Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:Kismusi

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Teemeah 15 évvel ezelőtt a(z) Mentorálás témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Kismusi!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon, melynek kialakításához segítséget itt találsz. (Írhatsz például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Pilgab üzenet 2008. június 18., 14:01 (CEST)Válasz

Növekedési hormon[szerkesztés]

Szia, üdvözöllek a wikiben! Köszönjük a növekedési hormonról írt cikkedet. Kérhetnék valamit? Meg tudnád egy picit közérthetőbben fogalmazni a cikket? rengeteg olyan szó van benne, ami egy átlag lexikonolvasót elriaszta cikk végigolvasásától, mert mindne második szava valami idegen szó. Mivel a Wiki nem orvosi lexikon, így általában az orvosi/tudományos témájó cikkeket is megpróbáljuk a laikusok számára is érthető nyelven megfogalmazni, mellőzni az idegen terminológiákat, ha csak lehet, vagy ha már benne kell lenniük a cikkben, akkor megmagyarázni őket. Tudnál ebben segíteni és picit átfogalmazni köznapi nyelvre a cikket? Köszönöm, üdv, – Timiş Volkan... üzcsi 2008. június 18., 14:05 (CEST)Válasz

Mentorálás[szerkesztés]

Szia, nagyon szívesen segítek, kérdezz nyugodtan. Kezdeti néhány tipp:

  • Nagyobb cikkeket szinte lehetetlen „egy szuszra” megírni, ugyanakkor az sem jó, ha félkész, vázlatos cikkek jelennek meg a Wikiben. Érdemes ezért egy allapodon (pl. User:Kismusi/Munka) elkezdeni a szócikk megírását, majd amikor kész vagy, akkor átmozgatni (és nem átmásolni kézzel, mert akkor elvész a kezdeti laptörténet!) „éles” szócikknek. Ez azért is jó, mert így nyugodtan próbálkozhatsz, ez egyfajta Homokozó, amit csak te használsz. Allapot úgy tudsz létrehozni, hogy a bal oldlai kis keresőablakba beírod: User:Kismusi/allap neve és megnyomod a "Menj" gombot, majd követed az ott lévő utasításokat.

Az első cikked írása előtt érdemes a témában íródott hasonló cikkeket megnézni, hogy formailag hasonlót készíts te is, ami az egységesség miatt fontos, valamint, hogy ha létezik már hasonló tartalmú cikk, ne dolgozz fölöslegesen.


  • Képekkel kapcsolatban: először javaslom, hogy olvasd el a Wikipédia:Felküldési útmutató oldlaunkat, ahol le van írva, milyen képeket lehet ide feltölteni. Röviden összefoglalva: jogvédett képeket nem lehet. Csak olyan képeket lehet, amelyekről tudjuk (és bizonyítható), hogy szabad licencűek. Szabad licenc pl. a Creative Commons néhány fajtája, illetve a GFDL, valamint a közkincs jelzésű képek. Ha saját készítésű képet/rajzot szeretnél feltölteni, akkor ezen licencek egyike alatt kell tenned, vagyis részlegesen vagy egészen le kell mondanod a szerzői jogaidról. Képet a bal oldlai főmenü "Fájl feltöltése" linkjére kattintva tölthetsz fel. Kérlek alaposan olvasd el a feltöltőoldal tetején írt figyelmeztetéseket :) Ezekre nagyon kell vigyáznunk, a jogvédett képek törlésre kerülnek. Ha egy képről nem tudod, ki a gazdája és jogvédett-e (pl. google képkeresővel talált kép), inkább ne töltsd fel, az interneten található képek nagy többsége jogvédett. Orvosi témájú képeket találsz a Wikimedia Commons oldalán, ott a bal oldlai keresőbe angol kulcsszavak alapján tudsz keresni, illetve tematikus kereső is van. Nagyon sok kép van a commonson, érdemes keresgélni, mielőtt az ember nekiáll képet feltölteni. + ha a képed szabad licencű, akkor érdemes egyből a commonsra tölteni fel, nem a magyar wikire. Több infó erről: Wikimedia Commons.

Kép belinkelése: ha találtál jó képet a commonson, így tudod belinkelni a szövegbe: [[Kép:Flag of Hungary.svg|thumb|200px|left|Magyar zászló]], ahol a Kép: előtag linkeli át a commonsból (vagy a magyar wiki képtárából) a képet, Flag of Hungary.svg a kép címe és kiterjesztése (svg, jpg, gif stb), a thumb szócska keretet ad a képnek, ahol megjelenik a képaláírás, ha nincs thumb tag, akkor az aláírás nem fog látszani; 200px: a kép mérete pixelben - általában 200-300px az ideális méretezés a wikire, de lehet nagyobb és kisebb is persze; left: a kép pozícionálása: ha left-et írsz balra pozícionál, ha right-ot, jobbra, ha center-t, középre; Magyar zászló: képaláírás. Ezzel a belinkelési móddal a kép így fog kinézni:

Magyar zászló

Még több infó a képekről: Wikipédia:Képhasználati technikák.

Fentiek tekintetében kapsz tőlem házi feladatot :-)

  1. Hozz létre egy allapot "házi feladat" névvel.
  2. Linkelj be egy koponyás képet (skull) a Commonsról, igazísd középre és legyen valamilyen hozzá íillő képaláírásod.
  3. Írj egy mondatot a koponyáról (bármit), legyen az első szó félkövér, a második dőlt, a harmadik aláhúzott.

Szólj a vitalapomon, ha kész vagy, illetve ha kérdésed van/segítség kell (kattints a nevem utáni "üzcsi" szócskára üzenethagyáshoz. Üdv és jó szerkesztést: – Timiş Volkan... üzcsi 2008. június 19., 09:19 (CEST)Válasz