Szerkesztővita:Molnár Dénes (1983)/Archívum 01

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gyantusz 13 évvel ezelőtt a(z) Kozák-lengyel témában

Térkép

Szia, tudnál kérlek forrást adni a feltöltött olaszország-térképedhez? A térképek ugyanis általában jogvédettek, kivéve néhány ritka esetet, így forrás nélkül nem tudjuk megállapítani, hogy melyik kategória. A licenc, amit rátettél biztosan nem jó, a közkincs-nemjogosult azokra a művekre vonatkozik, amiket bárki erpfeszítés nélkül utánprodukálni tudna, mert annyira egyszerű.Kötve hiszem, hogy csuklóból tudnánk térképet rajzolni :) Kérlek adj forrást, ehhez mérten eldöntjük, hogy a térkép maradhat-e az érvényes szerzői jogi törvény alapján. Köszi!– Timish levélboksz 2009. január 19., 14:16 (CET)

Igen, azt hiszem, hogy jobb lenne kicserélni, mert ez sajnos jogvédett térkép. Viszont, az angol cikk alján látok svg végződésű térképeket, ezeket nagyon egyszerűen lehet magyarosítani, van egy Inkscape nevű ingyenes grafikai program, amivel pillanatok alatt gyönyörű magyar feliratokat lehet varázsolni az eredeti helyére, és ezek szabad képek is ráadásul :) Ha megmondod melyiket, szívesen átírom neked, nekem van ilyen progi a gépen. Üdv – Timish levélboksz 2009. január 19., 14:36 (CET)
Teljesen rendben van, és a cikk is szép, egyébként :) Egy apró tipp: ha vitalapra írsz, hazsnáld a lap tetején lévő + gombot, így automatikusan a lap végére fogja tenni az üzit, ez kronológiai szempontból sokkal jobb, könnyebb megtalálni. Ha az automatikus aláírást használod, az is könnyebbé teszi az üzenést, a négy hullámvonal ~~~~ automatikusan beszúrja az aláírásodat, amit kedved szerint változtathatsz a Beállításaim menüben; mindig azt fogja beszúrni, ami a Beállításaim menüben van (így testreszabható, apró képet is rakhatsz bele, színezheted stb.). Üdv, és további jó munkát, – Timish levélboksz 2009. január 19., 14:48 (CET)

hibáid

Szia! Néztem a cikkeidet és a következő hibákat találtam:

  • a bevezetőd nem az, hanem a története szakasz része, ezért kérlek írj valami bevezetőt. Pl. ez a szerződés ekkor kelt és ezt meg ezt zárta le például.
  • a könyvekhez ISBN számot is meg kellene adni.

A cikkeid egyébként szépek. További jó munkát. Szajci reci 2009. január 19., 16:21 (CET)

A négy cikked, amit a szerkesztői lapodon láttam. Szajci reci 2009. január 19., 16:26 (CET)

Oké. köszi. Szajci reci 2009. január 19., 19:14 (CET)

Műhelyt kellene, de szerintem elég ha az Európa műhelyet éleszted fel újra. Sajnos nem fogok tudni segíteni, mert tanulnom kell mostanában sokat. Szajci reci 2009. február 7., 21:30 (CET)

Ukrajna története és Köztes-Európa portál

Üdv. Köszönöm a hasznos észrevételt Ukrajna történetével kapcsolatban. A Köztes-Európa portál terv pedig jól hangzik. Ha időm engedi akkor szívesen besegítek. – jeno9 vita 2009. február 8., 13:35 (CET)

Görög-perzsa háború

A cikk egyet lépett felfelé. Ha az infóboxot (lásd: vietnami háború) elkészíted hozzá és néhány külső hivatkozást keresel (magyar és angol nyelvűt; amit találsz) akkor ugorhat még egyet. Sokkal jobb lett a cikk, mint volt. Csak így tovább:-)!Carlos71 vita 2009. február 21., 10:16 (CET)

Megtörtént. Ha gondolod a görög törit felkarolhatnád. Készíthetnél sablonokat is a könnyebb áttekinthetőség végett. Például: Sablon:Első világháború. Itt van két angol sablon en:Template:Ancient Greek and Roman Wars és en:Template:Campaignbox Peloponnesian War. Ezeket le lehetne fordítani magyarra. Persze ezerféleképpen megoldható, hogy mi kerüljön be a sablonba. Ha kell segítek. Ha van „láttamozandó” cikked, akkor szólj.Carlos71 vita 2009. február 21., 15:00 (CET)

Kész.Carlos71 vita 2009. február 21., 17:44 (CET)

Óperzsa Birodalom

Átnéztem és az értékelést frissítettem. Bravó! Csak így tovább!Carlos71 vita 2009. február 22., 11:30 (CET)

Zborówi béke

Ezt is megnéztem és értékeltem.Carlos71 vita 2009. február 23., 17:18 (CET)

Salgótarján-portál

Megnéztem, értékeltem, a portált is a cikket is és beletettem a címert a lila csíkba. – Madura Máté Email vitasarok 2009. február 28., 15:15 (CET)

Megfogtál engem:-) Esetleg próbáld úgy, hogy egy (pl.:Kategória:Csonk-Salgótarján) kategóriát az érintett lapokra kihelyezel és a kategóriát pedig bemásolod a portálba. Ha nem megy akkor segítek! Addig is megkérhetlek, hogy itt, szavazz megfelelően. Köszi! – Madura Máté Email vitasarok 2009. február 28., 16:42 (CET)

Csatlakozom Jojoka2

Jó ötlet hogy a neved elé teszed a címert. Én is kipróbáltam (igaz picit korábban) Jojoka2MONDJAD!

Kérlek szavazz!!
Jojoka2Tarjáni bakterház

Segédtudományok Műhely

Csatlakozom Kossuthzs. vita 2009. április 25., 00:38 (CEST)

Én is, én is! Korábban elkezdtem valami hasonlót: Szerkesztő:Kabóca/Wikipédia:Genealógiai és heraldikai portál, ha bármi használható van benne, használjuk! Mostanában kicsit wikiszabin vagyok, de majd felpörgök.... Kabóca vita 2009. április 27., 10:00 (CEST)

Gratula, ez már nagyon hiányzott! Mindent bele! Taz vita 2009. április 28., 21:48 (CEST)

Szívem szerint csatlakoznék, de mint itt mindenki én is a szabadidőmet áldozom a wiki fejlesztésére és mivel más témákat is felvállaltam, ezért erre valószínűleg nem maradna időm. Mindenesetre ha vlmiben szükség van segítségre, esetleg forráskutatásra tudod hol találsz, remélhetőleg azt nem utasít(hat)om vissza. Taz vita 2009. április 30., 21:07 (CEST)

Cikkértékelés

Üdv! Egy pici módosítanivaló dolog van: a témakör neve ilyen formában nem igazán jó, mert akkor ilyen kategórianevek jönnének ki: Besorolatlan a történelem segédtudományaival kapcsolatos szócikkek, ezért az lenne a jó, ha valami ilyesmi lenne: Besorolatlan történelmi segédtudományokkal kapcsolatos szócikkek. Dani (vita) 2009. április 27., 10:47 (CEST)

Kész. Ezután már csak két teendőd van.

  1. Egy képet választani ikonnak a WPM:C lapra és a cikkértékelési listákhoz, ezt ezen a lapon adhatod meg, az ikon = , után Fájl előtag nélkül.
  2. A témakörhöz tartozó szócikkek vitalapján helyezd el a cikkértékelő sablont (igazából ezt már meg kellett volna tenni, én tettem egyet a Genealógia szócikkre, mert nulla szócikkel nincs cikkértékelés. Dani (vita) 2009. április 27., 21:32 (CEST)

Átnevezés

Az átnevezésed sikeres. Remélem jól meggondoltad! ;) üdvözlettel - Dorgan labor 2009. május 2., 16:49 (CEST)

Portál:Hadtudomány

Szia! Örömmel tájékoztatlak, hogy beindult a hadtudomány portál! Mivel a hadtudományi műhely érdeklődési körébe annyi minden tartozik, a portál tematikus alportálokból épül fel. A harci repülés alportál szerintem nagyjából szalonképes, a többi alportállal meg bõven lenne mit csinálni. Ha érdekel a dolog és szívesen segítenél, szerkessz bátran! Üdv, Dunee msg 2009. május 19., 22:49 (CEST)

Szia! Ha nem zavarok közbe, hogy a Salgótarján cikk megkapja a kiemelt csillagot segítened kellene. Tudnál adni forrásokat arról, hogy hány fős a város közgyűlése, illetve tényleg 15 329 fős volt a település 1910-ben. Nagy pácban vagyok, mivel Peyerkkel megegyeztem, hogy ha nincs forrás akkor lőttek a csillagnak, és én ezt nem szeretném. Rengeteget szépítettem a cikken, létrehoztam egy portált (és ezekben te is segítettél), és ha nincs forrás akkor annyi a kiemelésnek.
Jelezz minél hamarabb az ügyben.Jojoka2Tarjáni bakterház

Nagy hiba?

Bocsánat, nem tehetek róla, hogy a Ki Kicsodában ez nem szerepelt. Amúgy kérlek, következő alkalommal ne ily nyilvánosan tolj le, illetlenség. Köszi előre is! Cassandro Ħelyi vita 2009. június 1., 22:57 (CEST)

Igazán semmi gond, csak ez kicsit szíven ütött, mert napok óta MTA-tagok cikkeit írom vagy javítom fel. Minden kritikának örülök, hisz nem vagyok történész, csak a szerkesztő (vagy adott esetben a szócikk) vitalapján elhelyezve illedelmesebb. Megtekintettem változtatásodat egyébként, amelyet így utólag köszönök is. Cassandro Ħelyi vita 2009. június 1., 23:13 (CEST)

Re:Perejaszlávi szerződés

Szia, átnéztem. A besorolást emeltem, ha van valaki aki a témában tudna lektorként szerepelni akkor tovább lehetne javítani.– Kavicsposta 2009. június 12., 17:39 (CEST)

Láttam az új cikket a kozák-lengyel háborút. Én írtam a Bohdan Hmelnickijről szólót, megnéznéd esetleg és valamiképp feljavítanád. Csak annyit még, hogy a tatárok révén a kozákok elég sok törököt fogadtak a zsoldjukba és havasalföldi zsoldosok is harcoltak mellettük, ezt szerintem a cikkbe be lehetne írni, s a lengyel hadseregben is harcolt nagyon sok magyar a kozákok ellen. Majd még néhány csatát át kell néznem, mert vagy tulzó források 100 ezer több kozákról, tatárról és törökről. [törölt kép] DoncseczTöj njaš znán. 2009. június 14., 15:23 (CEST)

Fenntartom továbbra is török és havasalföldi zsoldosok jelenlétét (a tatárok szövetséget kötöttek és a tatár kán seregeiben gyakran harcoltak törökök, tekintve, hogy a szultán vazallusa volt a Krím, hasonlóan a két román vajda seregében is voltak törökök). Szamuel Velicsko ukrán krónikás említést tesz a kozákok között harcoló török elsősorban irreguláris lovasokról, s felsorol néhány ukrajnai települést amit törökök pusztítottak el. A régi lengyel katonatartási jegyzőkönyvek szerint elsősorban az ukrajnai és a lengyel hadaknak, mint Wisńiowiecki herceg voltak román, német, magyar és tatár katonákból álló zászlóaljai. A felkelőkhöz csatlakozott ukrán nemesség fegyvereseivel Hmelnickij serege megörökölt tőlük számos román katonát is. Bár a románok jobbára hűségesek maradtak a lengyelekhez. A kozákoknak békeidőben is széleskörű kapcsolataik voltak, így Moldvával és Havasalfölddel. A katonaság erősítésére azonkívül bármelyik állam alkalmazott zsoldosokat, ezért a Hmelnickij toborzott a román területekről is embereket a maga részére.

A korsuni csata után a kozákok elfogtak egy magyar lovascsapatot. Zbaraznál is harcolt magyar gyalogság a lengyelek mellett, őket az egyik roham során a kozákok oldalba támadták és megfutamították, mire a németek jöttek a segítségükre.

Jóllehet amiket elmondtam magyar források nem tartalmazzák, viszont szlavisztika szakos vagyok, talán (nem most), de következő tanévben kereshetnék lengyel történelem könyvet. [törölt kép] DoncseczTöj njaš znán. 2009. június 14., 18:04 (CEST)

Szia, láttam a megbeszéléseteket Gyantusszal: átnevezed, vagy nevezzem át én? – Pagonyfoxhole 2011. január 3., 21:37 (CET)

Nem vagyok történész, csak oroszos. Megnéztem: mind oroszul, mind ukránul a já-n van a hangsúly, tehát kétszeresen is rossz a Perejaszláv alak (kétszeresen, mivel a WP:CIRILL eleve nem enged meg hangsúlyjelöléseket az átírásban). – Pagonyfoxhole 2011. január 3., 21:55 (CET)

Perejaszlav, így: az orosz és az ukrán wikin is. A Hmelnyickij ügybe nem szólok bele, mert az ukránhoz nem értek. Oroszul nyilván Hmelnyickij. – Pagonyfoxhole 2011. január 3., 22:52 (CET)

Kozák-lengyel

Szia! Látom, végeztél a kozák-lengyel háborús cikkel és átnevezted a szócikkek közé. Kérdezem, hogy Kabcsi szerkesztői allapodon készített címre van-e még szükséged, vagy az törölhető az átnevezéssel. Köszönettel, – Burumbátor Hyde Park Corner 2009. június 15., 09:14 (CEST)

Ezeket is, mindet?Burumbátor Hyde Park Corner 2009. június 15., 13:45 (CEST)

Kész, köszönettel, – Burumbátor Hyde Park Corner 2009. június 15., 14:11 (CEST)

Megnéztem a cikket és beleírtam, hogy törökök és románok is harcoltak a kozákok között. A kozákok gyakran háborúztak a moldvaiakkal, de széleskörű kereskedelmi kapcsolataik is voltak velük, így számos zsoldost, vagy önkéntest toboroztak, de ezen a csatornán keresztül a románföldi török katonákat is bevonták a harcba. [törölt kép] DoncseczTöj njaš znán. 2009. szeptember 3., 21:28 (CEST)

A perejaszlavi nekem is szimpatikusabb... --Gyantusz vita 2011. január 4., 16:45 (CET)

Műhely alakul

Szia!

Készítettem (a Pécs-Műhely után szabadon) és Salgótarján műhelyt amelyet újjá szeretnék indítani.

Van kedved csatlakozni?

Ha van reagálj azonnal.

Jojoka2Tarjáni bakterház

wegyor

Kedves Molnár Dénes! Felhívom a figyelmed, hogy a szerkesztőlapom "gyakorlótér" allapján egy a genealógia tárgykörébe tartozó cikkem készül. Szeretném, ha, mint régebbi és rutinos wikista ellenőriznéd tartalmi és formai szempontból egyaránt, hogy megfeleljen mind a wikitér, mind a közös műhelyünk irányelveinek. Pl. azt sem tudom, indokolt-e önálló cikként megjelennie, vagy egy már létező cikket érdemes vele kiegészíteni; stb. Köszönettel: – Wegyor vita 2009. december 13., 11:49 (CET)

Családfakutatás I. verzió kész

alfejezetnél üzenetet hagytam neked a vitalapomon – Wegyor vita 2009. december 27., 16:35 (CET)