Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:109.61.46.54

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Piraeus 4 évvel ezelőtt

Üdv! Mifelénk a parasztozás nem dívik. Légy oly kedves civilizáltan vitatkozni! Kösz. Piraeus vita 2020. június 3., 00:29 (CEST)Válasz

Rendben és elnézést. Sajnos lesújtó amit látok, nem is értem, hogy tud pár ember szembemenni a teljes szakma érveivel. Pedig tényleg jó lenne egy használható tudástár, bár ilyeneket látva egyre kevesebb rá a remény.

Úgy, hogy sok éve szerkeszti ezeket a cikkeket, fontos neki a téma és van egy jól felépített érvrendszere. A helyzet az, hogy pont uyganabból a jószándékú alapállásból indul mint te. Érvek ütköznek, valakinek igaza lesz. Nem mindenki lesz elégedett. Így működik. És sajnos kevesen vagyunk bizonyos szakterületekre. Ha észérvek jönnek, akkor a viták esetleg másfelé dőlnek el mint eddig.

Minden Wikipédia szerkesztő ezzel az elkeseredés/kilátástalanság érzéssel küzd egy idő után, mint most te. (Nem teljesen alaptalanul, de nem is teljesen alappal. Azért van cikk az Európéról, vagy Europa-ról, nem igaz? Nem is olyan rossz.) Egy megoldás van erre az érzésre. Szerkessz és próbáld érvényesíteni az érveidet! Csak abból lesz használható tudástár. Piraeus vita 2020. június 3., 00:45 (CEST)Válasz

Szerkesztettem már, volt, hogy visszavonták és teljesen egyet is értettem vele, ez így van jól. Ebből a vitából viszont süt, hogy van egy személy aki szíve szerint mindent magyarítana és hiába jönnek érvek, ő nem vog lépni és mivel jól be van ide ágyazva így a többi szerkesztő is támogatja. Ezt látom kívülállóként. Életemben nem láttam leírva máshogy a holdat csak Europaként, ennyi az érvem, - nem vagyok nyelvész - meg amit most az index cikkben is olvastam. Könyörgöm, szaktekintélyek írják és az sem hat meg senkit évek óta? Persze az Index szerinte fake news akkor nincs mit tenni.

Szia! Tévedsz LA-t és a közösséget illetően is. LA nem egy korlátolt alak, hanem egy tök jó szerkesztő, aki sokat tesz hozzá az enciklopédiához. És nem áll mögötte ebben a kérdésben a közösség egyöntetűen, sőt.

Az átírás egy rengeteget vitatott dolog. Inkább az van, hogy évek alatt kialakult ebben a kérdésben egy egyensúly, és nem piszkáljuk. Nekem is fura, hogy az általam ismert ciprusi települések sokszor nem abban a formában szerepelnek, ahogy én – nyilván angol közvetítéssel – megszoktam és használom őket. De van itt egy közmegállapodás, ami szerint az Osiris által kiadott helyesírási szabályzat az irányadó. És aszerint LA-nak valószínűleg igaza van.

Sok baromságot láttunk már a sajtóban leírva, és a köznyelvben elterjedve. És ezzel a szaktekintély-dologgal is bánj óvatosan: csak döntés kérdése, hogy a szaktekintélyek érveit elfogadod vagy azt mondod, hogy csak egy betokosodott idejétmúlt álláspontot védenek – ahogy te azt most LA-ról feltételezed. Érvek ugyanis, sok esetben – például most is – egyik és másik álláspont mellett is szólnak. LA nem tesz mást, mint következetesen tartja magát a sajátjához, ami alá is van támasztva.

Ezért nem kell elítélni, sőt. Nem értek egyet vele, de nagyon tisztelem a kitartását. Elítélés helyett győzd meg a közösséget az érveiddel, hogy a kialakult gyakorlat következetlen, vagy nem egységes. Az ilyen következetesen képviselt álláspontokból épül ez az enciklopédia. Piraeus vita 2020. június 3., 21:33 (CEST)Válasz