Szerkesztővita:Aurelliffa

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Regasterios 5 évvel ezelőtt a(z) Hiányos leírólap témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Aurelliffa!

Üdvözlünk!

Ha a cikkekben próbáltál meg valaminek utánanézni, de nem találtad, akkor a Tudakozóban teheted fel a kérdésedet.

Szerkesztési problémáidról a Kocsmafalra írhatsz kérdéseket, aki tudja a választ, ugyanott fogja megválaszolni.

Személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide.

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a Wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! – Rodrigó 2008. január 23., 01:35 (CET)Válasz


Barcza Gedeon 1911. augusztus 21-én született Kisújszálláson. Szülei Barcza József latin-görög szakos gimnáziumi tanár és Sütõ Anna házasságából egy leány, majd egy fiúgyermek született. A család 1916-ban költözött Debrecenbe, ahol az édesapja a református fõgimnázium igazgatója lett.

    Barcza Gedeon valamennyi iskolai tanulmányát Debrecenben végezte. Az elemit a református kollégium elemi iskolájában, végig színjelesen. 
    1921. szeptemberében iratkozott be a református kollégium fõgimnáziumába. 1921. végén vesztette el mindössze 50 évet megért édesapját. 
    A gimnázium alsó osztályaiban eredményei közepesek voltak, a felsõ osztályokban azonban már szembetûnõen javultak, érettségijét 1929-ben jeles minõsítéssel tette le. 
    A gimnáziumi évek alatt érdeklõdése a magyar irodalom felé irányult (szívesen és jól szavalt, az önképzõkörben is a vezetõk közé tartozott). Ilyen irányú életpálya vonzotta is, a körülmények azonban úgy alakultak, hogy egyetemi tanulmányait Debrecenben a matematika-fizika szakon folytatta. Leckekönyvének tanúsága szerint szorgalmas volt, a vizsgái többségét jeles eredménnyel tette le. A matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet 1934-ben kapta meg. Az akkori viszonyok között álláshoz nem jutott, magántanítványokat vállalt, s egyúttal beiratkozott a jogi karra is, ahol néhány évet eredményesen elvégzett. 
    Az egyetemi évek alatt jó tanulmányi eredményei, olvasottsága, szónoki készsége, valamint a sakkban elért sikerei következtében is az egyetemi ifjúság körében népszerû lett, s annak vezetõi közé emelkedett. Ez nem számított jópontnak az egyetem vezetõségénél, mert az ottani ifjúsági mozgalom nem az õ elképzeléseik szerint formálódott. Kezdeményezõ szerepe volt a haladó szellemû irodalmi termékek (Új vetés, Debreceni káté) megjelentetése is. Mindezek együtt oda vezettek, hogy komoly figyelmeztetéssel záródó fegyelmi eljárás is indult ellene. Ez azonban különösebb következményekkel nem járt, tanulmányait folytathatta és befejezhette.
    1936. õszén költözött Budapestre. A müncheni sakkolimpián elért eredménye is hozzásegítette ahhoz, hogy az Egressy úti polgári fiúiskolában állást kaphasson. Néhány évig volt itt elõbb helyettes, majd óraadó, 1940-tõl pedig már rendes tanár, majd 1943-ban helyettes igazgató. Ez idõre (1941.) esik házasságkötése a budapesti származású Bányay Erzsébettel, aki szintén pedagógus. Gyermekeik közül az elsõ kettõ, két fiú (Csanád 1942. és Szabolcs 1944.) a háború alatt, nehéz és veszélyekkel is teli idõkben született.
    1945-ben igazgatói rangot kapott, s egyúttal áthelyezték a fõvárosi tanács oktatási osztályára, ahol elõbb gazdasági elõadói, majd fõelõadói munkakörben dolgozott; 1950-ben csoportvezetõ lett. Noémi (1947.) és Gyöngyi (1949.) már a béke idején született. A négy gyermek közül három családos, e sorok írásakor tizenegy unoka közül hat fiú örökíti tovább a Barcza nevet.
    1951. fontos fordulatot jelentett életében. Állást, sõt hivatást is változtatott, 1951. február 15-tõl kezdve újságíró lett, a Sportlap- és Könyvkiadó Vállalat kötelékében, elõbb rövid ideig a Népsport, majd nemsokára a Magyar Sakkélet szerkesztõségében. Itt a munkatársak változtak, cserélõdtek körülötte, õ végig a lap gárdájához tartozott, s így a szerkesztés gondjai is legnagyobbrészt az õ vállait terhelték. 1972. március 1-én vonult nyugalomba, utána már csak az irodalmi munkássága kötötte le.
    Mint sakkoktató (1952-tõl mesteredzõ) nemcsak mindenkori egyesületében, de más körökben is mûködött. Országos hírû elõadásaira zsúfolásig megteltek az elõadótermek és a magyar rádióban, televízióban is átütõ sikerekkel szerepelt minden alkalommal.
    1986. február 27-én Budapesten hunyt el. Barcza "Tanár Úr" elõadásait, szerepléseit külön kötetben kellene megörökíteni.

Munkái: 1. Barcza Gedeon, Alföldy László, Kapu Jenõné: Die Weltmeister des Sachspieles Hamburg 1975.

szócikkek[szerkesztés]

szia, bocs, hogy megkérdezem, de Barcza gedeon szóciket valóban te irtad, és nem valahonnan másoltad? Bocsánat előre is a kérdésért, de fontos, hogy a wikipédia anyagai jogtiszták legyenek. Nikita 2006. március 18., 18:29 (CET)Válasz

Ugyanez lenne a kérdésem a Liffa Aurél szócikkről. – Timiş mélboksz 2007. november 23., 14:06 (CET) Mindkettõt én írtam.Válasz

akkor rendben van, kicsit segítünk wikisíteni őket formailag ;) ha segítség kell, a vitalapomra kattinta (mélboksz) kérhetsz vagy megtalálsz minket a Wikipédia:Kocsmafalon. Üdv, további jó munkát – Timiş mélboksz 2007. november 23., 14:43 (CET)Válasz

MVK Zrt.[szerkesztés]

Üdv! Miskolci vagy, vagy csak a tömegközlekedés érdekel? Mindkettő nagyon dicséretes dolog :) – Alensha üzi 2008. január 23., 20:46 (CET)Válasz

Apró Antal[szerkesztés]

Üdv,

bocsi, de csak úgy indoklás nélkül kivenni ezt tartalmi rombolás. Sajnálom. MaXX vita 2008. február 25., 06:03 (CET)Válasz

Szia! Az általad beírt szöveg (Szolnok tömegközlekedése szócikk) a http://www.greencon.hu/?base=partners&type=details&id=5 címről származik. Az ilyen másolást a szerzői jogi törvények és a Wikipédia szabályai többnyire nem engedélyezik. (Kivéve, ha te vagy a bemásolt szöveg eredeti szerzője, vagy a szöveg szabadon felhasználható a GFDL szabályai szerint – ez esetben kérlek, jelezd ezt a cikk vitalapján.) Kérlek, mielőtt újabb tartalmat töltesz fel, olvasd el a felküldési útmutatót. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt bemásolása a szerkesztői jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Ha kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám vagy a jogi kocsmafalhoz! Köszönöm! – Istvánka posta 2009. június 2., 09:25 (CEST)Válasz

Tömegközlekedés[szerkesztés]

Szia! Láttam, hogy különböző városok tömegközlekedéséről szóló cikkekbe megnevezted, hány darab van egy-egy adott busztípusból. Az ellenőrizhetőség kedvéért kérlek mindig tüntesd fel a forrást is amelyből dolgoztál. Köszönöm– Istvánka posta 2009. június 2., 16:30 (CEST)Válasz

Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy a Kecskemét tömegközlekedése cikkben milyen rendezőelv szerint raktad (újra) sorba az autóbuszokat. Nem értem a logikát az új sorrendben.

Továbbá mi az az „(1888.)”?? – CsGábor vita 2009. június 2., 19:56 (CEST)Válasz

Hiányos leírólap[szerkesztés]

Az általad felküldött kép (L9.jpg) felküldésekor a felhívás ellenére nem adtál meg forrást és/vagy felhasználási feltételeket (licencet). Az ilyen képeket bizonytalan jogi státusuk miatt alapelveink értelmében rövid határidőn belül töröljük. Amennyiben a kép jogszerűen használható a Wikipédiában, kérlek, pótold a forrás és a licenc megadását. Javasoljuk továbbá, hogy a hasonló problémák megelőzése érdekében olvasd el a felküldési útmutatót. Felhívjuk figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt, rendszeres felküldése a szerkesztési jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Köszönjük.
A képfeltöltéseidet itt találod listázva, kérlek, nézd át az összes általad feltöltött képet!

Regasterios vita 2018. július 5., 22:03 (CEST)Válasz

Hiányos leírólap[szerkesztés]

Az általad felküldött kép (Prof. Dr. Liffa Aurel.jpg) felküldésekor a felhívás ellenére nem adtál meg forrást és/vagy felhasználási feltételeket (licencet). Az ilyen képeket bizonytalan jogi státusuk miatt alapelveink értelmében rövid határidőn belül töröljük. Amennyiben a kép jogszerűen használható a Wikipédiában, kérlek, pótold a forrás és a licenc megadását. Javasoljuk továbbá, hogy a hasonló problémák megelőzése érdekében olvasd el a felküldési útmutatót. Felhívjuk figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt, rendszeres felküldése a szerkesztési jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Köszönjük.
A képfeltöltéseidet itt találod listázva, kérlek, nézd át az összes általad feltöltött képet!

Regasterios vita 2018. szeptember 1., 21:24 (CEST)Válasz