Szerkesztővita:Andrew69./Archív04

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Frommer 97 12 évvel ezelőtt a(z) Angolna témában

Proterorhinus, tarka géb

Szia! Nézd meg e két szócikk vitalapját: Proterorhinus és tarka géb. Üdv. DenesFeri vita 2011. március 21., 09:44 (CET)

Akkor egyelőre ne csináljunk semmit, vagy átnevezed? DenesFeri vita 2011. március 21., 11:32 (CET)

OK! DenesFeri vita 2011. március 21., 11:57 (CET)

Szia! Szerintem rendben vannak a változtatásaid, csak a 19. század második felét hiányolom. Ez a tarka gébben volt, amely most a P. semilunaris. Ez megadta a terjeszkedésének az elejét. Ritkán vannak „ennyire pontos” adatok egy állat betelepűléséről. Üdv. DenesFeri vita 2011. március 22., 17:19 (CET)

Visszavonom a fenti állításom. Ott van amit akartam. DenesFeri vita 2011. március 23., 09:00 (CET)

Textilanyagok hegesztése

Kedves Andrew69, eleget tettem a Textilanyagok hegesztése kiemelési folyamatában jelzett észrevételeidnek. Kérlek, igazold. Köszönöm. --Elkágyé vita 2011. március 21., 19:37 (CET)

Köszönöm a módosítások, pótlások igazolását. - Az általad javasolt kép valóban egy fóliahegesztő gép részletét ábrázolja, de egy textilanyagot hegesztő gép, amely folyamatos hegesztett varratot készít, teljesen másképp néz ki (ha működésének elve azonos is), sokkal inkább hasonlít egy "közönséges" varrógépre. Ez a kép sajnos nem (sem) illik ebbe a cikkbe.
Egyúttal megkérhetnélek, hogy - ha egyetértesz vele - szavazz az 1. (Összehasonlítás az eddig kiemelt cikkekkel) feltételnél is? Ott még 2 elfogadó szavazat hiányzik. --Elkágyé vita 2011. március 22., 07:27 (CET)
Megnéztem az általad javasolt You Tube videókat és kiválasztottam azt, amelyet a legalkalmasabbnak találtam. Közben hirtelen egy telefont kaptam és a munkát félbe kellett hagynom, el is kellett mennem, épp csak arra volt időm, hogy rögzítsem a megfelelő címet a vitalapomon. Amikor hazajöttem, akkor láttam, hogy már el is végezted a feltöltést és további külső honlapokat is megjelöltél. Mindezt nagyon köszönöm neked. Azonban az első helyen szereplő, a Cél Bt. TextilForum kiadványát bemutató lap csak az egyes számok tartalmát sorolja fel, de onnan cikket letölteni nem lehet. (A lap, amit én is jól ismerek, csak nyomtatott változatban jut el az előfizetőkhöz.) Ezért ezt a hivatkozást, mint nem relevánst, kitöröltem.
Ami a kérdésedet illeti: a "textília" és a "textilanyag" lényegében ugyanazt jelenti. Ahol lehet, én az utóbbit írom mindig, csak a szóismétlések elkerülésére szoktam váltogatni a két kifejezést. Az ugyanebben az értelemben szintén gyakran írt "textil", "textilek" sajnos nagyon helytelen, bár - főleg a textil- és ruhatervező művészek körében - nagyon népszerű. (Sajnos a Wikipédia kategóriái között is szerepel.) Én mindig kerülöm ezt a formát. --Elkágyé vita 2011. március 22., 18:25 (CET)
A Textíliák hegesztése szócikk törölhető. Tévedésből töltöttem fel és már el is felejtettem. Nagyon köszönöm, hogy észrevetted. Esetleg megmaradhatna REDIRECT-nek, hogy a végleges címre mutasson (Textilanyagok hegesztése). Hátha valaki azon a címen keresi.
Örülök, hogy munkám elnyerte a tetszésedet. Köszönöm a közreműködésedet és a szavazatodat. --Elkágyé vita 2011. március 22., 21:32 (CET)

Kedves Andrew69, a Textilanyagok hegesztése szócikkem kiemelt lett - köszönöm a közreműködésedet és pártoló szavazatodat. Üdv. --Elkágyé vita 2011. április 11., 17:35 (CEST)

Jüan Si-kaj

Szia, elkészültem a fenti cikkel. Vetnél rá egy pillantást, és kifejtenéd, hogy szerinted hiányzik-e még valami? Ha nem látsz benne semmi komolyabb formai hiányosságot, akkor kiemelésre viszem. :-)Laci.d vita 2011. március 23., 00:30 (CET)

Orosz kifejezések

Ne haragudj, de te honnan veszed a magyar fordításait a szovjet bírósági szervezeteknek? Az általad megadott forrásokban semmi ilyesmi nincs, és a присутствие bizonyosan nem jelent semmiféle hivatalt.

Peyerk vita 2011. március 23., 07:50 (CET)

Kérdés

Elnézést, csak megszeretném tudni, hogy Friedrich Schlosser osztrák-magyar tengeralattjárós tiszt, hogyan lehet búr? Mert a vitalapján az van, hogy bővítendő a búr műhely témakörében! -Történelem p Töri szoba 2011. március 24., 21:12 (CET)

Szia! Semmi baj, gondoltam, hogy csak ez lehet!-Történelem p Töri szoba 2011. március 25., 14:13 (CET)

Munkásmozgalmi műhely

Alakul a műhely lapja. Dolgozom is vele keményen, s még csak a személyeknél tartok. Ha van valamilyen javaslatod a készítendő/fejlesztendő szócikkeket illetően, csak szerkeszd bátran!

A sablonok használatát egyelőre alig ismerem. Kérlek fejtsd ki bővebben, amiről előzőleg írtál! Fontos lenne, hogy egyszerűen megmagyarázd, hogy melyiknek miért hasznos az alkalmazása. És terjeszd kérlek a műhely beindulását, ahol csak tudod, hadd menjen a híre! A nézettség alakulása eddig nem rossz, így kellene továbbra is folytatódnia. Üdv. Composer vita 2011. március 26., 00:34 (CET)


Rendben, felveszem vele a kapcsolatot. Esztétikai kérdésekben nem vagyok egy könnyű eset. Tíz évig alkalmazott grafikusként dolgoztam, önálló stúdióval (főleg nyomdai műfajban terveztem és kiviteleztem), tehát van némi gyakorlat mögöttem. Az internet persze sok dologban más, gyors, rugalmas, szövegek esetében szinte nincsenek terjedelmi korlátok, viszont a nyomtatott világ tipográfiai finomságaihoz képest a net még csak „kőkorszakban” van. Így azzal kell dolgoznunk, amink van: például gyatra felbontású megjelenítő eszközök, amik köszönő viszonyban sincsenek a szem felbontó képességével. Főleg ez okozza, hogy a groteszk (talp nélküli) betűtípusok uralkodnak a netes világban, holott hosszabb szövegek esetén a szemnek nagyon fárasztóak. (Ez a Wikipédiának is az egyik megoldandó, súlyos problémája, amivel előbb utóbb szembesülnie kell.) Persze az e-könyvek technológiája már igyekszik közelíteni a szükségletekhez, de azok 254-300 dpi-s felbontása még mindig elég gyatra az emberi szem 1000-2000 dpi-s felbontóképességéhez képest. Nagyjából hasonló a helyzet a többi téren is, de most ebbe nem mennék bele. A lényeg, hogy a túlzott formai erősítés most még korai. Ebben a kezdeti fázisban a tartalomban, a struktúrában kell haladnunk. Ha lesz elegendő tartalom, majd jön a forma is. Filozófiai és esztétikai alapelv, hogy a tartalom a meghatározó a formával szemben. De természetesen kikérem a tanácsát mindenképpen. Ami fontos: szócikkjavaslatok kellenének. Továbbá legfőképpen új csatlakozók. Üdv. Composer vita 2011. március 26., 14:47 (CET)

re: Munkásmozgalmi műhely

Kedves Andrew69! Köszönöm az invitálást. Ránézek. Üdvözletem:Margit  (üzenet) 2011. március 29., 20:24 (CEST)


Köszi, sok sikert az agitációhoz! :) Composer vita 2011. március 26., 16:50 (CET)

Szia, Andrew69! Köszönöm a meghívást a műhelybe, de nem kívánok élni a lehetőséggel. Jelenleg egyetlen műhely (világöri) tagja vagyok és elég régen elhatároztam, hogy máshol nem leszek tag; még olyan témák esetében sem, amiket egészen közelállónak érzek magamhoz. Sok sikert a műhelymunkához! --Vadaro vita 2011. március 26., 17:38 (CET)--Vadaro vita 2011. március 26., 17:38 (CET)

Kérés!

Csak megszeretnélek kiírni egy verseny bírálására, mert úgy gondolom, hogy elég kevés búr témájú szócikk van egyik a magyar Wikipédiában és csinálnék a témában egy versenyt! Olyan lenne, hogy még a műhely-tagok is írhatnának és, hogy minden cikk állapota szerint érne pontot.

Esetleges segítségedet előre is köszönöm! Történelem p Töri szoba 2011. március 26., 17:31 (CET)

Mindjárt létrehozom a Wikipédia:Búr műhely/Verseny lapot. Különben azért kértelek téged fel erre, mert én nem is melyek igazán ilyen szakterületű embereket és téged a wikipédisták közt nagyon tiszteljek. Abban kérem a segítségedet, hogy a megírt szócikkeket értékeld a vitalapjukon, mert én félek, mivel én nem értek nagyon ehhez és ahhoz kellene segítség, hogy ha készen lesz a versenynek a lapja, akkor kitenni az aktuálisokhoz (a figyelőlistám levő listához). -Történelem p Töri szoba 2011. március 26., 18:04 (CET)

A dőlt szöveggel ne foglalkozz, mert inkább egy, a Wikipédia szerkesztőiből és Adminjaiból akarok alakítani egy zsűrit! -Történelem p Töri szoba 2011. március 26., 18:50 (CET)

Munkásmozgalmak

Szia! Szívesen segítek a munkásmozgalmakban, de csak érettségi után érek rá, addig sajna nem fog menni. Pl. a "Chartizmus" szócikket szívesen elvállalnám. :) További jó szerkesztést! Kakrikalex vita 2011. március 26., 21:02 (CET)

Hello! Köszi a megkeresést. Mostanában nagyon elfoglalt vagyok, szombaton meg költözöm (a netre attól fogva megint várnom kell). Felíratkozom és ha van türelmetek kivárni majd csatlakozom a melóhoz, mégha nemis 100%-os hatékonysággal (feltorlódtak a munkáim).Carlos71 vita 2011. március 28., 08:38 (CEST)

Apropó írtam már német kommunistákról (meg szocdem politikusokról is). Már azért is örülök a megkeresésnek, mert garancia leszek arra, hogy Composer idealista megközelítése (bevallottan kommunista) ne domináljon. A valódi (idealista) kommunistákat nem gyűlölöm, de én antikommunista vagyok (elvetem a kommistának hazudott bűnözők bűneinek elhallgatását), de nem vagyok elvakult barom, amit a cikkeim is alátámasztanak (pl: a cikkem Jogiches-ről korrekt és tárgyilagos).Carlos71 vita 2011. március 28., 09:04 (CEST)

Véleménykérés

Szia! Mint részben érintett felet értesítelek, hogy Proki szerkesztővel szemben véleménykérés lett beadva, amit itt találsz. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. március 28., 17:05 (CEST)

Műhely

Szia! Létre szeretnék hozni, egy huszárokkal foglalkozó műhelyt, mivel a wikipédián igen kevés ezzel a fegyvernemmel foglalkozó szócikk, és kevés is rá a vállalkozó aki megírná ezeket. Szerinted mi lenne a megfelelő név? A Huszárság-műhely, vagy csak egyszerűen Huszár-műhely. A választ előre is köszönöm. -Frommer 97 vita 2011. március 28., 17:14 (CEST)

Üdv! Igen valóban a lovasműhelyhez lehetne, de az a műhely teljes mértékben a lovak, és nem a lovasság cikkeinek gondozásával foglalkozik. Ha már így van, jobban megérné, egy huszár munkapcsoport-ot létrehozni a Hadtudományi műhelyen belül, nem? Ehhez mit szólsz? -Frommer 97 vita 2011. március 28., 20:53 (CEST)

Te támogatnád, egy esetleges huszár-munkacsoport létrehozását a hadtudományi műhelyen belül? -Frommer 97 vita 2011. március 28., 21:24 (CEST)

Hasnyálmirigy-rák

Kérlek olvasd el a szócikk vitalapjára írt bejegyzésemet. Ezután pedig Borg a vitalapjára írott üzenetemet. Igazad van, a cikk kiemelkedő színvonalú enciklopédiai munka, egy orvosi szakenciklopédiában bizonyosan helye lenne a kiemelt cikkek közt, de az érettségivel rendelkező olvasó (és a wikit ezeknek szánjuk) számára - ami nagyon sajnálatos - nagyon sok a szakmai megjelölés, amit a megjegyzések között sem világít meg Borg, nem teszi őket közérthetővé. Amíg ez elmarad, addig nagy kár a cikkért, mert nem teljesíti a stilisztikai feltételeket, ezzel az olvasó elbizonytalanodik, kiesik a kommunikációból, feladja az olvasást (mint látod én a kritérium szót is kerülöm, ami persze senkinek sem kötelessége). Lehet, hogy nincs ebben igazam, de az is, hogy - sajnos- igen.--Klug Csaba Ferenc vita 2011. március 28., 20:22 (CEST)

Szia! Akaratom ellenére, véletlenül belebotlottam a levelezésetekbe. Megkértem Lji1942-t nézzen rá. A véleményét a vitalapomon olvashatod. Ennek ellenére elkezdte a szakkifejezéseket magyarítani. Gondolom a "note" magyarításához nem kell különösebb orvosi ismeret. Üdv. Tambo vita 2011. április 11., 12:41 (CEST)

Tisztában vagyok azzal, hogy nem lehet erőltetni egy kiemelést. Mivel fontosnak tartom a cikket, azért uszítottam rá Lji1942-t, hiszen rendszeresen ellátom írnivalókkal is. Én meg kijavítottam a "note" előfordulásokat. Jó lenne, ha kicsit sikerülne közérthetőbbé tenni. Az elején Lji is beleesett ebbe a hibába. Szakmai kérdésekben nyugodtan fordulj hozzá. Lelkiismeretesen utánanéz a szakirodalomban, enwikin stb. Nem ártana a túlzott szakmai zsargonos eszmefuttatásokat (amik a végén vannak) átteni külön cikkbe. Üdv. Tambo vita 2011. április 11., 15:24 (CEST)

Verseny

Rendben van, a meglévő cikkekből a jobbakat elindítom! Néhány oldalon majd reklámozom! -Történelem p Töri szoba 2011. március 28., 22:41 (CEST)

Hogy csinálod

hogy ennyi sok műhelynek vagy aktív tagja? Honnan ez a rengeteg energia? :-) Láttam korábban, hogy a búr műhelybe is beléptél az alapítás után, most pedig van ez a munkásmozgalmi, mint legújabb :) Az állatos és a hadtudományos wikis munkásságod már eddig is igen magasan szárnyalt. Azért kérdezem, mert én még a tanult területembe (földrajz, térképészet) se merek itt belefolyni, mert az általam koordinált olimpiaműhely már önmagában annyi feladatot, teendőt ad. Szóval mi a titkod? :-) --Joey üzenj nekem 2011. március 28., 23:00 (CEST)

Engem is többminden is érdekel (történelem, földrajz pl), de specializálódtam itt még eléggé az elején. 4-5 aktív műhelytagom van, és bár szépek az elért eredményeink, még így is nagyon nagy a huwikin feldolgozatlan olimpiás anyag, sok évre előre el vagyunk még látva. Ezt a szerkesztőmunkát fogom össze, és én magam is szerkesztem ezeket a cikkeket, de nemigen van lehetőségem más területbe belefolyni, mert akkor elmaradnának nálunk a dolgok. Járőrködésnél mondjuk szoktam földrajzos cikkeket is ellenőrizni. A múltkori csata dologra térve, olvastam a cikket, szerintem informatív, jó lett. Az összwiki levlistára sikerült feliratkozni? További jó munkát! --Joey üzenj nekem 2011. március 29., 16:02 (CEST)

Mikor jelentkeztél fel rá? Csak a napokban volt azért forgalom. --Joey üzenj nekem 2011. március 29., 19:30 (CEST)

re Hosszúszárnyú bálna

Szia! Köszönöm szépen! És köszönöm, hogy szavaztál rája! Üdv. DenesFeri vita 2011. március 29., 15:49 (CEST)

Műhelytagsági sablon

Carlos közreműködéséval elkészült a sablon:

Ez a felhasználó
a munkásmozgalmi műhely tagja.




Alakul a műhelylap is. Feldaraboltam, mert már kezelhetetlenül nagy volt. Üdv. Composer vita 2011. március 30., 04:00 (CEST)

Baszk nyelv

Kedves Andrew!

Kész vagyok a cikkel. Várom kritikádat. Lehet, hogy még nem mindent korrigáltam az általad javasoltak közül. Ezeket még pótolni fogom. --Klug Csaba Ferenc vita 2011. március 31., 02:15 (CEST)

olaszok

Jó reggelt! Csinálom a településeket, de mostanában csak a kicsikre jut időm... Kiemelésen gondolkodtam, egyelőre talán Szardínia tűnik legesélyesebbnek, de még jó sokat kell dolgozni rajta,próbálok időnként hozzátenni valamit. Más kérdés: hogy készülnek azok a sablonok ( sablonok?:)), amelyek a település cikkek alján szerepelnek pl.:Torino, Cosenza, Salerno, stb. megye települései? Tekintettel arra, hogy Észak-Olaszország eléggé fehér volt a magyar wikin, szükség lenne majd ilyenekre, ha egyszer az életben túl leszek Torino provincián.Köszi és szép napot!--Helenkeit vita 2011. március 31., 08:01 (CEST)

Munkásmozgalmi műhely

Köszi, hogy szervezed a műhely új (potenciális) csatlakozóit. Szerkesztő:Margit51-nak én is fogok írni. - "Sablon a szócikkek műhelyhez tartozó megjelöléséhez" - ezeket a sablonokat a lapon hol szokták elhelyezni? Mi a pontos funkciója? A nemzetközi társműhelyekkel-társportálokkal való kapcsolatfelvételre én is gondoltam, de szerintem még korai. Előbb létre kell hoznunk egy profi Munkásmozgalmi portált, de ilyen (gyatra, nem létező) szócikkekkel ez még csak égés lenne. Azt azonban szem előtt lehet tartani, hogy egy munkásmozgalmi portál felépítése egy középtávú (1 éven belüli) tervünk.

en:Wikipedia:WikiProject Organized Labour Hát ez nagyon profi. Van hová fejlődni. Mondjuk ez főleg szakszervezetekre koncentrál, a miénk sokkal tágabb: elmélet, filozófia, pártok, történelem, stb.

Ázsia pedig manapság rendkívül fontos: főleg Kína és India. Szuper lenne, ha lenne egy specialistánk. Composer vita 2011. március 31., 13:11 (CEST)

Szia. Morfondíroztam az általad ajánlott dolgon, és végül is arra jutottam, hogy miért is ne? A téma érdekes, bár mostanában főleg a hadurakra és a Kuomintang politikusaira kaptam rá Kína terén, azért terveim között szerepel az ellen oldal prominenseivel való foglalkozás is. Bár túl aktív részvételt nem ígérhetek egyéb elfoglaltságaim miatt, azért majd igyekszem a KKP történelmével és vezetőivel is foglalkozni. Meg esetleg az orosz polgárháborúval és a sztálini tisztogatásokkal is. – Laci.d vita 2011. április 1., 18:31 (CEST)

Bolondok napja

Szia. Vannak futóhalak, olyan gyorsan futnak, mint a villám, ha megkergetett őket, akkor a hal nyeri meg a fogócskát. Azért tudnak gyorsan futni a halak, mert hosszú a lábuk. Proki Hagyj üzenetet 2011. 04. 01. 9:15 (CET)

Királyné

Tudom, hogy nekem kellene döntenem arról, hogy feladjam-e. Mindenesetre, ha úgy gondolod, hogy van esélye, akkor szívesen várom segítségedet. Szalakóta vita 2011. április 2., 16:03 (CEST)

Proterorhinus

Szia! Ykvach ezt írta a vitalapomra. Mivel nem tudok jól fogalmazni angolul, megpróbálsz te felelni neki? Légyszi.

Hallo Friends! Sorry, I cannot use Hungarian! I used Google to translate your discussion. Thank You, that You have taken into account my comments and correction. I have one more comment according to Proterorhinus in Hungary. About a hundred year ago a new fish species, called Gobius rubromaculatus Kriesch, 1873, was described from Hungarian waters. Then this species was synonymised with Proterorhinus marmoratus as junior synonym, but now it is mentioned as synonym of Proterorhinus semilunaris. Gobius rubromaculatus was described in Hungarian. I am ichthyologist and I have this paper, but just for collection, because cannot use it! Probably it consists of any Hungarian name of the fish. I can send you a scaned version of the article if you want, just let me know how to do it. It would be interesting to put any information about the description of Gobius rubromaculatus in the Hungarian Wiki, on the page Proterorhinus semilunaris, and to discus about the possible vernacular name of this species. ---Ykvach vita 2011. április 2., 19:47 (CEST)

Kösz. Üdv. DenesFeri vita 2011. április 3., 10:39 (CEST)

Szia Andrew69! Te válaszoltál Ykvach-nak? A vitalapján csak a „welcome sablont” látom. Üdv. DenesFeri vita 2011. április 7., 10:37 (CEST)

Na jól van akkor. Nem tudtam, hogy emailoztok. DenesFeri vita 2011. április 7., 16:05 (CEST)

Csak javasolnám neked

Igen jól használható a beszédfolyam. Istvánkát megkérdeztem, hogyan lehet ehhez hozzájutni. Ezt írta: Mindössze annyit kell tenned, hogy a vitalapod elejére beilleszted a {{#useliquidthreads:1}} sablont. És tényleg. Ha neked is tetszene, akkor tedd be a sablont. Egy téma mindig egybefüggő marad, nem kell keresgélni a megfelelő vitalap fejezetet. Modern, kényelmes és célratörő.--Klug Csaba Ferenc vita 2011. április 5., 10:08 (CEST)

Re

Na, most hogy kivetted az LT-t, itt is válaszolhatok :-). Hol kéne látni? LApankuš→ 2011. június 26., 22:41 (CEST)

Lehet, hogy most én vagyok lelassulva (nemrég értem haza), de nem értem. Úgy érted, hogy kiemelésre szeretnéd vinni? LApankuš→ 2011. június 26., 22:46 (CEST)

Jelölni igen, de ha gondolod vihetem is :-). Andrew69. 2011. június 26., 22:49 (CEST)

Ha kiemeled a tenger alól, szólj, én is megnézem Vigyor Holnap átolvasom. Első nekifutásra jónak tűnik. LApankuš→ 2011. június 26., 22:50 (CEST)

Egy kérdés: első olvasásra némi gondot okozott megérteni, hogy ez nem egy felszíni (mármint a tengerfenék felszínén lévő) alakzat, hanem jó másfél kilométeres üledékréteggel takart képződmény. A hozzá tartozó képaláírás is megtévesztő a "sekély" megjelöléssel, ami a sekélytengerre utal. Innentől kezdve nem tudom eldönteni, hogy a kép nem ábrázolja a felső másfél kilométert, vagy egyébként a tengerfenéken ma is látszik a nyom és a hamis színezésű képen a színek a tengermélységet jelölik. Ezt nem ártana pontosítani. LApankuš→ 2011. június 27., 10:28 (CEST)

re: halas cikkek

Persze, ha eldöntöttük, hogy milyen kritériumok legyenek fontosak elkezdem átnézni az összes cikket (vagy legalábbis amennyire futja időmből/erőmből). Kenadra vita 2011. június 27., 12:32 (CEST)

Angolna

Szia!
Szajci megkért, hogy írja/ajánljak kiemelt cikket mert kevés van várólistán. Felrakattam az Angolna cikket, mert azt hiszem már szinte kiemelt. Meg szeretnélek kérni, hogy ha időd engedi fusd át, mert úgy tudom te elég jól értesz a halakhoz tudományosan (nekem inkább a peca megy). Ha találsz benne komolyabb hibát kérlek értesíts. Előre is köszönöm! -Frommer 97 vita 2011. július 1., 19:26 (CEST)