Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Rev-san/Allapjaim/A budapesti közforgalmú autóbusz-közlekedés 100. évfordulója

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
100 éves a budapesti
autóbusz-közlekedés
Buszbemutató és sajtótájékoztató
2015. március 1.
Hősök tere
Autóbuszok vonulása
március 1.
Andrássy út
Emléktábla elhelyezése
március 1.
Andrássy út
Nyílt nap a kelenföldi telephelyen
április 26.
XI. kerület, Hamzsabégi út 55.
Rajzpályázat
beérkezési határidő:
május 15.
eredményhirdetés és díjátadó:
május 31., Óbudai telephely
(III. kerület, Pomázi út 15.)
Nyílt nap az óbudai telephelyen
(BKV Gyermeknap)
május 31.
III. kerület, Pomázi út 15.
Nyílt nap a dél-pesti telephelyen
szeptember 6.
XIX. kerület, Méta utca 39.
Nyílt nap a kőbányai telephelyen
szeptember 27.
X. kerület, Zách utca 8.
Nyílt nap a cinkotai telephelyen
október 18.
XVI. kerület, Bökényföldi út 122.
SablonWikidataSegítség

Budapest első közforgalmú autóbuszjárata 1915. március 1-jén indult el,[1] ennek 2015-ös, századik évfordulójáról a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), valamint az akkori buszközlekedést bonyolító cég, a Székesfővárosi Közlekedési Vállalat jelenlegi jogutódja, a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) egy 100 éves a budapesti autóbusz-közlekedés című rendezvénysorozattal emlékezik meg az év folyamán. Ezt a centenáriumi rendezvénysorozatot egy, a Hősök terén tartott autóbusz-bemutató és a kapcsolódó sajtótájékoztató nyitotta meg 2015. március 1-jén, ezt közvetlenül a kiállított 11 busz vonulása követte, melynek során a járművek lassú tempójú konvojban, rendőri felvezetés mellett végighaladtak az első buszjárat útvonalán, az Andrássy úton, a Hősök tere és a Bajcsy-Zsilinszky út között. Ezalatt az egykori buszvonal Bajcsy-Zsilinszky úti végállomásánál emléktáblát helyeztek el.

A BKV a rendezvénysorozat keretében az év további részében különböző napokon mind az öt autóbusz-, illetve trolibusztelephelyén nyílt napot rendez, emellett általános iskolás tanulóknak szóló rajzpályázatot szervezett. Az évfordulóra emlékezve a BKK hivatalos oldalán egy kapcsolódó aloldalt (bkk.hu/100-eves-az-autobusz-kozlekedes) is létrehozott a témának.

Az első buszjárat[szerkesztés]

Az autóbusz, mint budapesti tömegközlekedési eszköz, először 1915. március 1-jén, reggel 7 órakor indulhatott el az akkori Aréna út (ma Dózsa György út) és Vilmos császár út (ma Bajcsy-Zsilinszky út) között, az omnibusz-közlekedést bonyolító Székesfővárosi Közlekedési Vállalat kötelékében.[1] Az első jármű egy kétszintes Austro-Daimler Tudor volt, amelyet villanymotor és akkumulátor hajtott.[1] A második, Gép- és Vasútfelszerelési Gyár által készített egyszintes járművet benzinmotor hajtotta.[1] A buszok ekkor még megállók nélkül, iránytaxiként működtek, tehát „le kellett őket inteni” a felszálláshoz.[1]

A járat útvonalát pár hónap múltán meghosszabbították, és forgalomba álltak emeletes MARTAWeitzer és BenzBüssingGanz gyártmányú buszok is.[1] Az első világháború miatti gazdasági nehézségek és a nyersanyagok (üzemanyag, gumi) fellépő hiánya miatt azonban a fővárosi buszközlekedést 1917. április 11-én be kellett szüntetni, és csak a világháború befejeztét követően, 1921. szeptember 24-én indulhatott újra.[1]

Események[szerkesztés]

Nyitóesemények[szerkesztés]

A centenáriumi eseményeket a Hősök terén tartott buszbemutató és a kapcsolódó sajtótájékoztató nyitotta március 1-én, pontosan 100 évvel az első buszjárat 1915-ös indítása után.

Rajzpályázat[szerkesztés]

A BKV 100 éves a budapesti autóbusz-közlekedés címmel rajzpályázatot is hirdetett általános iskolás tanulók számára, két korcsoportban; 1–4. és 5–8. osztályosoknak. A pályaművek beérkezési határideje május 15., az eredményhirdetésre és díjátadóra május 31-én kerül sor, a BKV óbudai autóbusz-telephelyén (III. kerület, Pomázi út 15.), az ott megrendezésre kerülő nyílt nap és a BKV Gyermeknap keretein belül. A díjazottak BKV-s ajándékcsomagokat kapnak.

Nyílt napok[szerkesztés]

A BKV az év folyamán nyílt napot szervez mind az öt jelenlegi autóbusz- illetve trolibusztelephelyén. Ezek dátumai (és helyszínei) az alábbiak:

Esemény Dátum Helyszín
Nyílt nap a kelenföldi telephelyen április 26. XI. kerület, Hamzsabégi út 55.
Nyílt nap az óbudai telephelyen (BKV Gyermeknap) május 31. III. kerület, Pomázi út 15.
Nyílt nap a dél-pesti telephelyen szeptember 6. XIX. kerület, Méta utca 39.
Nyílt nap a kőbányai telephelyen szeptember 27. X. kerület, Zách utca 8.
Nyílt nap a cinkotai telephelyen október 18. XVI. kerület, Bökényföldi út 122.

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Külső linkek[szerkesztés]