden információt. Köszönöm. – Regasterios vita 2018. július 16., 23:33 (CEST)Válasz

Ungvölgyi HÉV[szerkesztés]

Szia!

Írtam egy üzenetet a cikk vitalapjára. Talán érdekel Téged. Üdv.--Linkoman vita 2018. október 5., 18:52 (CEST)Válasz

KPEV T15[szerkesztés]

Ich habe mir erlaubt, Ihr Foto der preußischen T15 nach Wikimedia Commons zu kopieren, damit ich es im deutschen Wikipedia-Eintrag verwenden kann. – Tatzelbrumm vita 2018. október 9., 21:10 (CEST)Válasz