Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Ralesk/SIP

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Session Initiation Protocol (SIP, viszonyfelépítési protokoll) egy azon számítógépes protokollok közül, melyeket az internetes telefóniában használnak.

A protokoll célkitűzése, hogy a szokványos telefonhálózatok szolgáltatásait, funkcionalitását megvalósítsa, és azt tovább bővítse. Ennek megfelelően a telefonhálózatokból már ismert szolgáltatások java részét nyújtja, mint például egy szám tárcsázása, egy telefon megcsörrentése, kicsöngési, vagy éppen foglalt jel megszólaltatása, stb.

Az SIP egy szöveges protokoll, ennek megfelelően különösebb segédeszközök nélkül olvasható. Állapotrendszere, egyszerűsége és kérdés-válasz jellege a HTTP-éhez hasonló.

Az SIP nemcsak hang vezérlésére alkalmazható, lehet vele videót is továbbítani, de létezik SIP alapú fájlcserélő-rendszer is – az SIP ugyanis csupán vezérlési protokol, a média külön folyamon megy, VoIP esetén tipikusan RTP-be csomagolva.


81.182.93.48, nem gond ha belejavítasz, hiszen azért Wiki, de kérlek jelentkezz be (mert akkor írhatnám ezt az egészet a Vitalapodra) és olvasd el amit írtam a portán erről!

Köszi — Ralesk Ne’vennoyx 2005. október 23., 21:26 (CEST)