Szerkesztő:ZorróAszter/próbalap/32

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szambal
Thomas és William Daniell ceruza és tusrajza a szambali királyi mecsetről, 1789. március 24.
Thomas és William Daniell ceruza és tusrajza a szambali királyi mecsetről, 1789. március 24.

NévváltozatokSambhal
Ország India
Elhelyezkedése
Szambal (India)
Szambal
Szambal
Pozíció India térképén
é. sz. 28° 35′, k. h. 78° 34′Koordináták: é. sz. 28° 35′, k. h. 78° 34′

Szambal[1] (angolul, nemzetközileg: Sambhal, hindi nyelven: संभल; urdu nyelven: سنبھل) város az indiai Uttar Prades szövetségi állam azonos nevű kerületében. A város az észak-indiai síkságon fekszik, körülbelül 130 km-re [4] keletre a szövetségi fővárostól, Újdelhitől és mintegy 300 km-re északnyugatra Uttar Prades állam fővárosától, Lakhnautól.

A Gangesz a várostól 30 km-re nyugatre, déli irányban folyik. Az 2011/2012-ben alakult azonos nevű járás közigazgatási székhelye. A főutak kötik össze a környező Murádábád, Bulandshahr, Hasszánpur (Hasanpur) és Chandausi városokkal.

Bár a buddhista hagyományokkal ellentétben nem északra fekszik a Himalájtól, és régóta főleg muszlimok lakják, általában Szambalt Sambhalával szokták azonosítani.

Szambal városi önkormányzattal (Nagar Palika Parishad) [2] rendelkezik, és 33 kerületre oszlik.

A 2011-es népszámláláskor Szambalnak megközelítőleg 220 000 lakosa volt. [2] [3] A területet főként muszlimok lakják akik a lakosság 78%-át teszik ki. [2] A lakosok 22%-a a hinduizmus követője. [2]

Története[szerkesztés]

Bár az eredeti buddhista legendával ellentétben Himalájtól nem északra fekszik, általában Szambalt mégis Sambhalával azonosítják, amelyet Kalki, Visnu következő megtestesülésének szülőhelyeként említenek a puránák. [6][3] Mindezt a tibeti buddhizmus mitológiájából kölcsönözték, ahol mítikus királyságként, a Himaláján túli tiszta földként írják le, ahonnan a eljövendő Maitréja fog érkezni. [7][4] Ezt a helyet Szambal néven említik a Tirtha Prabandhában, amelyet Vadirádzsa Tirtva tizenhatodik századi Madhva szent írt.

Szambal több száz éve városi központ. A középkorban kiemelkedő város volt. Szikandár Lodi kán idején, a XV. század végétől a XVI. század elejéig volt tartományi főváros, egészen Ibrahim Lodi idejéig. Nagy Akbar expedíciót indított Szambalba, és a város virágzott Akbar uralma alatt, de később lecsökkent a jelentősége, amikor unokájáé, Sáh Dzsaháné lett, aki a tartomány fővárosát Murádábádba helyezte át. [8] [9]Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; a név (name) nélküli lábjegyzeteknek adni kell valamilyen tartalmatForráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; a név (name) nélküli lábjegyzeteknek adni kell valamilyen tartalmat

Nevezetességei, műemlékek[szerkesztés]

Siraj ul Uloom mecset
Illusztrációk Bábur-náméból (Bábur könyve) – 16. század vége. Egy díjátadó ünnepséget ábrázol Ibrahim Lodi szultán udvarában a 16. század elején egy Szambalba induló expedíció előtt.

Szambalba számos műemlék, mecset, erődöt és egyéb nevezetesség található.

  • Siraj ul Uloom mecset

Népességi adatok[szerkesztés]

A 2011-es indiai népszámlálásról szóló ideiglenes jelentések szerint Szambal város lakossága 2011-ben 221 334 fő volt, ebből 116 008 férfi és 105 326 nő.

Szambalban az írástudók száma 92 608 fő, ebből 51 382 férfi és 41 226 nő. Az átlagos írástudás aránya Szambal városában 49,51%, ebből a férfiak 52,27%-a, míg a nőknél 46,45%. Ez indiai mérték szerint is igen alacsony.

Szambal városában a nemek aránya 908/1000 férfi, a lányok nemi aránya pedig 936/1000 fiú. A 2011-es indiai népszámlálás adatai szerint Szambal városában a gyermekek száma (0-6) 34 279 fő, 17 702 fiú és 16 577 leánygyermek volt. A gyerekek a teljes népesség 15,49%-át teszik ki [2]

Vallások[szerkesztés]

Szambal egy muszlim többségű város Indiában, ahol a város lakosságának körülbelül 77,67%-a az iszlám vallást követi. A hinduizmus a második leggyakoribb vallás Szambal városában, körülbelül 22,00%-kal, ezt követi jóval 1% alatt a kereszténység (0,12%), a szikhizmus (0,06%), a buddhizmus (0,03%) és a dzsainizmus (0,02%).

Gazdaság[szerkesztés]

Szambal rendelkezik Dél-Ázsia legnagyobb mentapiacával. A mentalolaj nagy részét Nyugat-Európába és Kínába exportálják. [10][5]

Iparágai közé tartozik a cukorfinomítás, a kézi szövés és a kalikonnyomás. A város éves muszlim és hindu vásárok színhelye.

Oktatás[szerkesztés]

Szambal számos iskolával és interkollégiummal rendelkezik az alap- és középfokú oktatáshoz, amelyek kapcsolatban állnak a CBCS-vel, az ICSE-vel, az UP Boardgal[6] és a Madarsa Boarddal.

Főiskolák

  • Mahatma Gandhi Posztgraduális Főiskola (Mahatma Gandhi Memorial Post Graduate College)
  • Szambali Állami Főiskola (Government Degree College Sambhal)

Az Uttar Pradesi középiskolai és középfokú oktatási tanácshoz tartozó intézmények:

  • Al-Qadeer Felsőbb Középiskola, Szambal (Al-Qadeer Higher Secondary School, Sambhal)
  • Hind Egyetemközi Főiskola, Szambal (Hind Inter College Sambhal)

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • A Bábur-Náme miniatúrái. Corvina Budapest, 1979, Hamid Szulejman, szerk.: I. M. Mumidov, fordította: Egyed Edit, ISBN 9631300102, Fan Kiadó, Taskent, magyar, üzbég és orosz nyelven

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Már a régebbi magyar irodalomban is ez az árírás szerepel: Az Emberi Nemzetnek Történetei, mellyeket a’ Magyar Nemességnek hasznos mulatságára öszveszedett eggy Emberszeretö Hazafi, III. kötet, Buda, 1811, 3. oldal: „4. Szambal, mellynek hasonló nevü fö várassa a’ Gangestül nem messze fekszik.”, Online
  2. Önkormányzati tanács, városi helyi testület Indiában, amely a 100 000 vagy annál nagyobb lélekszámú városokat igazgatja.
  3. „Śambhala vagy Sambhala egy város neve a Rathaprā és a Gangesz folyók között, és egyesek az Uttar Prades állambeli Szamballal azonosítják. A Puránákban ez az a hely, ahol Kalkinak, Visnu utolsó inkarnációjának kell megjelennie.” (Monier-Williams: Sanskrit-English Dictionary (’Szanszkrit-angol szótár’), 1899
    Nyersfordítás: ZorróAszter a Google fordítása felhasználásával.
    A Ratapra (Rathaprā) a mai Szárda (Sarda) folyó??
  4. Shambhala szócikk, Store norske leksikon (’Nagy Norvég Lexikon’) (norvégul – bokmål)
  5. Mentha Oil Rate Today: मेंथा ऑयल में बिकवाली, रिकॉर्ड उत्पादन से कीमतों पर दबाव, (’A mentalolaj termelés ma’), Financialexpress, (hindiül), Hozzáférés: 2024. május 14.
  6. Az Uttar Pradesi középiskolai és középfokú oktatási tanács