Szerkesztővita:Kossuthzs./Archivum08

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Wegyor 14 évvel ezelőtt a(z) wegyor 2 témában

Báthory címer[szerkesztés]

Kedves Kossuth Zsuzsa!

Kérlek szólj hozzá ahhoz a szerkesztési vitához, ami arról szól, hogy releváns illusztráció -e az Ecsedi várról szóló cikkben a Báthoriak sárkányfogas címere.

Válasz a Báthory címer fontosságával kapcsolatban[szerkesztés]

Igen, szerintem a Báthoryak címere fontosnak számít a cikkben, mivel a Báthory család a Gutkeled nemzetségből származik. És az ő őseik, Báthori Bereck fiai építették az ecsedi mocsarak egyik szigetére a Hűség vára-nak nevezett ecsedi vizivárat.

Az ecsedi várrol szóló népi monda is őrzi azt a hagyományt, mely szerint a Báthoriak őse Opos ölte meg az itt tanyázó sárkányt. E monda alapján került a Báthoryak címerébe a három sárkányfog és a saját farkát fogó sárkánykígyó.

Az Ecsedi vár a Báthoriaké volt szinte mindvégig. A török elleni időkben Báthori István erősíttette meg az ecsedi várat,az ő birtokuk volt egészen 1645-ig. Ekkor Bethlen Gábor kapta meg a Linzi békekötéskor, majd a Bethlenek kihaltával lett a Rákócziaké,s 1711-ben a szabadságharc után a Habsburgok rombolták le.

Nem tudom mi a probléma a címerrel, de szerintem lényeges lenne, hogy bennmaradjon, mivel e várral kapcsolható össze a keletkezése.

Üdvözlettel: Kossuthzs. vita 2009. november 9., 13:30 (CET)Válasz

Wegyor[szerkesztés]

Kedves Kossuthzs.! Felhívom a figyelmed, hogy a szerkesztőlapom "gyakorlótér" allapján egy a genealógia tárgykörébe tartozó cikkem készül. Szeretném, ha, mint régebbi és rutinos wikista ellenőriznéd tartalmi és formai szempontból egyaránt, hogy megfeleljen mind a wikitér, mind a közös műhelyünk irányelveinek. Pl. azt sem tudom, indokolt-e önálló cikként megjelennie, vagy egy már létező cikket érdemes vele kiegészíteni; stb. Köszönettel: – Wegyor vita 2009. december 13., 11:52 (CET)Válasz

wegyor 2[szerkesztés]

kedves Zsuzsanna! Tkp. már nincs problémám, a mentorok és egyéb segítők gatyába rázták a cikket. Nagyjából ennyi erről a témáról a mondanivalóm, legfeljebb itt-ott fogom még rövidíteni. Sokkal több szót nem érdemes erre vesztegetni, sőt, talán a cikk "Ősvesztés" magyarázata sem idevaló. Amit kérni szeretnék, hogy mielőtt átmozgatom szócikké, szakértő szemmel ránéznél-e (vagy már rá is néztél, köszönöm!), alkalmas-e a témaválsztás (erre máris válaszoltál), a kidolgozás, formai követelmények, stb. tekintetében. Azaz elég wikis-e. Különösen a forrás- és lábjegyzet hivatkozások helyességében kételkedem. Lehetőleg el szeretném kerülni, hogy alkalmatlan cikk javítását végezzem a két ünnep közt. Ha Te (és még néhány más rutinos szerk.) nem tiltakozik nagyon addig valamely testi-szellemi hibájáért, akkor pár nap múlva szócikké konvertálomÜdvözlettel kívánok szép ádventet és békés karácsonyt: – Wegyor vita 2009. december 14., 07:48 (CET)Válasz