Szerkesztő:Perfectmiss/Híres emberek száma a keresztneves cikkekben - javaslat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A keresztneves cikkeken dolgozván azt az észrevételt tettem, hogy egyes cikkekben - értelemszerűen a legismertekebbében - végtelen hosszúságúra nőtt a híres névviselők száma, például a János cikkben jelenleg 210 található.

Véleményem szerint az ilyen és hasonló hosszúságú listák nem felelnek meg az általuk támasztott követelményeknek, az olvasók nem olvassák el, csak átgörgetik, a nevek puszta felsorolása nem mond semmit (pl. szintén a János lapon a 25 János nevű pápa neve). A legismertebb neveknél akár többszáz nevet is be lehetne írni, így előbb-utóbb ezeknek a neveknek a cikkei inkább kategórialapokra fognak hasonlítani, ahol az adott nevű embereket gyűjtjük, mintsem a keresztnévről szóló cikkre.

Ezért javaslom az ezeken a lapokon található híres emberek listáinak drasztikus csökkentését az alábbi módokon:

SZABADON LEHET SZERKESZTENI! - Mármint ez a javaslati rendszert... :-)

I. változat[szerkesztés]

Minden életrajzi cikkhez hozzunk létre névviselési kategóriát, pl. a János nevű emberekhez adjuk hozzá a "János keresztnevű személyek" kategórát, és így tovább, az összes névvel.

  • Előny: a keresztneves cikkekben csak a kategórianevet kell megadni, vandálok és önjelölt híresemberek kiszűrése könnyebb, mert CSAK a kategória lehet belinkelve. Ha valaki beír külön egy nevet, visszavonandó, és a személy cikke kategorizálandó. Ha nincs cikke, akkor majd akkor kerül bele a híresnévviselők közé, ha lesz cikk róla.
  • Hátrány: kb. 2-3000 anyakönyvezhető név van, azaz ez kb. ugyanennyi kategóriát jelent (ill. kevesebbet, mert van olyan ritka név, aminek - még - nincs híres viselője.) Valamint ez a módszer nem kezeli a külföldi híres névviselőket, vagy csak nehezen.

II. változat[szerkesztés]

A névlisták drasztikus csökkentése kritériumrendszer felállításával.

  • Előny: A névlisták drasztikusan lerövidülnek.
  • Hátrány: A kritériumrendszer (szükégképpen) bizáncias bonyolultságú, emiatt várhatóan nem fogjuk betartani, és értelmezési viták is várhatóak.

Általános kritérium[szerkesztés]

Ha egy névnek nincs több, mint 10 híres viselője, akkor mindet fel lehet sorolni, 11 híres viselőtől életbe lépnek a speciális kritériumok.

Speciális kritériumok[szerkesztés]

Uralkodók[szerkesztés]

  1. Sok ország van, ahol uralkodók végeérhetetlen sorát hívják ugyanúgy (pl. a Lajosok Franciaországban). Ebben az esetben folyószöveges írással kell utalás a Lajosokra, linkkel az I. Lajosra és/vagy a legismertebbre, ahonnan az ő cikkében lévő navbox vagy egyéb eszköz segítségével juthat el az olvasó a többi Lajoshoz, ha akar. Javaslat a szövegre:

Franciaországban 18 uralkodót neveztek Lajosnak x. évtől kezdve y. évig, kik közül a legismertebb XIV. Lajos, a Napkirály.

  1. Ha egy országban legfeljebb 2 uralkodót hívtak azonos néven, akkor mindkettő megemlíthető.
  2. Ha egy ország királyai meg vannak említve, akkor ugyanannak az uralkodóháznak a hercegeit, stb. már nem kell, ha ugyanazt a nevet viselik, ha csak valami különleges hírességről nincs szó.
  3. Uralkodó feleségét/lányát/anyját, egyéb rokonát az adott női név cikkében csak az Általános kritérium megléte esetén kell feltüntetni, vagy ha maga is uralkodott, vagy egyéb okból jelentős (pusztán feleségnek, anyának, lányának lenni nem nevezetesség). Gyermekként meghalt rokonokat se férfi-, se női név cikkében nem kell megemlíteni.
  4. Mivel magyar wikipédia vagyunk, a magyar uralkodók/uralkodóházak esetleg kívételt képezhetnek, de a gyerekek ott se legyenek feltüntetve.
  5. Azonos sorszámú, de különböző országok uralkodói esetén az egyértelműsítő lapra kellene link, bár abból is sok lehet. (Pl. van I. Lajos (egyértelműsítő lap), van II. Lajos (egyértelműsítő lap), III. Lajosos nincs, de a darabszámuk alapján lehetne, és így tovább...

Pápák[szerkesztés]

Sok-sok azonos nevű pápa esetén a Lajosoknál javasolt folyószöveget tartom célszerűnek.

Sportolók[szerkesztés]

  1. Csak legalább Európa-bajnoki, Világ-bajnoki, Olimpiai bajnoki cím kell,
  2. Egyéb okból híres (pl. bűncselekmény áldozata lett, ld. Marian Cozma)
  3. Edző, szövetségi kapitány, ha a csapata/sportolója a fenti eredmények valamelyikét elérte

Színészek[szerkesztés]

Külföldi színészek[szerkesztés]
  1. Filmes díj megléte (Oscar, Golden Globe, Arany Pálma, stb.),
  2. Jelentős filmben való főszereplés (értsd: A Gyilkos Anakonda visszavág 4. főszereplője SE kell, nemhogy a mellékszereplő)
  3. Sorozatszínész csak sorozatbéli főszerep esetén, pl. Cynthia Nixon főszereplő volt a Szex és New Yorkban, ismert sorozat esetén
Magyar színészek[szerkesztés]

Mint fent, plusz

  1. Színházi főszerep, jelentősebb színházban
Pornószínészek[szerkesztés]

Hát, izé...

Politikusok[szerkesztés]

  1. Állam- és kormányfők
  2. Vallási vezetők
  3. Pártvezérek

Írók, költők[szerkesztés]

Ez nehéz ügy... milyen kritérium kell hozzá, hogy Petőfi bent legyen, de 1 kötetes alignevezetes költő ne?

Komolyzene[szerkesztés]

Könnyűzene[szerkesztés]

Bulvárszereplők[szerkesztés]

Tudósok[szerkesztés]

Ez se könnyű, nekem a legtöbb Nobel-díjas neve se mond semmit, viszont Galilei (a Galileo nevet nem lehet anyakönyvezni :-)), Newton nem kapott Nobel-díjat

Akadémikusok[szerkesztés]

A nevük mégannyira se mond semmit.

Szentek[szerkesztés]

A legismertebb neveknek van szentje, őket meg kell említeni, de van több azonos nevű szent, az ő esetükben a több azonos nevű uralkodó esetében alkalmazott kritériumot javaslom.

Egyéb[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  •  megjegyzés Szép lenne, ha működhetne a kritériumos dolog, de nem fog. Már az is óriási teljesítmény lenne, ha sikeresen összeállítanánk a kritériumrendszert, hát még ha be is tudnánk tartatni. Szerintem egyikre sincs jelentős esély, így csak a kategóriás változatot tartom járható útnak, akármennyire nem elegáns. Az viszont egyértelmű, hogy a jelenlegi állapot lassan tarthatatlan lesz, így azon mindenképp változtatni kell. Mamirendelő 2009. december 2., 10:20 (CET)
  •  megjegyzés A kritériumos rendszer tökéletes lenne, de nem valószínű, hogy ebbe elegendő energiát tudnánk fektetni, járőrözéskor még neveket is számolni... A kategória belinkelést csak először megcsinálni lenne nehéz, az összes személyről szóló szócikket végigkategorizálni szerintem csak bottal lehet. Utána viszont nagyon jól működhetne, egy {{keresztnév|-szócikkben lévő személy keresztneve-}} sablon felrakásával kategorizálva. A keresztnévszócikkek olvasói egyébként erre nem is igazán kíváncsiak, nem hiszem hogy sok haszna lenne például a Lajos keresztnevű híres emberek listája szócikknek, amivé válhatna, ha mindet belinkelnénk. Ha pedig valaki érdemes az említésre, akkor szócikket kell róla írni. Stewe Feedback 2009. december 2., 19:39 (CET)
  •  megjegyzés Mivel a keresztneveket éppen átnézem, semeddig se tart beírni mindegyikbe beírni egy linket, ami az adott kategória lapjára vezet. Viszont mi legyen az egyes nevek külföldi névváltozatait viselő emberekkel? Pl. a Kamilla névnek van Camille, Camilla változata is. Ilyenkor legyenek ezek az emberek is "Kamilla nevű személyek" vagy legyen külön Camille-es és Camillás kategória is? És mi van akkor, ha nem ennyire egyértelmű a magyar és a külföldi név kapcsolata? Pl. a John név esetében? – Perfectmisside írj, ha azt akarod, hogy el is olvassam 2009. december 2., 19:38 (CET)
Úgy képzelem, hogy ez meg fog oldódni magától. Akinek a jelenlegi rendszerben eszébe jut mondjuk Jevgenyij Jevtusenkót beletennie a Jenő szócikkbe, az annak az új rendszerben eszébe fog jutni beletenni a Híres Jenők kategóriába. Nem biztos hogy ezt most előre meg kell terveznünk. – Malatinszky vita 2009. december 2., 19:49 (CET)
  •  megjegyzés Nem tartom elengedhetetlennek, hogy a világ összes keresztnév-változata föl legyen dolgozva. A Magyarországon is anyakönyvezhető nevek rendben tartása sem kis falat. Ha azzal már nem lesz munka... Stewe Feedback 2009. december 2., 19:44 (CET)
  •  megjegyzés Én sem tartom fontosnak. Viszont vannak nevek, amiknek vagy csak külföldi híres névviselője van, vagy magáról a névről ugrik be egy híres külföldi. Pl. a Paméla névről tuti mindenkinek Pamela Anderson jut eszébe. :-)Perfectmisside írj, ha azt akarod, hogy el is olvassam 2009. december 2., 20:33 (CET)
  •  megjegyzés Ez esetben is használható a kategorizálós módszer, legfeljebb lesz egy {{firstname|-szócikkben lévő személy keresztneve-}} sablon, és a külföldiek kategórialinkje mégegy sort elfoglal. Stewe Feedback 2009. december 2., 20:42 (CET)
  •  megjegyzés A kategóriákat jónak tartom, a kritériumos rendszer betartását/betartatását viszont nem tartom életképesnek. Névalakonként külön kategóriát javasolok, akkor a híres emberek cikkében minden különösebb gond nélkül, akár bottal, elhelyezhető a [[Kategória:Jenő utónevűek]] vagy a [[Kategória:Jevgenyij utónevűek]] [[Kategória:Szócikkinkubátor]], míg a [[Jenő (utónév)]] cikkben mindkettőt felsorolnánk így:
 ==Híres személyek==
 * [[:Kategória:Jenő utónevűek|Jenő utónevűek]]
 * [[:Kategória:Jevgenyij utónevűek|Jevgenyij utónevűek]]
(Mellesleg tőlem hívhatjuk keresztnévnek is, az nekem mindegy.)
Karmelaüzenőlap 2009. december 3., 10:50 (CET)
  •  megjegyzés Most már akkor igazán csak néhány kérdést kell tisztázni:
  1. Honnan lehet tudni biztosan, hogy egy adott külföldi név egy adott magyar név változata? Korábban is írtam valahol, talán a Kocsmafalon, hogy néha élek a gyanúperrel, hogy az egyes nevek cikkeibe írt idegen nyelvi változatok nem stimmelnek.
  2. Ha itt és most a többség megszavazza ezt a névkategóriázást, akkor kell-e ezt még külön szavazásra bocsátani? – Perfectmisside írj, ha azt akarod, hogy el is olvassam 2009. december 3., 13:36 (CET)
Mindenképp érdemes, hacsak utólag nem akarod elmagyarázni az ellenzőknek, miért egy eldugott szerkallapon született a döntés. Mamirendelő 2009. december 3., 13:39 (CET)
Valami olyasmi Szavazási javaslatra gondolsz, mint amint Karmela nyitott az Arany Bagoly kapcsán? Hogyan lehet olyat csinálni? Ráadásul én nem tudok olyan szépen, szabatosan javaslatot megfogalmazni, mint ő. Szívesen veszek egy mentort e téren. :-)Perfectmisside írj, ha azt akarod, hogy el is olvassam 2009. december 3., 14:05 (CET)